Connect with us
Publicitate

Actualitate

Proiectul de ordonanţă privind salarizarea bugetarilor, în şedinţa de Guvern. Care sunt noile venituri propuse pentru sănătate şi educaţie

Publicat

palatul victoria guvern În ședința de miercuri a Guvernului va fi discutat proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea OUG 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016. La ultima formă a proiectului s-a ajuns după mai multe runde de negocieri cu profesorii. Aceeaşi Ordonanţă prevede majorări şi pentru medici, poliţişti şi militari.

Pe ordinea de zi de miercuri a Executivului figurează proiectul de OUG pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal – bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Noile salarii de bază propuse de Guvern angajaților din sănătate și educație sunt cuprinse între 4.100 lei și 5.105 lei pentru un medic primar și un medic primar dentist, între 2.036 lei și 2.535 lei pentru un farmacist, între 2.760 lei și 3.437 lei pentru un asistent medical și între 1.896 lei și 3.608 lei pentru un profesor. Cuantumul acestor salarii diferă în funcție de specializare, grad și vechime și este completat cu diferite sporuri, potrivit Profit.ro.

Conform ultimei forme a documentului pregătit de Guvern, un profesor universitar pleacă de la un salariu de bază de 2.991 lei și ajunge la 6.935 lei, iar un asistent universitar pronește de la 2.095 lei și se oprește la 2.762 lei. De asemenea, un rector va avea un salariu de bază între 7.662 lei și 8.819 lei, iar un decan va avea între 6.474 lei și 7.662 lei.

Primele corecții salariale din Educație (50%) vor intra în vigoare în august, a declarat luni ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, în cadrul unei conferință de presă de la Palatul Victoria. Acesta a transmis că miercuri, ordonanța privind salarizarile va fi prezentată în ședinta de Guvern.

„Principala nemulțumire a colegilor din Educație nu e legată de fondul problemei. Ce am zis că facem, acest lucru am făcut, problema lor e legată de termen, așa cum e la Sănătate. Am explicat motivele pentru care nu se poate acest lucru. Nu discutăm de creșteri procentuale. În sectorul de Educație este vorba de eliminarea unei legi speciale și înlocuirea acesteia cu un sistem care să facă un pas înainte spre legea salarizării unitare. Cred că acest lucru, împreună cu punerea accentului pe debutanți, pe cei cu cele mai mici salarii, reprezintă punctul cheie”, a declarat ministrul.

Referitor la sumele acordate de la buget, Pîslaru a explicat că pentru 2016 sunt 800-900 milioane de lei pentru ultimele patru luni ale acestui an. Anul viitor, bugetul nu va putea suporta mai mult de 2,5 – 2,6 miliarde de lei cu bonusurile de la Sănătate.

„De la 1 august intra în vigoare toate corecțiile disfuncționalitățitor în ceea ce privește încadrarea de vechime și salarii. La Educație, am definit grila integral în mod similar cu cea de la Sănătate, iar 50% din aceste creșteri intră de la 1 august 2016, și restul intră în decembrie 2017. Creșterile se referă la corecțiile salariale pentru ce aflați la baza de jos a piramidei. De la 1 ianuarie 2018 e luat în calcul și bonusul de performanță”, a mai spus ministrul Muncii.

Citește și Ministrul Muncii: Primele creșteri salariale din Educaţie intră în vigoare la 1 august. Restul, în decembrie 2017

sursa: profit.ro, hotnews.ro, realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate