Actualitate
Proiectul „10 pentru Europa”: Vezi cum vor ajunge tinerii liberali pe locuri eligibile pe listele pentru europarlamentarelor din mai 2014
„10 pentru Europa” este proiectul prin care tinerii competenţi ai României vor ajunge pe lista Partidului Naţional Liberal pentru alegerile europarlamentare din mai 2014. Proiectul este sustinut de Tineretul Național Liberal și de Cluburile Studențești Liberale, cu sprijinul Partidului Național Liberal. Este un proiect interactiv de construire a unei cariere politice şi un nou standard de transparentă în selecţia candidaţilor.
Prin probele variate, proiectul va perfecţiona pregătirea celor mai talentaţi tineri politicieni din România. Axat pe inovaţie, „10 pentru Europa” aduce în prim plan individul, tânărul pasionat de politică, liderul interesat de evoluţia ţării sale şi a construcţiei europene, ca factor de dezvoltare naţională. Plaftorma online le permite competitorilor să-şi împărtăşească ideile, viziunea şi strategia pentru dezvoltarea României în cadrul Uniunii Europene. Prin organizarea evenimentelor locale şi regionale, ei îşi vor prezenta strategiile în faţa cetăţenilor României. „10 pentru Europa” va crea o nouă elită de tineri liberali, un nou val în politica românească. Asfel vom promova responsabilitatea şi dezvoltarea individuală, în perfectă concordanţă cu valorile liberalismului.
„10 pentru Europa” este un proiect meritocratic prin excelenţă, care promovează principiul liberal al competiţiei deschise. Prin intermediul său, tinerii competenţi şi motivaţi, liderii de mâine beneficiază de şansa de autopromovare şi de oportunitatea de a-şi construi o carieră politică de succes. Fiecare concurent îşi va dovedi abilităţile de comunicare, cunoştinţele despre Uniunea Europeană, leadershipul şi puterea de argumentare în cadrul evenimentelor de dezbatere a agendei europene. De asemenea, fiecare competitor îşi va putea promova soluţiile privind temele actuale de dezbatere din Parlamentul European.
Proiectul are următoarele etape:
Etapa 1: Înscrierea candidaţilor pe site-ul proiectului (15 noiembrie 2013 – 15 decembrie 2013)
Înscrierea pe site se va face prin:
– încărcare CV în format Europass
– încărcarea unui video de maxim 5 minute care să trateze 3 teme europene predefinite şi o viziune personală asupra viitorului Uniunii Europene
Etapa 2: Votul online (15 decembrie 2013 – 31 ianuarie 2014)
Începând cu 15 decembrie, toată lumea va putea vota pe site candidaţii. Votul va avea loc prin SMS. La finalul lunii se va face un top al voturilor, iar primii 60 în ordinea voturilor obţinute vor trece în umătoarea etapă a selecţiei.
Etapa 3: Anunțarea semifinaliștilor (1 februarie 2014)
Etapa 4: Evenimentele locale (1 februarie 2014 – 16 martie 2014)
Sunt propuse 5 teme de interes european, actuale la acel moment. Fiecare candidat va organiza 2 evenimente locale, cu o participare de cel puţin 100 de oameni, pe baza temelor de interes european alese.
Etapa 5: Interviul semifinaliştilor (21 martie 2014 – 23 martie 2014)
Semifinaliştii vor trece printr-un interviu în faţa unei comisii de jurizare. La interviu, fiecare candidat va trebui să motiveze dorinţa lui de a candida la alegerile europarlamentare, să demonstreze că este capabil să reprezinte PNL în Parlamentul European şi că este la curent cu temele de interes de la nivel european.
Etapa 6: Anunțarea finaliștilor (30 martie 2014)
Cei 20 de finalişti vor trece printr-un interviu în faţa unei comisii formate din 5 lideri liberali cu experienţă europeană. La interviu, fiecare candidat va trebui să motiveze dorinţa lui de a candida la alegerile europarlamentare, să demonstreze că este capabil să reprezinte PNL în Parlamentul European şi că este la curent cu temele de interes de la nivel european.
Etapa 7: Marea finală (5 aprilie 2014)
Etapa finală a selecţiei constă într-un eveniment-concurs cu 7 000 de spectatori, care va avea loc la Romexpo şi la care vor participa cei 20 de finalişti.
Vor exista 3 probe la care candidaţii vor participa:
– un test-grilă de cultură generală despre Uniunea Europeană, redactat într-o limbă de circulaţie internaţională, pe care îl vor completa într-un timp definit, urmând ca testul să fie corectat de către juriu
– dezbatere faţă în faţă: participanţii vor trage la sorţi bileţele pe care vor fi prezentate teme de interes european, iar apoi, în perechi de câte 2, vor avea o scurtă dezbatere pe tema trasă la sorţi
– public speaking: participanţii vor trage la sorţi bileţele pe care vor fi prezentate teme de interes european, iar aceştia vor ţine un discurs de 2 minute pe tema trasă la sorţi.
Etapa 8: Câștigatorii (6 aprilie 2014)
Cei 10 câștigători se vor regăsi pe lista PNL pentru alegerile europarlamentare.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News