Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Rectorul UAB, Daniel Breaz, în urma întâlnirii cu preşedintele Klaus Iohannis: „Dezvoltarea unui oraș depinde esențial de dezvoltarea unei universități”

Publicat

20150429_093754 Rectorul Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Daniel Breaz, a prezentat, miercuri, în conferință de presă, ideile principale discutate în cadrul unei întâlniri avute, alături de alți rectori de universități din țară, cu președintele Klaus Iohannis, pe subiectul ”Învățământul și cercetarea din România”. Printre temele abordate în cadrul întâlnirii de la Palatul Cotroceni s-au numărat și importanța dezvoltării orașelor care au o universitate, învățământul și cercetarea ca o prioritate națională, utilizarea fondurilor europene pentru performanța academică, salariile cadrelor din învățământ și finațarea studenților de către stat, autonomia universitară, scăderea numărului de studenți, internaționalizarea învățământului românesc și realizarea unui pact pe educație.

Importanța dezvoltării orașelor care au o universitate. ”Dezvoltarea unui oraș depinde esențial de dezvoltarea unei universități. Nu putem să spunem că un număr de 100 de universități este prea mare pentru o țară sau un număr de 10 universități este prea mic pentru o țară. Dacă într-un anumit oraș, dintr-un anumit județ, se va desființa la un moment dat o universitate, în momentul de față cel puțin jumătate dintre tinerii care studiază la instituția respectivă nu vor mai studia nicăieri. În România, 27% din populație urmează studii superioare. Este greșită afirmația că <<în România toată lumea face facultate>>. Un număr extrem de mare de tineri (10 %) abandonează școala încă de la o vârstă fragedă, undeva la 12 ani”, a transmis Daniel Breaz.

Învățământul și cercetarea a fost subliniată ca o prioritate națională. ”E nevoie de o reformă în educație, care să fie făcută de oameni capabili care au legătură cu sistemul educațional. Este nevoie de oameni care să fie conectați la sistemul de educație, oameni care să poată să exprime ceea ce simt vis-a-vis de sistemul de educație și oameni care să conceapă niște legi, să conceapă niște ordonanțe de urgență, să lucreze la o lege a educației coerentă, o lege care să ducă învățământul românesc spre performanță”, a mai declarat rectorul Universității ”1 Decembrie 1918”.

Totodată, acesta a precizat faptul că s-au purtat discuții și despre oportunitatea de a avea două legi: o lege pentru specificul învățământului superior și o lege specifică învățământului preuniversitar.

”Tot datorită faptului că universitățile pregătesc specialiști buni și foarte buni, România a devenit atractivă pentru companii mari din lume, care vin și în ultimii ani s-au dezvoltat și au dezvoltat afaceri aici, oferind locuri de muncă. Ca un exemplu, în România, statul român cheltuiește cu un inginer în jur de 900 de euro pe an, iar în Germania suma depășește 10.000 de euro, deci de 10 ori mai mult”, a mai transmis Daniel Breaz.

În cadrul discuțiilor purtate s-a avut în vedere și utilizarea fondurilor europene. ”Fondurile europene pe care le atrage România pentru învățământ, cercetare, dezvoltare, trebuie să  fie direcționate către performanța academică. A fost remarcat de către președinte faptul că practic fiecare ministru al Educației a vrut să facă ceva în educație, dar nu s-a reușit. Sau a fost stopat politic, sau nu a avut poate cea mai potrivită echipă sau de cele mai multe ori a fost prea scurt mandatul, pentru că nu poți să faci în câteva luni de zile sau într-un an de zile o reformă majoră în educație”, a declarat rectorul Daniel Breaz.

Salariile cadrelor din învățământ au constituit una dintre temele punctate în cadrul întâlnirii ce a avut loc la Palatul Cotroceni, între rectorii universităților din țară și președintele Klaus Iohannis. ”S-a punctat aspectul că având salarii de 300 – 400 de euro pe lună, ca o medie, nu poți să ai o resursă umană de calitate. Un absolvent primește în jur de 200 de euro net, care lucrează ca și dascăl într-o școală în învățământul primar sau preuniversitar. Sunt puțini cei care sunt foarte buni și care doresc să se mai facă dascăli”, a mai precizat Daniel Breaz.

Pe de altă parte, în cadrul întâlnirii s-a scos în evidenţă faptul că, în momentul de față, alocația unui pușcăriaș pe lună este mai mare decât finanțarea la socio-umane. ”Și pușcăriașii trebuie reeducați, dar tinerii trebuie educați. Nu putem să îi educăm cu o sumă derizorie”, a subliniat rectorul.

Referitor la autonomia universitară, cei prezenți la întâlnire au făcut o comparație cu Germania. ”De exemplu, în Germania, primele opt universități clasate au o autonomie proprie și o autonomie majoră universitară. Nu le spune nimeni ce au de făcut, știu ele cel mai bine ce au de făcut, iar pe urmă barometrul lor le pune într-o lumină favorabilă sau mai puțin favorabilă”, a declarat Breaz.

Problema scăderii dramatice a numărului de studenți nu a trecut neobservată. ”Nu este neapărat problema examenului de bacalaureat, pentru că bacalaureatul este accesat de aproape 100% din absolvenții de liceu și este promovat de 48 – 49%. Din acești 48 – 49%, doar 27% se aleg cu o diplomă de studii superioare, ceea ce este extrem de puțin. Trebuie să ne gândim că pe acești tineri trebuie să îi formăm, să poată fi rapid absolviți de piața muncii, să nu mai aibă nevoie de 6 luni – 1 an de zile de acomodare. Practica este extrem de importantă și Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia are o colaborare foarte bună cu mediul de afaceri, iar studenții beneficiază de stagii de practică foarte bune și eficiente. Același lucru trebuie făcut în toată țara”, a subliniat Daniel Breaz.

Tot în cadrul întâlnirii a fost ridicată și problema importanței internaționalizării învățământului românesc. ”La Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia s-a discutat în urmă cu doi ani acest aspect. Încet, încet, ceilalți rectori au îmbrățișat ideea și s-au început promovări masive ale universităților din România, pentru ca este nevoie de o infuzie de strudenți străini. De multe ori ne-am lovit de chestii birocratice, ale Ministerului de Externe sau ale ambasadelor noastre în alte țări. Președintele Klaus Iohannis a promis că sprijină aceste demersuri”, a explicat Daniel Breaz.

Referitor la alocarea de 6% din Produsul Intern Brut pentru Educație, Daniel Breaz a transmis că este nu contează cât se alocă din PIB, contează cât e PIB-ul. ”Noi ne învârtim în jur la acel 6%, deoarece acela a fost aprobat la un moment dat. Din păcate nu îl atingem, suntem în jur de 4%. Nu este suficient, nu contează care e procentul, contează cât e PIB-ul.

Totodată, în cadrul întâlnirii a avut loc și o primă discuție cu președintele Klaus Iohannis pe problema realizării unui pact pe educație, astfel încât să se elimine discuțiile în momentul în care se schimbă un guvern sau altul, iar acel pact să poată să meargă mai departe. ”Președintele a punctat nevoie unor alte întâlniri, dar va trebui să mergem cu chestiuni deja puse pe hârtie, va trebui să începem să concretizăm, va trebui să mergem cu lucruri concrete. Educația nu mai poate aștepta, un an în care nu ai făcut nimic, pentru o persoană este un an pierdut”, a transmis Daniel Breaz.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax