Connect with us
Advertisement

Cugir

Proiect de regenerare urbană la Cugir: „Laborator viu”, parc de aventură, bază de agrement cu ochiuri de apă și piste de biciclete

Publicat

Cetățenii din orașul Cugir ar putea beneficia în curând de noi zone pentru petrecerea timpului liber, ce vor cuprinde, printre altele, un „Laborator viu” în zona Poienii cu Goruni, un parc de aventură, o bază de agreement cu ochiuri de apă și o pistă de biciclete. 

Primăria Cugir a lansat, pe 14 iunie, în SEAP, o licitație pentru realizarea unui studiu de fezabilitate pentru obiectivul de investiții „Regenerare urbană inteligentă, durabilă și incluzivă în orașul Cugir, jud. Alba”, în cadrul proiectului Sprijin la nivelul Regiunii Centru pentru pregătirea de proiecte finanţate din perioada de programare 2021-2027 pe domeniile mobilitate urbană , regenerare urbană, centre de agrement/ baze turistice.

Valoarea totală a serviciilor este estimată la 360.000 de lei, fără TVA. 

Potrivit documentației, obiectivul de investiție propune lucrări de regenerare urbană inteligentă, menite să îmbunătățească spațiul public și să crească atractivitatea acestuia, prin accesarea lui de către categorii diferite de vârstă și să consolideze relațiile sociale.

Proiectul vizează trei obiective specifice:

1. Dezvoltarea unui ”Laborator viu” în zona Poienii cu Goruni, îndreptat către cultura tradițională și nouă, destinat atât transmiterii memoriei prin mijloace proactive cât și activități și evenimente de profil: susținere de cursuri și workshopuri în ateliere cu dotări și activități specifice. La acestea se adaugă amenajarea unei zone care oferă posibilitatea susținerii orei de ecologie în aer liber destinate atât elevilor cât și cluburilor de ecologie.

Pentru cei dornici de mișcare se va amenaja un parc de aventură care va fi construit pe suport natural (arbori în pădure). Acesta va oferi posibilitatea participanților să facă mișcare în natură. Poziționarea elementelor pe arbori va păstra integritatea și sănătatea acestora și va oferi o senzație unică.

Se vor amenaja minim un traseu pentru adulți și două trasee pentru copii. Acestea vor fi prevăzute cu elemente specifice pentru cățărare, trasee în copaci, tiroliene, etc. La aceste trasee se vor adăuga un loc pentru tras cu arcul, paintball și un loc de joacă pentru copii, care vor fi integrate pentru a funcționa ca un tot unitar.

Legătura între zonele funcționale se va realiza prin alei pietonale iar pentru întreținerea și reparațiile necesare ocazional se va prevedea o alee carosabilă care să permită accesul cu mașina, dar care va fi închisă cu stâlpi de delimitare trafic (retractabili).

În lungul circulațiilor pietonale se va prevedea mobilier urban, iluminat funcțional și de ambianță.

Pentru buna funcționare se va prevedea un corp administrativ, de 60 mp, ce va include grupuri sanitare, vestiare și dușuri, cabinet de prim ajutor, dotări PSI, ateliere de reparații și întreținere.

De asemenea, s-a propus și realizarea unui parc de panouri fotovoltaice, ce va putea produce circa 600-700 MWh anual.

2. Dezvoltarea unei baze de agreement cu profil predominant acvatic (dotări de sport de masă, oglinzi de apă, locuri de joacă cu suprafața de cca. 1,94 ha).

Se va implementa un concept circular care va utilize apa râului recirculată prin procedee de filtrare ecologică.

Se va amenaja o zonă destinată mișcării în aer liber dotată cu aparate și instalații pentru exerciții cardio-respiratorii și de forță, dotări pentru sportul de masă: tenis de masă, terenuri de fotbal, badminton, volei etc., care să faciliteze accesul populației la infrastructura modernă care promovează sportul și viața sănătoasă.

Pe lângă aceste ateliere se va amenaja o zonă de picnic (accesibilă publicului) și o bucătărie urbană cu funcțiune de laborator. Această zonă care va permite atât organizarea de petreceri câmpenești de masă cât și grupurilor mici și familiilor pentru a se destinde în aer liber și pentru a-și prepara propria masă, folosind dotările existente aici: mese de preparare și bănci, cuptoare de zidărie, pergole și locuri de luat masa.

Pentru buna funcționare se va prevede un corp administrativ, care va cuprinde grupuri sanitare, vestiare și dușuri, cabinet de prim ajutor, dotări PSI, birouri administrative, serviciile de pază și supraveghere, depozite, ateliere de reparații și întreținere.

Se vor realiza alei pietonale care leagă toate punctele de interes, care urmează să fie dotate cu mobilier urban smart.

3. Crearea unui inel de legătură a acestor două nuclee cu o pistă destinată deplasării cu bicicleta cât și un trotuar destinat circulației pitonale (atât pentru regim de plimbare cât și alergări de agrement) prevăzut cu puncte de odihnă și diferite activități.

La intersecția cu alte căi de comunicație se vor prevedea treceri pentru pietoni și biciclete (semnalizare orizontală și verticală).

Amenajarea pistelor și trotuarelor precum și dimensionarea lor se va face pentru a permite arganizarea de competiții de cross și velo de diferite grade și performanțe.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Halbanezul

    duminică, 18.06.2023 at 15:07

    Ce îi lipsește chelului? Tichia de mărgăritar!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement