Connect with us
Advertisement

Administrație

Recensământul populației se prelungește până la 24 iulie. Cum arată situația în Alba. Amenzi pentru cei care refuză participarea

Publicat

Colectarea datelor pentru recensământul populaţiei se prelungește până pe 24 iulie, deşi ar fi trebuit să se încheie pe 17 iulie. În județul Alba, s-a ajuns la totalul de 86% (271.941) populație recenzată. Persoanele care nu s-au recenzat se pot prezenta la punctele fixe apropiate domiciliului sau pot chema acasă recenzorul. Cei care refuză să participe, vor fi amendați, deoarece participarea la recensământ este obligatorie. 

Perioada de colectare a datelor de către recenzori prin interviuri faţă în faţă (cu ajutorul tabletelor) se prelungeşte până în data de 24 iulie 2022, potrivit Hotărârii nr. 12/2022 a Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor din România în anul 2021, informează mediafax.ro.

Etapa de recenzare pe teren ar fi trebuit să se desfăşoare până în 17 iulie.

”Dacă încă nu te-ai recenzat, până pe 24 iulie poți aștepta recenzorul acasă sau poți merge în cel mai apropiat punct fix de recenzare pentru a completa chestionarul de recensământ.

Participarea la recensământ este obligatorie și contribuie la crearea unui viitor mai bun”, transmit reprezentanții Institutului Național de Statistică, într-o postare pe Facebook.

Recensământ 2022: Care este situația în județul Alba 

La nivelul județului Alba, la sfârșitul zilei de marți, 12 iulie 2022, au fost recenzate un număr de 125.150 persoane, dintr-un total de 169.948 persoane rămase de recenzat în etapa de colectare a datelor din teren (73,6%).

Împreună cu persoanele care s-au auto-recenzat în prima etapă, aduc județul Alba la totalul de 86% (271.941) populație recenzată.

Cele 44.798 persoane rămase de recenzat (26,4% din populația rămasă de recenzat ), ar trebui recenzate până în data de 24 iulie 2022, conform Hotărârii nr.12 a CCRPL2021 de revizuire a termenului de finalizare a recensământului.

La nivel național au fost recenzate un număr de 6.651.494 persoane, dintr-un total de 10.121.938, (34,3% fiind ponderea persoanelor ce ar trebui recenzate).

Până la acest moment mai multe localități din județ (17), au reușit să termine de recenzat întreaga populație și fondul de locuințe, rămânând (la nivelul UJIR Alba) de verificat și validat formularele completate.

Aceste localități sunt: orașul Baia de Arieș, comunele Bistra, Cenade, Ciuruleasa, Crăciunelu de Jos, Cricău, Daia Romînă, Întregalde, Livezile, Mihalț, Pianu, Poiana Vadului, Poșaga, Rădești, Rîmetea, Sălciua, Scărișoara.

Alte localități sunt foarte aproape de a finaliza activitatea de colectare a datelor din teren: Ocna Mureș (97,5%), Blandiana (95,18%), Bucium(95,3%), Ceru Băcăinți (95,6%),Galda de Jos (98,3%), Gîrda de Sus (96,3%), Ighiu (92,2%), Lupșa (92%), Mogoș (94%), Șibot (99%), Stremț (93%), Șugag (95,3%), Unirea (99,6%), Valea Lungă (92,5%).

La polul opus sunt localitățile unde ritmul de recenzare este mult încetinit, și unde măsura de prelungire cu o săptămână a recensământului este bine-venită, au transmis reprezentanții Direcției Regionale de Statistică Alba, într-un comunicat.

Este cazul Municipiului Alba Iulia (59,17%), Municipiului Sebeș (55,7%), Municipiului Blaj (61,27%), Orașului Cîmpeni (56,89%), dar și a unor localități din mediul rural: Albac (55,7%), Avram Iancu (55,11%), Ciugud (55,9%),  Fărău (53,91%), Horea (55,0%), Meteș (44,95%), Ponor (18,92%), Săsciori (35,82%), Vidra (48,18%).

Dovada recenzării: Cum știi dacă ai participat la recensământ

Fiecare persoană poate verifica direct pe site-ul recensământului dacă a fost recenzat sau a participat corect la recenzarea online, prin completarea CNP-ul AICI.

Astfel, se poate verifica dacă auto-recenzarea efectuată de o anumită persoană a fost realizată cu succes, sub forma unei dovezi de auto-recenzare.

În caz contrar, se afișează informația cu privire la imposibilitatea acceptării în baza de date a chestionarului de recensământ din cauza completării parțiale sau cu erori.

Unde te poți recenza în Alba – puncte fixe de recenzare

Dacă nu doresc sau nu au timp pentru a primi acasă un recenzor, cetățenii județului Alba au la dispoziție și mai multe puncte de recenzare fixe.

Punctele fixe de recenzare au fost deschise în localitățile unde participarea cetățenilor este mai redusă, majoritatea la sediul primăriilor locale sau alte instituții locale.

Recensământ 2022: amenzi pentru cei care refuză să participe

Procesul colectării datelor merge greu, recenzorii se lovesc de uşi închise şi de oameni reticenţi şi s-au dat şi primele amenzi pentru cei care nu vor să participe la recensământ.

Sancțiunile în acest caz ajung și la 3.000 de lei, conform legii.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din România în anul 2021, cu modificările și completările ulterioare, participarea la recensământ și furnizarea de informaţii corecte și complete sunt obligatorii.

De asemenea, potrivit aceluiași act normativ, refuzul de a furniza informaţiile solicitate sau de a primi vizita recenzorului, precum și furnizarea de informaţii incorecte constituie contravenţii și se sancţionează cu amenzi cuprinse 1.000-5.000 lei.

sursa foto: Facebook Institutul Național de Statistică

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement