Actualitate
PROIECT: Muzeul Centenarului Marii Uniri, înființat în subordinea Ministerului Culturii
Mai mulți parlamentari propun înfiinţarea Muzeului Centenarului Marii Uniri ca instituție publică aflată în subordinea Ministerului Culturii. Scopul principal al acesteia este documentarea, cercetarea istorică și expunerea către public prin conferințe și expoziții, a evenimentelor care au dus la Marea Unire de la 1918, potrivit unui proiect legislativ înregistrat marți la Senat.
Propunerea legislativă privind înfiinţarea Muzeului Centenarului Marii Uniri a fost inițiată de un grup de parlamentari liberali, fiind înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 27 februarie.
Potrivit inițiatorilor, Marea Unire de la 1918, care a dus la crearea României Mari a fost cel mai important eveniment istoric din evoluția națiunii noastre. Atunci a fost creat statul național unitar, care a constituit un element de bază în crearea principiilor Constituției moderne.
„Astăzi, mai mult decât oricând, la împlinirea Centenarului avem nevoie de un Muzeu al Marii Uniri, un muzeu al celui mai important eveniment din istoria noastră. Dar scopul funcționării acestei instituții nu este doar de a organiza conferințe și expoziții, ci cel mai important, este să demarăm o cercetare amplă asupra fenomenului numit Marea Unire. Acum, la 100 de ani de la realizarea României Mari, avem nevoie să lucrăm la realizarea unei Cărți de Aur a Centenarului Marii Uniri, care să fie rodul unei cercetări istorice ample, exhaustive, care să prezinte, în cele mai mici detalii, cum s-a realizat visul de secole al românilor.
De aceea, istorici și nu numai (sociologi, antropologi, etnografi, etc.) au datoria să investigheze izvoarele, documentele vremii, în arhive, din țară și din străinătate, pentru a avea o imagine de ansamblu asupra acestui fenomen național. Rezultatele acestor cercetări trebuie cuprinse nu numai în Cartea de Aur a Centenarului Marii Uniri, dar și în articole științifice care să fie publicate în reviste românești și din străinătate, în limba română, dar și în limbile de circulație internațională, în Europa, dar și în SUA, Canada precum și în țările din Orientul Îndepărtat”, se precizează în expunerea de motive.
Muzeul Centenarului Marii Uniri ar urma să se bazeze pe activitatea a 20 de angajați, oameni de specialitate, bine pregătiți, cu studii în istorie, sociologie, antropologie, etnografie, cu disponibilitatea de a cerceta documente și izvoare ale vremii, din țară și din străinătate. Potrivit proiectului, conducerea va fi asigurată de un director general cu rang de subsecretar de stat și doi directori generali adjuncți cu rang de consilieri de stat.
Finanțarea pentru realizarea Muzeului se va face din bugetul Ministerului Culturii și Identității Naționale, în a cărui subordine se va afla. Instituția publică cu personalitate juridică va putea primi donații de la agenți economici privați și de stat.
Scopul principal al Muzeului Centenarului Marii Uniri este documentarea, cercetarea istorică și expunerea către public prin conferințe și expoziții, a evenimentelor care au dus la Marea Unire de la 1918.
Muzeul Centenarului Marii Uniri va avea obligația de a încheia parteneriate cu Academia Română, cu institutele de istorie, de sociologie, de antropologie și de etnografie, precum și cu instituții de învățământ.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News