Connect with us
Advertisement

Eveniment

Psiholog: Drogurile sunt extrem de accesibile, se pot obține în 5 minute. Nivelul dependențelor la tineri va exploda. VIDEO

Publicat

Psihologul Viorel Roman susţine că trăim într-o cultură în care se formează adicţii de la vârste din ce în ce mai fragede.

“Aș zice că suntem de-a dreptul speriați de ce vedem că se întâmplă și de ce vedem că ajunge să vină în cabinet și în proiectele noastre.

YouTube video

Pare un fenomen care a luat o amploare extraordinar de mare și că trăim într-o cultură a dependenței, unde devine din ce în ce mai greu să nu ai o dependență, că vorbim de dependențe ușoare (ecran, zahăr), până la droguri.

Practic, cu toții trăim în această cultură și există o fină inoculare a adicției încă de foarte devreme, de la vârste foarte mici.

VIDEO: Jurnalistul din Alba, Florin Dobrater, într-o emisiune dură cu un fost consumator de droguri, rămas cu sechele grave

Vedem acum că adicția apare peste tot și că devine poate din ce în ce mai grav acolo unde situația financiară este mai bună, pentru că accesul la substanțe din ce în ce mai scumpe este mult mai mare”, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES, Viorel Roman, psiholog clinician, director executiv al Asociaţiei Aliat Pentru Sănătate Mintală şi psihoterapeut specializat în adicţii în cadrul Clinicii Aliat Bucureşti.

Drogurile: de la dependență la probleme penale

În opinia acestuia una dintre problemele privind consumul de droguri din România este cea a accesului facil la substanţele psihoactive, inclusiv în rândul copiilor şi adolescenţilor.

Potrivit acestuia, un elev care îşi doreşte să consume droguri poate să facă rost de acestea în cinci minute.

“Din ce știu de la cei cu care lucrez și în cinci minute, de la momentul în care simte craving sau sevraj până la momentul în care are substanța în mână.

Durează și cinci minute, timp în care sună pe cineva, achită niște bani, primește substanța, lucru se întâmplă foarte rapid, de multe ori vine la ușa blocului sau fac ei o mică, foarte mică deplasare, adică e foarte facil.

Tot timpul va crește nivelul de adicție și de fapt asta e o schimbare la noi în ultima perioadă – accesibilitatea din ce în ce mai mare.

Cu cât e mai accesibil, cu atât nivelul adicțiilor va crește. Aproape orice debut, pe care îl aud aici, de consum de substanțe, începe cu un anturaj.

Întotdeauna e vorba despre un anturaj și acolo începe și consumul și de acolo se dezvoltă și conexiunile către cei care vând substanțe.

Unii sunt consumatori recreațional, iar unii fac și tranziția spre dependență, și când ai făcut tranziția spre dependență deja acela este punctul în care tu începi să-ți cauți propriile tale surse de a obține rapid substanța. (…)

Dependența devine ceva scump de întreținut când vorbim de droguri și atunci din nevoia de a susține adicția ajung și să vândă.

Și sigur că apoi acolo apar și problemele penale și lucrurile se duc din rău în mai rău”, susţine Viorel Roman.

De multe ori în spatele consumului de droguri stau problemele emoţionale cu care se confruntă persoanele care ajung dependente, cum ar fi abuzul fizic, emotional, sexual, probleme familiale, probleme de sănătate mintală ale părinţilor, divorţul acestora sau problemele penale cu care se confruntă unul dintre părinţi.

La acestea se pot adăuga presiunea anturajului, bullyingul şi stresul. Din păcate, mulţi dintre adolescenţii care consumă droguri ajung să fie depistaţi târziu de familie.

“Da, din păcate, da, sunt depistaţi târziu. Pot fi destul de abili în a masca efectele consumului și, din păcate, de multe ori când ajung în terapie deja e făcută tranziția spre dependență.

Munca este foarte grea și părinții trebuie să fie foarte atenți la ce se întâmplă cu copilul, la orice modificare de comportament, orice modificare în cercul de prieteni, orice modificare în performanțele academice, orice schimbare se vede, să mențină legătura cu ei, să rămână aproape de ei, să fie o comunicare deschisă.

La ce să fie atenți părinții

Ar trebui să fie monitorizată utilizarea device-urilor, să fie în spații centrale ale casei și nu izolate în cameră.

Să fie atenţi la reacțiile foarte vizibile, cum ar fi oboseală, ochii roșii sau pupile dilatate, schimbări în reacțiile uzuale pe care le au, pot să devină mai irascibili, să aibă toleranță mai scăzută, să devină mai nervoși, să devină mai triști, să devină mai anxioși.

De multe ori, substanțele amplifică anxietatea. Să fie atenţi la modificări în cercul de prieteni, la modificări în ce se întâmplă la școală, la apatie sau la foarte multă energie.

Orice modificare în orice arie a vieții copilului”, mai spune Viorel Roman.

Soluții: părinții și școala

Psihologul Viorel Roman susţine că nu doar părinţii trebuie să dezvolte o relaţie apropiată cu propii copii, pentru a preveni consumul de droguri în rândul acestora.

Şi şcolile trebuie să privească această problemă a adicţiilor cu mai mult interes.

“Orice director de școală, are acum în școala lui copii cu dependențe, că e vorba de jocuri, că e vorba de gambling, că e vorba de alcool, că e vorba de nicotină, deja adicția există”, a mai declarant Viorel Roman.

Tododată, aceasta susţine că este necesară înfiinţarea secţiilor de dezintoxicare destinate copiilor, precum şi a centrelor specializate pentru adolesceţi în care aceştia să primească suportul necesar, după realizarea curelor de dezintoxicare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement