Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Propunerile senatorului Pereş: Agenţie pentru dezvoltarea turismului, alternativă la proiectul minier Roşia Montană


Publicat

Senatorul PDL de Alba Alexandru Pereş a prezentat o iniţiativă, în conferinţa de presă de vineri, în contextul în care, potrivit declaraţiilor sale, Guvernul Ponta „a pus cruce investiției de la Roșia Montană, mineritului din Munții Apuseni, locurilor de muncă și speranțelor localnicilor”. Este vorba despre un amendament la Legea bugetului de stat pe anul 2014 depus de senator prin care solicită Ministerului Economiei fonduri în vederea înfiinţării şi funcţionării Agenţiei pentru Stimularea şi Dezvoltarea Turismului în Munţii Apuseni – cu sediul la Roşia Montană. Alte amendamente formulate de politician se referă la funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Zonelor Montane la Alba Iulia, reabilitarea zonei industriale Zlatna, finanţări pentru Cupru Min şi Salina Ocna Mureş.

Având în vedere respingerea „Proiectului de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argintifere din perimetrul Roșia Montană și facilitarea dezvoltării activităților miniere în România”, adoptat de Guvern, senatorul PDL Alexandru Pereş susţine că „tot ce s-a construit, sigur, cu efortul nostru, al celor care înțeleg și susțin activitatea de minerit în zonă, şi al companiei RMGC, poate şi al guvernelor României, în timp de câţiva ani de zile la Roşia Montană şi în tot perimetrul minier din Munţii Apuseni, se va dărâma, va fi istorie”. Astfel, acesta precizează că şomajul va creşte, „întrucât în Munţii Apuseni nu prea există alternative la locurile de muncă pierdute” şi că o soluţie ar fi relansarea turismului „într-o zonă în care mediul este puternic viciat de fostele exploatări miniere”.

Senatorul a depus un amendament asupra Legii bugetului de stat pe anul 2014, prin care solicită Ministerului Economiei fonduri în vederea înfiinţării şi funcţionării Agenţiei pentru Stimularea şi Dezvoltarea Turismului în Munţii Apuseni – cu sediul la Roşia Montană. Aceasta ar avea drept scop stimularea dezvoltării turismului din zonele montane defavorizate, ca alternativă la aspectele sociale şi economice specifice comunităţilor locale.

De asemenea, având în vedere că Guvernul a transmis Parlamentului spre dezbatere și adoptare Proiectul bugetului de stat și Proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2014, senatorul Alexandru Pereş a formulat şi alte amendamente, pe care le-a depus la Comisiile comune de specialitate. Este vorba despre alocarea din bugetul Ministerului Economiei a unor sume pentru reabilitarea zonei industriale Zlatna, pentru înfiinţarea unui parc industrial; capitalizarea Minvest Deva SA, în vederea repornirii extracţiei de minereu la Exploataţia minieră Roşia Montană; capitalizarea Cupru Min SA Abrud, pentru retehnologizarea exploatării miniere; finanţarea Companiei Naţionale Salrom SA – Salina Ocna Mureş, pentru reabilitarea canalelor de gardă (captarea apelor pluviale); finanţarea Companiei Naţionale Salrom SA – Salina Ocna Mureş, pentru dotarea cu o instalaţie de recristalizare a sării.

Alte amendamente s-au referit la majorarea bugetului Ministerului Învățământului și Ministerului Sănătății până la 6% din PIB, suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu 900 mii lei, pentru sprijinirea producătorilor agricoli şi stimularea producţiei interne de produse agricole, prevederea în bugetul de stat pentru anul 2014 a sumelor necesare în vederea înfiinţării şi funcţionării Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Zonelor Montane la Alba Iulia, suplimentarea bugetului Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, în vederea majorării alocaţiei de stat pentru creşterea copilului până la vârsta de 18 ani, de la 42 lei la 200 lei.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

18 Comentarii

18 Comments

 1. Anda

  vineri, 22.11.2013 at 14:44

  turism intr-o zona miniera, cu traditie in domeniu de doua milenii, unde localnicii doar minerit stiu sa faca? NU! Trebuie sa exploatam aceasta resurse, mineritul sa redevina motorul economiei

 2. Mimi

  vineri, 22.11.2013 at 21:16

  Trecand peste prostiile cu turismul, nenea vrea capitalizare de la buget ca sa exploateze Minvest la Rosia? Adica nu vrem investitori straini da’ vrem sa vina statul roman sa faca… ce face el mai bine? Firme capusa, gauri la buget, exploatarea pe principiul „da-i, ba, ca merge-asa!”, baraj care se spala la prima ploaie la fel ca asfaltul pus de firmele lui Blaga si Cocos? Atat de prosti suntem? Pai atunci ne meritam soarta!

 3. Calin

  vineri, 22.11.2013 at 22:53

  Oamenii din Rosia Montana VOR sa inceapa proiectul minier, ei cer acest lucru de ani de zile! asta sa se faca! este singura sansa reala de dezvoltare a zonei, insa unii ignora acest lucru si vin cu propuneri fantasmagorice pentru putina atentie in media

 4. Mălina Rusu

  duminică, 24.11.2013 at 14:25

  Dar, ca sa atragi turisti, trebuie sa investesti in infrastructura, in hoteluri, in restaurante. Propunem sa transformam Rosia Montana intr-o destinatie turistica apreciata.

  Dezavantajul proiectului minier este ca, fiind primul proiect minier modern de amploare construit in Romania, naste reticenta, pentru ca tot ceea ce este necunoscut provoaca teama. Totusi, la nivel mondial, tehnologiile folosite la Rosia Montana sunt folosite de 100 de ani, sunt sute de mine care opereaza in mod asemanator, inclusiv in state europene precum Suedia sau Finlanda

 5. kla2005

  luni, 25.11.2013 at 10:23

  eu propun sa mute scutul de la Deveselu la RM!

 6. kla2005

  luni, 25.11.2013 at 10:25

  „Vasile Blaga: Noi suntem pentru exploatarea aurului de la Roşia Montana”

 7. Rusu Mirel

  luni, 25.11.2013 at 18:30

  Vrem Minerit la ROSIA MONTANA!!

 8. Alexa

  luni, 25.11.2013 at 18:36

  Pana acum oamenii de aici au trait din minerit, nu din turism! In Rosia Montana nu se poate face altceva in afara de minerit!!

 9. Vasile Brascovita

  luni, 25.11.2013 at 20:07

  la Rosia Montana se traieste din minerit de 2000 de ani. asa trebuie sa fie in viitor

 10. Alin Croitoru

  luni, 25.11.2013 at 21:20

  Terminati domnilor odata cu turismul la Rosia Montana. Pana si Olar fostul deputat de Alba mai nou opozant al proiectului RMGC a recunoscut ca oameni de pe valea Ariesului traiesc din taiatul padurilor nu din turism dar cand vine vb de Rosia tota lumea vede turismul drept solutie.Macar taceti din gura nu mai vb doar asa sa treaca vremea.

 11. Tudor Pop

  marți, 26.11.2013 at 00:02

  LA ROSIA MONTANA SE VREA MINERIT!!!

 12. Alex

  miercuri, 27.11.2013 at 15:50

  Rosia Montana sa nascut din minerit,ne dorim sa se pastreze in continuare aceasta meserie,vrem minerit

 13. Marcel

  miercuri, 27.11.2013 at 18:32

  vrem minerit, meritam un viitor mai bun

 14. Raul

  miercuri, 27.11.2013 at 20:47

  asteptam cu nerabdare demararea proiectului

 15. Alex

  miercuri, 27.11.2013 at 20:48

  La Rosia Montana se vrea minerit

 16. Cristi

  joi, 28.11.2013 at 00:59

  Haideti sa fim seriosi ce naiba…cum sa se faca minerit la Rosia Montana…in primul rand daca vin 100 de turisti si vreau sa stea in Rosia trebuie sa stea in masina ca nu au locuri de cazare…si in al doilea rand, in afara de faptul ca vad 2 lacuri, un parau 200% poluat numit Foies si cateva case care acuma nu mai erau daca nu venea compania sa investeasca in patrimoniu, turistii vin degeaba….si cine ar vrea sa vina sa petreaca un week fara sa poata sa se relaxeze si sa aibe unde sa se cazeze….

 17. Dany Bogdan

  joi, 12.12.2013 at 16:13

  Pentru a se face turism la Rosia mai intai trebuie restaurata si promovata zona, de acest lucru s-a ocupat pana acum doar compania RMGC. Deasemenea o comunitate intreaga nu poate trai numai din turism… sa fim seriosi!

 18. Eugen Sarbu

  joi, 02.01.2014 at 17:33

  Viitorul Roșiei Montane este mineritul modern, care poate merge mână-n mână cu turismul. Mineritul a adus Rosiei Montane recunoastere internationala. Comunitatea Rosiei Montane doreste acest proiect minier tocmai pentru ca prin aceasta investitie patrimoniul este deja restaurat si conservat, mediul va fi protejat iar oamenii locului vor cunoaste din nou bunastarea.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Hoții nu mai scapă de condamnări, chiar dacă ajung la o înțelegere cu păgubiții. Legea a fost promulgată

Publicat

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, actul normativ pentru modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal. Una dintre prevederile actului normativ vizează eliminarea posibilităţii împăcării în cazul infracţiunilor de furt calificat.

Legea are ca obiect de reglementare modificarea art. 231 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul eliminării posibilităţii împăcării în cazul infracţiunilor de furt prevăzute art. 229 alin.(l), alin.(2) lit.b) şi c). Acest articol defineşte furtul calificat.

Infracţiunile la care se referă sunt:

 • furtul săvârşit într-un mijloc de transport în comun, în timpul nopţii, de o persoana mascată, deghizată sau travestită,
 • furtul prin efracţie, escaladare sau prin folosirea fără drept a unei chei adevărate ori a unei chei mincinoase;
 • furtul săvârşit prin scoaterea din funcţiune a sistemului de alarmă ori de supraveghere,
 • furtul săvârşit prin violare de domiciliu sau sediu profesional sau de către o persoană având asupra sa o armă.

„Faptele prevăzute în prezentul capitol, săvârşite între membrii de familie de către un minor în paguba tutorelui ori de către cel care locuieşte împreună cu persoana vătămată sau este găzduit de aceasta, se pedepsesc numai la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. (…) În cazul faptelor prevăzute la art. 228 şi art. 230, împăcarea înlătură răspunderea penală”, prevede actul normativ. Articolul 228 defineşte tipurile de furt, iar articolul 230 defineşte furtul în scop de folosinţă ca fiind furtul care are ca obiect un vehicul, săvârşit în scopul de a-l folosi pe nedrept, precum şi folosirea folosirea fără drept a unui terminal de comunicaţii al altuia sau folosirea unui terminal de comunicaţii racordat fără drept la o reţea, dacă s-a produs o pagubă.

Veste proastă pentru șoferii care parchează neregulamentar pe domeniul public. De sâmbătă, vor încasa amenzi usturătoare

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Veste proastă pentru șoferii care parchează neregulamentar pe domeniul public. De sâmbătă, vor încasa amenzi usturătoare

Publicat

Începând de sâmbătă 28 noiembrie șoferii ce-și vor lăsa mașina pe spații verzi, parcări de reședință sau spații pietonale diverse, vor risca ridicarea acesteia, și  pe lângă amenda primită, vor trebui să plătească mai multe taxe pentru recuperarea acesteia (de transport și de depozitare). Legea care nu mai cruță niciun conducător auto care parchează neregulamentar, pe domeniul public intră în vigoare.

Potrivit Legii nr. 273/2020 (apărută în Monitorul Oficial nr. 1133), aplicabilă de sâmbătă, se introduce interdicția de a parca orice tip de vehicul pe domeniul public, în afara spațiilor marcate în acest sens.

Așadar, după intrarea în vigoare a măsurilor cuprinse în Legea nr. 273/2020, cei ce-și vor lăsa mașina pe spații verzi, parcări de reședință sau spații pietonale diverse, printre altele, vor risca ridicarea ei și, pe lângă amenda primită, vor trebui să plătească mai multe taxe pentru recuperarea acesteia (de transport și de depozitare) scrie avocatnet.ro

Dacă o mașină va fi lăsată pe domeniul public, “poliţia locală poate dispune măsura tehnico-administrativă a ridicării vehiculului”, se precizează în Legea nr. 273/2020. Totuși, în cazul în care în mașină vor fi persoane, ridicarea mașinii nu va avea loc sau, dacă a fost deja începută, va fi întreruptă.

Până acum, potrivit Codului rutier (OUG 195/2002), era posibilă doar ridicarea mașinilor de pe drumurile publice, nu și de pe domeniul public, această posibilitate nefiind permisă în legislație, până la oficializarea schimbării de mai sus.

De altfel, așa cum apare și în motivația ce însoțea proiectul care a devenit Legea nr. 273/2020, “[a]u existat inițiative anterioare pentru completarea OUG 195, cu aplicarea sancțiunii de ridicare a vehiculelor parcate pe spații verzi, eșuate din cauza faptului că această OUG reglementează exclusiv circulația pe drumurile publice”.

Totodată, Legea nr. 273/2020 stabilește și că atât persoanele fizice, cât și cele juridice, vor avea mai multe obligații decât în prezent în ceea ce privește îngrijirea unor bunuri pe care le au în proprietate, mai exact, a clădirilor, terenurilor sau vehiculelor

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Autoritățile din Alba, pregătite pentru o posibilă vizită a președintelui Iohannis sau a premierului Orban de 1 Decembrie

Publicat

Ziua Națională a României va fi sărbătorită anul acesta în plină pandemie de coronavirus. Toate evenimentele care atrăgeau în anii trecuți mii de români și nu numai în Capitala Marii Uniri au fost anulate.

1 Decembrie 2020 va fi marcat de autoritățile din Alba în mod simbolic și cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță sanitară. 

Cel mai important moment de la Alba Iulia se va desfășura la ora 14:00, la Monumentul Unirii. 

Autoritățile din Alba sunt pregătite pentru o posibilă vizită a președintelului Klaus Iohannis sau a premierului Luvodic Orban. 

Mai exact, de 1 Decembrie, la ora 14.00 va exista un ceremonial militar în care la Monumentul Unirii se vor depune coroane de flori.

Autoritățile care se ocupă de pregătirea evenimentului au declarat pentru alba24.ro că președintele Iohannis sau prim minsitrul Orban ar putea ajunge la Alba Iulia pentru a depune o corona de flori și a ține un discurs.

Dacă luam în calcul că momentul omagial de la București va avea loc la ora 10.00, este posibil ca unul dintre cei doi să ajungă la Alba Iulia.

De asemenea, la Ceremonialul Militar nu pot participa decât 100 de oameni. Potrivit autorităților, vor fi prezente două plutoane de militari de la Cluj care vor da onorurile militare și o semi fanfară, însă numărul soldaților va fi unul foarte redus deoarece trebuie ca toți cei prezenți, inclusiv autorități și presa să nu depășească 100 de oameni.

Programul complet pentru 1 Decembrie 2020

26 NOIEMBRIE 2020

10.00 „Unitate, continuitate și independență în istoria poporului român de la Marea Unire (1918-2019). 102 de ani de la Marea Unire (1918 – 2020)”, ediția XLIX – Sesiune științifică – ziua 1 – Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Sala Unirii (transmisiune live)

16.00 Expoziție de fotografie istorică, de arhivă, cu centrul vechi al orașului Alba Iulia (vernisaj expoziție) – Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba (transmisiune live)

27 NOIEMBRIE 2020

10.00 „Unitate, continuitate și independență în istoria poporului român de la Marea Unire (1918-2019). 102 de ani de la Marea Unire (1918 – 2020)”, ediția XLIX – sesiune științifică – ziua 2 – Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Sala Unirii (transmisiune live)

28 NOIEMBRIE 2020

17.00 „Memoria Unirii” – prezentare exponat – Sala Unirii (transmisiune live)

18.00 „Cărțile Unirii” – prezentare carte – Biblioteca județeană „Lucian Blaga” Alba (transmisiune live)

19.00 „1 Decembrie 1918” – videoclipuri muzicale – Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba (difuzări de clipuri video cu muzică patriotică realizate de Ansamblul Folcloric al Județului Alba alături de colaboratori din zonele istorice ale țării – partea I)

29 NOIEMBRIE 2020

11.00  „Sala Unirii în fotografie” – vernisaj expoziție – Sala Unirii – expoziție deschisă publicului în perioada 1 dec. 2020 – 31 dec. 2020 (transmisiune live)

12.00  „Muzică de fanfară” – recital – Fanfara Județului Alba, cu repertoriu de muzică patriotică (transmisiune live)

13.00  „Gândurile Unirii” – testimoniale

19.00  „1 Decembrie 1918” – videoclipuri muzicale – Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba (difuzări de clipuri video cu muzică patriotică realizate de Ansamblul Folcloric al Județului Alba alături de colaboratori din zonele istorice ale țării – partea II)

30 NOIEMBRIE 2020

10.00 – 12.00 Depunere de coroane și jerbe de flori – Statuia lui Ion I.C. Brătianu, Statuia lui Iuliu Maniu, Statuia lui Mihai Viteazul, Statuile Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria

12.15  Arborarea Drapelului Național al României – Piața Tricolorului, esplanada Catedralei Încoronării

12.30  Drumul icoanei – vernisaj expoziție – lansare rută culturală – Catedrala Încoronării – expoziție deschisă publicului în perioada 1 dec. 2020 – 31 dec. 2020 (transmisiune live)

13.00 Sala 67 – „Cine va păzi clopoțeii?”, regia Teodora Popa – Spectacol de teatru 4+ – Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia (transmisiune live)

14.00 „Gândurile Unirii” – testimoniale

16.00 Icoane pe sticlă – vernisaj expoziție – Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba – expoziție de icoane pe sticlă în tehnica tradițională a școlii de la Laz, realizată de cursanții clasei din cadrul Centrului de Cultură Augustin Bena Alba (transmisiune live)

17.00  „Folk & vers românesc” – spectacol de poezie și muzică folk – Biblioteca județeană „Lucian Blaga” Alba (transmisiune live)

18.00  „Tezaur Folcloric” – concert – Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba (difuzare ediție specială cu selecții din emisiunea Tezaur Folcloric, filmări realizate la Palatul Cultural din Blaj alături de Ansamblul Folcloric al Județului Alba)

21.00  „Cvartet pentru România” – concert omagial – Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba – recital al cvartetului Județului Alba; transmisiune live

1 DECEMBRIE 2020

9.30 – ”1 Decembrie 1918” – masă rotundă – partea I – Sala Unirii (transmisiune live)

11.30 Ruta Unității Naționale 1848 -1912-1922 – vernisaj expoziție – lansare ruta culturală – Sala Unirii – expoziție deschisă publicului în perioada 1 dec. 2020 – 31 dec. 2020 (transmisiune live)

12.00 Te Deum – Catedrala Încoronării

12.30 – ”1 Decembrie 1918” – masă rotundă – partea a II-a – Sala Unirii (transmisiune live)

13.00 Te Deum – Catedrala Arhiepiscopală Majoră ”Sfânta Treime” Blaj – transmisiune live TVR3

13.00 „Tezaur Folcloric” – ediție specială – concert – Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba – difuzare – ediție specială Tezaur Folcloric, pe posturile TVR1 și TVR Internațional, în data de 1 decembrie 2020, cu filmări realizate de echipa emisiunii la Palatul Cultural din Blaj alături de Ansamblul Folcloric al Județului Alba în anii 2018 și 2019

14.00 Ceremonie militară dedicată Zilei Naționale a României – Monumentul Unirii

15.00 Cânt și suflet românesc – spectacol folcloric (transmisiune live de la Centrul de Cultură ”Augustin Bena”)

16.00 „Gândurile Unirii” – testimoniale

16.30 Tudor Roșu, 1 Decembrie 1918, Ed. Mega, Cluj-Napoca, 2020 – Lansare de carte – Sala Unirii (transmisiune live)

17.00 ”1 Decembrie 1918” – masă rotundă – partea a III-a – Sala Unirii (transmisiune live)

18.00 „Samoilă Mârza, Fotograful Unirii” – Povestea fotografiilor Unirii – Biblioteca județeană „Lucian Blaga” Alba (transmisiune live)

20.00 „Simfonic România 2020” – Concert omagial – Recital al Orchestrei de cameră a Județului Alba cu soliști invitați de renume național și internațional – transmisiune live

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

GRAFIC: Cum a evoluat numărul de cazuri noi la Alba Iulia, Sebeș, Blaj, Cugir, Abrud și Ciugud, după instituirea carantinei

Publicat

Cinci orașe și o comună din Alba au intrat în carantină în data de 17 noiembrie 2020, din cauza incidenței cazurilor de infectare cu coronavirus, descoperite în ultimele 2 săptămâni. 

La Alba Iulia, Sebeș, Blaj, Cugir, Abrud și Ciugud au fost luate măsuri speciale și au fost adoptate o serie de interdicții.

Întrebarea este în ce măsură acestea au fost eficiente și în ce măsură au dus la micșorarea numărului de infectări descoperite (altfel decât prin micșorarea numărului de teste).

Cu 4 zile înainte de expirarea perioadei de carantinare, numărul de cazuri înregistrate zilnic rămâne fluctuant, în directă legătură cu numărul de teste realizate (într-o zi cu număr mare de teste, cazurile sunt mai multe).

Cum arată în prezent incidența cazurilor din aceste localități:

Localitate  carantinată – cazuri în perioada 12-25 noiembrie – incidența cazurilor COVID-19

Blaj – 242 cazuri – 11,64 (anterior 12,36)

Alba Iulia – 696 cazuri – 9,07 (anterior 9,24)

Sebeș – 253 cazuri – 7,66 (anterior 7,88)

Cugir – 190 cazuri – 7,35 (anterior 7,66)

Abrud – 33 cazuri – 6,22 (anterior 7,16)

Aiud are incidența de 4,70 (anterior 4,54) însă aici numărul de teste a fost diminuat inexplicabil de la instituirea carantinei.

Ciugud – 38 cazuri – 11,64 (anterior 11,33)

Graficul poate fi văzut la o calitate mai bună AICI.

Din acest punct de vedere, este greu de estimat dacă autoritățile vor prelungi carantinarea acestor localități.

Cel puțin la Alba Iulia (cu peste 9 cazuri la mie), situația este problematică, în condițiile în care la doar o zi după ce expiră starea de carantină, orașul ar trebui să sărbătorească 1 Decembrie.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate