Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect: Elevii din clasa a III-a vor învăţa pe tablete din martie 2015. Deocamdată, nu toţi copiii de clasa I și II au primit manuale vechi, retipărite


Publicat

elevi

manuale deschidere an scolarElevii din clasa a III-a vor învăţa de pe tablete din martie 2015. Ministerul Educaţiei şi Ministerul pentru Societatea Informaţională lucrează la un proiect ce vizează introducerea etapizată a tabletelor pentru toţi copiii din clasele a II-a, a III-a şi a IV-a, în funcţie de finalizarea manualelor digitale. Pe aceste terminale, care vor fi achiziţionate prin licitaţie, vor fi instalate manuale digitale şi alte aplicaţii necesare în procesul educaţional, a declarat minstrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea.

Reamintim că ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat că intenţionează să introducă de anul viitor manuale digitale şi la clasele a III-a şi a IV-a. De asemenea, profesorii o să fie incluşi în programe de perfecţionare pentru a şti cum să utilizeze aceste manuale.

Elevii din clasele I-II au început să primească noile manuale vechi începând cu sfârșitul lunii octombrie. Ministerul educației a decis să retipărească manualele vechi, deoarece, la începutul anului școlar nu au fost tipărite manualele noi. Copiii ar putea primi manualele noi până la sfârşitul lunii noiembrie.

„Fără nicio discriminare, toţi cei aproximativ 220.000 de elevi din clasa a III-a vor primi tabletele în luna martie 2015. Valoarea estimativă a licitaţiei se situează în jurul a 20 milioane de euro, 85% din bani urmând să fie acoperiţi din fonduri europene”, a spus Cotovelea.

El a adăugat că elevii din clasele a II-a şi a IV-a vor primi tabletele spre finele primului semestru din 2015.

„Ambele ministere lucrează la acest proiect. Nu am dorit să-l lansăm în consultare publică pentru a nu crea confuzii că în mod intenționat în campania electorală lansăm un asemenea proiect. Este un proiect pe care vrem să-l finanțăm din alocarea financiară pe 2007-2014 dar și din noua alocare financiară 2014-2020. Practic de la nivelul claselor a II-a, a III-a și a IV-a toți copii vor beneficia de tablete, care vor avea deja manualele electronice disponibile. Acum avem o succesiune clară din partea Ministerului Educației și de asemenea vom avea alte aplicații extrem de utile pentru procesul de învatare”, a declarat ministrul Răzvan Cotovelea.

Vom continua cu dimensiunea gimnazială urmând ca pentru studenții cu probleme sociale să vedem în ce masură vom putea găsi întelegere din partea UE pentru a replica proiecte de succes din Spania, Portugalia și Grecia, adică tinerii care au probleme sociale deosebite și nu au disponibilități financiare să beneficieze din partea statului de laptopuri”, a mai precizat acesta.

„Acolo unde sunt manualele digitale gata, adică pentru clasele a II-a si a III-a, putem să lansăm licitația undeva anul acesta și proiectul să demareze prin distribuția de tablete către copii în luna martie, imediat după ce se finalizează licitația și producătorii vor veni cu aceste tablete. Absolut toți copiii vor beneficia de aceste tablete, iar după ce își vor vor fi terminat clasa a doua sau a treia, aceste tablete rămân pentru următoarea generație. Vom introduce tabletele în mod etapizat, pe clase. Clasa a treia – 220.000 de tablete și 220.000 de copii care vor utiliza manualele digitale. Pentru clasa a doua ulterior, iar pt a IV-a, cred că spre finele semestrului I din 2015, când manualele digitale vor fi gata. Va fi o platformă integrată care va putea cuprinde inclusiv cataloagele electronice sau alte aplicații pe care cadrele didactice vor să le introducă pe aceasta platformă”, a susținut Răzvan Cotovelea.

„Pentru fiecare an în parte valoarea proiectului este de până la 20 de milioane de euro fonduri europene, plus cofinanțare 15%. Pentru clasele a II-a, a III-a și a IV-a probabil vor fi undeva la 500.000 de tablete. Vă dați seama că la acest volum prețurile vor fi scăzute. Se vor da discounturi” a spus ministrul.

Referitor la performanțele tabletelor, ministrul a precizat că vor acestea vor ca elemente esențiale o conexiune bună la internet, o minimă capacitate de stocare și o utilizare facilă, simplistă.

În ceea ce privește internetul în școlile din România, ministrul a declarat că există RoEduNet, proiectele în plină desfășurare și care vor avea posibilitatea conectării zecilor de școli încă neconectate la internet și există fondurile europene prin care, acolo unde nu se poate din motive tehnologice să avem aceeași infrastructură ca în Bucuresti, să găsim soluții punctuale.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat în 6 noiembrie că intenţionează să introducă de anul viitor manuale digitale şi la clasele a III-a şi a IV-a. De asemenea, acesta a precizat că profesorii o să fie incluşi în programe de perfecţionare pentru a şti cum să utilizeze aceste manuale.

El a susţinut că introducerea manualelor digitale era necesară şi va duce la eliminarea greşelilor care au apărut în manualele tradiţionale.

Elevii claselor I şi a II-a ar fi trebuit să înveţe după manuale noi, inclusiv în variantă digitală, de la începutul anului şcolar. Acestea nu au ajuns însă în şcoli până în 15 septembrie, întrucât licitaţia organizată de Ministerul Educaţiei a fost contestată de unele edituri.

În 20 octombrie, Ministerul Educaţiei a anunţat că manualele digitale pentru clasele I şi a II-a, publicate pe platforma www.manuale.edu.ro, pot fi descărcate gratuit.

Cele două variante ale noilor manuale pentru clasele I şi a II-a (print şi digital) funcţionează în paralel. Valabilitatea manualelor este de patru ani şcolari, cu posibilitatea de extindere pentru încă doi ani, cu condiţia reevaluării lor. Manualele şcolare sunt supuse unui proces periodic de analiză, pe durata valabilităţii acestora, preciza Ministerul Educaţiei.

Citește și Ministrul Educației vrea să introducă manuale digitale și pentru clasele a III-a și a IV-a, începând de anul viitor

Cu toate acestea, elevii din clasele I şi a II-a au început să primească noile manuale vechi începând cu sfârșitul lunii octombrie. Ministerul educației a decis să retipărească manualele vechi, deoarece, la începutul anului școlar nu au fost tipărite manualele noi. O soluţie de avarie în condițiile în care ministerul nu a fost în stare să gestioneze derularea unei licitații în urma căreia trebuiau stabilite editurile manualelor. Părinţii şi învăţătorii spun că tipărirea acestor manuale vechi este neinspirată şi păguboasă, pentru că, până la sfârșitul lunii noiembrie, vor ajunge în şcoli adevăratele manuale noi, iar copiii vor fi derutaţi de atâtea schimbări.

În a şasea săptămână de şcoală, elevii din clasele întâi şi a doua au primit, în sfârşit, manuale. Nu au fost cele noi, însă, ci unele retipărite, după programa veche. Învăţâtorii se tem că cei mici vor fi derutaţi după ce la sfârșitul lunii noiembrie ar urma să primească adevăratele manuale noi, tipărite după ce a fost stabilit câștigătorul licitației.

Din cauza bâlbâielilor de la începutul anului şcolar, ministerul a decis să retipărească aproximativ 320.000 de manuale pentru elevii din clasa I, jumătate abecedare, jumătate manuale de matematică. În total, s-au cheltuit aproximativ 800.000 de lei. La această sumă se adaugă şi banii cheltuiţi pentru a completa stocul de manuale pentru clasa a II-a.

Citește și Elevii din clasele întâi și a doua primesc NOILE MANUALE VECHI. La sfârșitul lui noiembrie vor veni și ADEVĂRATELE MANUALE NOI

surse: mediafax.ro, hotnews.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Avertizare COD PORTOCALIU de FURTUNI în Alba și alte județe până duminică. Averse, descărcări electrice, grindină, vânt puternic

Publicat

Meteorologii au actualizat, sâmbătă dimineața, atenționările de vreme rea pentru acest weekend, în județul Alba și alte zone din țară. Este Cod Portocaliu de furtuni, până duminică dimineața, în Alba și alte 10 județe.

COD PORTOCALIU: de sâmbătă, 15 august, ora 12.00 până duminică, 16 august, ora 6.00, în sudul Banatului, sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, precum și în Carpații Occidentali și vestul Carpaților Meridionali, vor fi averse ce vor avea caracter torențial, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

Cantitățile de apă vor depăși 30-40 l/mp și, pe arii restrânse, 50-70 l/mp.

COD GALBEN: de sâmbătă, 15 august, ora 10.00 până duminică, 16 august, ora 10.00

În cea mai mare parte a țării, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse care vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 20-25 l/mp și pe arii restrânse 40-60 l/mp.

INFORMARE METEOROLOGICĂ: duminică, 16 august, între orele 10.00 și 23.00

Instabilitatea atmosferică va fi accentuată în cea mai mare parte a țării, dar îndeosebi în jumătatea de vest.

Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii, descărcări electrice și izolat grindină.

Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe suprafețe mici 40-50 l/mp.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Starea de alertă, prelungită până după începutul școlii, în septembrie. Structura anului școlar 2020-2021

Publicat

Starea de alertă este prelungită în România cu încă 30 de zile, începând cu 16 august până în 15 septembrie, adică după începutul noului an școlar.

Anul școlar începe pe 1 septembrie, dar cursurile pentru elevi încep pe 14 septembrie. Ambele momente vor fi în interiorul stării de alertă. În perioada 31 august-13 septembrie se analizează decizia privind scenariile aplicate pentru deschiderea școlilor, scrie edupedu.ro.

Vezi și Din 16 august se prelungește STAREA DE ALERTĂ. Reguli privind purtarea măștii sanitare, lăcașuri de cult, carantina și izolarea

Structura anului școlar 2020-2021:

Noul an școlar începe în 14 septembrie 2020 şi se încheie pe 18 iunie 2021, are 34 de săptămâni şi 167 de zile. Este împărţit în două semestre şi patru vacanţe pentru toţi elevii, plus o vacanţă pentru elevii din ciclul primar şi copiii de la grădiniţă, Este dintre cei mai scurți ani școlari din ultima perioadă.

Semestrul I: 14 septembrie 2020 – 29 ianuarie 2021 (17 săptămâni)

Cursuri: luni, 14 septembrie 2020 – marți, 22 decembrie 2020

Vacanță pentru grădinițe și clasele pregătitoare – a IV-a: 26 octombrie – 1 noiembrie 2020

Vacanța de iarnă:  miercuri, 23 decembrie 2020 – duminică, 10 ianuarie 2020

Cursuri: luni, 11 ianuarie 2021 – vineri, 29 ianuarie 2021

Vacanţa intersemestrială: sâmbătă, 30 ianuarie 2021 – duminică, 7 februarie 2021

Semestrul al II-lea: 8 februarie 2021 – 18 iunie 2021 (17 săptămâni)

Cursuri: luni, 8 februarie 2021 – joi, 1 aprilie 2021

Vacanţa de primăvară 1: vineri, 2 aprilie 2021 – duminică, 11 aprilie 2021

Paștele Catolic va fi în 2021 pe data 4 aprilie

Cursuri: luni, 12 aprilie 2021 – Joi, 29 aprilie 2021

Vacanță de primăvară 2: vineri, 30 aprilie 2021 – duminică, 9 mai 2021

Paștele Ortodox va fi în 2021 pe data 2 mai

Cursuri: luni, 10 mai 2021 – vineri, 18 iunie 2021

Vacanţa de vară:  sâmbătă, 19 iunie 2021 – data din septembrie 2021 la care încep cursurile anului şcolar 2021 – 2022.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Reguli de călătorie: 24 de țări din Europa au restricții pentru români. Carantină, la întoarcerea în țară din alte 41 de state

Publicat

Românii care vor să plece în concediu în Europa trebuie să știe că un număr mare de state au impus restricții pentru cetățenii care vin din țara noastră, din cauza creșterii alarmenate a numărului de persoane infectate cu noul coronavirus. Situația este actualizată  pe site-ul Ministerului de Externe  cu privire la condițiile de călătorie spre destinația țările respective.

Condiții de călătorie în Europa. Până în data de 12 august 24 de țări au impus restricții de călătorie pentru români

Lista țărilor europene care impun restricții și reguli pentru călătorii români poate fi consultată pe linkurile de mai jos:

Austria

Belgia

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL

În data de 14 august 2020, autoritățile belgiene au modificat condițiile de călătorie pentru persoanele care sosesc în Regatul Belgiei din România, după cum urmează:

Încă 14 judeţe din România, inclusiv Capitala, au fost incluse, de vineri, de autorităţile belgiene, în zona roşie privind riscul de infectare cu noul COVID-19, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Începând de vineri, în zona roşie sunt incluse Bucureşti-Ilfov şi judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui.

MAE reaminteşte că în zona roşie erau incluse, din data de 1 august, judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu, Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea, Vrancea, Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea.

„Toate persoanele care sosesc în Regatul Belgiei din regiunile incluse în zona roşie trebuie să intre în autoizolare şi să efectueze un test molecular (tip PCR) pentru depistarea infecţiei cu COVID-19. Testul este efectuat de autorităţile belgiene, la sosirea în această ţară. Călătorii sunt rugaţi să contacteze medicul curant, respectiv un medic de familie, care dispune testarea. Conform informaţiilor comunicate de autorităţile belgiene, măsura autoizolării şi testarea sunt în competenţa autorităţilor regionale”, au transmis, vineri, oficialii MAE.

Celelalte judeţe ale României – Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş – rămân incluse în zona portocalie.

Cetățeni români care intră pe teritoriul Regatului Belgiei vor trebui să prezinte un test PCR negativ și vor sta în autoizolare.

Condiții de intrare in Belgia

Bosnia și Herțegovina

Cehia

Condiții de intrare în Cehia

Cipru

Danemarca

Estonia

Elveția

Federația Rusă

Finlanda

UPDATE 11 august: Orice persoană ce vine dintr-o „ţară cu risc” şi ajunge în Finlanda va trebui să se supună izolării de 14 zile sau riscă amendă sau o pedeapsă de trei luni de închisoare, au anunţat luni mai mulţi miniştri, în cadrul luptei împotriva coronavirusului, informează marţi France Presse.

Până acum, această ţară recomanda doar autoizolarea de două săptămâni, fără a impune sancţiuni celor care încălcau dispoziţiile.

Nou-veniţii vor fi de asemenea supuşi testelor obligatorii, a adăugat ministrul sănătăţii Krista Kiuru, adăugând că măsurile vor intra în vigoare „cât mai curând posibil”.

Această decizie intervine ca urmare a sosirii pasagerilor pe cale aeriană din ţări din Estul Europei sau din Balcani, testaţi pozitiv sau care au refuzat să fie testaţi la sosire.

Germania

Germania – Condiții de călătorie   

Harta: 17 județe din România marcate de Germania ca ”zone de risc”. Testul COVID-19 este obligatoriu la intrarea în țară

Grecia

Irlanda

Islanda

Italia

Letonia

Principatul Liechtenstein

Lituania

Muntenegru

Norvegia

Olanda

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat măsuri suplimentare adoptate de Olanda în ceea privește condițiile de intrare în Regatul Țărilor de Jos, adoptate în contextul evoluției pandemiei de COVID-19. Noile condiții vizează persoanele care intră pe teritoriul olandez, venind din zonele de risc ridicat (zona roșie și zona portocalie).

România continuă să fie inclusă în zona portocalie, pentru care se recomandă evitarea călătoriilor cu excepția celor strict necesare.

Persoanelor care se deplasează/revin din state incluse în zona portocalie, așadar inclusiv cetățenilor care se deplasează din România, autoritățile olandeze le recomandă ferm autoizolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile. Persoanelor care vin din zonele de risc li se vor colecta datele de contact. De asemenea, autoritățile olandeze vor efectua controale pentru a verifica respectarea măsurii de autoizolare.

Pe aeroportul Schiphol (Amsterdam) va fi operaționalizat un centru de testare pentru infecția cu SARS-COV-2. Toți cetățenii care revin din zonele de risc vor putea fi testați, în mod gratuit, indiferent dacă prezintă sau nu simptome specifice infecției cu SARS-COV-2. Indiferent de rezultatul testării sau de efectuarea acesteia, rămâne valabilă recomandarea fermă privind autoizolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile. Măsuri similare vor fi implementate și pe aeroporturile din Eindhoven și Rotterdam.

Regatul Țărilor de Jos

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord

Republica Moldova

Slovacia

Serbia

14 august 2020: Cetăţenii străini care sosesc în Serbia din mai multe ţări vecine, respectiv România, Bulgaria, Croaţia şi Macedonia de Nord, vor trebui să prezinte un test negativ pentru coronavirus, au anunţat vineri autorităţile de la Belgrad, transmite agenţia DPA.

Sovenia

Ucraina

Ungaria

UPDATE: Ghiduri de călătorie

Ghiduri călătorie pentru turiști

            Grecia

            Bulgaria

           Croația

           Turcia

       

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români aflați în situații dificile să contacteze misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul în care se află ( www.mae.ro/romanian-missions ) sau să apeleze numărul de telefon 00 40 21 431 20 59 pentru notificarea prezenței în statele în care se află la acest moment și comunicarea datelor de contact.

Cine intră în carantină la întoarcerea acasă

Pentru românii care se întorc acasă din străinătate INSP actualizează pe site-ul propriu Lista statelor cu risc epidemiologic ridicat, pentru care se impune automat carantina de 14 zile.

”Măsura de carantină se aplică pentru toate persoanele care sosesc dintr-o călătorie internațională din țările/zonele cu risc epidemiologic ridicat și au drept de intrare pe teritoriul național, respectiv: cetățeni români, cetățeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European ori ai Confederației Elvețiene, ori persoanelor care se încadrează la una dintre excepțiile prevăzute prin HG nr 553/15.07.2020, Anexa 3, art 2, alin 2, lit a) – l). Carantina persoanelor se instituie la domiciliul persoanei, la o locație declarată de aceasta sau, după caz, într-un spațiu special desemnat de autorități”, precizează INSP.

Lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată de Institutul Naţional de Sănătate Publică. Lista este valabilă începând din 11 august și cuprinde 41 de țări în cazul cărora se aplică măsura carantinării timp de 14 zile, la revenirea în România.

Începând cu 11 august, ora 00:00, Spania a intrat pe lista galbenă a României, potrivit INSP – Lista State cu risc epidemiologic ridicat 10.08.2020 ceea ce înseamnă că zborurile comerciale dintre cele două țări vor fi suspendate și, totodată, toți cei ce călătoresc din Spania spre România vor intra în carantină la domiciliu pentru 14 zile.

UPDATE: COMITETUL NAŢIONAL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ

HOTĂRÂRE nr. 39 din 10.08.2020

Art.1 Se aprobă eliminarea Regatului Spaniei de pe lista țărilor pentru care se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România din țările / zonele de risc epidemiologic ridicat.

Art.2Instituirea carantinei pentru persoanele care sosesc în România din țările / zonele de risc epidemiologic ridicatse adoptă prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, pe baza situației emise de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor și a propunerilor formulate de Institutul Național de Sănătate Publică, luând în considerare toate implicațiile asupra domeniului sănătății publice.

Art.3Pentru adoptarea HotărâriiComitetului Național pentru Situații de Urgență prevăzută la art.2se analizeazătoate implicațiilesocio-economice generate de instituirea măsurii carantinei,formulate de autoritățile administrației publice centrale, potrivit domeniului de competență.Art.4Propunerea de instituire a carantinei în condițiile prevăzute la art.2 poate fi adoptată doar pentru zone / regiuni administrative ale țărilor cu risc epidemiologic ridicat.

Lista țărilor din „zona galbenă”:

Africa de Sud

Argentina

Armenia

Aruba

Bahamas

Bahrain

Bolivia

Bosnia si Herțegovina

Brazilia

Capul Verde

Chile

Columbia

Costa Rica

El Salvador

Egipt   

Guineea Ecuatoriala

Honduras

Insulele Feroe

Insulele Turks si Caicos

Insulele Virgine ale Statelor Unite

Irak

Israel

Kazahstan

Kârgâzstan

Kosovo

Kuweit

Luxemburg

Macedonia de Nord

Maldive

Moldova

Muntenegru

Oman

Palestina

Panama

Peru

Puerto Rico

Qatar

Republica Dominicana

Sint Maarten

Spania

Statele Unite ale Americii

Surinam

Atenționări de călătorie – Europa – COVID-19

Albania
 

Austria
 

Belgia
 

Bosnia şi Herţegovina
 

Bulgaria
 

Cehia
 

Cipru
 

Croația
 

Danemarca
 

Elveţia
 

Estonia
 

Federația Rusă
 

Finlanda
 

Franța
 

Germania
 

Grecia
 

Irlanda
 

Islanda
 

Italia
 

Letonia
 

Liechtenstein
 

Lituania
 

Luxemburg
 

Macedonia de Nord
 

Malta
 

Muntenegru
 

Norvegia
 

Polonia
 

Portugalia
 

Regatul Ţărilor de Jos
 

Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord
 

Republica Moldova
 

Serbia
 

Slovacia
 

Slovenia
 

Spania
 

Suedia
 

Turcia
 

Ucraina
 

Ungaria

INSP precizează că măsura de carantină se aplică pentru toate persoanele care sosesc dintr-o călătorie internațională din aceste țări.

Este vorba de cetățeni romani, cetățeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European ori ai Confederației Elvețiene, ori persoanelor care se încadrează la una dintre excepțiile prevăzute prin
HG nr 553/15.07.2020, Anexa 3, art 2, alin 2, lit a) – l).

”Carantina persoanelor se instituie la domiciliul persoanei, la o locație declarată de aceasta sau, după caz, într-un spațiu special desemnat de autorități. Carantina se recomandă tuturor persoanelor care
locuiesc la aceeași adresă”, conform sursei citate.

Pentru cei care călătoresc pe teritoriul României este recomandat să fie informați despre Lista județelor în care masca de protecție este obligatorie și în spațiile deschise

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Taxele pentru eliberarea și schimbarea pașaportului și a permisului auto vor putea fi plătite online. Care este procedura

Publicat

pasaport

Guvernul a aprobat, vineri seara, un proiect de hotărâre conform căruia cetăţenii români pot plăti online taxele pentru serviciile privind eliberarea şi schimbarea pașapoartelor sau a permiselor auto.

Plata taxelor pentru pașapoarte și permise auto va putea fi efectuată în Sistemul Național Electronic de Plată Online, respectiv pe platforma ghiseul.ro. Guvernul a stabilit, vineri seară, prin hotărâre plata acestor unor servicii de utilitate publică pe ghiseul.ro.

„Plata unor servicii de utilitate publică va putea fi făcută prin sistemul naţional electronic de plată online, practic vorbim de informatizarea unor plăţi datorate pentru anumite servicii de utilitate publică în sistem online, respectiv pentru plata taxelor pentru paşapoarte şi permise auto.

Astfel, după adoptarea acestui proiect de hotărâre de Guvern iniţiat de Autoritatea pentru Digitalizarea României cetăţenii români care vor accesa aceste servicii pentru eliberarea, schimbarea paşapoartelor sau a permiselor auto vor putea plăti taxele aferente în sistem online prin sistemul naţional electronic de plată”, a explicat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, citat de Agerpres.

Acest proiect de hotărâre s-a aflat pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei Executivului.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat și alte noi facilități ale serviciului Spațiul Privat Virtual, astfel că persoanele înregistrate în Spațiul Privat Virtual pot face plata obligațiilor fiscale la buget direct cu cardul bancar prin interconectarea cu ghișeul.ro, soluție care permite achitarea a peste 30 de impozite și contribuții.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate