Eveniment
Rafila, precizări despre NOUL certificat verde: Ministrul Sănătății a anunțat în ce condiții va fi implementat documentul
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, că noul certificat verde va fi implementat pe suport electronic și va fi implementat temporar după o perioadă de trei săptămâni de creștere consecutivă a numărului de cazuri.
Principiile care vor sta la baza introducerii obligativității certificatului COVID: creștere de 3 săptămîni cu un indice de 1,5.
Acesta a spus că certificatul COVID nu va mai fi obligatoriu, „în momentul în care avem o perioadă de 3 săptămâni de descreștere, nu e condiționat de un anumit coeficient, dar trebuie să fie însoțită și de scăderea sub o anumită incidență cumulată în ultimele 14 zile. 1, această valoare a fost discutată”, a spus ministrul Sănătății.
„O să fie tot un certificat electronic pentru că nu avem cum să-l validăm în alt mod. Principiul este următorul: este un certificat temporar care este introdus după o perioadă de 3 săptămâni de creștere consecutivă cu un indice de 1.5 ori, o creștere medie cu acest indice.
De ce acest indice? Pentru că în vară începând cu data de 5 iulie am avut o astfel de creștere care a continuat timp de 16 săptămâni. Probabil că un astfel de document, probabil, trebuia introdus în luna august şi probabil că în relativ scurt timp am fi renunţat la el pentru că nu mai aveam situaţia nu mai aveam decesele.
Din păcate, atunci filozofia a fost puţin diferită şi în perioadă de creștere (n.r cazuri infectări) s-au introdus relaxări”, a precizat ministrul, la un Antena3.
Măsurile de relaxare vin pe fondul scăderii cazurilor COVID-19
Alexandru Rafila a afirmat că măsurile de relaxare anunțate marți de Raed Arafat vin pe fondul scăderii cazurilor de infectare, însă spune că atunci când incidența va crește timp de trei săptămâni consecutiv se va apela la certificatul verde.
„Noi am introdus un anumit tip de relaxări într-o perioadă de scădere la nivelul secțiilor şi spitalelor ATI, iar când vom avea o creștere trei săptămâni consecutive vom apela la acest document.
În momentul când avem o perioada de descreștere care nu e condiționată de un anumit coeficient, dar trebuie să fie însoțită de o anumită incidentă cumulată la 14 zile. Deci e clar că nu trebuie să aștepți să ai multe cazuri sau probleme serioase, e bine să acționezi din timp şi atunci nu ajungi într-o situaţie gravă.
Eu cred că din punct de vedere psihologic, starea asta de alertă prelungită nu a făcut bine pentru că lumea nici măcar nu avea o speranță”, a mai completat ministrul Sănătății.
Rafila, despre intrarea cu test Covid la magazin: Mall-urile pot deschide centre de testare
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, după ședința de Guvern în care au fost adoptate noile relaxări pentru perioada sărbătorilor, că testul negativ la Covid va putea fi folosit la intrarea în magazine dacă este inclus în baza de date națională. „Nu discutăm de faptul că cineva vine cu o hârtie pe care scrie numele și faptul că a făcut un test”, a afirmat Rafila.
„Acest test pe bază de antigen, centrele comerciale pot deschide centre de testare. Nu este niciun fel de problemă. Aceste centre de testare trebuie racordate la sistemul informatic național. Te testezi, îți obții pe telefon certificatul verde și intri în magazin.
Rafila: Testul trebuie introdus în baza de date națională
Testul deja făcut trebuie introdus în baza de date națională. Nu discutăm de faptul că cineva vine cu o hârtie pe care scrie numele și faptul că a făcut un test. Discutăm de un certificat digital Covid care are toate cele trei elemente. Până acum erau doar două. Era vorba de vaccinare și trecere prin boală.
În momentul în care codul acela QR este scanat se certifică momentul testării și faptul că acel test va fi valid în funcție de tipul de test, timp de 48 sau 72 de ore.
Nu e vorba de persoane care umblă cu documente care atestă testarea, ci același QR cod care poate să fie citit la terminalele care există la toți agenții economici sau la toate instituțiile.
Un lucru important este că dăm posibilitatea oamenilor să-și procure lucrurile de care au nevoie și în magazinele obișnuite, pentru că nu poți să spui că doar mâncarea și medicamentele sunt de strictă necesitate. Există multe alte nevoi.
Rafila: magazinele să afișeze clar la intrare numărul de persoane care pot intra
Important este ca magazinele, în funcție de suprafață, să afișeze foarte clar la intrare numărul de persoane care pot pătrunde în magazin, după care urmează o așteptare în spațiul exterior încât să nu existe riscul de infectare în interiorul magazinului și neapărat utilizarea corectă a măștii. Este esențială. Mai ales cu noua tulpină masca devine probabil un element și mai important decât până acum”, a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.
Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, noile relaxări pentru perioada sărbătorilor. După ședință, ministrul Sănătății a declarat că aceste măsuri de relaxare depind de comportamentul fiecăruia și că dacă numărul cazurilor de COVID va crește, restricțiile vor fi impuse din nou.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a propus marți, în cadrul hotărârii de prelungire a stării de alertă, măsuri precum eliminarea restricțiilor de circulație, renunțarea la mască în spațiile publice deschise neaglomerate sau accesul la mall pe bază de test RT-PCR sau antigen rapid negativ.
Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News
surse: Antena3, mediafax, digi24.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News