Connect with us
Advertisement

Administrație

Raport al Băncii Mondiale: Care este necesarul de investiții în municipiile reședință de județ. Situația la Alba Iulia

Publicat

Banca Mondială a dat publicității un raport în care analizează discrepanțele între regiuni și necesarul de investiții care ar atenua decalajele de dezvoltare și ar reduce disparitățile față de celelalte regiuni europene.

Potrivit documentului, Alba Iulia are nevoie de un pachet de investiții de capital de aproape 90 de milioane de euro în următorii 8-9 ani.

”Drumul României spre creștere și dezvoltare este necunoscut încă, însă știm că orașele sunt actorii principali care îl construiesc.

Modul în care orașele românești se dezvoltă acum, va defini România de mâine.

În consecință, fondurile trebuie folosite în mod strategic pentru a asigura creșterea și dezvoltarea zonelor urbane ale României”, arată raportul al Băncii Mondiale.

În absența unor zone urbane puternice, nu pot exista nici regiuni puternice, consideră autorii raportului.

Alba Iulia are o populație de aproximativ 74.000 de locuitori, aproximativ 9% din numărul total de locuitori ai Regiunii de Dezvoltare Centru. Deși nevoile financiare de dezvoltare se apropie de 90 de milioane de euro, alocarea per municipiu este de 37 de milioane, estimează specialiștii Băncii.

Situația se păstrează și la nivelul regiunii.

”Orașele funcționează ca niște faruri, răspândind dezvoltarea în zonele din jur. Cu toate acestea, orașele puternice nu sunt suficiente. Pentru a asigura extinderea beneficiilor dezvoltării orașelor și către hinterlandul urban, este esențial să se conceapă și să se încurajeze cooperarea și dezvoltarea interjurisdicțională”, mai arată analiza Băncii Mondiale.

În prezent, puține investiții urbane au impact asupra unei singure unități administrative, așadar ar trebui să existe prevederi pentru planificarea și implementarea la nivel interjurisdicțional.

De exemplu, zonele suburbane și periurbane ale capitalei București și ale celor 40 de reședințe de județ generează 90% din veniturile firmelor din țară, au atras 66% dintre migranți și au primit 64% din noile unități locative după 1990.

Sepcialiștii Băncii Mondiale mai consideră că fiecare decizie de investiții publice ar trebui să ia în considerare costurile de exploatare și întreținere și că investițiile nu ar trebui să fie întreprinse dacă astfel de costuri viitoare nu pot fi acoperite de bugetele interne.

Din această sumă de 6 miliarde EUR, zonele urbane pot accesa în jur de 2,7 miliarde EUR (46% din pachetele de investiții de capital) prin fonduri europene în perioada de implementare 2014-2023 – fie prin fondurile dedicate din Axa Prioritară 4 a POR (în total 1,3 miliarde), fie printr-un proces competitiv prin alte axe prioritare în cadrul programelor operaționale existente.

Cu toate acestea, atunci când datele sunt defalcate, devine clar că orașele mari, care sunt esențiale pentru competitivitatea regiunilor din care fac parte, primesc în mod disproporționat mai puține fonduri europene.

Pentru perioada de programare 2021-2027, este important ca fondurile europene să fie alocate în funcție de nevoile reale, la fel cum s-a procedat în alte țări din UE (studiile de caz din Polonia, Italia sau Cehia oferă un bun exemplu de modalitate în care resursele ar putea fi alocate într-un mod mai echitabil).

Sursă și informații pe larg: Hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement