Connect with us
Advertisement

Actualitate

Propuneri de la Ministerul Educației pentru gimnaziu. Mai puţine ore de Română, fără Latină, Informatica obligatorie şi materii noi. Ce se întâmplă cu Religia

elevi

Publicat

elevi, profesori După 15 ani de când planul-cadru pentru clasele V-VIII nu a fost schimbat, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice vine cu trei propuneri, puse în dezbatere publică.

Planul-cadru reprezintă documentul care prevede ce materii vor studia elevii si câte ore vor fi alocate pe săptămână fiecareia dintre aceste materii. Potrivit Ministerului, actualul plan-cadru pentru gimnaziu datează din 2001, în vreme ce în învățământul primar deja se studiază după un plan nou. Așa încât autoritățile au decis să pună în dezbatere publică trei variante ale planului-cadru pentru clasele V-VIII, dezbatere ce va dura până pe 23 ianuarie 2016.

Pe Internet a fost lansat și un chestionar, care poate fi completat până la 22 ianuarie. În luna februarie 2016, planul urmează să fie avizat de Institutul de Știinte ale Educației, care a și elaborat propunerile.

Cele trei variante ale documentului au în comun, în linii mari, reducerea numărului orelor de limba și literatura română la 4 pe săptămână, dispariția limbii latine din programa de gimnaziu și apariția unor materii noi. Este vorba de Educație pentru drepturile copilului, Educație interculturală, Educație pentru cetățenie democratică și Educație economică, care vor înlocui disciplina Cultura Civică. De asemenea, orele de informatică (Tehnologia Informației și a Comunicațiilor) devin obligatorii.

Rămâne neschimbat statutul orelor de Religie, în toate cele trei variante, respectiv 1 oră/săptămână, în trunchiul comun, ceea ce înseamnă că este practic obligatorie.

Există însă și diferențe între cele trei propuneri. De pildă, varianta doi favorizează Chimia, care ar începe de la clasa a V-a, în schimb taie câte o oră de la Istorie, Geografie și Educație Fizică. Iar varianta trei taie o oră de la Limba Modernă 2. Interesantă este absența materiei „Educație pentru sănătate”, care ar fi inclus și ore de educație sexuala și care momentan este doar opțională.

Necesitatea unor astfel de ore a fost susținută de mai multi miniștri, inclusiv Adrian Curaj de la Educație, și a fost chiar dezbătută la Cotroceni în noiembrie. Există însa și opoziție față de această materie, atât din partea unor reprezentanți ai Bisericii, cât și a multor părinți.

sursa: știrileprotv.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. loredana

    vineri, 25.12.2015 at 00:55

    Dupa rezultatele dezastruoase inregistrate la esxamenul din clasa aVIII la limba si literatura romana „eminentul” Minister al Prostiei si al Educatiei a hotarat sa mai scada nitel numarul de ore la romana ca , deh, n-a fi tot romanul vreun Creanga sau Eminescu, aferim…duca-se pe pustii!!! Ba mai mult…..acumii vor pune sa lucreze pe gratis asa cum au facut- si anii trecuti pentru pregatirea suplimentara…..ca ce, bre,telectualii astia sa munceasca pegratis ca la ce le trebuie sa manance??/sa se duca la strans capsune….cum sa indoctrineze tineretul cu atata romana si latina???? Problema e…ca daca tineretul n-are nevoie de romana…..de ce cele mai multe meeditatii se fac la romana?????Deci chiar si parintii sunt constienti ca romana si matematica „trebuie”!!!! Deci e o lege cretinoida care nu are de-a face cu realitatea de pe teren….Iar inlegatura cu latina…..pana si nemtii o studiaza cu toate ca germana nu e o limba romanica…..Deci…dragi parinti…elevi si profesori de romana si latiana….in strada…..ca asa se face dreptate in Romania….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement