Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiectul legii amnistiei, amânat pentru anul viitor, în februarie. Până atunci este în dezbatere publică

Publicat

deputati

Proiectul legii amnistiei, ce presupune înlăturarea răspunderii penale pentru infracţiunea săvârşită în toate formele ei de participaţie penală, a fost amânat până anul viitor. Până atunci se află în dezbatere publică.

Legea amnistiei va ajunge din nou pe masa Parlamentului abia anul viitor, a anunţat luni, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Potrivit proiectului, amnistierea nu se aplică la infracţiuni precum luare şi dare de mită, deturnare de fonduri, omor, vătămare corporală gravă, tortură, evadare, proxenetism, iar graţierea unor pedepse de până la 6 ani nu se aplică şi minorilor internaţi în centre de reeducare.

Proiectul în forma adoptată de Comisia juridică prevede că se amnistiază infracţiunile pentru care Codul penal sau legile speciale prevăd o pedeapsă privativă de libertate până la 7 ani inclusiv sau amendă.

“Amnistia înlătură răspunderea penală pentru infracţiunea săvârşită, în toate formele ei de participaţie penală, autor, coautor, instigator, complice şi participaţie improprie. Dacă intervine după condamnare, ea înlătură şi executarea pedepsei pronunţate, precum şi celelalte consecinţe ale condamnării. În cazurile prevăzute la alin.(3) amenda încasată anterior amnistiei nu se restituie. Amnistia nu are efecte asupra măsurilor de siguranţă şi asupra drepturilor persoanei vătămate”, se arată în proiect.

Conform acestuia, infracţiunile care se încadrează în condiţiile prevăzute anterior se amnistiază şi în situaţia în care limita de pedeapsă a fost depăşită prin aplicarea dispoziţiilor unei legi speciale sau prin aplicarea unei forme agravante prevăzută de Codul penal sau de o lege specială.

În ceea ce priveşte graţierea, proiectul stabileşte că “se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 6 ani inclusiv, pedepsele complementare ale acestora, precum şi pedepsele cu amendă, aplicate de instanţa de judecată“.

“Graţierea are efecte şi asupra pedepselor a căror executare este suspendată condiţionat, în acest caz, partea din termenul de încercare care reprezintă durata pedepsei pronunţate de instanţă se reduce în mod corespunzător. Dacă suspendarea condiţionată este revocată sau anulată, se execută numai partea de pedeapsă rămasă negraţiată. Graţierea nu are efecte asupra măsurilor de siguranţă şi măsurilor educative”, mai prevede proiectul de lege, care stabileşte totodată că prevederile menţionate se aplică indiferent de modalitatea de executare a pedepsei închisorii dispusă de instanţă.

De asemenea, la capitolul pedepselor ce nu vor fi graţiate sunt incluse infracţiuni prevăzute în legi speciale, respectiv cele prevăzute în art. 19 – 21 din Legea nr.51/1991 privind siguranţa naţională a României şi cele prevăzute în art. 2-8 şi art. 10-14 din Legea nr.143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, cu modificările şi completările ulterioare.

“Persoanele graţiate care, în curs de 3 ani, săvârşesc cu intenţie o infracţiune vor executa, pe lângă pedeapsa stabilită pentru acea infracţiune şi pedeapsa sau restul de pedeapsă rămas neexecutat ca urmare a aplicării prezentei legi”, se mai prevede în proiect.

În cazul intrării în vigoare a proiectului, prevederile prevăzute în acesta se aplică infracţiunilor săvârşite până la data intrării în vigoare a legii.

Comisia juridică a aprobat săptămâna trecută, în şedinţă secretă, această lege, care a intrat în plen fără ca raportul comisiei să fie public.

Camera Deputaţilor a admis, prin vot, cu unanimitate, 23 de amendamente la Legea amnistierii şi graţierii unor pedepse de până la 7 ani, prezente în Raportul Comisiei juridice, în condiţiile în care raportul nu figura nici pe site-ul Comisiei, nici pe cel al Camerei Deputaţilor.

Anterior, grupurile parlamentare ale PNL, PDL şi PPDD au anunţat că vor vota, la sesiunea de vot final, împotriva Legii amnistierii.

Camera Deputaţilor este forul decizional la acest proiect, care a fost respins în luna mai de Senat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. Nu contează

    luni, 16.12.2013 at 17:37

    Stiam ca asa o sa faceti dați o gratiere sa bucurati si mamele detinutilor gata ati amânat toți niște hoti ati facut atita zarva cu gratierea asta sa ce?

  2. Eu

    luni, 16.12.2013 at 17:51

    Asa cum era Ceaușescu tot mai dădea cite o gratiere toți avem nevoie de o a doua șansa nimic nu faceti pt oameni de rind tot pt voi ori acum ori la anu tot trebuie sa dați ceva ginditiva bine si faceti o fapta buna de Crăciun

  3. simon

    luni, 16.12.2013 at 21:18

    ar fi momentul sa respira si la puscarii gata saracii stau inuman acolo dati gratiere este foarte civilizat

  4. dan

    sâmbătă, 04.01.2014 at 00:00

    Buna Ziua ar fi necesar legea asta a administiei si gratieri si urget ca multi oameni sunt nevinovati la inchisoare si ar putea sa se angajeze si ei si veti avea si mai multe voturi pentru PSD cum si dumnezeu iarta asa si parlametari alesi de noi ar putea ajuta pe cei inchisi

  5. necunoscut

    joi, 30.01.2014 at 16:12

    amnistia si gratierea chiar trebuie aprobate trebuie sa dam o sansa si celor care au gresti poate acum fac diferenta intre ce e rau si bine chiar si recidivistii cu pedepse mici pot sa beneficieze pentru ca la prima cand a fost cu suspendare nu si-au dat seama abia acum cand este cu executare se bat cu capul de pereti dar este prea tarziu haideti sa le dam si lor o sansa pentru o gainarie si prejudiciul recuperat sa fie iertati

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax