Actualitate
Proiect: Elevii din clasa a III-a vor învăţa pe tablete din martie 2015. Deocamdată, nu toţi copiii de clasa I și II au primit manuale vechi, retipărite
Elevii din clasa a III-a vor învăţa de pe tablete din martie 2015. Ministerul Educaţiei şi Ministerul pentru Societatea Informaţională lucrează la un proiect ce vizează introducerea etapizată a tabletelor pentru toţi copiii din clasele a II-a, a III-a şi a IV-a, în funcţie de finalizarea manualelor digitale. Pe aceste terminale, care vor fi achiziţionate prin licitaţie, vor fi instalate manuale digitale şi alte aplicaţii necesare în procesul educaţional, a declarat minstrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea.
Reamintim că ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat că intenţionează să introducă de anul viitor manuale digitale şi la clasele a III-a şi a IV-a. De asemenea, profesorii o să fie incluşi în programe de perfecţionare pentru a şti cum să utilizeze aceste manuale.
Elevii din clasele I-II au început să primească noile manuale vechi începând cu sfârșitul lunii octombrie. Ministerul educației a decis să retipărească manualele vechi, deoarece, la începutul anului școlar nu au fost tipărite manualele noi. Copiii ar putea primi manualele noi până la sfârşitul lunii noiembrie.
„Fără nicio discriminare, toţi cei aproximativ 220.000 de elevi din clasa a III-a vor primi tabletele în luna martie 2015. Valoarea estimativă a licitaţiei se situează în jurul a 20 milioane de euro, 85% din bani urmând să fie acoperiţi din fonduri europene”, a spus Cotovelea.
El a adăugat că elevii din clasele a II-a şi a IV-a vor primi tabletele spre finele primului semestru din 2015.
„Ambele ministere lucrează la acest proiect. Nu am dorit să-l lansăm în consultare publică pentru a nu crea confuzii că în mod intenționat în campania electorală lansăm un asemenea proiect. Este un proiect pe care vrem să-l finanțăm din alocarea financiară pe 2007-2014 dar și din noua alocare financiară 2014-2020. Practic de la nivelul claselor a II-a, a III-a și a IV-a toți copii vor beneficia de tablete, care vor avea deja manualele electronice disponibile. Acum avem o succesiune clară din partea Ministerului Educației și de asemenea vom avea alte aplicații extrem de utile pentru procesul de învatare”, a declarat ministrul Răzvan Cotovelea.
”Vom continua cu dimensiunea gimnazială urmând ca pentru studenții cu probleme sociale să vedem în ce masură vom putea găsi întelegere din partea UE pentru a replica proiecte de succes din Spania, Portugalia și Grecia, adică tinerii care au probleme sociale deosebite și nu au disponibilități financiare să beneficieze din partea statului de laptopuri”, a mai precizat acesta.
„Acolo unde sunt manualele digitale gata, adică pentru clasele a II-a si a III-a, putem să lansăm licitația undeva anul acesta și proiectul să demareze prin distribuția de tablete către copii în luna martie, imediat după ce se finalizează licitația și producătorii vor veni cu aceste tablete. Absolut toți copiii vor beneficia de aceste tablete, iar după ce își vor vor fi terminat clasa a doua sau a treia, aceste tablete rămân pentru următoarea generație. Vom introduce tabletele în mod etapizat, pe clase. Clasa a treia – 220.000 de tablete și 220.000 de copii care vor utiliza manualele digitale. Pentru clasa a doua ulterior, iar pt a IV-a, cred că spre finele semestrului I din 2015, când manualele digitale vor fi gata. Va fi o platformă integrată care va putea cuprinde inclusiv cataloagele electronice sau alte aplicații pe care cadrele didactice vor să le introducă pe aceasta platformă”, a susținut Răzvan Cotovelea.
„Pentru fiecare an în parte valoarea proiectului este de până la 20 de milioane de euro fonduri europene, plus cofinanțare 15%. Pentru clasele a II-a, a III-a și a IV-a probabil vor fi undeva la 500.000 de tablete. Vă dați seama că la acest volum prețurile vor fi scăzute. Se vor da discounturi” a spus ministrul.
Referitor la performanțele tabletelor, ministrul a precizat că vor acestea vor ca elemente esențiale o conexiune bună la internet, o minimă capacitate de stocare și o utilizare facilă, simplistă.
În ceea ce privește internetul în școlile din România, ministrul a declarat că există RoEduNet, proiectele în plină desfășurare și care vor avea posibilitatea conectării zecilor de școli încă neconectate la internet și există fondurile europene prin care, acolo unde nu se poate din motive tehnologice să avem aceeași infrastructură ca în Bucuresti, să găsim soluții punctuale.
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat în 6 noiembrie că intenţionează să introducă de anul viitor manuale digitale şi la clasele a III-a şi a IV-a. De asemenea, acesta a precizat că profesorii o să fie incluşi în programe de perfecţionare pentru a şti cum să utilizeze aceste manuale.
El a susţinut că introducerea manualelor digitale era necesară şi va duce la eliminarea greşelilor care au apărut în manualele tradiţionale.
Elevii claselor I şi a II-a ar fi trebuit să înveţe după manuale noi, inclusiv în variantă digitală, de la începutul anului şcolar. Acestea nu au ajuns însă în şcoli până în 15 septembrie, întrucât licitaţia organizată de Ministerul Educaţiei a fost contestată de unele edituri.
În 20 octombrie, Ministerul Educaţiei a anunţat că manualele digitale pentru clasele I şi a II-a, publicate pe platforma www.manuale.edu.ro, pot fi descărcate gratuit.
Cele două variante ale noilor manuale pentru clasele I şi a II-a (print şi digital) funcţionează în paralel. Valabilitatea manualelor este de patru ani şcolari, cu posibilitatea de extindere pentru încă doi ani, cu condiţia reevaluării lor. Manualele şcolare sunt supuse unui proces periodic de analiză, pe durata valabilităţii acestora, preciza Ministerul Educaţiei.
Cu toate acestea, elevii din clasele I şi a II-a au început să primească noile manuale vechi începând cu sfârșitul lunii octombrie. Ministerul educației a decis să retipărească manualele vechi, deoarece, la începutul anului școlar nu au fost tipărite manualele noi. O soluţie de avarie în condițiile în care ministerul nu a fost în stare să gestioneze derularea unei licitații în urma căreia trebuiau stabilite editurile manualelor. Părinţii şi învăţătorii spun că tipărirea acestor manuale vechi este neinspirată şi păguboasă, pentru că, până la sfârșitul lunii noiembrie, vor ajunge în şcoli adevăratele manuale noi, iar copiii vor fi derutaţi de atâtea schimbări.
În a şasea săptămână de şcoală, elevii din clasele întâi şi a doua au primit, în sfârşit, manuale. Nu au fost cele noi, însă, ci unele retipărite, după programa veche. Învăţâtorii se tem că cei mici vor fi derutaţi după ce la sfârșitul lunii noiembrie ar urma să primească adevăratele manuale noi, tipărite după ce a fost stabilit câștigătorul licitației.
Din cauza bâlbâielilor de la începutul anului şcolar, ministerul a decis să retipărească aproximativ 320.000 de manuale pentru elevii din clasa I, jumătate abecedare, jumătate manuale de matematică. În total, s-au cheltuit aproximativ 800.000 de lei. La această sumă se adaugă şi banii cheltuiţi pentru a completa stocul de manuale pentru clasa a II-a.
surse: mediafax.ro, hotnews.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News