Connect with us
Advertisement

Actualitate

Proiectul ACCES pentru persoane vulnerabile, lansat la sediul DGASPC Alba. Finanțare nerambusabilă în valoare de aproape 1.500.000 de lei

Publicat

Proiectul „Asistență în Consiliere, Calificare Eficientă și Servicii – ACCES pentru persoane vulnerabile” a fost lansat joi, la sediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba (DGASPC). Proiectul, în valoare de 1.505.233,33 lei, finanţat din fonduri europene, este implementat de DGASPC Alba, în parteneriat cu Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia.

Proiectul „Asistență în Consiliere, Calificare Eficientă și Servicii – ACCES pentru persoane vulnerabile” are ca obiectiv principal facilitarea accesului pe piața muncii a persoanelor ca aparțin grupurilor vulnerabile, cu scopul evitării excluziunii sociale, marginalizării, discriminării și riscului de sărăcie, prin implementarea de servicii integrate și personalizate de dezvoltare a aptitudinilor și actualizarea calificărilor profesionale și va fi implementat pe o perioadă de 20 de luni, începând cu data de 1 decembrie 2013.

Proiectul, finanțat prin Fondul Social European, Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, este singurul proiect finanțat prin axa prioritară 6 „Promovarea Resurselor Umane” din regiunea Centru și dispune de un buget de 1.505.233.3 lei, din care 1.475.128,66 leiN nerambursabili, adică 98% din valoarea eligibilă a proiectului, contribuția solicitantului fiind de doar 2 %, adică 30.104,67 lei, din valoarea proiectului.

Obiectivele proiectului sunt:

– creşterea capacităţii de ocupare a 255 de persoane aparţinând familiilor cu peste 2 copii, familiilor monoparentale, femeilor, persoanelor cu dizabilităţi şi a celor de etnie romă, persoanelor angajate în instituţiile publice/private ce furnizează servicii sociale şi de ocupare, şi tinerilor peste 18 ani care părăsesc sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului, prin crearea unui pol de sprijinire a integrării socio – economice

– creşterea adaptabilităţii a 235 de persoane aparţinând categoriilor vulnerabile la o piaţă a muncii dinamică, prin îmbunătăţirea competenţelor sociale, comportamentale, motivaţionale, profesionale şi antrepreoriale

– dezvoltarea capitalului uman şi consolidarea capacităţii furnizorului de servicii sociale şi de ocupare, prin oferirea gratuită de programe de formare profesională pentru 155 de beneficiari

-accelerarea eforturilor de promovare a categoriilor de persoane vulnerabilepe o piaţă a muncii flexibilă şi incluzivă prin realizarea unui plan de ocupare

– crearea a trei campanii de informare, adresate angajatorilor, organizaţiilor sindicale, ONG-urilor şi altor factori relevanţi pe piaţa muncii, în vederea schimbării atitudinii sociale privind grupurile vulnerabile.

Grupul țintă al proiectului este constituit din 255 de persoane, din care 20 de persoane angajate în instituțiile publice/private care furnizează servicii sociale și de ocupare, 25 de tineri peste 18 ani care părăsesc sistemul istituționalizat de protecție a copilului, 15 persoane ce provin din familii cu peste 2 copii, 15 persoane provenite din familii monoparentale, 70 de persoane de sex feminin, 40 de persoane cu dizabilități și 70 de persoane de etnie rromă.

Banii alocați pentru acest proiect vor fi cheltuiți pentru activități de management al proiectului, pentru instrumente integrate de evaluare socială, profesională și păsihologică a beneficiarilor, măsuri specifice și personalizate pentu persoanele cu risc de excluziune socială, workshop-uri de dezvoltare personală (comportamental, motivațional și antreprenorial) și cursuri de formare profesională, atât ca animator socio-educativ pentru personalul angajat în instituțiile publice care furnizează servicii sociale și de ocupare, cât și cursuri de calificare pentru persoanele vulnerabile, pentru meseriile de decorator produse ceramice și de sticlă, coșar, lucrător în tâmplărie, tapițer sau cameristă.

De asemenea, se încearcă crearea unui spațiu de coworking (CO-OFFICE, o formă alternativă de ocupare), pentru noii antreprenori, care vor dispune de logistica necesară, asigurată gratuit. Totodată, se încearcă o rețea de cooperare între angajatori, organizații sindicale și ONG-uri, precum și alți actori relevanți pe piața muncii. La toate aceste acțiuni, se adaugă și cele de informare, promovare și publicitatea proiectului, dar și o campanie de schimbare a atitudinii sociale privind grupurile vulnerabile și de promovare a formelor alternative de ocupare. În urma derulării acestui proiect, se urmărește de asemenea, crearea a 15 locuri de muncă pentru persoanele vulnerabile.

Simion Crețu, directorul ADR Centru, a declarat că: „Utilizarea resurselor europene reprezintă o mare oportunitate. Noi am utilizat toate resursele. Avem lemne, agricultură și industrie agro-alimentară, așa că putem dezvolta acest proiect și pe această latură. Trebuie să formăm tinerii după nevoia pe care o avem în câmpul muncii”. Directoarea AJOFM, Andrea Katona, a lansat invitația DGASPC Alba de a organiza împreună cu AJOFM o bursă a locurilor de muncă pentru persoanele defavorizate.

La lansarea proiectului ACCES pentru persoane vulnerabile au fost prezenți Directorul DGASPC Alba, Sorin Chirilă, președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, managerul de proiect Andreea Groza, persoane direct implicate în proiect, dar și reprezentanți ai diverselor instituții publice.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement