Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Proiectele de legi ale Educației, pe ordinea de zi a ședinței Guvernului. Principalele prevederi

Publicat

Proiectele de legi ale Educației se află miercuri pe ordinea de zi a ședinței Guvernului. Dacă vor fi aprobate, vor intra pe circuitul legal: debatere în Parlament și promulgarea a președinte. 

Principalele prevederi ale legilor educației, prezentate de Ligia Deca:

  • Liceele pedagogice şi universităţile vor forma profesorii pentru învăţământ primar
  • Liceele pedagogice și universitățile vor forma profesorii de învățământ primar
  • Profesia didactică necesită studii superioare
  • Se va înființa corpul de mentorat
  • Masteratul didactic va include 80% practică – cei care se înscriu primesc bursă lunară egală cu salariul brut
  • La 5 ani, cadrele didactice vor obține credite de formare
  • Se înființează un centru național de formare didactică
  • Salarizarea cadrelor didactice va fi progresivă, având la bază salariul mediu brut pe economie
  • O propunere interesantă este aceea ca norma didactică să fie redusă pentru cadrele cu o vechime de peste 15 ani.
  • Se vor putea înscrie la concursul de admitere la liceu doar elevii care au luat măcar nota 5 la Evaluarea Națională.
  • Doar mandatele actuale ale rectorilor se iau în calcul pentru o nouă candidatură, nu și cele încheiate deja.

Principalele prevederi ale legilor educației – Bursele se vor mări:

  • Bursele de merit vor creşte de la 200 de lei pe lună la 450 de lei pe lună
  • Bursele de performanţă, care devin burse de excelenţă olimpică, vor avea valoare pentru cei care au premii la olimpiade naţionale – 700 de lei pe lună, pentru cei care aduc medalii de la olimpiadele naţionale – 1.000 de lei pe lună

Elevii care câştigă medalii la sporturile olimpice organizate de federaţiile sportive naţionale vor beneficia de burse de merit.

Elevii de la liceele tehnnologice și vocaționale se pot înscrie la facultate. Cele trei rute liceale – teoretic, vocaţional, tehnologic – vor conferi şanse egale de acces în învăţământul superior.

În aceastră situație, bacalaureatul de adaptează cu profilul liceal

Principalele prevederi ale legilor educației – Admiterea la liceu:

Evaluarea naţională rămâne în formula de acum – probe scrise la matematică, limba şi literatura română şi limba maternă.

Se introduce ideea de concurs de admitere la profilurile liceelor unde există concurenţă dovedită în ultimii ani dacă liceele vor să scoată aceste locuri prin concurs.

Ministerul Educației pregătește legea prin care profesorii nu mai pot face meditații cu elevii de la clasă. Ce sancțiuni riscă

Pentru acele profiluri pe care le doresc scoase la concurs liceele pot alege două probe pliate pe profil.

  • Exemplu: pentru Științele naturii pot alege chimia şi biologia în aşa fel încât să poată selecta dedicat pentru potrivirea cu profilul respectiv

Pentru 60% din locurile de pe profilurile vizate se poate da concurs, 40% din locuri rămânând în repartizare computerizată.

Din aceste 40%, prioritate pe 10% dintre acestea vor avea elevii cu cerinţe educaţionale speciale sau elevii de etnie rromă.

Repartizarea computerizată se va face după Evaluarea Națională și după concursul de admitere la liceu.

Subiectele vor fi standardizate, unice şi elaborate de Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare.

Se cere eliminarea examenului de admitere

Examenul de admitere este contestat deja. O petiție online pe platforma Declic cere eliminarea lui: ”Nu vrem să revenim la un sistem de admitere în licee care favorizează discriminarea elevilor și lipsa de corectitudine în organizarea examenelor”.

”Sistemul de învățământ public este puternic politizat, directorii sunt numiți politic și ușor de controlat de către cei cu bani și influență.

Astfel, nu avem nicio garanție că examenele organizate de fiecare liceu în parte vor fi corecte și lipsite de corupție”, scrie în textul petiției.

”În lupta acerbă pentru un loc la liceele de elită, elevii care vor face meditații cu profesorii din liceele populare vor fi favorizați.

Ei ar putea primi informații prețioase privind subiectele de examen. Totodată, lucrările lor de admitere ar putea fi verificate de aceiași profesori cu care au făcut meditații, nu de corectori imparțiali, din alte județe, așa cum se întâmplă la Evaluarea Națională” se mai arată în textul petiției.

Principalele prevederi ale legilor educației – Bacalaureat:

Examenul de Bacalaureat se pliază pe fiecare profil: se va organiza Bac-ul tehnologic la liceele de profil.

Vor fi două probe de competenţe lingvistice – limbă străină I, limbă străină II. În plus, va exista o probă complementară pentru competenţe de bază.

Pentru profilul uman, această probă va fi la matematică sau la ştiinţe ale naturii, iar pentru profilul real va fi o probă la alegere din disciplinele socio-umane: istorie, logică, filosofie sau psihologie. Notarea se va face pe sistem admis/ respins.

În sesiunile de vară și de toamnă ale examenului de bacalaureat elevii clasei a XII-a vor avea mai puține discipline de examen, pentru că probele de competențe lingvistice pentru limba 1, limba 2, probele de competențe digitale și proba de competență complementară vor putea fi susținute din timpul anului școlar

Principalele prevederi ale legilor educației – Învățământ universitar: mandate limitate pentru rectori

Mandatele rectorilor sunt limitate, dar legea nu se va aplica retroactiv.

Durata unui mandat de rector este de cinci ani, adică orice rector, chiar dacă a stat în funcție mulți ani până acum, mai poate sta încă 10.

Un mandat poate fi înnoit doar o singură dată, iar o persoană nu poate fi rector în aceaşi universitate mai mult de zece ani de acum încolo, indiferent de întreruperile celor două mandate.

Ce facem cu acuzațiile de plagiat

Nu se mai poate renunţa unilateral la titlul de doctor. Tezele devin documente publice. Înainte de susţinerea lor există 90 de zile în care ele vor sta într-o platformă publică, astfel încât oricine doreşte să le poată consulta şi să poată sesiza eventuale abateri de le etica universitară înainte ca teza să fie susţinută în comisia respectivă.

Universităţile analizează în primă instanţă sesizările de plagiat.

În cazul în care există suspiciuni cu privire la rezoluţia dată de către Comisia de Etică a universităţii, CNATDCU va rezolva contestaţiile

În cazul în care CNATDCU decide că o teză este plagiată, există o direcţionare clară legală pentru ca cei care au emis diploma, adică rectorul să meargă în instanţă şi să ceară anularea titlului sau dacă nu a produs încă efecte juridice, o poate revoca

Se poate retrage acreditarea domeniului din cadrul universităţii ca instituţie organizatoare de doctorat, ceea ce înseamnă retragerea dreptului universităţii de a mai admite noi studenţi la doctorat.

”În cazul în care se constată abateri mai grave sau repetate, se poate merge până la retragerea autorizaţiei de funcţionare a instituţiei de învăţământ superior”, a spus Ligia Deca, citată de Hotnews.ro.

Sunt prevăzute şi sancţiuni pentru conducătorii de doctorat, membrii comisiei de susţinere sau alte persoane implicate în incidente dovedite de fraudare în procesul de emitere a titlurilor de doctor.

Profesorii cercetaţi pentru violenţă împotriva elevilor nu vor mai putea să intre la clasă

Noile legi ale Educaţiei conţin și proceduri clare de semnalare şi intervenţie în situaţiile de violenţă şcolară, inclusiv bullying.

O noutate este faptul că profesorii cercetaţi pentru violenţă împotriva elevilor nu vor mai putea să desfăşoare activităţi didactice cu elevii, dar vor primi drepturile salariale.

De asemenea, sunt multe alte prevederi, dar și sute de amendamente transmise ministerului, pe perioada dezbaterii legii.

Ghid ANAF: Profesorii care dau meditații trebuie să aibă casă de marcat sau POS. Ce taxe trebuie să plătească și cum o pot face

Dacă vor fi aprobate în ședința de Guvern, proiectele vor fi trimise Parlamentului pentru dezbatere și după aprobare vor fi trimise la promulgare, la președintele Iohannis.

După promulgare și publicarea lor în Monitorul Oficial acestea vor intra în vigoare la data prevăzută în actele normative.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax