Connect with us
Advertisement

Actualitate

PROTESTE în Bucureşti, după ce juriştii din Senat au aprobat graţierea corupţilor. FOTO-VIDEO din Piaţa Victoriei

Publicat

protest 3 mai_6 Românii au ieșit din nou în stradă, miercuri seară, după ce senatorii jurişti au aprobat propunerile formulate de Traian Băsescu şi Şerban Nicolae şi au pus pe lista graţierilor infracţiuni de corupţie. Astfel, condamnaţii pentru dare sau luare de mită şi pentru trafic de influenţă vor fi graţiaţi, potrivit amendamentelor adoptate.

Au trecut trei luni de când aproximativ 600.000 de oameni au ieșit în stradă atât în București, cât și în alte orașe din țară pentru a protesta față de decizia Guvernului de a adopta noaptea, pe furiș, un proiect de Ordonanță de Urgență privind modificarea legislației penale care i-ar fi scăpat de închisoare pe cei acuzați de anumite fapte de corupție.

Acum, senatorii juriști au aprobat propunerile prin care condamnaţii pentru dare sau luare de mită şi pentru trafic de influenţă vor fi graţiaţi. Aleşii din Comisia juridică a Senatului au reluat miercuri dezbaterile pe marginea proiectului de lege al graţierii, după ce săptămâna trecută au adoptat o serie de amendamente, printre care şi graţierea tuturor pedepselor de până în trei ani.


 

Președintele Klaus Iohannis s-a declarat, miercuri, ”surprins neplăcut” de decizia senatorilor.

“Am mai spus-o și o repet: Guvernul susține legea grațierii în forma propusă inițial. Amendamentele adoptate astăzi de Comisia Juridică a Senatului, referitor la grațierea faptelor de corupție, nu au susținerea Executivului”, a postat premierul Sorin Grindeanu, pe reţeaua de socializare.

Aprobarea propunerilor privind grațierea a scos din nou oamenii în stradă, în Piața Victoriei din Capitală.

Manifestanţii scandează „Hoţii!”, „Demisia”, „Nu scăpaţi”, „România cere, fără graţiere”, “Marş la Tribunal, Parlament penal”, „Dragnea, nu uita, România nu-i a ta”, “PSD, ciuma roşie”, „România cere, fără graţiere” şi au pancarte pe care scrie „Nu suntem o naţie de hoţi!” sau alte mesaje.

Până la ora 21.15, se adunaseră circa 800 de persoane în Piaţa Victoriei, iar circulaţia era blocată în faţa Guvernului. La ora 21.45, erau peste o mie de protestatari.

UPDATE: Proteste sunt şi la Sibiu, în Piaţa Mare adunându-se câteva zeci de persoane. Oamenii protestează pașnic, doar câțiva venind cu pancarte. ”Eu sunt unul dintre cei care nu au votat PSD. Vă cer demisia. Insist”, scrie pe un astfel de carton. Cei mai mulți protestatari stau de vorbă între ei și discută politică. Nu se scandează, potrivit digi24.ro.

UPDATE 1: La Cluj-Napoca, aproape 100 de oameni au ieşit în Piaţa Unirii, din municipiu, în urma unui apel făcut pe Facebook, manifestanţii având cu ei ţi un banner pe care scrie „27 de ani de coruptie. Cât mai #rezistăm?”, potrivit hotnews.ro.

La Braşov, aproximativ 30 de persoane s-au adunat în faţa Prefecturii şi au purtat banderole cu „#Rezist”. Ei nu au scandat lozinci şi nici nu au avut pancarte, protestul terminându-se dupa aproape două ore.

Peste 20 de persoane s-au adunat şi în faţa Prefecturii Constanţa.

Şi la Alba Iulia este anunţat un protest similar, pentru vineri, 5 mai, de la ora 18.00, în faţa Prefecturii.

Protestul a fost convocat pe Facebook, pe pagina „Corupţia Ucide”.

„Când legea devine fărădelege, rezistenta este o datorie! Ne schimbăm azi programul şi ne re-vedem în stradă”, era apelul postat pe pagina de Facebook.

Acţiunea „NU graţierii corupţilor – OUG 13 revine. Și noi!” era anunţată cu începere de la ora 19:00 şi până la 23:59.

Proteste similare au fost anunţate pe pagina reţelei de socializare, la Cluj, Braşov, dar şi alte oraşe mari din ţară.

“Astăzi, Comisia Juridică a Senatului a dat undă verde amendamentului care face posibilă grațierea unor fapte de corupție comise pâna la data de 1 ianuarie 2017. Este vorba de luare de mită, dare de mită, trafic de influență, complicitate la trafic de influență, fapte săvârşite de către membrii instanţelor de arbitraj sau în legătură cu aceştia, fapte săvârşite de către funcţionari străini sau în legătură cu aceştia. Propunerea de a grația conflictul de interese și abuzul în serviciu nu a fost supusă votului. În aceste condiții, dacă va fi adoptată și în Camera Deputaților, legea ar putea să favorizeze 246 de persoane condamnate pentru coruptie – potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Începând de astăzi, mișcările semnatare vor protesta împotriva acestor demersuri și vor cere abandonarea iniţiativelor de modificare a codurilor penale în sensul dezincriminării faptelor de corupţie sau asociate acesteia, precum şi de adoptare a unor proiecte de lege în vederea grațierii corupţilor.

Semnatari:
• Inițiativa România, mișcare civică născută în noiembrie 2015 după tragedia din Colectiv,
• Inițiativa Timișoara, mișcare civică formată prin asocierea a 16 organizații neguvernamentale din Timișoara după adoptarea OUG 13,
• Sibiu Uniți Salvăm, grup civic apărut în 2013 în urma mișcărilor civice din Sibiu pentru salvarea Roșiei Montane,
• Oradea Civică, grup civic născut în februarie 2017 după adoptarea OUG 13,
• Corupția Ucide, comunitate civică născută în noiembrie 2015 după tragedia din Colectiv,
• Aradul Civic, grup civic născut în februarie 2017 după adoptarea OUG 13,
• Asociatia Civica pentru Transparenta si Implicare Craiova, grup civic născut în februarie 2017 după adoptarea OUG 13,
• Civica Iași, organizație neguvernamentală înființată în decembrie 2014 pentru un Iași mai bine guvernat și o comunitate mai implicată,
• #REZISTENȚA, platformă civică născută în urma protestelor masive împotriva corupției din februarie 2017
• Geeks for Democracy, grup informal de acțiune civică, inclusiv prin instrumente și metode legate de tehnologia informației”, este comunicatul de presă al celor care s-au organizat pe Facebook.

surse: realitatea.net, digi24.ro.

foto: Facebook

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement