Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Propuneri pentru înfiinţarea unui consorţiu de şcoli la Aiud şi alte noutăţi pentru anul de învăţământ 2012-2013

Publicat

Mihai Horaţiu Josan, primarul municipiului Aiud

Prin noile reglementări legale, din 2011, planul de şcolarizare este propus de autoritatea locală şi este avizat de Inspectoratul Şcola Judeţean Alba. Astfel, Primăria Aiud a transmis această situaţie pentru anul viitor, după avizarea lui de către Consiliul Local. Administrarea locală propune deschiderea unor clase şi specializări la unităţile de învăţământ din oraş, înfiinţarea a unui consorţiu de şcoli şi reînfiinţarea clubului sportiv.

Primarul Aiudului, Mihai Josan a declarat că este nevoie ca toate unităţile de învăţământ din oraş să se constituie într-un consorţiu, care permite mobilitatea cadrelor didactice, ce pot preda în mai multe şcoli din cadrul acestui consorţiu, folosirea eficientă a spaţiilor, a fondurilor, o dată cu diminuarea cheltuielilor, precum şi dezvoltarea fiecărei instituţii de învăţământ. “Prin acest consorţiu, idee la care ţin mult, se pot dezvolta proiecte care să vină în întâmpinarea tuturor elevilor din Aiud, fiind mai mult decât posibilă reîinfiinţarea unui club sportiv şcolar”, a declarat edilul-şef al Aiudului.

Primarul Mihai Horaţiu Josan s-a referit şi la problema clubului sportiv din localitate: “Clubul Sportiv Şcolar al Şcolii Generale <Axente-Sever> a funcţionat din 1972 până în 1998 la această şcoală, iar în 1998 a fost preluat de Clubul Copiilor, subordonat direct Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba, care, în 2002, când nu eram eu primar, a decis să desfiinţeze clubul sportiv şcolar din cauza lipsei de performanţă. Primarii nu fac şi desfac chiar tot în lumea asta, indiferent de ce cred sau spun unii şi alţii. Dacă o şcoală din Aiud doreşte să îşi creeze un club sportiv propriu, poate prelua modelul Grupului Şcolar Agricol <Alexandru Borza>, care şi-a înfiinţat Asociaţia Sportivă <Viitorul>, ce funcţionează ca un ONG, personalul din unitate fiind primul susţinător cu acei 2% din impozit din impozit pe care îl dă asociaţiei. Totuşi, la nivel de consorţiu, un astfel de club sportiv şcolar ar avea într-adevăr utilitate. Iar, dacă aiudenii se uită cu jind la performanţele în materie de sport din alte localităţi din Alba, alte oraşe, şi nu sunt puţine, se uită cu jind la performanţele aiudenilor în materie de fotbal, karate, triatlon, tetratlon, cross şi ar mai fi. Administraţia locală susţine financiar orice asociaţie sportivă, cum e Clubul Sportiv Municipal <Metalul> Aiud sau Clubul <Dojokan Aktiv>, dar nu o să argumentez eu acum o realitate arhicunoscută de aiudeni”, a conchis Mihai Horaţiu Josan.

Specializări noi la Aiud, pentru anul şcolare 2012 – 2013

La nivelul municipiului Aiud, pentru anul şcolar viitor, se doreşte înfiinţarea a 10 clase de liceu, dintre care 4 teoretice, care vor funcţiona în cadrul Colegiului Naţional “Titu Maiorescu” şi 6 de profil tehnologic, împărţite între Colegiul Tehnic şi Grupul Şcolar Agricol “Alexandru Borza Ciumbrud”. Celor 10 clase de liceu li se adaugă alte 3 clase de a IX-a, pe care le propune Colegiul Naţional “Bethlen Gabor”, instituţie de învăţământ cu predare în limba maghiară. Planul de şcolarizare a fost elaborat de autorităţile locale din Aiud, în urma propunerilor unităţilor de învăţământ şi a discuţiilor dintre primar şi directorii acestor instituţii.

“Mi s-a părut normal ca acest plan de şcolarizare să se bazeze pe propunerile şcolilor, iar singura mea cerinţă a fost aceea de a exista la nivelul Aiudului 2 clase de profil agricol, pentru că specializările din liceu trebuie să ţină cont de posibilităţile elevilor de a se integra în viitor pe piaţa muncii. Degeaba se creează tot soiul de specialităţi, elevii fiind pregătiţi în felul acesta să devină şomeri. Viitorul elevilor depinde în primul rând de pregătirea, realistă sau nu, pe care le-o oferă şcoala”, a precizat primarul municipiului Aiud.

În acest context, pe partea profilului tehnologic, în anul şcolar 2012-2013, Grupul Şcolar Agricol “Alexandru Borza” Ciumbrud va avea 2 specializări, iar Colegiul Tehnic 4. Deşi, iniţial, Colegiul Tehnic propusese 5, printre care şi un profil electrotehnic, în final, în scopul încadrării în numărul de 10 clase, la nivelul acestei instituţii de învăţământ au rămas doar 4 specializări.

“Ştiu că şi-ar fi dorit Colegiul Tehnic să îşi păstreze cea de-a 5-a specializare, dar trebuie să fim realişti. Nu te poţi baza pe elevii din alte zone, care să manifeste un real interes pentru o specializare care există şi la Ocna Mureş. Iar revitalizarea învăţământului agricol este o necesitate, atât în contextului Polului de Dezvoltare Aiud-Ocna-Mureş, cât şi în conformitate cu resursele din acest domeniu la nivel naţional”, a adăugat primarul Mihai Horaţiu Josan.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax