Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Rectorul UAB, Daniel Breaz, în urma întâlnirii cu preşedintele Klaus Iohannis: „Dezvoltarea unui oraș depinde esențial de dezvoltarea unei universități”


Publicat

20150429_093754Rectorul Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Daniel Breaz, a prezentat, miercuri, în conferință de presă, ideile principale discutate în cadrul unei întâlniri avute, alături de alți rectori de universități din țară, cu președintele Klaus Iohannis, pe subiectul ”Învățământul și cercetarea din România”. Printre temele abordate în cadrul întâlnirii de la Palatul Cotroceni s-au numărat și importanța dezvoltării orașelor care au o universitate, învățământul și cercetarea ca o prioritate națională, utilizarea fondurilor europene pentru performanța academică, salariile cadrelor din învățământ și finațarea studenților de către stat, autonomia universitară, scăderea numărului de studenți, internaționalizarea învățământului românesc și realizarea unui pact pe educație.

Importanța dezvoltării orașelor care au o universitate. ”Dezvoltarea unui oraș depinde esențial de dezvoltarea unei universități. Nu putem să spunem că un număr de 100 de universități este prea mare pentru o țară sau un număr de 10 universități este prea mic pentru o țară. Dacă într-un anumit oraș, dintr-un anumit județ, se va desființa la un moment dat o universitate, în momentul de față cel puțin jumătate dintre tinerii care studiază la instituția respectivă nu vor mai studia nicăieri. În România, 27% din populație urmează studii superioare. Este greșită afirmația că <<în România toată lumea face facultate>>. Un număr extrem de mare de tineri (10 %) abandonează școala încă de la o vârstă fragedă, undeva la 12 ani”, a transmis Daniel Breaz.

Învățământul și cercetarea a fost subliniată ca o prioritate națională. ”E nevoie de o reformă în educație, care să fie făcută de oameni capabili care au legătură cu sistemul educațional. Este nevoie de oameni care să fie conectați la sistemul de educație, oameni care să poată să exprime ceea ce simt vis-a-vis de sistemul de educație și oameni care să conceapă niște legi, să conceapă niște ordonanțe de urgență, să lucreze la o lege a educației coerentă, o lege care să ducă învățământul românesc spre performanță”, a mai declarat rectorul Universității ”1 Decembrie 1918”.

Totodată, acesta a precizat faptul că s-au purtat discuții și despre oportunitatea de a avea două legi: o lege pentru specificul învățământului superior și o lege specifică învățământului preuniversitar.

”Tot datorită faptului că universitățile pregătesc specialiști buni și foarte buni, România a devenit atractivă pentru companii mari din lume, care vin și în ultimii ani s-au dezvoltat și au dezvoltat afaceri aici, oferind locuri de muncă. Ca un exemplu, în România, statul român cheltuiește cu un inginer în jur de 900 de euro pe an, iar în Germania suma depășește 10.000 de euro, deci de 10 ori mai mult”, a mai transmis Daniel Breaz.

În cadrul discuțiilor purtate s-a avut în vedere și utilizarea fondurilor europene. ”Fondurile europene pe care le atrage România pentru învățământ, cercetare, dezvoltare, trebuie să  fie direcționate către performanța academică. A fost remarcat de către președinte faptul că practic fiecare ministru al Educației a vrut să facă ceva în educație, dar nu s-a reușit. Sau a fost stopat politic, sau nu a avut poate cea mai potrivită echipă sau de cele mai multe ori a fost prea scurt mandatul, pentru că nu poți să faci în câteva luni de zile sau într-un an de zile o reformă majoră în educație”, a declarat rectorul Daniel Breaz.

Salariile cadrelor din învățământ au constituit una dintre temele punctate în cadrul întâlnirii ce a avut loc la Palatul Cotroceni, între rectorii universităților din țară și președintele Klaus Iohannis. ”S-a punctat aspectul că având salarii de 300 – 400 de euro pe lună, ca o medie, nu poți să ai o resursă umană de calitate. Un absolvent primește în jur de 200 de euro net, care lucrează ca și dascăl într-o școală în învățământul primar sau preuniversitar. Sunt puțini cei care sunt foarte buni și care doresc să se mai facă dascăli”, a mai precizat Daniel Breaz.

Pe de altă parte, în cadrul întâlnirii s-a scos în evidenţă faptul că, în momentul de față, alocația unui pușcăriaș pe lună este mai mare decât finanțarea la socio-umane. ”Și pușcăriașii trebuie reeducați, dar tinerii trebuie educați. Nu putem să îi educăm cu o sumă derizorie”, a subliniat rectorul.

Referitor la autonomia universitară, cei prezenți la întâlnire au făcut o comparație cu Germania. ”De exemplu, în Germania, primele opt universități clasate au o autonomie proprie și o autonomie majoră universitară. Nu le spune nimeni ce au de făcut, știu ele cel mai bine ce au de făcut, iar pe urmă barometrul lor le pune într-o lumină favorabilă sau mai puțin favorabilă”, a declarat Breaz.

Problema scăderii dramatice a numărului de studenți nu a trecut neobservată. ”Nu este neapărat problema examenului de bacalaureat, pentru că bacalaureatul este accesat de aproape 100% din absolvenții de liceu și este promovat de 48 – 49%. Din acești 48 – 49%, doar 27% se aleg cu o diplomă de studii superioare, ceea ce este extrem de puțin. Trebuie să ne gândim că pe acești tineri trebuie să îi formăm, să poată fi rapid absolviți de piața muncii, să nu mai aibă nevoie de 6 luni – 1 an de zile de acomodare. Practica este extrem de importantă și Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia are o colaborare foarte bună cu mediul de afaceri, iar studenții beneficiază de stagii de practică foarte bune și eficiente. Același lucru trebuie făcut în toată țara”, a subliniat Daniel Breaz.

Tot în cadrul întâlnirii a fost ridicată și problema importanței internaționalizării învățământului românesc. ”La Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia s-a discutat în urmă cu doi ani acest aspect. Încet, încet, ceilalți rectori au îmbrățișat ideea și s-au început promovări masive ale universităților din România, pentru ca este nevoie de o infuzie de strudenți străini. De multe ori ne-am lovit de chestii birocratice, ale Ministerului de Externe sau ale ambasadelor noastre în alte țări. Președintele Klaus Iohannis a promis că sprijină aceste demersuri”, a explicat Daniel Breaz.

Referitor la alocarea de 6% din Produsul Intern Brut pentru Educație, Daniel Breaz a transmis că este nu contează cât se alocă din PIB, contează cât e PIB-ul. ”Noi ne învârtim în jur la acel 6%, deoarece acela a fost aprobat la un moment dat. Din păcate nu îl atingem, suntem în jur de 4%. Nu este suficient, nu contează care e procentul, contează cât e PIB-ul.

Totodată, în cadrul întâlnirii a avut loc și o primă discuție cu președintele Klaus Iohannis pe problema realizării unui pact pe educație, astfel încât să se elimine discuțiile în momentul în care se schimbă un guvern sau altul, iar acel pact să poată să meargă mai departe. ”Președintele a punctat nevoie unor alte întâlniri, dar va trebui să mergem cu chestiuni deja puse pe hârtie, va trebui să începem să concretizăm, va trebui să mergem cu lucruri concrete. Educația nu mai poate aștepta, un an în care nu ai făcut nimic, pentru o persoană este un an pierdut”, a transmis Daniel Breaz.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

RECORD de vaccinări într-o singură zi la Aiud. Doritorii se pot prezenta pentru vaccin cu buletinul și fără programare

Publicat

A fost înregistrat cel mai mare număr de persoane vaccinate într-o singură zi, în municipiul Aiud.

276 de persoane s-au vaccinat joi, 6 mai, în Aiud.

Potrivit unei postări a Primăriei Municipiului Aiud, 216 persoane au fost vaccinate la centrul de vaccinare din oraș.

Acestora le-a fost administrat serul Pfizer.

Personalul medical din echipa mobilă a administrat 60 de doze de vaccin Moderna.

Începând cu data de 7 mai, toți cei care doresc să se vaccineze la Aiud, o pot face fără programare.

Doritorii se prezintă, doar cu buletinul, la centrul de vaccinare din sala de sport, situat pe strada Tribun Tudoran.

Persoanele care nu se pot deplasa, pot solicita deplasarea echipei mobile de vaccinare, prin intermediul medicului de familie.

Sursă foto: Facebook – Primăria Municipiului Aiud

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

9 mai: Ceremonie de Ziua Independenței de stat a României și Ziua Europei, la Alba Iulia. PROGRAM

Publicat

Anual, pe data de 9 mai, sunt celebrate Ziua Independenței de stat a României, Victoria Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și Ziua Europei.

Cu această ocazie, în Alba Iulia sunt organizate o serie de activități care vor avea loc duminică, 9 mai, începând cu orele 12.00, la Cimitirul Eroilor din municipiu.

Programul activităților:

11.40 – 11.55: Primirea invitaților;

11.55 – 12.00: Ocuparea locului în dispozitiv;

12.00 – 12.02: Prezentarea onorului, salutul Drapelului de Luptă;

12.02 – 12.05: Intonarea Imnului Național al României;

12.05 – 12.15: Oficierea serviciului religios;

12.15 – 12.25: Rostirea alocuțiunii cu privire la semnificația Zilei Independenței de Stat a României, Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și Zilei Europei;

12.25 – 12.40: Depunere de coroane, jerbe și buchete de flori;

12.40 – 12.45: Constituirea dispozitivului pentru defilare;

12.45 – 12.50: Defilarea Gărzii de Onoare.

La eveniment vor participa reprezentanți ai Instituției Prefectului din județul Alba, Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă Română, Unitățile militare (M.Ap.N., M.A.I.) din Garnizoana Alba Iulia, Direcția Județeană de Informații Alba, Oficiul Județean de Telecomunicații Speciale Alba, Cercul Militar Alba Iulia, Asociația Veteranilor de Război, Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități, Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

BIROTICA SRL: ANUNȚ finalizare implementare proiect „Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor”

Publicat

ANUNT FINALIZARE IMPLEMENTARE PROIECT „Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor” din cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 130 din 31 iulie 2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operațional Competitivitate 2014 – 2020, în contextul crizei provocate de COVID-19

BIROTICA SRL cu sediul in Municipiul Alba Iulia, str. Tulnicului, nr. 6, judetul Alba, înregistrată la Oficiul Registrului Comerțului sub nr. J01/996/2003, CUI RO 15932452, anunta finalizarea implementarii proiectului ’’Grant’’, proiect nr. RUE 75, înscris în cadrul Măsurii ’’Granturi pentru capital de lucru”, instituită prin OUG nr. 130/2020.

Implementarea proiectului s-a derulat începând cu data semnării contractului de finanțare cu Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri/AIMMAIPE, respectiv 08.12.2020 pana la data de 06.05.2021.

Obiectivul proiectului este reprezentat de sprijinirea BIROTICA SRL.

Proiectul are printre principalele rezultate, următoarele:

menținerea activității pe o perioada de minim 6 luni,
menținerea/suplimentarea numărului locurilor de munca față de data depunerii cererii, pe o perioadă de minimum 6 luni, de la data acordării granturilor
Valoarea proiectului a fost de 166272.06 lei (valoarea totala) din care : 144584,40 lei grant si 21687,66 lei cofinanțare.

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020.

Date de contact beneficiar:

Urban Alexandru

e-mail: office@ambalajecartonate.ro

tel: 0745.056.438 / fax: 0258.812.320

Anunțul în format PDF: BIROTICA SRL: ANUNȚ finalizare implementare proiect „Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor”

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

ANUNȚ: Biroul de Cadastru MAXIM Alba Iulia angajează personal pentru munca de teren și de birou

Publicat

Recrutăm personal pentru activițati de teren și personal pentru munca de teren și munca de birou.

Profilul vizat este:

  • – Seriozitate
  • – Disciplină
  • – Dorintă de muncă și de a asimila informații noi

Trainingul este oferit de noi gratuit.

Oferim șansa dezvoltării profesionale într-un mediu modern cu aparatură si tehnologie de ultima generatie.

Pe langă oportunitațile de evoluție profesională punem la dispoziție o gama variata de sisteme financiare accesibile și atractive!

Va asteptăm cu CV la sediu sau pe adresa de email: cadastrumaxim@yahoo.com

Ne găsiti usor pe orice GPS căutând: BIROU CADASTRU MAXIM.

Vă asteptăm!

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate