Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect de regulament BNR: Creditele în valută, mai greu accesibile pentru cei care sunt plătiţi în lei

Publicat

Banca Naţională a României a iniţiat un proiect ce ar urma să fie aplicat de la 1 ianuarie 2013 şi potrivit căruia condiţiile de creditare pentru finanţările în valută vor fi mai stricte decât pentru cele în lei. Populaţia şi firmele care vor să acceseze un credit în valută şi nu obţin veniturile în moneda respectivă vor trebui să demonstreze că pot rambursa sumele, chiar în condiţii de depreciere majoră a leului.

Proiectul de regulament al Băncii Naţionale a României (BNR) modifică şi completează Regulamentul 24/2011 privind creditele destinate persoanelor fizice, în vederea aplicării recomandărilor Comitetului European pentru Risc Sistemic (CERS) privind creditarea în valută. Este vizată luarea unor măsuri dacă sunt riscuri semnificative la nivelul debitorilor neacoperiţi la riscul valutar.

Condiţiile restrictive de acordare a creditelor sunt aplicate în cazul băncilor, instituţiilor financiare nebancare (IFN) înscrise în Registrul special la BNR, instituţiilor de plată şi celor emitente de monedă electronică cu un nivel semnificativ al activităţii de creditare. Acestea ar urma să stabilească condiţii mai limitative de acordare şi garantare a împrumuturilor în valută, comparative cu cele în lei, pentru persoanele fizice şi juridice care obţin veniturile în altă monedă decât cea a creditului solicitat, respectiv nu sunt protejate de riscul valutar.

Aceşti clienţi vor trebui să aibă o capacitate foarte bună de rambursare a creditului în valută, chiar dacă moneda naţională s-ar deprecia sever, iar rata dobânzii valutei respective ar creşte. Situaţia menţionată le va fi prezentată de instituţiile de creditare într-o simulare personalizată de calcul a ratei lunare pentru creditele cu dobândă variabilă, cu cel mult 15 zile înainte de încheierea contractului de finanţare.

Pentru calcularea nivelurilor maxime admise privind gradul total de îndatorare în cazul creditelor de consum, creditorii vor utiliza anumite valori pentru şocul pe cursul de schimb (de 35,5% pentru euro, 52,6% pentru franci elveţieni şi 40,9% pentru dolari), pe rata dobânzii (de 0,6 puncte procentuale pentru toate monedele) şi pe venit (de 6% pentru venituri din salarii, iar pentru celelalte categorii de venituri creditorii vor utiliza valori proprii), valori preluate din regulamentul în vigoare

Garanţiile reale ori personale sunt de minim 133% din valoarea creditului de consum, acordat pe maxim cinci ani, cu excepţia celor în lei cu destinaţie imobiliară, pentru care debitorul deţine un avans de minim 40%. Valoarea unei finanţări pentru investiţii imobiliare în lei nu poate depăşi 85% din valoarea garanţiei ipotecare (80% pentru creditele imobiliare în valută, dacă debitorul are venituri în aceeaşi monedă; 75% pentru creditele în euro la care debitorul nu e acoperit la riscul valutar şi de 60% pentru cele în alte monede).

Nivelul veniturilor eligibile la analizarea capacităţii de rambursare este de maxim 20% din cele obţinute anul anterior.

Aceste noi prevederi nu sunt valabile în cazul restructurării de credite, respectiv situaţiilor în care nu se acordă finanţări noi.

Sursa: Mediafax

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax