Economie
Reacția companiilor Albalact, Covalact și Dorna Lactate, după ce au fost amendate cu milioane de euro de Consiliul Concurenței
Reprezentații companiilor, Albalact, Covalact și Dorna Lactate, parte din grupul francez Lactalis care au fost amendate de Consiliul Concurenției și-au exprimat punctul de vedere în urma sancțiunii primite.
Într-un comunicat transmis pe adresa redacției alba24.ro, aceștia au detaliat stadiul unor procese intentate în instanță și cu au colaborat reprezentanții societăților cu cei de la Consiliul Concurenței.
”Referitor la sancțiunile anunțate de Consiliul Concurenței din România, companiile Albalact, Covalact și Dorna Lactate au formulat acțiuni în anulare și suspendare împotriva deciziilor pentru aplicarea amenzilor cominatorii.
Curtea de Apel București a admis cererile de suspendare a deciziei privind amenzile cominatorii formulate de către Dorna Lactate si Covalact, dând astfel câștig de cauză companiilor. Al treilea dosar de suspendare aflat pe rolul Curții de Apel București va fi judecat în zilele care urmează.
Companiile Albalact, Covalact și Dorna Lactate au prezentat Consiliului Concurenței, în cadrul inspecției, toate documentele solicitate raportat la obiectul investigației și au facilitat accesul autorității la toate informațiile necesare conform solicitărilor inspectorilor de concurență.
CITEȘTE ȘI: Albalact, Covalact și Dorna Lactate, amendate cu milioane de euro de Consiliul Concurenței. Firma din Alba, cea mai mare sancțiune
În acest sens, societățile au acordat inspectorilor de concurență accesul la toate documentele și/sau corepondențele accesibile Societăților de la punctele de lucru și de la sediile inspectate, cu toată transparența și conduita pe deplin conformă care se impun în acest caz.
Apreciem că acordarea accesului la alte informații care nu aparțin și nu sunt în controlul societăților ce au făcut obiectul inspecției nu se află în sfera de competență juridică a companiilor noastre sau în limitele de competență ale autorităților naționale, cu atât mai mult când acestea vizează documente/corespondențe aflate în controlul unor societăți din afara României.
Este important de menționat că amenzile invocate de catre Consilul Concurenței nu au fost aplicate ca urmare a constatării de către Consiliul Concurentei a vreunei fapte anticoncurențiale săvârșite de vreuna dintre companii.
Continuăm să cooperăm pe deplin și transparent cu autoritățile în acest caz și ne vom conforma oricărei decizii finale a autorităților”, se arată în punctul de vedere al companiilor.
Context
Consiliul Concurenței a sancționat companiile Albalact, Covalact și Dorna Lactate, parte din grupul francez Lactalis, cu amenzi în valoare de 14.335.002,70 lei (aprox. 2,9 milioane euro), potrivit unui comunicat al instituției.
Motivul este acela că reprezentanții acestor companii ar fi refuzat să ofere acces la unele informații în timpul inspecțiilor inopinate derulate în cadrul investigației privind posibile înțelegeri de stabilire a prețurilor pe piaţa producţiei şi comercializării de unt.
Cea mai mare amendă, în valoare de aproximativ 2 milioane de euro, a luat-o Albalact.
Amenzile au fost aplicate astfel:
Albalact S.A. 9.913.038,57 lei (aprox. 2 milioane euro)
Covalact S.A. 2.446.524,01 lei (aprox. 495 mii euro)
Dorna Lactate S.A. 1.975.440,12 lei (aprox. 400 mii euro)
Autoritatea de concurență a aplicat aceste sancțiuni pentru că cele trei companii nu au acordat acces inspectorilor de concurență la anumite conturi de e-mail sau corespondențe utilizate de către angajații sau reprezentanții firmelor, în cadrul inspecției inopinate desfășurate în perioada 28 – 30 martie 2023.
Pentru a determina companiile să ofere acces la informații, s-au impus acestora amenzi în valoare totală de 130.913,27 lei pentru fiecare zi de întârziere, sumă calculată de la data comunicării sancțiunii până la data la care vor permite accesul reprezentanților instituției la informațiile și documentele solicitate.
Investigații și în alte cazuri de suspiciune privind posibile înțelegeri
Reamintim că autoritatea de concurență a declanșat, la sfârșitul lunii martie a acestui an, trei investigații privind posibile înțelegeri de stabilire a prețurilor pe piețele producției și/sau comercializării de ulei de floarea soarelui, unt și zahăr.
În cadrul celor trei investigații, s-au desfășurat inspecții inopinate la sediile și punctele de lucru ale mai multor firme de pe piața producției și comercializării de ulei de floarea soarelui, precum Bunge România SRL, Expur SA, Prutul SA şi Ardealul SA, dar și de pe piaţa producţiei şi comercializării de unt, printre companiile vizate fiind Albalact SA, Covalact SA şi Dorna Lactate SA), Friesland România SA, Lacto Food SRL și Fabrica de Lapte Braşov (Olympus).
În ceea ce privește piața fabricării şi comercializării de zahăr s-au derulat inspecții la firmele Agrana România SRL, Pfeifer & Langen România SRL și Lucsor Impex SRL.
Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurențiale analizate.
Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor.
Potrivit legii concurenței, inspectorii de concurență pot solicita orice fel de informații legate de obiectul investigației, iar companiile care refuză să coopereze cu instituția sau care obstrucționează activitatea acesteia în desfășurarea investigațiilor sunt sancționate cu amendă de la 0,5% la 10% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar anterior sancțiunii.
Legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii și practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurența pe piața românească, în special cele care stabilesc prețuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiții de tranzacționare.
Sursă: Comunicat al Consiliului Concurenței
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
gelu stoian
marți, 23.05.2023 at 18:14
Bietele Companii !!!!! Nici usturoi n-au mancat , nici gura nu le PUTE a CONCURENTA ZERO , prin intelegerile ( referitoare la PRET !!!!! ) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ion
miercuri, 24.05.2023 at 13:00
După ce preturile la raft ajung dublate sau chiar triplate tot ei fac scandal?Ei obțin profituri mari iar noi saracim de la o zi la alta!Asa nu se mai poate,ori i-si reduc profiturile ca să putem trai și noi ,ori pleaca!