Connect with us
Publicitate

Actualitate

Raport CJSU Alba: Pagube de 3,4 milioane de lei în 2016, după situaţii de urgenţă în judeţ. Majoritatea au fost înregistrate în agricultură

pompieri

Publicat

autospeciale ISU Alba_1 Valoarea totală a pagubelor înregistrate ca urmare a situațiilor de urgență în anul 2016 a fost de 3,4 milioane lei, cu 8,1 milioane lei mai puțin față de anul 2015 (11,5 milioane lei). Majoritatea pagubelor au fost înregistrate în agricultură ca urmare a înghețului târziu și grindinei, este concluzia prezentantă în raportul de activitate al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Alba, pe anul trecut.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Alba a transmis miercuri, 1 februarie, raportul de evaluare a activităților desfășurate în 2016.

harta meteo Atenționări și avertizări hidrologice sau meteorologice

În anul 2016 au fost primite de la Administrația Națională de Meteorologie și de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor și retransmise, cu măsuri şi atribuţii concrete, Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență și instituțiilor responsabile în gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomenele hidro-meteorologice periculoase, 299 (188 în anul 2015) atenționări și avertizări hidrologice sau meteorologice, cu 59 % mai multe, din care:

– 175 (150 în anul 2015) atenționări meteorologice Cod Galben,

– 22 (4 în anul 2015) avertizări meteorologică Cod Portocaliu,

– 42 (32 în anul 2015) atenţionări hidrologice Cod Galben,

– 60 (2 în anul 2015) avertizări hidrologice Cod Portocaliu.

Autoritățile administrației publice locale au acționat preventiv și coerent, prin aplicarea unor măsuri menite să determine limitarea efectelor situațiilor de urgență și reducerea pagubelor, prin:

– alarmarea în timp util, la primirea avertizărilor, a populației din zonele de risc;

– identificarea zonelor vulnerabile, în interiorul și în zonele limitrofe localităților;

– curățirea albiilor cursurilor de apă, în vederea evitării blocării cu diverse materiale a secțiunilor de scurgere ale podurilor și podețelor;

– amenajarea și întreținerea permanentă a șanțurilor de scurgere a apelor pluviale;

– neacordarea autorizațiilor de construire a locuințelor în zone cu potențial de risc la inundații și alunecări de teren.

Premergător sezonului de iarnă 2016 – 2017, Consiliul Județean Alba a dispus măsuri pentru restricționarea sau închiderea circulației pe 16 sectoare de drumuri județene, totalizând peste 170 km, pe care traficul rutier este foarte redus, pentru localitățile aferente fiind asigurate rute ocolitoare.

Tot premergător sezonului de iarnă, au fost închise circulației rutiere, 2 sectoare de drumuri naționale (DN 1R, Horea – Beliș și DN 67C, Oașa – Obârșia Lotrului).

În anul 2016 s-au desfăşurat 799 controale pe linia situațiilor de urgență, astfel:

– Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Alba, cu Agenţia de Protecţia Mediului Alba, Garda de Mediu Alba – 8 controale la operatori economici sursă de risc SEVESO;

– Instituția Prefectului – Județul Alba, Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba, Comisariatul Județean Alba a Gărzii Naționale de Mediu, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Alba și Garda Forestieră Județeană Alba – 69 controale privind modul în care au fost salubrizate cursurile de apă şi au fost realizate şi întreţinute şanţurile şi rigolele în localităţi, pentru asigurarea secţiunii de scurgere a apelor mari.

– Instituţia Prefectului – Judeţul Alba, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Alba, Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba, Comisariatul Județean Alba a Gărzii Naționale de Mediu, Hidroelectrica Sucursala Hidrocentrale Sebeș, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Administrația Națională Apele Române, Administrația Bazinală de Apă Mureș – 21 controale privind verificarea stării tehnice şi funcţionale a construcţiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor de pe râurile interioare din judeţ.

– Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Alba a efectuat un număr de 28 controale la obiective de culte, 29 controale la obiective de cultură, 334 controale la instituții de învățământ, 14 controale la unități sanitare, 60 controale la unități de agrement și sport (stadioane), 19 controale la unități de asistență socială îngrijire copii și bătrâni, 14 controale în domeniul silvic, 78 controale la unitățile administrativ – teritoriale din județ;

– Instituţia Prefectului – Judeţul Alba şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba (Serviciul Rutier și Serviciul de Investigare a Fraudelor) au efectuat un număr de 18 controale la bazele de deszăpezire din județ, din care 12 deservesc drumurile naţionale, 5 drumurile judeţene și 1 autostrada.

– În cursul anului au mai fost executate 107 controale la localități și la Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.

În anul 2016, la nivelul a 28 servicii voluntare pentru situații de urgență, s-au făcut dotări importante cu utilaje de intervenţie, accesorii şi echipamente, fiind achiziționate 6 autospeciale de stins incendii, 1 buldoexcavator, 1 microbuz, 5 motopompe, 2 grupuri electrogene, unelte genistice, stingătoare, materiale și echipamente de protecție.

La nivelul judeţului, în dotarea echipelor specializate pe tipuri de riscuri şi a grupelor de intervenţie din componenţa serviciilor voluntare există: 28 autospeciale pentru stins incendii funcţionale, 138 motopompe în funcţiune, 53 buldoexcavatoare, 4 bărci pneumatice, 2 cisterne transport apă, 22 tractoare, 58 drujbe (motofierăstrău), 21 grupuri electrogene, 16 autoturisme, 10 autocamioane, 3 ATV, 1 microbuz.

Fenomene specifice sezonului rece

Pe fondul vremii nefavorabile înregistrate în unele intervale de timp, s-au înregistrat avarii la rețelele de alimentare cu energie electrică, pe raza unei unități administrativ-teritoriale (Șugag), care au fost remediate operativ de echipele de intervenție ale S.C. F.D.E.E. Alba.

Din cauza căderilor masive de precipitații sub formă de ninsoare din luna decembrie 2016, pentru intervale de timp între 2 și 4 ore, au fost blocate 2 sectoare de drumuri comunale și 1 drum județean, iar pe un drum comunal circulația a fost îngreunată. Autoritățile publice locale și administratorul drumurilor județene au intervenit și au soluționat prompt situațiile întâmpinate.

În anul 2016 situațiile de urgență specifice sezonului rece au fost de o intensitate relativ scăzută, fără efecte majore asupra comunităților locale și cetățenilor.

incendiu padure, vegetatie uscataIncendii la vegetația uscată și la fondul forestier

Pe fondul condiţiilor meteo, dar şi ca urmare a continuării campaniei de informare a populației în ce privește măsurile de prevenire a incendiilor cauzate de curățirea terenurilor prin ardere, fumatul în locuri nepermise sau utilizarea focului pe timpul activităților recreative, campanie desfășurată de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Alba, Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu, Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Alba şi Instituţia Prefectului – Județul Alba, numărul incendiilor de vegetație uscată, litieră și alte deșeuri a fost mult mai scăzut față de anul 2015.

În anul 2016 s-au desfăşurat 72 intervenţii pentru stingerea incendiilor la fondul forestier (litieră), miriști, vegetaţie uscată și alte deșeuri, din care: 50 incendii de vegetaţie uscată, terenuri agricole recoltate (mirişti) şi păşuni, 12 incendii deșeuri menajere și 10 incendii de resturi vegetale sau gunoi menajer.

În toate situaţiile, forţele de intervenţie ale ISU au colaborat cu cele ale Direcţiei Silvice, IPJ, IJJ, CLSU şi SVSU reuşind să gestioneze toate incendiile din judeţ.

inundatii rauri Furtuni și inundații

Deşi anotimpul cald s-a manifestat cu precipitaţii sub mediile anuale, pe termen scurt s-au înregistrat precipitaţii torenţiale și vânt puternic, în urma cărora au fost provocate pagube materiale, astfel:

În perioada 9 – 27 ianuarie 2016 în urma ploilor abundente înregistrate au fost afectate terenuri agricole, drumuri sătești, pagubele totale fiind evaluate la 111,02 mii lei, pe raza a 2 unităţi administrativ-teritoriale (Com Vidra și com Bistra)

În perioada 26 aprilie – 9 mai 2016 s-au semnalat precipitații pe arii extinse pe alocuri însemnate cantitativ. Totodată au fost înregistrate temperaturi negative care au afectat culturi de cereale și livezi de pomi fructiferi. Valoarea totală a pagubelor înregistrate a fost de 941,143 mii lei, pe raza a 2 unităţi administrativ-teritoriale (com. Doștat si com. Hopârta)

În perioada 31 mai – 6 iunie 2016 s-au produs averse de ploaie însoțite izolat de descărcări electrice și de grindină care au produs pagube în valoare de 119,66 mii lei pe raza a 6 localități din 5 unităţi administrativ-teritoriale (Alba Iulia, Blaj, Meteș, Roșia Montană, Ceru Băcăinți)

În perioada 10 iunie – 20 iunie 2016 s-au înregistrat însemnate cantități de precipitații, însoțite izolat de descărcări electrice și de grindină care au produs pagube în valoare de 487,135 mii lei pe raza a 25 localități, din 14 unităţi administrativ-teritoriale (Blaj, Ocna Mureș, Cugir, Noșlac, Mirăslău, Hopârta, Fărău, Cetatea de Baltă, Șona, Valea Lungă, Pianu, Blandiana, Șibot, Ceru Băcăinți)

În perioada 27 iunie – 30 iulie 2016, s-au înregistrat însemnate cantități de precipitații, sub forma de averse de ploaie care au avut și caracter torențial, însoțite izolat de descărcări electrice și de grindină, care au produs pagube în valoare de peste 1.100,231 mii lei pe raza a 27 localități, din 16 unităţi administrativ-teritoriale (Alba Iulia, Blaj, Abrud, Zlatna, Livezile, Cetatea de Baltă, Șugag, Șibot, Valea Lungă, Fărău, Șona, Cergău, Sîntimbru, Mogoș, Rîmeț, Ciugud)

În perioada 1 – 31 august 2016 s-au înregistrat însemnate cantități de precipitații, sub forma de averse de ploaie care au avut și caracter torențial, însoțite izolat de descărcări electrice, grindină și intensificări ale vântului, care au produs pagube în valoare de 659,22 mii lei pe raza a 20 localități, din 5 unităţi administrativ-teritoriale (Alba Iulia, Horea, Ponor, Sălciua, Zlatna)

În perioada 18 – 22 septembrie 2016 s-au semnalat averse de ploaie însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului care izolat au luat aspect de vijelie, fiind produse pagube în valoare de 25,802 mii lei pe raza comunei Stremț

caderi pietre tau transalpina drum alunecare teren Alunecări/surpări de teren

În data de 10 februarie 2016, în satul Dăroaia, comuna Roşia Montană pe fondul fenomenului de îngheţ-dezgheţ, s-a produs o surpare de teren, însumând aproximativ 3 mc de pietriş şi pământ, care a ajuns în perimetrul a 2 gospodării, fără însă a provoca victime sau a afecta locuinţele.

CLSU Roşia Montană a monitorizat fenomenul care a stagnat.

Secetă, caniculă

În această perioadă nu s-au înregistrat situaţii de urgenţă deosebite, autorităţile publice judeţene, locale şi instituţiile cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de caniculă şi secetă hidrologică au pus în aplicare planul judeţean şi planurile proprii întocmite în acest sens, îndeplinindu-şi în bune condiţii atribuţiile ce le revin.

Direcţia de Sănătate Publică Alba şi Crucea Roşie Română Filiala Alba, în cooperare cu autoritățile publice locale, au organizat puncte de prim ajutor şi distribuire a apei potabile, la competiții sportive, activități culturale și pe timpul atenționărilor meteorologice de caniculă.

În cursul anului 2016 nu au fost afectate culturi agricole ca urmare a fenomenelor de secetă și temperaturi ridicate.

Sezonul de vară 2016 s-a caracterizat prin alternanța perioadelor de instabilitate cu perioade de vreme frumoasă. Temperaturile maxime nu au depășit 350C, dar pe fondul umidității atmosferice ridicate Indicele de Temperatură și Umezeală a atins pragul critic de 80 unități de 9 ori.

pesti morti Poluări accidentale

Au fost înregistrate 3 poluări accidentale, care au afectat 3 cursuri de apă:

– în data de 12 iulie 2016, râul Galda a fost poluat de către agenții economici S.C. FIA CARN S.A., S.C. APA CTTA – Punct de lucru Sîntimbru și S.C. PREFERA FOODS S.A., înregistrându-se mortalitate piscicolă;

– în data de 06 septembrie 2016, râul Tîrnava Mare a fost poluat din cauze și autor necunoscut, înregistrându-se mortalitate piscicolă;

– în data de 07 decembrie 2016, pârâul Valea Șesii, afluent al râului Arieș a fost poluat de S.C. CUPRUMIN S.A. Abrud, neînregistrându-se mortalitate piscicolă.

Alte evenimente

În data de 22 august 2016 s-a înregistrat un eveniment pentru care a fost necesară activarea Centrului Județean de Conducere și Coordonare a Intervențiilor, respectiv pentru gestionarea situației de urgență generate de blocarea a 11 persoane, din care 2 adulți și 9 adolescenți cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani, în Peștera Huda lui Papară – comuna Sălciua. Toate persoanele au fost evacuate în siguranță. Pentru salvarea persoanelor rămase blocate în peșteră au fost angrenate forțe și mijloace de la ISU, IPJ, IJJ și Salvaspeo, din 6 județe (Alba, Mureș, Cluj, Hunedoara, Arad, Bihor) cu 56 de persoane și 23 mijloace auto.

Citește și VIDEO: Filmul operaţiunii complexe de salvare a celor 11 turişti, rămaşi blocaţi în Peştera Huda lui Papară, din Munţii Trascăului

Vezi și FOTO-VIDEO: Şapte ore BLOCAŢI în Peştera Huda lui Papară, după o viitură. Cei 9 adolescenţi şi doi speologi au fost salvaţi

Valoarea totală a pagubelor înregistrate ca urmare a manifestării situațiilor de urgență în anul 2016 a fost de 3,4 milioane lei, cu 8,1 milioane lei mai puțin față de anul 2015 (11,5 milioane lei în 2015), cea mai mare pondere o reprezintă pagubele înregistrate în agricultură ca urmare a înghețului târziu și grindinei.

„Putem spune că anul 2016 a fost un an normal din punct de vedere termic, cu diferențe modeste față de mediile multianuale. În general anotimpurile s-au încadrat în tiparul specific, mai puțin vara care a fost extrem de ploioasă și instabilă, cu numeroase fenomene severe și puține intervale de caniculă.

Din punct de vedere pluviometric, anul 2016 a fost un an excedentar, sumele anuale situându-se peste valorile medii multianuale cu până la 250 l față de sumele medii multianuale.

De asemenea, în decursul anului 2016 s-au înregistrat 7 perioade de timp în care fenomenele hidro-meteorologice periculoase au depășit pragurile critice de avertizare, provocând pagube materiale.

În anul 2016, pe teritoriul județului Alba nu s-au produs victime omenești ca efect al fenomenelor hidro-meteorologice periculoase.

Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență au răspuns în general prompt solicitărilor în vederea desfășurării acțiunilor de intervenție, în special pentru stingerea incendiilor și a arderilor de vegetație uscată, observându-se o îmbunătățire la acest capitol ca urmare a dotărilor de care au beneficiat în anul 2016.

În ultimii ani, ca urmare a schimbărilor climatice, situațiile de urgență determinate de factorii de mediu (inundații, furtuni) au avut o intensitate și o frecvență crescută, cu efecte negative asupra populației și mediului economic prin pagubele înregistrate. Pentru a lupta împotriva acestor schimbări climatice, trebuie aplicată o politică de protejare a fondului forestier, prin asigurarea unei exploatări durabile a pădurilor, demararea unor programe de reîmpădurire și luarea măsurilor necesare pentru prevenirea incendiilor la fondul forestier.

Ne aflăm în acest moment la sfârșit de drum pentru ceea ce a însemnat anul 2016 și totodată la început de drum în noul an, pornim astfel cu dorința ca, împreună, autorităţile responsabile şi cetăţenii, să reuşim să facem societatea în care trăim mai sigură şi mai pregătită pentru a face faţă situaţiilor de urgenţă”, se mai arată în raportul CJSU Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate