Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect legislativ la MAI: Formularele de cazier judiciar vor fi modificate, după eliminarea taxei de timbru fiscal. Cum vor arăta noile certificate

Publicat

certificat de cazier judiciar pf 1Formularele de cazier judiciar vor fi modificate, după eliminarea taxei de timbru fiscal în valoare de 2 lei, potrivit unui proiect legislativ de modificare a HG nr. 345/2010, publicat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne. Noile cereri de eliberare a cazierelor, dar și actul emis de poliție, care certifică extrasul de pe cazierul judiciar, vor fi de patru tipuri, două pentru persoanele fizice și alte două pentru persoanele juridice.

Potrivit MAI, ca urmare a modificărilor şi completărilor aduse Legii nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, a fost instituit cadrul legal care conferă instituţiilor publice şi organelor de specialitate ale administraţiei publice posibilitatea de a solicita extras de pe cazierul judiciar, în baza consimţământului expres al persoanei pentru care se efectuează verificări specifice.

De asemenea, o altă măsură de simplificare instituită de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 41/2016 a constituit-o şi eliminarea timbrului fiscal în valoare de 2 lei necesar pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar.

Astfel, modificările şi completările recente aduse Legii nr. 290/2004 impun modificarea şi completarea în mod corespunzător a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 345/2010 pentru aprobarea formularelor -tip folosite în activitatea de cazier judiciar, în vederea actualizării modelelor formularelor utilizate.

Printre modificările şi completările propuse se numără:

– Modificarea formularelor-tip aferente cererilor pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar, respectiv a celor aferente certificatelor de cazier judiciar pentru persoanele fizice/juridice, în sensul eliminării referirilor la timbrul fiscal;

– Introducerea a patru noi formulare-tip aferente cererilor pentru obţinerea extrasului de pe cazierul judiciar al persoanei (fizice şi juridice), respectiv a formularelor -tip privind extrasul de pe cazierul judiciar pentru persoane fizice/juridice

Ministerul Afacerilor Interne a prevăzut în noul act administrativ și cum vor fi tipărite formularele noi de eliberare a cazierului judiciar.

Proiectul a fost pus în dezbatere publică pe pagina MAI, pe 26 octombrie, urmând ca în termen de 20 de zile, persoanele intresate să trimită opinii, propuneri și sugestii cu privire la modificările propuse.

Vezi AICI modelele formularelor-tip folosite în activitatea de cazier judiciar.

sursa: mai.gov.ro, legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate