Connect with us
Publicitate

Eveniment

Recursul compensatoriu: Înapoi în celule cu prețul unor noi victime. Ce rezolvă lăsarea în libertate a unor infractori

recurs

Publicat

Recursul compensatoriu este blamat de toată lumea, cu fiecare nouă faptă comisă de un fost deținut eliberat prematur în baza legii promovate de ministrul justiției, Tudorel Toader. Este cazul și în aceste zile, când opinia publică a fost indignată de o nouă crimă comisă la Mediaș de un tânăr din Alba, care mai avea o condamnare pentru omor și care fusese eliberat înainte de termen. O parte dintre deținuți se întorc oricum în penitenciar, dar cu prețul unor noi victime și violențe.

marius rusu crima medias

În aceste, întrebarea este cât de eficient este recursul compensatoriu, ținând cont de gradul mare de recidivă din România? Conform datelor oficiale de la Ministerul Justiției, nu prea funcționează. 

Citește și: VIDEO Tânăr ucis de un recidivist din Alba, într-un club din Mediaș. Agresorul, eliberat prin recurs compensatoriu

Specialiștii spun că mulţi dintre cei eliberaţi condiţionat s-au întors după gratii după ce au repetat fapte de omor, tâlhării, violuri sau alte fapte cu violenţă. Și lucrurile nu se vor opri aici. Așadar, rezultatul aplicării legii recursului compensatoriu înseamnă de fapt noi infracțiuni, majoritatea cu violență, comise asupra cetățenilor.

Citește și Crima din Mediaș: Un al doilea bărbat din Alba, reținut. Era, de asemenea, eliberat pe baza recursului compensatoriu

Procesul eliberărilor în baza recursului compensatoriu va continua până în 2022.

Câți au fost eliberați până acum

Din 2017 şi până în prezent, peste 13.000 de deţinuţi au fost eliberaţi din Penitenciarele din România înainte de termen, în baza recursului compensatoriu, conform unor cifre furnizate de Administrația Penitenciarelor. Asta chiar dacă responsabilii din domeniu atrăgeau atenţia că măsura ar putea fi să nu fie una tocmai potrivită, având în vedere că gradul de recidivă ajunge în ţara noastră undeva la 80-90%. Asta şi pentru că, poate, societatea nu este pregătită sau statul nu ia măsuri de integrare a deținuților în societate.

Deputat de Alba: proiect de lege împotriva recursului compensatoriu

Deputatul de Alba, Florin Roman, vicepreședinte al PNL spune că va depune un proiect de lege pentru ca criminalii, violatorii și tâlharii să nu mai beneficieze de recursul compensatoriu.

VIDEO: Recidivistul din Alba, care a ucis un tânăr în Mediaș, condamnat, în trecut, pentru tentativă de omor și tâlhărie

”Voi depune la începutul sesiunii parlamentare un proiect de lege pentru ca cei care comit infracțiuni cu violente, crime, tentative de crimă, tâlhărie sau viol sa nu mai beneficieze de predeverile Legii 167/2017, privind regimul compensatoriu. Aproape 11.000 de infractori au fost eliberați mai devreme. 700 s-au reîntors deja în pușcării. Circa 200 de români au căzut victime din nou violențelor acestor recidiviști, care în libertate au comis crime, tentative de crime, violuri sau tâlharii. Legea regimului compensatoriu depusă de fostul ministru tehnocrat Raluca Prună, a fost preluată de Tudorel Toader iar de la 3 zile pe lună s-a ajuns la 6 zile pe lună (reducere – n.red.), la o lună de pedeapsa. Legea PSDragnea a fost votată în parlament în Iunie 2017 de majoritatea PSD-ALDE, cu scopul ca pe lângă hoți, violatori, criminali și tâlhari să scape și corupții lor! În urma aplicării acestei legi, România a ajuns raiul infractorilor, iar nimeni nu se mai simte în siguranță” a declarat Roman.

Citește și: Reprezentanți PSD, după agresiunea din Alba Iulia: „Fără legea recursului compensatoriu n-ar mai fi dat în cap?“

Acesta a solicitat din un plan operativ din partea Ministerului de Interne, pentru ca cetățenii să fie mai protejați în stradă.

agresor crima medias ”Numai în ultimii doi, numărul patrulelor de poliție a scăzut cu 414 urmare a valului de pensionari din cadrul MAI. PNL îi cere ministrului de Interne, Carmen Dan să vină în fața parlamentului și să prezinte un plan operativ pentru stoparea violentelor din stradă. Am atras atenția încă de anul trecut ca fenomenul de violența stradală este pe cale să izbucnească. În loc să asculte ce i se spune, Carmen Dan a preferat să ascundă problema sub preș. Ne așteptăm la o creștere a numărului de deținuți față de 2017 la 3.000 – 3.500 de deținuți, deci cu siguranță că efectele se vor vedea și în ceea ce privește populația penitenciară, nu doar în ceea ce privește agravarea infracțiunilor care, iată, le vedem că se întâmplă aproape în fiecare zi și sunt comise de recidiviști din această promoție Toader” a adăugat Roman.

Ce înseamnă legea recursului compensatoriu

După numeroasele condamnări la CEDO pentru condițiile mizere din închisori, reprezentanţii statului au decis ca fiecare deţinut care a fost condamnat să primească o recompensă pentru condiţiile improprii. Astfel, la fiecare 30 de zile ispășite, primește un bonus de șase zile.

Citește și: Suspectul în cazul atacului din scara blocului M3 din Alba Iulia ar fi un recidivist eliberat din penitenciar în 2018

Condițiile din penitenciarele românești sunt mizerabile, lucru confirmat de toate rapoartele realizate de România sau de instituțiile europene. Deținuții dorm mai mulți în pat și au la dispoziție un spațiu personal un mult mic decât normele.

Din acest motiv, România a decis aplicarea unor măsuri care să ”aerisească” închisorile dar și să evite plata de către România a unor penalități pe acest subiect.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate