Actualitate
Proiect privind produsele ecologice: Fermierii scapă de sancţiuni din partea APIA în cazul contaminării accidentale a solului
Parlamentarii propun completarea legislației privind produsele agroalimentare ecologice. Astfel, potrivit unu proiect depus la Senat, dacă se constată o contaminare accidentală a solului, se va aplica sancțiunea de declasare a produsului, fără ca fermierul să fie nevoit să suporte penalități sau sancțiuni din partea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Mai mulți deputați PSD și ALDE au depus, la Senat, o propunere legislativă pentru completarea OUG 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice care prevede aplicarea sancțiunii declasării produsului și a terenului în cazul contaminării accidentale a solului, fără a afecta însă plățile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune, scrie news.ro.
Astfel, la articolul 8 din OUG nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice se introduce un nou alineat cu următorul cuprins:
„Dacă în urma analizelor se identifică prezența unor substante care nu sunt prevăzute în Anexele I și II din Regulamentul CE nr. 834/2007 al Consiliului privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice în ceea ce privește producția ecologică, etichetarea și controlul și se constată că prezența substanțelor este determinată de contaminări accidentale se aplică sancțiunea declasării produsului și, după caz, a terenului, fără a afecta plățile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune”.
Inițiatorii propunerii legislative argumentează, în expunerea de motive, că în baza OUG nr. 34/2000 a fost emis Ordinul ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 895/2016 pentru aprobarea regulilor privind organizarea sistemului de inspecție și certificare, de aprobare a organismelor de inspecție și certificare/organismelor de control și de supraveghere a activităților organismelor de control, în agricultura ecologică, care nu a cuprins o prevedere foarte importantă care se aplică deja la nivelul UE și care avantajează fermierii în accesarea fondurilor europene și a subvențiilor, și nu în risipirea banilor europeni.
Deputații au dat și un exemplu concret care reflectă prevederea mai sus menționată.
„Dacă în urma analizelor asupra probelor de sol, plante și din produsele agroalimentare ecologice se identifică prezența substantelor care nu sunt incluse în anexele nr. I și II ale Regulamentului CE nr. 889/2008 iar organismul de inspecție și certificare constată că aceasta se datorează contaminării accidentale și nu provine din încălcarea legislației în vigoare cu privire la agricultura ecologică se aplică sancțiunea de declasare a produsului și, eventual, terenului, fără ca fermierul să fie nevoit să suporte penalități/sancțiuni din partea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)”, au explicat inițiatorii propunerii legislative.
sursa: hotnews.ro, senat.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dancy
marți, 25.04.2017 at 02:03
___123___Proiect privind produsele ecologice: Fermierii scapa de sanctiuni din partea APIA in cazul contaminarii accidentale a solului – Alba24___123___