Actualitate
Propunerile senatorului Pereş: Agenţie pentru dezvoltarea turismului, alternativă la proiectul minier Roşia Montană
Senatorul PDL de Alba Alexandru Pereş a prezentat o iniţiativă, în conferinţa de presă de vineri, în contextul în care, potrivit declaraţiilor sale, Guvernul Ponta „a pus cruce investiției de la Roșia Montană, mineritului din Munții Apuseni, locurilor de muncă și speranțelor localnicilor”. Este vorba despre un amendament la Legea bugetului de stat pe anul 2014 depus de senator prin care solicită Ministerului Economiei fonduri în vederea înfiinţării şi funcţionării Agenţiei pentru Stimularea şi Dezvoltarea Turismului în Munţii Apuseni – cu sediul la Roşia Montană. Alte amendamente formulate de politician se referă la funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Zonelor Montane la Alba Iulia, reabilitarea zonei industriale Zlatna, finanţări pentru Cupru Min şi Salina Ocna Mureş.
Având în vedere respingerea „Proiectului de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argintifere din perimetrul Roșia Montană și facilitarea dezvoltării activităților miniere în România”, adoptat de Guvern, senatorul PDL Alexandru Pereş susţine că „tot ce s-a construit, sigur, cu efortul nostru, al celor care înțeleg și susțin activitatea de minerit în zonă, şi al companiei RMGC, poate şi al guvernelor României, în timp de câţiva ani de zile la Roşia Montană şi în tot perimetrul minier din Munţii Apuseni, se va dărâma, va fi istorie”. Astfel, acesta precizează că şomajul va creşte, „întrucât în Munţii Apuseni nu prea există alternative la locurile de muncă pierdute” şi că o soluţie ar fi relansarea turismului „într-o zonă în care mediul este puternic viciat de fostele exploatări miniere”.
Senatorul a depus un amendament asupra Legii bugetului de stat pe anul 2014, prin care solicită Ministerului Economiei fonduri în vederea înfiinţării şi funcţionării Agenţiei pentru Stimularea şi Dezvoltarea Turismului în Munţii Apuseni – cu sediul la Roşia Montană. Aceasta ar avea drept scop stimularea dezvoltării turismului din zonele montane defavorizate, ca alternativă la aspectele sociale şi economice specifice comunităţilor locale.
De asemenea, având în vedere că Guvernul a transmis Parlamentului spre dezbatere și adoptare Proiectul bugetului de stat și Proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2014, senatorul Alexandru Pereş a formulat şi alte amendamente, pe care le-a depus la Comisiile comune de specialitate. Este vorba despre alocarea din bugetul Ministerului Economiei a unor sume pentru reabilitarea zonei industriale Zlatna, pentru înfiinţarea unui parc industrial; capitalizarea Minvest Deva SA, în vederea repornirii extracţiei de minereu la Exploataţia minieră Roşia Montană; capitalizarea Cupru Min SA Abrud, pentru retehnologizarea exploatării miniere; finanţarea Companiei Naţionale Salrom SA – Salina Ocna Mureş, pentru reabilitarea canalelor de gardă (captarea apelor pluviale); finanţarea Companiei Naţionale Salrom SA – Salina Ocna Mureş, pentru dotarea cu o instalaţie de recristalizare a sării.
Alte amendamente s-au referit la majorarea bugetului Ministerului Învățământului și Ministerului Sănătății până la 6% din PIB, suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu 900 mii lei, pentru sprijinirea producătorilor agricoli şi stimularea producţiei interne de produse agricole, prevederea în bugetul de stat pentru anul 2014 a sumelor necesare în vederea înfiinţării şi funcţionării Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Zonelor Montane la Alba Iulia, suplimentarea bugetului Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, în vederea majorării alocaţiei de stat pentru creşterea copilului până la vârsta de 18 ani, de la 42 lei la 200 lei.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Anda
vineri, 22.11.2013 at 14:44
turism intr-o zona miniera, cu traditie in domeniu de doua milenii, unde localnicii doar minerit stiu sa faca? NU! Trebuie sa exploatam aceasta resurse, mineritul sa redevina motorul economiei
Mimi
vineri, 22.11.2013 at 21:16
Trecand peste prostiile cu turismul, nenea vrea capitalizare de la buget ca sa exploateze Minvest la Rosia? Adica nu vrem investitori straini da’ vrem sa vina statul roman sa faca… ce face el mai bine? Firme capusa, gauri la buget, exploatarea pe principiul „da-i, ba, ca merge-asa!”, baraj care se spala la prima ploaie la fel ca asfaltul pus de firmele lui Blaga si Cocos? Atat de prosti suntem? Pai atunci ne meritam soarta!
Calin
vineri, 22.11.2013 at 22:53
Oamenii din Rosia Montana VOR sa inceapa proiectul minier, ei cer acest lucru de ani de zile! asta sa se faca! este singura sansa reala de dezvoltare a zonei, insa unii ignora acest lucru si vin cu propuneri fantasmagorice pentru putina atentie in media
Mălina Rusu
duminică, 24.11.2013 at 14:25
Dar, ca sa atragi turisti, trebuie sa investesti in infrastructura, in hoteluri, in restaurante. Propunem sa transformam Rosia Montana intr-o destinatie turistica apreciata.
Dezavantajul proiectului minier este ca, fiind primul proiect minier modern de amploare construit in Romania, naste reticenta, pentru ca tot ceea ce este necunoscut provoaca teama. Totusi, la nivel mondial, tehnologiile folosite la Rosia Montana sunt folosite de 100 de ani, sunt sute de mine care opereaza in mod asemanator, inclusiv in state europene precum Suedia sau Finlanda
kla2005
luni, 25.11.2013 at 10:23
eu propun sa mute scutul de la Deveselu la RM!
kla2005
luni, 25.11.2013 at 10:25
„Vasile Blaga: Noi suntem pentru exploatarea aurului de la Roşia Montana”
Rusu Mirel
luni, 25.11.2013 at 18:30
Vrem Minerit la ROSIA MONTANA!!
Alexa
luni, 25.11.2013 at 18:36
Pana acum oamenii de aici au trait din minerit, nu din turism! In Rosia Montana nu se poate face altceva in afara de minerit!!
Vasile Brascovita
luni, 25.11.2013 at 20:07
la Rosia Montana se traieste din minerit de 2000 de ani. asa trebuie sa fie in viitor
Alin Croitoru
luni, 25.11.2013 at 21:20
Terminati domnilor odata cu turismul la Rosia Montana. Pana si Olar fostul deputat de Alba mai nou opozant al proiectului RMGC a recunoscut ca oameni de pe valea Ariesului traiesc din taiatul padurilor nu din turism dar cand vine vb de Rosia tota lumea vede turismul drept solutie.Macar taceti din gura nu mai vb doar asa sa treaca vremea.
Tudor Pop
marți, 26.11.2013 at 00:02
LA ROSIA MONTANA SE VREA MINERIT!!!
Alex
miercuri, 27.11.2013 at 15:50
Rosia Montana sa nascut din minerit,ne dorim sa se pastreze in continuare aceasta meserie,vrem minerit
Marcel
miercuri, 27.11.2013 at 18:32
vrem minerit, meritam un viitor mai bun
Raul
miercuri, 27.11.2013 at 20:47
asteptam cu nerabdare demararea proiectului
Alex
miercuri, 27.11.2013 at 20:48
La Rosia Montana se vrea minerit
Cristi
joi, 28.11.2013 at 00:59
Haideti sa fim seriosi ce naiba…cum sa se faca minerit la Rosia Montana…in primul rand daca vin 100 de turisti si vreau sa stea in Rosia trebuie sa stea in masina ca nu au locuri de cazare…si in al doilea rand, in afara de faptul ca vad 2 lacuri, un parau 200% poluat numit Foies si cateva case care acuma nu mai erau daca nu venea compania sa investeasca in patrimoniu, turistii vin degeaba….si cine ar vrea sa vina sa petreaca un week fara sa poata sa se relaxeze si sa aibe unde sa se cazeze….
Dany Bogdan
joi, 12.12.2013 at 16:13
Pentru a se face turism la Rosia mai intai trebuie restaurata si promovata zona, de acest lucru s-a ocupat pana acum doar compania RMGC. Deasemenea o comunitate intreaga nu poate trai numai din turism… sa fim seriosi!
Eugen Sarbu
joi, 02.01.2014 at 17:33
Viitorul Roșiei Montane este mineritul modern, care poate merge mână-n mână cu turismul. Mineritul a adus Rosiei Montane recunoastere internationala. Comunitatea Rosiei Montane doreste acest proiect minier tocmai pentru ca prin aceasta investitie patrimoniul este deja restaurat si conservat, mediul va fi protejat iar oamenii locului vor cunoaste din nou bunastarea.