Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Propuneri de la Ministerul Educației pentru gimnaziu. Mai puţine ore de Română, fără Latină, Informatica obligatorie şi materii noi. Ce se întâmplă cu Religia


Publicat

elevi

elevi, profesoriDupă 15 ani de când planul-cadru pentru clasele V-VIII nu a fost schimbat, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice vine cu trei propuneri, puse în dezbatere publică.

Planul-cadru reprezintă documentul care prevede ce materii vor studia elevii si câte ore vor fi alocate pe săptămână fiecareia dintre aceste materii. Potrivit Ministerului, actualul plan-cadru pentru gimnaziu datează din 2001, în vreme ce în învățământul primar deja se studiază după un plan nou. Așa încât autoritățile au decis să pună în dezbatere publică trei variante ale planului-cadru pentru clasele V-VIII, dezbatere ce va dura până pe 23 ianuarie 2016.

Pe Internet a fost lansat și un chestionar, care poate fi completat până la 22 ianuarie. În luna februarie 2016, planul urmează să fie avizat de Institutul de Știinte ale Educației, care a și elaborat propunerile.

Cele trei variante ale documentului au în comun, în linii mari, reducerea numărului orelor de limba și literatura română la 4 pe săptămână, dispariția limbii latine din programa de gimnaziu și apariția unor materii noi. Este vorba de Educație pentru drepturile copilului, Educație interculturală, Educație pentru cetățenie democratică și Educație economică, care vor înlocui disciplina Cultura Civică. De asemenea, orele de informatică (Tehnologia Informației și a Comunicațiilor) devin obligatorii.

Rămâne neschimbat statutul orelor de Religie, în toate cele trei variante, respectiv 1 oră/săptămână, în trunchiul comun, ceea ce înseamnă că este practic obligatorie.

Există însă și diferențe între cele trei propuneri. De pildă, varianta doi favorizează Chimia, care ar începe de la clasa a V-a, în schimb taie câte o oră de la Istorie, Geografie și Educație Fizică. Iar varianta trei taie o oră de la Limba Modernă 2. Interesantă este absența materiei „Educație pentru sănătate”, care ar fi inclus și ore de educație sexuala și care momentan este doar opțională.

Necesitatea unor astfel de ore a fost susținută de mai multi miniștri, inclusiv Adrian Curaj de la Educație, și a fost chiar dezbătută la Cotroceni în noiembrie. Există însa și opoziție față de această materie, atât din partea unor reprezentanți ai Bisericii, cât și a multor părinți.

sursa: știrileprotv.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. loredana

    vineri, 25.12.2015 at 00:55

    Dupa rezultatele dezastruoase inregistrate la esxamenul din clasa aVIII la limba si literatura romana „eminentul” Minister al Prostiei si al Educatiei a hotarat sa mai scada nitel numarul de ore la romana ca , deh, n-a fi tot romanul vreun Creanga sau Eminescu, aferim…duca-se pe pustii!!! Ba mai mult…..acumii vor pune sa lucreze pe gratis asa cum au facut- si anii trecuti pentru pregatirea suplimentara…..ca ce, bre,telectualii astia sa munceasca pegratis ca la ce le trebuie sa manance??/sa se duca la strans capsune….cum sa indoctrineze tineretul cu atata romana si latina???? Problema e…ca daca tineretul n-are nevoie de romana…..de ce cele mai multe meeditatii se fac la romana?????Deci chiar si parintii sunt constienti ca romana si matematica „trebuie”!!!! Deci e o lege cretinoida care nu are de-a face cu realitatea de pe teren….Iar inlegatura cu latina…..pana si nemtii o studiaza cu toate ca germana nu e o limba romanica…..Deci…dragi parinti…elevi si profesori de romana si latiana….in strada…..ca asa se face dreptate in Romania….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Incendiu de vegetație în apropierea Parcului Dendrologic din Alba Iulia. Un alt incendiu a izbucnit la Vințu de Jos

Publicat

Două incendii de vegetație au izbucnit sâmbătă spre duminică noaptea.

Detașamentul de Pompieri Alba Iulia, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Vințu de Jos, a intervenit sâmbătă seară pentru lichidarea unui incendiu de vegetație uscată izbucnit pe raza comunei Vințu de Jos.

La fața locului au fost trimise 2 mașini.

În același timp, un alt incendiu de vegetație a izbucnit în zona Parcului Dendrologic din Alba Iulia, unde a fost trimisă o autoutilitară de stins incendii.

Sursă: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Intervenție dificilă a pompierilor, din cauza unor mașini parcate neregulamentar pe o stradă din Alba Iulia

Publicat

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba au anunțat sâmbătă seară că mașinile de pompieri au ajuns foarte greu la un bloc din Alba Iulia, unde primiseră o alertă de incendiu. 

Motivul îl reprezintă mașinile parcate neregulamentar. 

”Detașamentul de Pompieri Alba Iulia a fost solicitat să intervina la un posibil incendiu de apartament pe str. Vasile Goldiș în municipiul Alba Iulia.

La ajungerea fortelor de intervenție la fața locului s-a constatat ca era vorba despre o tigaie uitată pe foc de proprietari, fără probleme deosebite.

Intervenția a fost în schimb îngreunată de accesul foarte dificil pe stradă din cauza mașinilor parcate neregulamentar.

Dorim sa atragem atenția prin intermediul dumneavoastră cetățenilor că din această cauza mașinile de stingere sau ambulanțele pot ajunge cu întârziere la solicitări” au transmis reprezentanții ISU Alba.

Sursă: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

ANSVSA a modificat prețurile la verificarea documentelor pentru animalele de companie și pentru cele destinate exportului

Publicat

ANSVSA a actualizat tarifele pentru siguranța animelelor. Noile prețuri se aplică pentru firmele care exportă animale în alte țări dar și pentru românii care solicită asistență în timpul călătoriei pentru animalele de companie.

Ordinul nr. 49/2021 privind modificarea Ordinului președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 96/2014 privind aprobarea tarifelor aplicabile în domeniul sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, ca urmare a actualizării tarifelor în funcție de rata inflației din anul 2020 a fost publicat în Monitorul Oficial.

Atfel, tarifele aplicabile în domeniul sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor au fost modificate potrivit legestart.ro

Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 96/2014  se modifică în urma actualizării tarifelor în funcție de rata inflației din anul 2020.

Inflația a fost calculată pentru perioada ianuarie 2020-decembrie 2020 sau la data intrării în vigoare a tarifului-decembrie 2020 pentru tarifele intrate în vigoare în anul 2020.

Potrivit noilor modificări, verificarea documentelor sanitare veterinare însoțitoare și a îndeplinirii condițiilor sanitare veterinare de export al mărfurilor supuse controalelor sanitare veterinare de frontieră este acum 48 de lei.

Iar acordarea asistenței veterinare animalelor de companie, în timpul călătoriei, la solicitarea proprietarului este 70 de lei.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Campanie de donare de sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină din Alba. Care sunt condițiile pentru a deveni donator

Publicat

Echipa ”Donează sânge, fii erou!” organizează în perioada 19-23 aprilie 2021 o campanie de donare de sânge la Centrele de Transfuzie Sanguină din țară.

În Alba Iulia, campania va avea loc la Centrul de Transfuzie Sanguină Alba, B-dul Revoluției 1989 nr. 23 (în incinta Spitalului Județean de Urgențe Alba), de luni până vineri în intervalul orar 07:30-12:00.

Pentru a lua legătura cu Centrul de transfuzie, cei care doresc să doneze pot suna la numărul: 0258.834.050.

Principalele criterii pe care trebuie să le îndepliniți pentru a putea dona sânge

• vârsta: 18-60 ani;
• greutatea: femei – între 55 și 100 kg; bărbați – între 60 și 110 kg;
• pulsul: 60-100 bătăi pe minut;
• să nu suferiți de boli cronice (diabet, cancer, ciroză hepatică, boli autoimune, alte boli
infecțioase, etc.);
• să nu aveți alergii severe (cele sezoniere, minore nu sunt criteriu de excludere)
• să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3
luni, sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile;
• să nu fiți sub vreun tratament medicamentos (dar anticoncepționalele și suplimentele
alimentare precum vitaminele și mineralele, de exemplu vitamina C și Zinc, sunt acceptate);
• să nu vă fi tatuat și să nu vă fi pus piercing în ultimele 6 luni;
• să nu fiți în perioada menstruală (sau cu câteva zile înainte sau după);
• să nu consumați alcool cu 48h înaintea donării.

Fiecare donator va obține bonuri de masă în valoare totală de 65 lei, o adeverință pentru o zi liberă de la locul de muncă sau de la universitate și o reducere de 50% pentru un abonament la mijloacele de transport în comun pe timp de o lună.

”De asemenea, echipa noastră vă va întâmpina cu multe bunătăți și premii, iar pentru a vă bucura de întreaga experiență de donare, vă invităm să instalați aplicația BlooDoChallenge (disponibilă pe App Store și pe Google Play) pentru a beneficia de multe oferte speciale de la partenerii noștri. Împreună suntem eroi!” au transmis organizatorii campaniei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate