Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Raport CJSU Alba: Pagube de 3,4 milioane de lei în 2016, după situaţii de urgenţă în judeţ. Majoritatea au fost înregistrate în agricultură


Publicat

pompieri

autospeciale ISU Alba_1Valoarea totală a pagubelor înregistrate ca urmare a situațiilor de urgență în anul 2016 a fost de 3,4 milioane lei, cu 8,1 milioane lei mai puțin față de anul 2015 (11,5 milioane lei). Majoritatea pagubelor au fost înregistrate în agricultură ca urmare a înghețului târziu și grindinei, este concluzia prezentantă în raportul de activitate al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Alba, pe anul trecut.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Alba a transmis miercuri, 1 februarie, raportul de evaluare a activităților desfășurate în 2016.

harta meteoAtenționări și avertizări hidrologice sau meteorologice

În anul 2016 au fost primite de la Administrația Națională de Meteorologie și de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor și retransmise, cu măsuri şi atribuţii concrete, Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență și instituțiilor responsabile în gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomenele hidro-meteorologice periculoase, 299 (188 în anul 2015) atenționări și avertizări hidrologice sau meteorologice, cu 59 % mai multe, din care:

– 175 (150 în anul 2015) atenționări meteorologice Cod Galben,

– 22 (4 în anul 2015) avertizări meteorologică Cod Portocaliu,

– 42 (32 în anul 2015) atenţionări hidrologice Cod Galben,

– 60 (2 în anul 2015) avertizări hidrologice Cod Portocaliu.

Autoritățile administrației publice locale au acționat preventiv și coerent, prin aplicarea unor măsuri menite să determine limitarea efectelor situațiilor de urgență și reducerea pagubelor, prin:

– alarmarea în timp util, la primirea avertizărilor, a populației din zonele de risc;

– identificarea zonelor vulnerabile, în interiorul și în zonele limitrofe localităților;

– curățirea albiilor cursurilor de apă, în vederea evitării blocării cu diverse materiale a secțiunilor de scurgere ale podurilor și podețelor;

– amenajarea și întreținerea permanentă a șanțurilor de scurgere a apelor pluviale;

– neacordarea autorizațiilor de construire a locuințelor în zone cu potențial de risc la inundații și alunecări de teren.

Premergător sezonului de iarnă 2016 – 2017, Consiliul Județean Alba a dispus măsuri pentru restricționarea sau închiderea circulației pe 16 sectoare de drumuri județene, totalizând peste 170 km, pe care traficul rutier este foarte redus, pentru localitățile aferente fiind asigurate rute ocolitoare.

Tot premergător sezonului de iarnă, au fost închise circulației rutiere, 2 sectoare de drumuri naționale (DN 1R, Horea – Beliș și DN 67C, Oașa – Obârșia Lotrului).

În anul 2016 s-au desfăşurat 799 controale pe linia situațiilor de urgență, astfel:

– Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Alba, cu Agenţia de Protecţia Mediului Alba, Garda de Mediu Alba – 8 controale la operatori economici sursă de risc SEVESO;

– Instituția Prefectului – Județul Alba, Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba, Comisariatul Județean Alba a Gărzii Naționale de Mediu, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Alba și Garda Forestieră Județeană Alba – 69 controale privind modul în care au fost salubrizate cursurile de apă şi au fost realizate şi întreţinute şanţurile şi rigolele în localităţi, pentru asigurarea secţiunii de scurgere a apelor mari.

– Instituţia Prefectului – Judeţul Alba, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Alba, Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba, Comisariatul Județean Alba a Gărzii Naționale de Mediu, Hidroelectrica Sucursala Hidrocentrale Sebeș, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Administrația Națională Apele Române, Administrația Bazinală de Apă Mureș – 21 controale privind verificarea stării tehnice şi funcţionale a construcţiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor de pe râurile interioare din judeţ.

– Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Alba a efectuat un număr de 28 controale la obiective de culte, 29 controale la obiective de cultură, 334 controale la instituții de învățământ, 14 controale la unități sanitare, 60 controale la unități de agrement și sport (stadioane), 19 controale la unități de asistență socială îngrijire copii și bătrâni, 14 controale în domeniul silvic, 78 controale la unitățile administrativ – teritoriale din județ;

– Instituţia Prefectului – Judeţul Alba şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba (Serviciul Rutier și Serviciul de Investigare a Fraudelor) au efectuat un număr de 18 controale la bazele de deszăpezire din județ, din care 12 deservesc drumurile naţionale, 5 drumurile judeţene și 1 autostrada.

– În cursul anului au mai fost executate 107 controale la localități și la Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.

În anul 2016, la nivelul a 28 servicii voluntare pentru situații de urgență, s-au făcut dotări importante cu utilaje de intervenţie, accesorii şi echipamente, fiind achiziționate 6 autospeciale de stins incendii, 1 buldoexcavator, 1 microbuz, 5 motopompe, 2 grupuri electrogene, unelte genistice, stingătoare, materiale și echipamente de protecție.

La nivelul judeţului, în dotarea echipelor specializate pe tipuri de riscuri şi a grupelor de intervenţie din componenţa serviciilor voluntare există: 28 autospeciale pentru stins incendii funcţionale, 138 motopompe în funcţiune, 53 buldoexcavatoare, 4 bărci pneumatice, 2 cisterne transport apă, 22 tractoare, 58 drujbe (motofierăstrău), 21 grupuri electrogene, 16 autoturisme, 10 autocamioane, 3 ATV, 1 microbuz.

Fenomene specifice sezonului rece

Pe fondul vremii nefavorabile înregistrate în unele intervale de timp, s-au înregistrat avarii la rețelele de alimentare cu energie electrică, pe raza unei unități administrativ-teritoriale (Șugag), care au fost remediate operativ de echipele de intervenție ale S.C. F.D.E.E. Alba.

Din cauza căderilor masive de precipitații sub formă de ninsoare din luna decembrie 2016, pentru intervale de timp între 2 și 4 ore, au fost blocate 2 sectoare de drumuri comunale și 1 drum județean, iar pe un drum comunal circulația a fost îngreunată. Autoritățile publice locale și administratorul drumurilor județene au intervenit și au soluționat prompt situațiile întâmpinate.

În anul 2016 situațiile de urgență specifice sezonului rece au fost de o intensitate relativ scăzută, fără efecte majore asupra comunităților locale și cetățenilor.

incendiu padure, vegetatie uscataIncendii la vegetația uscată și la fondul forestier

Pe fondul condiţiilor meteo, dar şi ca urmare a continuării campaniei de informare a populației în ce privește măsurile de prevenire a incendiilor cauzate de curățirea terenurilor prin ardere, fumatul în locuri nepermise sau utilizarea focului pe timpul activităților recreative, campanie desfășurată de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Alba, Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu, Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Alba şi Instituţia Prefectului – Județul Alba, numărul incendiilor de vegetație uscată, litieră și alte deșeuri a fost mult mai scăzut față de anul 2015.

În anul 2016 s-au desfăşurat 72 intervenţii pentru stingerea incendiilor la fondul forestier (litieră), miriști, vegetaţie uscată și alte deșeuri, din care: 50 incendii de vegetaţie uscată, terenuri agricole recoltate (mirişti) şi păşuni, 12 incendii deșeuri menajere și 10 incendii de resturi vegetale sau gunoi menajer.

În toate situaţiile, forţele de intervenţie ale ISU au colaborat cu cele ale Direcţiei Silvice, IPJ, IJJ, CLSU şi SVSU reuşind să gestioneze toate incendiile din judeţ.

inundatii rauriFurtuni și inundații

Deşi anotimpul cald s-a manifestat cu precipitaţii sub mediile anuale, pe termen scurt s-au înregistrat precipitaţii torenţiale și vânt puternic, în urma cărora au fost provocate pagube materiale, astfel:

În perioada 9 – 27 ianuarie 2016 în urma ploilor abundente înregistrate au fost afectate terenuri agricole, drumuri sătești, pagubele totale fiind evaluate la 111,02 mii lei, pe raza a 2 unităţi administrativ-teritoriale (Com Vidra și com Bistra)

În perioada 26 aprilie – 9 mai 2016 s-au semnalat precipitații pe arii extinse pe alocuri însemnate cantitativ. Totodată au fost înregistrate temperaturi negative care au afectat culturi de cereale și livezi de pomi fructiferi. Valoarea totală a pagubelor înregistrate a fost de 941,143 mii lei, pe raza a 2 unităţi administrativ-teritoriale (com. Doștat si com. Hopârta)

În perioada 31 mai – 6 iunie 2016 s-au produs averse de ploaie însoțite izolat de descărcări electrice și de grindină care au produs pagube în valoare de 119,66 mii lei pe raza a 6 localități din 5 unităţi administrativ-teritoriale (Alba Iulia, Blaj, Meteș, Roșia Montană, Ceru Băcăinți)

În perioada 10 iunie – 20 iunie 2016 s-au înregistrat însemnate cantități de precipitații, însoțite izolat de descărcări electrice și de grindină care au produs pagube în valoare de 487,135 mii lei pe raza a 25 localități, din 14 unităţi administrativ-teritoriale (Blaj, Ocna Mureș, Cugir, Noșlac, Mirăslău, Hopârta, Fărău, Cetatea de Baltă, Șona, Valea Lungă, Pianu, Blandiana, Șibot, Ceru Băcăinți)

În perioada 27 iunie – 30 iulie 2016, s-au înregistrat însemnate cantități de precipitații, sub forma de averse de ploaie care au avut și caracter torențial, însoțite izolat de descărcări electrice și de grindină, care au produs pagube în valoare de peste 1.100,231 mii lei pe raza a 27 localități, din 16 unităţi administrativ-teritoriale (Alba Iulia, Blaj, Abrud, Zlatna, Livezile, Cetatea de Baltă, Șugag, Șibot, Valea Lungă, Fărău, Șona, Cergău, Sîntimbru, Mogoș, Rîmeț, Ciugud)

În perioada 1 – 31 august 2016 s-au înregistrat însemnate cantități de precipitații, sub forma de averse de ploaie care au avut și caracter torențial, însoțite izolat de descărcări electrice, grindină și intensificări ale vântului, care au produs pagube în valoare de 659,22 mii lei pe raza a 20 localități, din 5 unităţi administrativ-teritoriale (Alba Iulia, Horea, Ponor, Sălciua, Zlatna)

În perioada 18 – 22 septembrie 2016 s-au semnalat averse de ploaie însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului care izolat au luat aspect de vijelie, fiind produse pagube în valoare de 25,802 mii lei pe raza comunei Stremț

caderi pietre tau transalpina drum alunecare terenAlunecări/surpări de teren

În data de 10 februarie 2016, în satul Dăroaia, comuna Roşia Montană pe fondul fenomenului de îngheţ-dezgheţ, s-a produs o surpare de teren, însumând aproximativ 3 mc de pietriş şi pământ, care a ajuns în perimetrul a 2 gospodării, fără însă a provoca victime sau a afecta locuinţele.

CLSU Roşia Montană a monitorizat fenomenul care a stagnat.

Secetă, caniculă

În această perioadă nu s-au înregistrat situaţii de urgenţă deosebite, autorităţile publice judeţene, locale şi instituţiile cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de caniculă şi secetă hidrologică au pus în aplicare planul judeţean şi planurile proprii întocmite în acest sens, îndeplinindu-şi în bune condiţii atribuţiile ce le revin.

Direcţia de Sănătate Publică Alba şi Crucea Roşie Română Filiala Alba, în cooperare cu autoritățile publice locale, au organizat puncte de prim ajutor şi distribuire a apei potabile, la competiții sportive, activități culturale și pe timpul atenționărilor meteorologice de caniculă.

În cursul anului 2016 nu au fost afectate culturi agricole ca urmare a fenomenelor de secetă și temperaturi ridicate.

Sezonul de vară 2016 s-a caracterizat prin alternanța perioadelor de instabilitate cu perioade de vreme frumoasă. Temperaturile maxime nu au depășit 350C, dar pe fondul umidității atmosferice ridicate Indicele de Temperatură și Umezeală a atins pragul critic de 80 unități de 9 ori.

pesti mortiPoluări accidentale

Au fost înregistrate 3 poluări accidentale, care au afectat 3 cursuri de apă:

– în data de 12 iulie 2016, râul Galda a fost poluat de către agenții economici S.C. FIA CARN S.A., S.C. APA CTTA – Punct de lucru Sîntimbru și S.C. PREFERA FOODS S.A., înregistrându-se mortalitate piscicolă;

– în data de 06 septembrie 2016, râul Tîrnava Mare a fost poluat din cauze și autor necunoscut, înregistrându-se mortalitate piscicolă;

– în data de 07 decembrie 2016, pârâul Valea Șesii, afluent al râului Arieș a fost poluat de S.C. CUPRUMIN S.A. Abrud, neînregistrându-se mortalitate piscicolă.

Alte evenimente

În data de 22 august 2016 s-a înregistrat un eveniment pentru care a fost necesară activarea Centrului Județean de Conducere și Coordonare a Intervențiilor, respectiv pentru gestionarea situației de urgență generate de blocarea a 11 persoane, din care 2 adulți și 9 adolescenți cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani, în Peștera Huda lui Papară – comuna Sălciua. Toate persoanele au fost evacuate în siguranță. Pentru salvarea persoanelor rămase blocate în peșteră au fost angrenate forțe și mijloace de la ISU, IPJ, IJJ și Salvaspeo, din 6 județe (Alba, Mureș, Cluj, Hunedoara, Arad, Bihor) cu 56 de persoane și 23 mijloace auto.

Citește și VIDEO: Filmul operaţiunii complexe de salvare a celor 11 turişti, rămaşi blocaţi în Peştera Huda lui Papară, din Munţii Trascăului

Vezi și FOTO-VIDEO: Şapte ore BLOCAŢI în Peştera Huda lui Papară, după o viitură. Cei 9 adolescenţi şi doi speologi au fost salvaţi

Valoarea totală a pagubelor înregistrate ca urmare a manifestării situațiilor de urgență în anul 2016 a fost de 3,4 milioane lei, cu 8,1 milioane lei mai puțin față de anul 2015 (11,5 milioane lei în 2015), cea mai mare pondere o reprezintă pagubele înregistrate în agricultură ca urmare a înghețului târziu și grindinei.

„Putem spune că anul 2016 a fost un an normal din punct de vedere termic, cu diferențe modeste față de mediile multianuale. În general anotimpurile s-au încadrat în tiparul specific, mai puțin vara care a fost extrem de ploioasă și instabilă, cu numeroase fenomene severe și puține intervale de caniculă.

Din punct de vedere pluviometric, anul 2016 a fost un an excedentar, sumele anuale situându-se peste valorile medii multianuale cu până la 250 l față de sumele medii multianuale.

De asemenea, în decursul anului 2016 s-au înregistrat 7 perioade de timp în care fenomenele hidro-meteorologice periculoase au depășit pragurile critice de avertizare, provocând pagube materiale.

În anul 2016, pe teritoriul județului Alba nu s-au produs victime omenești ca efect al fenomenelor hidro-meteorologice periculoase.

Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență au răspuns în general prompt solicitărilor în vederea desfășurării acțiunilor de intervenție, în special pentru stingerea incendiilor și a arderilor de vegetație uscată, observându-se o îmbunătățire la acest capitol ca urmare a dotărilor de care au beneficiat în anul 2016.

În ultimii ani, ca urmare a schimbărilor climatice, situațiile de urgență determinate de factorii de mediu (inundații, furtuni) au avut o intensitate și o frecvență crescută, cu efecte negative asupra populației și mediului economic prin pagubele înregistrate. Pentru a lupta împotriva acestor schimbări climatice, trebuie aplicată o politică de protejare a fondului forestier, prin asigurarea unei exploatări durabile a pădurilor, demararea unor programe de reîmpădurire și luarea măsurilor necesare pentru prevenirea incendiilor la fondul forestier.

Ne aflăm în acest moment la sfârșit de drum pentru ceea ce a însemnat anul 2016 și totodată la început de drum în noul an, pornim astfel cu dorința ca, împreună, autorităţile responsabile şi cetăţenii, să reuşim să facem societatea în care trăim mai sigură şi mai pregătită pentru a face faţă situaţiilor de urgenţă”, se mai arată în raportul CJSU Alba.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

BLAJ

Peste 200 de persoane din Alba amendate, pentru că nu au purtat masca. Patru contacți COVID prinși după ce au părăsit domiciliul

Publicat

În ultimele 24 de ore au fost depistate 209 persoane din Alba care nu purtau sau purtau necorespunzător masca de protecție sanitară. Au fost aplicate amenzi în valoare de 11.000 de lei și au fost depistate 4 persoane care nu au respectat obligația de a nu părăsi domiciliul, fiind contacți ai unor persoane infectate, transmite IPJ Alba.

Cu ocazia verificărilor efectuate de polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Blaj, la persoanele aflate în izolare / carantinare, s-a constatat că doi bărbați și o femeie, cu vârste de 20, 35 și 46 de ani, din comuna Roșia de Secaș, carantinate la domiciliu, fiind contacți ai unor persoane infectate, nu au respectat obligația de a nu părăsi locația de carantinare și s-au deplasat în județul Sibiu, pentru a participa la o înmormântare.

Tot miercuri, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Jidvei au constatat că un bărbat de 46 de ani, din Veseuș, comuna Jidvei, carantinat la domiciliu, fiind contact al unei persoane infectate, a încălcat obligația de a nu părăsi locația de carantinare și s-a deplasat într-o comună vecină pentru a-și cumpăra materiale de construcții.

În toate cele 4 situații, față de persoanele depistate a fost luată măsura sancționării contravenționale, cu amendă în valoare de câte 1.000 de lei, în conformitate cu prevederile art. 66 lit. b din Legea 55/2020 și a fost informată Direcția de Sănătate Publică Alba, pentru a dispune măsurile conform competențelor, potrivit IPJ Alba.

Miercuri, în cadrul acțiunilor de control, au fost verificate 98 de societăți comerciale/persoane fizice autorizate, 105 mijloace de transport, din care 50 mijloace de transport în comun și au fost legitimate 2.270 persoane.

Echipele de control au depistat 209 persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală, acestea fiind sancționate contravențional, conform Legii 55/2020, cu amenzi în valoare de 11.000 de lei.

Au fost organizate 4 acțiuni punctuale, la care au fost folosite efective suplimentare.

În Câmpeni a fost organizată o acțiune punctuală pentru verificarea modului în care sunt respectate măsurile de prevenire a răspândirii virusului. Au fost verificate 41 de societăți comerciale, 40 de mijloace de transport și au fost legitimate 119 persoane.

Au fost aplicate 51 de sancțiuni contravenționale, din care 38 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, conform Legii 55/2020.

La Alba Iulia polițiștii au verificat 9 societăți comerciale, au legitimat 84 de persoane și au aplicat 46 de sancțiuni contravenționale conform Legii 55/2020, unor persoane care nu au folosit masca de protecție sanitară.

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a intensificat activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr 55 din 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combatere a prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

În ultimele 24 de ore, sub coordonarea Instituției Prefectului, au fost desfășurate în sistem integrat, noi acțiuni de verificare în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri, restaurante, terase, spații publice dar şi în mijloacele de transport în comun, cu privire la  respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului Covid 19.

La activitățile desfășurate au participat 209 polițiști, polițiști locali, jandarmi, lucrători ISU precum și reprezentanți de la Protecția Consumatorului, Ministerului Sănătății și autorității publice locale.

”Stimați cetățeni, este important ca fiecare dintre noi să avem un comportament responsabil, să conștientizăm că acțiunile noastre îi pot afecta pe ceilalți și să respectăm efortul comun pentru limitarea răspândirii SARS-COV-2.

Polițiștii vor continua verificările, iar, în cazul în care vor constata abateri de la normele privind măsurile de protecție, vor lua măsuri”, transmite IPJ Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Medicul Virgil Musta, cu lacrimi în ochi în timpul unui interviu. A vorbit despre momentele tragice de la ATI

Publicat

Interviu emoţionant cu doctorul Virgil Musta, șeful secției de Boli Infecțioase a Spitalului Victor Babeș din Timișoara, acordat jurnalisului Dragoș Boța. Medicul a mărturisit că și-a pierdut speranţa în lupta cu noul coronavirus, iar presiunea emoţională generată de evenimentele neplăcute cu care s-a confruntat l-au afectat până la lacrimi.

”Nu vă ascund faptul că am o mare problemă cu colegii mei care au un stres extraordinar, ce se vor face când vor veni pacienţi, nu mai sunt locuri. Unde să îi trimită? Se dă telefon peste tot. Aveți loc? Nu! Aveți loc? Nu! Și pacientul stă în Salvare așteptând să primească de undeva oxigen.

Și va fi un moment îngrozitor să spui, ne pare rău, nu am găsit nici un loc în Timișoara. Am încercat să găsesc loc în Arad sau în Caraș, pentru că și ei sunt plini. Și până una alta, mergeți acasă și poate veți pe o listă de așteptare în momentul când eliberăm loc.

Am avut zilele trecute un caz, doctorița care a fost de gardă, a zis: E de abia începutul şi nu vreau să mai trăiesc aşa un moment. A adus Salvarea o persoană cu saturaţie de 60. 60 înseamnă Terapie Intensivă imediat. Terapia Intensivă era plină.

A început să se dea telefon, nu era nici un loc. Şi, ca să nu moară în Salvare, a fost dusă imediat într-un salon, i s-a pus oxigen, măcar să crească până la un nivel de 75-80.

Chiar dacă organismul suferă pe o perioadă scurtă de timp și să vedem dacă se găsește o soluție. Știți care a fost soluția? Ea s-a internat pe la ora zece seara. Soluţia la ora două noaptea, a murit cineva de pe Terapie Intensivă şi au găsit loc.

Au scos repede cadavrul şi au pus pacienta la oxigen pe Terapie Intensivă. E îngrozitor. Adică pacienta aceea să se bucure că a avut şansa că a murit cineva.

Sunt traume psihice care vor rămâne în mintea medicilor!  Nici nu vreau să mă gândesc.

Când pierdem această speranţă este şi foarte greu să luptăm, pentru că nu vedem soluţia. Noi suntem direct acolo cu pacientul. (…) Este foarte greu să hotărăşti, să iei o decizie şi te va măcina această decizie pe viitor.

Tu, la un moment poate va trebui să evaluezi dintre doi sau trei pacienţi care are cea mai bună şansă. Şi l-ai evaluat, l-ai preluat şi moare. Şi te gândeşti, dar dacă poate celălalt ar fi avut şansă mai bună?

Nu întotdeauna evaluările pe care le facem noi, biologice, clinice sunt și cele mai reale, pentru că boala este imprevizibilă. (…) Am avut o serie de mai multe persoane între 40 și 50 de ani, fără comorbidități importante și care toți au murit.

Știam că există acest risc, dar am zis, trebuie să facem ceva, să găsim ceva comun, poate deslușim în experiența noastră ceva, măcar un pacient să îl salvăm.

Medicii care au lucrat pe Terapie au observat că toți au venit târziu, peste o săptămână de la debutul bolii, pentru că erau practic sănătoși. Au venit când deja respirau foarte greu. Toți aveau fie anxietate, fie depresie”, a spus medicul Virgil Musta.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Cruzime fără margini la Abrud: Dosar penal pentru un bărbat care a luat un câine de un picior și l-a trantit de asfalt

Publicat

Polițiștii din Abrud fac cercetări în legătură cu o posibilă faptă de cruzime față de animale. Un bărbat din Abrud ar fi agresat un câine.

Potrivit IPJ Alba, polițiștii din Abrud au fost sesizați de către o femeie de 52 de ani, din Abrud, cu privire la faptul că un bărbat din oraș ar fi agresat un câine.

Din primele verificări efectuate de polițiști a rezultat faptul că, în amiaza zilei de 20 octombrie 2020, un bărbat de 62 de ani, din Abrud, ar fi agresat un câine. În urma agresiunii, animalul ar fi suferit leziuni la un picior.

Într-un video publicat pe un cont de Facebook se poate observa cum animalul statea liniștit. La un moment dat n bărbat apare, îl trage pe câine de picior și îl trantește de asfalt.

În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de cruzime față de animale.

sursă video: Facebook

sursă foto: captura ecran video Facebook.

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

BLAJ: Cardinalul Lucian le recomandă preoților și credincioșilor greco-catolici să respecte regulile impuse de autorități. Mesaj

Publicat

lucian

Cardinalul Lucian Mureșan le recomandă tuturor preoților și credincioșilor greco-catolici să respecte toate măsurile de prevenție și de protecție impuse și recomandate de autoritățile statului în contextul pandemiei de coronavirus.

Într-o scrisoare circulară adresată preoților și credincioșilor, Cardinalul Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, spune că „Biserica nu are menirea de a propune soluții științifice pentru a învinge pandemia, această dificilă misiune revenind autorităților Statului pe care le susținem cu rugăciunea și cu îndemnul de a respecta toate măsurile de prevenție și de protecție.

În încercarea pe care cu toții o trăim, Biserica este aproape de fiii ei și ne ajută pe fiecare să regăsim semnificația încercărilor prezente, să le trăim cu speranța sădită în inimă de Mântuitorul nostru Isus Cristos și să le înfruntăm cu puterea harului dumnezeiesc.

Și astăzi Biserica ne provoacă cu aceleași interogative pe care le adresează omenirii de 2000 de ani: oare nu cumva, acest virus vine si pentru a ne aminti că suntem trecători și că adevărata noastră patrie nu este această vale de lacrimi? Oare nu s-ar cuveni să punem în sfârșit în practică imperativul Domnului Isus: căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu?”

„Răspândirea accelerată a epidemiei pe întreg mapamondul ne cauzează tuturor suferințe, teamă și îngrijorare pentru sănătatea proprie și a semenilor noștri. Știri apocaliptice, scenarii înfricoșătoare ne asaltează la tot pasul.

Și precum apostolii în drum spre Emaus, ne putem simți uneori abandonați într-o situație de nesiguranță. Însă tocmai în aceste momente de reală criză existențială, suntem chemați să redescoperim anumite valori pe care în goana de zi cu zi le ignoram: compasiunea, atenția pentru ceilalți, fragilitatea vieții noastre.

Această dificilă perioadă să fie un imbold pentru a ne trăi cu adevărat viața noastră umană și creștină. Precum ne aducea aminte și fratele Mihai din Prilog, izvorul bolilor trupești este starea sufletească a fiecăruia dintre noi și a omenirii în ansamblul ei. De aceea, să îi cerem Domnului să ne atingă cu mâna Sa vindecătoare”, afirmă Cardinalul Lucian Mureșan în Scrisoarea circulară adresată preoților și credincioșilor, dată publicității miercuri, 21 octombrie.

Scrisoarea circulară poate fi citită, integral, mai jos:

Iubiți preoți, Dragi credincioși,

Sfântul Părinte Papa Francisc ne-a îndemnat în audiența generală din 30 septembrie 2020: „Să facem, cu ajutorul Domnului, ca iubirea să devină virală, iar speranța, globală”. Și continuă Sfântul Părinte: „acest mic virus continuă să provoace răni profunde și demască vulnerabilitatea noastră fizică, socială și spirituală”.

În aceste încercări percepem cu luciditate că suntem cu toții egali în fața bolii și a suferinței, dar și înaintea Dumnezeului milostiv, Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre.

Cuvântul lui Dumnezeu ne spune că nu suntem robi ai morții și ai deznădejdii, și că Domnul este viu și că El nu își va abandona poporul în clipa încercării. Deoarece „aproape este Domnul de cei umiliţi la inimă şi pe cei smeriţi cu spiritul îi va mântui” (Psalmul 33,17).

Biserica nu are menirea de a propune soluții științifice pentru a învinge pandemia, această dificilă misiune revenind autorităților Statului pe care le susținem cu rugăciunea și cu îndemnul de a respecta toate măsurile de prevenție și de protecție. În încercarea pe care cu toții o trăim, Biserica este aproape de fiii ei și ne ajută pe fiecare să regăsim semnificația încercărilor prezente, să le trăim cu speranța sădită în inimă de Mântuitorul nostru Isus Cristos și să le înfruntăm cu puterea harului dumnezeiesc. Și astăzi Biserica ne provoacă cu aceleași interogative pe care le adresează omenirii de 2000 de ani: oare nu cumva, acest virus vine si pentru a ne aminti că suntem trecători și că adevărata noastră patrie nu este această vale de lacrimi? Oare nu s-ar cuveni să punem în sfârșit în practică imperativul Domnului Isus: căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu?

Această dificilă perioadă să fie un imbold pentru a ne trăi cu adevărat viața noastră umană și creștină. Precum ne aducea aminte și fratele Mihai din Prilog, izvorul bolilor trupești este starea sufletească a fiecăruia dintre noi și a omenirii în ansamblul ei. De aceea, să îi cerem Domnului să ne atingă cu mâna Sa vindecătoare.

Vă încredințez cu iubire părintească ocrotirii Maicii Sfinte și Fericiților Episcopi Greco-Catolici martiri, rugându-i să mijlocească de la Domnul sănătate, seninătate și speranță pentru fiecare dintre noi, pentru scumpa noastră țară și pentru întreg neamul omenesc!

Cardinal LUCIAN
Arhiepiscop și Mitropolit de Alba-Iulia și Făgăraș
Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică

Sursă: Radio Blaj

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate