Educație
Proiectele legilor Educației vor fi prezentate luni de ministrul Ligia Deca. Care sunt principalele schimbări propuse
Proiectele noilor legi ale Educației vor fi prezentate luni, de la ora 14:30, într-o conferință de presă susținută de către ministrul Ligia Deca, după luni întregi de amânări.
Pachetul legislativ promite să îmbunătățească acele aspecte pentru care România este la coada multor clasamente: peste jumătate dintre copii nu înțeleg ce citesc, iar 15% dintre elevi renunță la școală înainte de vreme.
Din anul școlar următor, ministerul Educației propune câteva programe, printre care:
- „Masa sănătoasă”, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, în 150 de școli, pentru 1 milion de beneficiari
- „Școala după Școală” și „Învățare Remedială”, cu finanțare din bugetul autorităților locale sau fonduri externe nerambursabile – au scopul să remedieze sau aprofundeze cunoștințele dobândite în timpul orelor. Au prioritate unitățile vulnerabile din perspectiva abandonului școlar.
Se introduce portofoliul educațional al elevului
Începând de la grădiniță, fiecare copil va avea un fel de CV cu note și rezultate la diferite activități extrașcolare. Astfel, diriginților și consilierilor școlari le va fi mai simplu să îi orienteze pe copii către liceul care li se potrivește.
De aceea, în noul proiect al Legilor Educației parcursul școlar al elevilor de clasa a 5-a și a 9-a va fi evaluat periodic prin teste online. De altfel, din 2028, admiterea elevilor în clasa a 5-a la colegiile naționale se va face în baza portofoliului obligatoriu.
Numărul elevilor la clasă va fi redus
Potrivit propunerilor, numărul maxim al elevilor dintr-o clasă nu va putea să depășească 30 de copii.
În ciclul primar, numărul maxim al elevilor dintr-o clasă va fi de 22, iar în ciclul gimnazial, clasele vor avea maxim 26 de elevi.
De asemenea, Ministerul Educației vrea să pună stop vizelor de flotant și modei transferului elevilor la cele mai bune școli. Orele ar urma să se desfășoare în cel mult două schimburi.
Examen separat la admiterea la liceu
Cele mai multe controverse cu privire la schimbările în Educație le-a stârnit propunerea dublei admiteri la liceu cu un examen separat de Evaluarea Națională.
Liceele din țară cu cea mai mai mare concurență vor putea organiza propriul concurs de admitere pentru până la 90% din locuri, potrivit proiectului Legii Învățământului Preuniversitar, obținut de Digi24.
Modificările ar urma să se aplice din vara anului 2028, pentru copiii care intră în septembrie 2024 în clasa a V-a.
Noutatea absolută e că liceele care organizează propriul concurs pot alege ce procent reprezintă nota din Examenul Național media de admitere la liceu. Subiectele vor fi elaborate de structuri ale Ministerului Educației, iar modalitatea de examen va trebui anunțată cu un an înainte.
sursa: digi24.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News