Actualitate
Taxa radio-tv ar putea fi eliminată. Un grup de parlamentari a depus deja o inițiativă legislativă în acest sens
Un grup de parlamentari a depus la Camera Deputaților o propunere legislativă prin care se elimină obligativitatea achitării taxei radio-tv.
Inițiatorii proiectului legislativ, un grup de 14 senatori și deputați PSD, propun abrogarea textelor din Legea 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune care prevăd obligativitatea achitării acestui tip de taxe. Potrivit acestora, măsura este așteptată cu interes nu doar de cei cu venituri scăzute ci și de cei care văd în taxa radio-tv o măsură inechitabilă, fiind obligați să achite un serviciu care nu le satisface exigențele.
Odată cu abrogarea prevederilor invocate, propunerea include și abrogarea HG 977/203 și HG 978/2003 care se referă la colectarea taxei prin intermediul furnizorului de energie electrică, atât pentru persoanele fizice, cât și juridice.
Autorii inițiativei susțin că, în forma actuală, legea este „neconstituțională, injustă și discriminatorie atât pentru beneficiari, cât și pentru operatorii privați, încalcă alte legi în vigoare printre care Legea 296/2004 privind Codul Consumului în care este specificat faptul că este interzisă condiționarea vânzării către consumator a unui produs de cumpărarea unei cantități impuse sau de cumpărarea unui alt produs sau serviciu”.
În expunerea de motive se precizează că „propunerea legislativă permite și dă dreptul cetățeanului să își aleagă liber sursa de informare fără a fi obligat să achite taxa chiar dacă beneficiarul nu a încheiat un contract cu un operator de cablu-TV. […] Dreptul la informare al cetățenilor nu poate fi transformat într-o obligație”.
Totodată dispare și obligativitatea de a achita taxa atât ca persoană fizică, cât și ca persoană juridică separat, în situația în care persoana fizică este unic asociat într-o societate comercială care are sediul la aceeași adresă cu domiciliul acestuia.
Initiațiva a fost depusă la Camera Deputaților luni, 21 decembrie, și se află în consultare publică. Senatul este camera decizională.
sursa: hotnews.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News