Connect with us
Publicitate

Actualitate

Proiectul de lege privind votul prin corespondență, pe ultima sută de metri în Comisia de cod electoral. AEP prezintă o primă formă a legii

Publicat

vot corespondenta În cadrul ședinței Comisiei de cod electoral de luni, PSD și PNL au căzut de acord în ceea ce privește o serie de principii ale legii votului prin corespondență, care urmează să fie elaborată de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Legea se va aplica pentru alegerile parlamentare din 2016 și va fi completată pentru prezidențialele din 2019.

Comisia se va întâlni din nou miercuri, iar până atunci legea trebuie să fie complet elaborată. Președintele comisiei, Gabriel Vlase, speră ca votul prin corespondență să ajungă în Senat săptămâna viitoare.

Elaborarea legii într-un termen atât de scurt a generat și unele proteste. Marton Arpad, reprezentantul grupului parlamentar al UDMR, a susținut că nu este de acord cu termenul de 48 de ore, ci mai degrabă i s-ar părea corect un termen de o săptămână pentru elaborarea legii.

Toate grupurile parlamentare prezente în comisie au fost de acord ca legea să se aplice pentru cetățenii români cu resedința sau domiciliul stabil în afara granițelor.

Toate partidele au susținut că înregistrarea alegătorilor din diaspora pentru votul prin corespondență să se facă cu șase luni înainte de fiecare scrutin. Liberalii și social-democrații au menționat că voturile prin corespondență trebuie să fie primite până într-un termen de 2-3 zile înainte de scrutin. În vreme ce, UDMR a fost mai indulgent, Marton Arpad a susținut ca voturile prin corespondență trebuie să fie primite până la ora 21:00, ora României, din ziua premergătoare votului.

Totodată, toții membrii comisiei au fost de acord ca atunci când un cetățean român din străinătate alege să voteze prin corespondență, el nu poate să renunțe la modalitatea de vot aleasă și să se prezinte la secția de vot. Liberalul Mihai Voicu a declarat că alegătorii care au ales votul prin corespondență ar putea să voteze la secția de vot dacă predau plicul nefolosit autoritățiilor electorale, însă PNL poate să fie de acord cu PSD pe această temă pentru a nu îngreuna elaborarea legii.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate