Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Proiect pentru continuarea lucrărilor de restaurare și consolidare a unor clădiri din cadrul Mănăstirii Râmeț. Licitație, în SEAP

Publicat

Proiect pentru continuarea lucrărilor de restaurare a unor clădiri din cadrul Mănăstirii Râmeț. Compania Națională de Investiții alocă 250.000 de lei pentru actualizarea unor documentații pentru continuarea lucrărilor de restaurare și consolidare rămase de executat la muzeul, clădirea paraclis și clădirea centralei termice, din cadrul Ansamblului Mânăstirii Râmeț.

Compania Națională de Investiții (CNI) a lansat pe 10 septembrie, în SEAP, o licitație pentru actualizare studii, expertiză tehnică și documentație de avizare a lucrărilor de intervenții pentru rest de executat la obiectivul „Restaurarea – consolidarea muzeului, a clădirii paraclis – aflată în imediata apropiere a muzelui – din cadrul Ansamblului Mânăstirii Râmeț, reamenajarea spațiilor de expoziție și depozitare a obiectelor de cult, precum și realizarea unor lucrări de amenajarea exterioară – Ansamblul Mânăstirii Râmeț, sat Valea Mănăstirii nr. 15, comuna Râmeț, județul Alba”.

Valoarea estimată a contractului este de 250.000 de lei, fără TVA.

Proiectul privind restaurarea și consolidarea muzeului, a clădirii paraclis și a centralei termice

În luna august 2019, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDRAP) a aprobat indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții.

Un an mai târziu, Compania Națională de Investiții (CNI) a lansat o licitație pentru execuția lucrărilor de restaurare – consolidare a muzeului, a clădirii paraclis – aflată în imediata apropiere a muzeului – din cadrul Ansamblului Mănăstirii Râmeț, reamenajarea spațiilor de expoziție și depozitare a obiectelor de cult, precum și realizarea unor lucrări de amenajare exterioară.

Licitația a fost câștigată de Alfa Construct, valoarea contractului fiind de 3.528.266,3 lei, fără TVA.

Potrivit documentației, în data de 4 noiembrie 2022 s-a deschis procedura insolvenței față de societatea contractantă. Acest aspect a reprezentat unul dintre motivele pentru care s-a solicitat, Direcției Juridice și Contractare din cadrul CNI, denunțarea/rezilierea contractului de execuție, în data de 24 mai 2023.

Procedura de denunțare/reziliere a contractului de execuție s-a finalizat prin semnarea Actului aditional de încetare cu reținerea de către CNI SA, a garanției de bună execuție.

Ulterior confirmării transferului sumelor reprezentând valoarea garanției de bună execuție constituită în cadrul contractului de execuție lucrări încetat, s-a organizat procedura de atribuire a contractului de lucrări de conservare și punere în siguranță a lucrărilor executate.

Continuarea lucrărilor de restaurare a unor clădiri din cadrul Mănăstirii Râmeț

Potrivit proiectului inițial, lucrările de restaurare, consolidare si reamenajare se vor executa la clădirea Muzeu (corp 3), clădirea Paraclis (corp 9) și clădirea anexă (centrala termică – corp 10), în vederea extinderii spațiilor de expoziție pentru obiecte de valoare pe care le deține în prezent Mănăstirea Râmeț și asigurării tuturor condițiilor tehnice ce se impun acestor spații.

În ansamblu, obiectivele urmărite a se realiza sunt restaurarea și consolidarea corpului 3 și corpului 9, renovarea și dotarea în mod corespunzător a corpului 10 și efectuarea unor lucrări exterioare, necesare pentru înlăturarea efectelor negative ale apelor meteorice asupra clădirilor.

Lucrări identificate ca fiind necesare la clădirea Muzeului – corp 3: 

  • consolidarea structurii de rezistență a complexului muzeal;
  • refacerea finisajelor interioare și exterioare;
  • refacerea și modernizarea instalației electrice;
  • modificarea designului interior;
  • dotarea cu mobilier adecvat expunerii obiectelor;
  • sistem de alarmă și pază;
  • sistem de iluminat general și expozițional corespunzător;
  • amenajarea unui spațiu de depozitare a obiectelor ce urmează a fi expuse;
  • înlocuirea tâmplăriei.

Lucrări identificate ca fiind necesare la clădirea Paraclis – corp 9:

  • consolidarea, conservarea și refunctionalizarea clădirii
  • refacerea finisajelor interioare și exterioare;
  • refacerea șarpantei și învelitorii;
  • desfacerea planșeului din lemn existent peste etaj și refacerea acestuia din beton armat, exceptând zona încăperii paraclis.
  • refacerea și modernizarea instalației electrice;
  • dotarea cu mobilier adecvat expunerii obiectelor;
  • sistem de alarmă și pază;
  • sistem de iluminat general și expozițional corespunzător;
  • amenajarea unui spațiu de depozitare a obiectelor ce urmează a fi expuse;
  • înlocuirea tâmplăriei.

Lucrări identificate ca fiind necesare la clădirea anexă – centrala termică – corp 10:

  • refacerea finisajelor interioare și exterioare;
  • înlocuirea punctului termic cu unul nou, cu randament ridicat.

Despre Mănăstirea Râmeț

Mănăstirea de la Râmeţ este considerată a fi una dintre cele mai vechi mănăstiri din Transilvania, fiind ridicată după unii autori în sec. al XIV-lea. Conform tradiţiei, primul lăcaş de cult este ctitoria călugărilor Ghenadie şi Romolus, din anul 1214. Analiza straturilor de pictură, efectuată după pigmenţi a dezvăluit faptul că cel mai vechi datează din jurul anului 1300, următorul din 1310.

Pe lângă valoarea istorică şi arhitecturală a Mănăstirii Râmeț, deţinerea unei infrastructuri proprii de turism, formată dintr-o pensiune construită în perioada comunistă şi retrocedată, face din aceasta un important pol de interes turistic, atât ecumenic cât şi pentru odihnă şi recreere. În acest context, valorizarea clădirii muzeului amenajat în localul vechii şcoli de cântăreţi bisericeşti, important obiectiv de patrimoniu care a funcţionat pe lângă mănăstire încă din sec. al XVII-lea, alături de vechea biserică a mănăstirii, se dovedeşte nu numai binevenită ci şi necesară.

Pensiunea mănăstirii se găseşte într-un mic bazinet situat între Cheile Mănăstirii şi Cheile Râmețului în amonte de confluenţa dintre pârâul Valea Uzii şi Valea Mănăstirii, la cca. 400 m în amonte de Mănăstirea Râmeţ. Cu toate că este amplasată într-un sector de vale îngustă cu versanţi înalţi, deschiderea spre abrupturile şi formele de exocarst al Cheilor Mănăstirii aflate în imediata apropiere, conferă o imagine deosebită a peisajului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate