Actualitate
„Radarele ascunse care stau la pândă sunt ilegale”: Proiectul lui Florin Roman a trecut de Camera Deputaților
Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat astăzi, cu 226 de voturi „pentru”, proiectul de lege iniţiat de deputaţii PNL Florin Roman şi Ioan Balan, prin care se modifică Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Legea merge acum la preşedinte pentru promulgare.
În esenţă, legea obligă poliţiştii rutieri şi de frontieră la purtarea uniformei, iar în cazul constatării contravenţiilor procedura prevede să se poată face numai în baza unor mijloace tehnice certificate. De asemenea, instalarea de dispozitive destinate măsurării vitezei se va putea face numai pe autovehicule ce poartă semnele distinctive ale poliţiei.
Astfel, în cazul în care nu sunt îndeplinite aceste criterii, procesul verbal de constatare este lovit de nulitate.O altă prevedere a legii este că radarele trebuie să fie poziţionate în locuri vizibile, ceea ce înseamnă că dispare pânda. Se pune accent pe prevenţie, iar poliţistul rutier nu mai poate fi obligat de şeful ierarhic să îndeplinească un “plan” de amenzi. În cazul utilizării dispozitivelor radar staţionare, ori a utilizării aparatelor radar tip pistol, devine obligatorie presemnalizarea lor prin panouri de atenţionare. Acestea vor fi montate pe sensul de mers, înainte cu minim 500 de metri în localitate şi cu minim 2000 de metri în afara localităţii, dar nu mai mult de 1000 metri în interiorul localităţii şi 4000 de metri în afara localităţii. Panourile de atenţionare vor fi montate de administratorul drumului, la solicitarea poliţiei rutiere.La ora actuală, pe actuala legislaţie, sunt înregistrate 1900 de victime ale accidentelor rutiere. Este cel mai solid argument că lucrurile nu mai pot merge aşa. Legea e proastă şi ineficientă. Legea propusă de iniţiatori pune accentul pe prevenţie, după modelul european, care a dus la scăderea numărului de victime din accidente rutiere. În paralel, cuantumul amenzilor a crescut semnificativ. Aşadar, legea generează un echilibru între poliţiştii rutieri şi participanţii la trafic.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News