Economie
Rabla pentru sobe: Câți bani se acordă, care sunt condițiile și ce se poate cumpăra cu banii. Sunt vizate localitățile de la munte
Rabla pentru sobe: Câți bani se acordă, care sunt condițiile și ce se poate cumpăra cu banii. Prin acest program, se acordă unui solicitant finanțare în procent de 70% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 10.000 lei, inclusiv TVA, pentru fiecare aparat de încălzire care deserveşte o gospodărie.
Ministerul Mediului organizează în această săptămână o dezbatere publică privind programul cunoscut sub numele de „Rabla pentru sobe”.
Prima ediţie a programului va fi una pilot şi se va desfăşura doar în localităţile din zonele montane, unde iernile sunt mai lungi şi mai aspre.
Primii beneficiari ar urma să fie locuitorii din comune situate în 27 de judeţe.
Programul Rabla pentru sobe ar trebui să ducă la creşterea eficienţei energetice, adică la scăderea cantităţii de lemne consumată.
Aparatele pentru încălzirea locuințelor vor putea folosi drept combustibil lemnul pentru foc, peleți sau bricheți.
Sunt acceptate inclusiv termosobele, șemineele, termoșemineele care respectă standardele din Directiva EcoDesign:
Primăriile se pot înscrie în program prin Administrația Fondului pentru Mediu.
Programul are caracter multianual şi se aplică în unitățile administrativ teritoriale, organizate la nivel de comună, incluse în Lista localităţilor din zona montană stabilite conform Legii muntelui nr. 197/2018.
După publicarea listei cu primăriile acceptate în program, oricine dorește să-și înlocuiască soba veche sau să cumpere o sobă modernă se poate înscrie direct în platforma informatică pusă la dispoziție de AFM, în limita bugetului alocat fiecărei primării în parte.
Apoi, fiecare dintre cei care s-au înscris vor primi un voucher cu care vor putea cumpăra noua sobă.
În cadrul unei sesiuni de înscriere, un solicitant poate transmite o singură cerere de înscriere, prin intermediul aplicaţiei informatice dedicate Programului, pusă la dispoziţia UAT-urilor pe pagina de internet a AFM.
Rabla pentru sobe: Criterii de eligibilitate a solicitantului de finanțare
Este considerat eligibil solicitantul de finanţare care, la data depunerii cererii de finanțare la UAT delegat, îndeplineşte următoarele condiţii:
- este persoană fizică cu domiciliul pe raza teritorială a delegatului;
- domiciliază la adresa unde se va monta aparatul pentru încălzirea locuinței;
- este proprietar al imobilului-construcţie care va beneficia de aparatul pentru încălzirea locuinței care urmează a fi finanțat în cadrul programului;
- imobilul pe care se implementează proiectul nu este afectat de sarcini în favoarea unei persoane juridice sau a unei entităţi care desfăşoară activităţi economice, cu excepţia cazului în care este afectat de o ipotecă imobiliară; de asemenea, destinaţia construcţiei, aşa cum reiese din extrasul de carte funciară, este doar pentru locuinţă sau anexe care o deservesc;
- nu este eligibil, dar fără a se limita la acest exemplu, imobilul cu proprietăţi comune şi proprietăţi individuale, sub formă de bloc/condominiu, cu mai mult de două apartamente;
- nu este înregistrat cu obligaţii restante de plată a taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat şi bugetul local, conform prevederilor legale în vigoare;
- nu este condamnat pentru infracţiuni împotriva mediului, prin hotărâre judecătorească definitivă. În cazul acestui criteriu, eligibilitatea se poate verifica prin declaraţie pe propria răspundere a solicitantului de finanţare;
În situaţia în care imobilul este deţinut în coproprietate, solicitantul de finanţare va depune la delegat şi acordul coproprietarilor privind participarea în cadrul programului.
- Document: proiectul poate fi consultat AICI.
Rabla pentru sobe: Criterii de eligibilitate ale aparatului; ce se poate cumpăra
În cadrul acestui program sunt eligibile aparatele pentru încălzirea locuințelor, alimentate cu combustibil solid sub forma lemnelor pentru foc, a peleților și a brichetelor, respectiv:
- sobe;
- termosobe;
- șeminee;
- termoșeminee.
Aparatele pentru încălzirea locuințelor trebuie să fie aliniate cerințelor ECODESIGN 2022 stabilite prin Regulamentul UE nr. 2015/1185 de punere în aplicare a Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește cerințele în materie de proiectare ecologică aplicabile aparatelor pentru încălzire locală cu combustibil solid.
Aparatele pentru încălzirea locuințelor vor respecta următoarele condiții minime:
- putere nominală: 8 kW – 35 kw;
- randament minim: 80%;
- emisii de particule fine (PM) sub 40 mg/m3;
- emisii de gaze volatile organice (OGC) sub 120 mgC/m3;
- emisii de monoxid de carbon (CO) sub 1500 mg/m3;
- emisii de oxizi de azot (NOx) sub 300 mg/m3.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
gelu stoian
luni, 05.02.2024 at 18:32
TermoCRETINISM
Cris
sâmbătă, 10.02.2024 at 22:29
Ce rahat de program e asta in care oamenii tot lemne vor consuma?Adică consuma mai eficient dar tot vor da iama in păduri.Nu mai pui că multe sisteme necesita amenajări suplimentare scumpe(o camera separată,calorifere,alt cos,etc).Mai bine pompe de căldură.Co nsuma curent dar cu panouri fotovoltaice costurile lor cu încălzirea vor fi mici poate in 75-85% din an.Cand va fi frig tare sau o pană de curent, vor putea compensa cu lemn folosind tot sobele alea vechi dar nu vor mai risca sa fure lemn sau să facă stoc imens neavând atâta nevoie.Centralele moderne pe lemne tot au nevoie de curent și tot dificil de utilizat;sunt și pretențioase(lemn foarte bine uscat,peletii la fel și sunt și foarte scumpi,etc).Eu cred că doar nu se mai vând cazanele alea și nu știe mafia PSD-PNL cum sa mai devalizeze bugetul nației pentru firmele lor care le importa.Si cică dezbatere publică…Ce gluma proasta!Și unde mă rog are loc dezbaterea mai draga presa?Aici,unde mai scrie câte unul fara să-i pese nimănui?Asta e dezbatere ?Rău mai sunteți spălați pe creieri bai români lasi…Țineți mafia asta in fruntea țării!