Connect with us
Publicitate

Eveniment

LISTA recordurilor mondiale cu care România a intrat în Cartea Recodurilor. La ce suntem primii în lume

Publicat

România deține 40 de recorduri în Guinness World Records. Deși multe dintre acestea apațin unor domenii precum sportul, arta sau literatura, există și recorduri care atrag atenția asupra naturii lor, cel puțin neobișnuită sau prin persoanele implicate.

Printre acestea se numără o scrisoare adresată lui Moș Crăciun, lungă de sute de metri, săritura din avion a unei femei însărcinate și cea mai mare îmbrățișare din lume, la care a participat și un fost șef de stat.

Guinnes World Records a fost lansată la Londra în anul 1954, de frații Norris și Ross McWhirter, alături de Sir Hugh Beaver. Cartea este prezentă în 100 de țări și tradusă în 23 de limbi și înregistrează recordurile umanității dar și extreme ale naturii. Cartea în sine deține și ea un record, fiind cea mai bună carte de copy-right din lume.

Între filele faimoasei enciclopedii și-au făcut loc și o serie de români fie din lumea sportului fie din lumea artei. De asemenea comunități care au doborât recorduri au fost introduse în carte.

Județul Alba este prezent în carte cu 4 recorduri mondiale stabilite, iar România este prezentă în enciclopedie cu 40 de recorduri.

Patru recorduri mondiale ”omologate” în județul Alba

Județul Alba deține patru recorduri mondiale. Două dintre acestea au fost înregistrate oficial în Cartea Recordurilor Guiness de Alba Iulia.

Municipiul Alba Iulia deține recordul pentru cea mai mare hartă a României formată din oameni și pentru”cea mai mare îmbrățișare”.

Roșia Montană deține recordul mondial pentru cel mai mare număr de oameni care au căutat aur cu șaitrocul (un instrument arhaic de separat aurul).

Un alt record, de fapt primul înregistrat în județ, a fost dat tot de o localitate din Apuseni: Gârda. Cel mai mare balmoș din lume a fost realizat acolo în 2007.

Citește și: VIDEO FOTO: RECORD MONDIAL OMOLOGAT OFICIAL LA ALBA IULIA! Puzzle cu peste 4800 de oameni, așezați în forma hărții României

Cel mai recent s-a înregistrat record mondial s-a înregistrat în județul Alba în data de 29 septembrie 2018, înainte de pandemie.

Era anul centenar, în care se împlineau 100 de ani de la Marea Unire, iar autoritățile locale s-au gândit să marcheze și în acest fel, momentul.

4.807 persoane, coordonate de sute de voluntari, au format în spaţiul din Şanţurile Cetăţii Alba Carolina harta României.

Numărul 100, reprezentând anii de la Marea Unire din 1918 a fost scos în relief prin intermediul pelerinelor culorilor pelerinelor purtate de participanți.

La final, participanţii s-au folosit de şepcuţele primite pentru a colora în roşu, galben şi albastru harta României.

Denumirea oficială a recordului este ‘Largest human image of a country/continent’ (‘Cea mai mare imagine formată din oameni a unei ţări/continent’).

Alba Iulia a bătut astfel statul Myanmar, care, în 12 februarie 2018, a adunat 3.466 de oameni.

Cea mai lungă scrisoare pentru Moș Crăciun

În anul 2008, mai mulți elevi din Brașov au vrut să își expună dorințele față de Moș Crăciun într-un mod mai ieșit din comun. Aceștia au scris cea mai lungă scrisoare de acest gen din întreaga lume, cu o lungime de 413, 8 metri. Textul scrisorii a fost realizat de 2.110 copii.

Cele mai multe agrafe de birou lipite de față

Cel mai amuzant record al acestei liste îi aparține lui Aurel Răileanu, care a reușit să își prindă de față 61 de agrafe de birou, pe care au reușit să le mențină acolo timp de cinci minute.

Săritura cu parașuta de la cea mai mare înălțime a unei femei însărcinate

În anul 2007, o femeie din România a sărit cu parașuta de la 1.100 de metri. Aspectele neobișnuite și impresionante ale acestei realizări sunt date de faptul că femeia era însărcinată la momentul săriturii și avusese anterior o operație la inimă.

Cea mai mare îmbrățișare

Acest record a fost stabilit la Alba Iulia, în anul 2009. Acest record a surprins aproape 10.000 de oameni, care au format un lanț uman în jurul Cetății Alba Carolina.

La acest eveniment a luat parte și președintele României la acel moment, Traian Băsescu.

„Cea mai mare îmbrățișare” este unul dintre cele două recorduri Guinness pe care Alba Iulia le deține și unul dintre cele patru deținute de județul Alba.

Vezi și: Povestea celor 4 recorduri mondiale, deținute de județul Alba. La ce suntem primii din lume în Cartea Recordurilor Guiness

Cea mai mare prăjitură de comemorare

În anul 2008, într-o unitate militartă din Brașov a fost pregătită o colivă absolut gigantică. Aceasta cântărea 5 tone și avea peste 50 de metri pătrați. Pentru prepararea acesteia, 10 bucătari militari au muncit timp de 24 de ore, scrie Historia.

Coliva a fost făcută pentru comemorarea tuturor sfinţilor şi a fost împărţită credincioşilor veniţi la moaştele Sfântului Andrei.

Sportivi români și arte din România în Cartea Recordurilor

Iolanda Balaș

Iolanda Balaș a rămas neînvinsă timp de 10 ani la săritura în înălțime, reușind să obțină un total de 142 de victorii consecutive.

Mihaela Melinte

Mihaela Melinte deține recordul pentru cea mai lungă aruncare a ciocanului.

Lia Manoliu

Lia Manoliu este recunoscută pentru longevitatea sa olimpică, fiind una dintre cele mai remarcabile atlete ale României.

Gogu Neagoe

Pe 1 decembrie 2007, Gogu Neagoe a intrat din nou în Cartea Recordurilor pentru crearea unei pelicule de film de 2000 de metri, pe care sunt desenate peste 1.300.000 de caricaturi ale personalităților din România și din lume.

Ghiță Mureșan

Ghiță Mureșan deține titlul de cel mai înalt jucător din NBA.

Helmuth Duckadam

Helmuth Duckadam a intrat în istorie după ce a apărat consecutiv patru penalty-uri în finala Cupei Campionilor Europeni din 1986, contribuind la victoria echipei Steaua.

Constantina Diță

Constantina Diță este cea mai în vârstă campioană olimpică de maraton din istorie, câștigând această probă la Jocurile Olimpice de la Beijing în 2008, la vârsta de 38 de ani.

Nadia Comăneci

Nadia Comăneci a obținut cele mai multe note de 10 la o singură ediție a Jocurilor Olimpice, în 1976 la Montreal, acumulând șapte note de 10.

Recorduri culturale și tradiționale românești

„Luceafărul” – Mihai Eminescu

Cel mai lung poem de dragoste, „Luceafărul” de Mihai Eminescu, cuprinde 98 de strofe.

Hora din Slatina

Cei mai mulți participanți la o horă tradițională au fost 13.828 de persoane din orașul Slatina.

Scrisoare către Moș Crăciun

În decembrie 2008, elevii din Brașov au scris cea mai lungă scrisoare către Moș Crăciun, măsurând 413,8 metri.

Moș Crăciun

În București, 3.939 de Moși Crăciun au dăruit dulciuri timp de 30 de minute în decembrie 2008, stabilind un record mondial.

Artă și Gastronomie

Puzzle uman la Alba Iulia

În Alba Iulia, un puzzle format din peste 4800 de oameni a fost organizat sub forma hărții României.

Cleopatra Stratan

Cleopatra Stratan este recunoscută ca fiind cea mai tânără interpretă de succes, cu realizări notabile la doar 3 ani.

Recorduri gastronomice

România deține numeroase recorduri culinare, inclusiv pentru cel mai mare gulaș (7,3 tone), cel mai lung cârnat afumat (392 metri) și cea mai mare prăjitură de comemorare (5 tone).

Alte recorduri notabile

Cea mai mare îmbrățișare

Un număr de 9.758 de persoane au participat la cea mai mare îmbrățișare organizată la Alba Iulia în 2009.

Cel mai lung lanț de prezervative

În 2007, 1.683 de participanți au realizat un lanț de prezervative de 3.269,46 metri pentru a atrage atenția asupra pericolului HIV/SIDA.

Cel mai lung meci de baschet

Sibienii au jucat cel mai lung meci de baschet din lume, care a durat 80 de ore, în perioada 2-5 august 2007.

Cele mai spectaculoase performanțe sportive și artistice

Octavian Belu și Mariana Bitang

Octavian Belu a fost desemnat cel mai de succes antrenor din lume, iar Mariana Bitang cea mai de succes antrenoare, ambii având rezultate extraordinare în gimnastică.

Palatul Parlamentului

Palatul Parlamentului din București deține trei recorduri mondiale: cea mai mare, cea mai scumpă și cea mai grea clădire administrativă din lume.

Alte realizări excepționale

Cea mai lungă trenă de rochie de mireasă

În 2009, la E-Mariage Fest, a fost stabilit un record pentru cea mai lungă trenă de rochie de mireasă, măsurând 1.579 metri.

Cel mai mare graffiti

În 2007, 570 de persoane au realizat cel mai mare graffiti din lume, acoperind 550 de metri.

Performanțe unice în lume

Căutătorii de aur de la Roșia Montană

Un grup de localnici din Roșia Montană au stabilit un record pentru căutarea aurului cu șaitrocul, un vas tradițional de lemn.

Adriana Iliescu

Adriana Iliescu a devenit cea mai bătrână mamă din lume, după ce a născut la 67 de ani.

Aceste performanțe și realizări reflectă contribuțiile excepționale ale României la cultura, sportul și arta mondială, fiind recunoscute în faimoasa Cartea Recordurilor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate