Administrație
Reducerea emisiilor de CO2, proiect pentru administraţiile locale
Regiunea Centru face primii paşi pentru reducerea emisiilor de gaz cu peste 20%, până în 2020, aşa cum propune Comisia Europeană. Totuşi, ţara noastă nu are bani pentru efectuarea de cercetări şi studii în domeniu, motivul pentru care foarte puţine primării s-au avântat în lupta pentru mediu. Până în prezent, doar 20 de administraţii publice locale din ţară şi-au luat angajamentul să reducă emisiile poluante prin utilizarea energiilor verzi, patru dintre acestea fiind din Regiunea Centru.
Proiectul ENESCO îşi propune consolidarea rolului energiei durabile şi reducerea emisiilor de CO2 în comunităţile locale. Unul dintre instrumentele pe care Comisia Europeană le-a creat în sprijinul dezvoltării de politici în domeniul energiei, pentru autorităţile locale, este Pactul Primăriilor. Acesta este un angajament al oraşelor şi localităţilor semnatare, de reducere a emisiilor de CO2, prin promovarea eficienţei energetice.
Până în acest moment, s-au derulat două întâlniri de lucru în cadrul proiectului, în luna octombrie, la Braşov şi, luni, la Alba Iulia. La întâlnirea organizată în judeţul nostru, la sediul ADR Centru, au participat reprezentanţii a opt autorităţi publice locale din trei judeţe ale Regiunii Centru, respectiv din partea primăriilor din Alba Iulia, Aiud, Abrud, Ocna Mureş, Zlatna (Alba), precum şi Avrig, Mediaş (Sibiu) şi Iernut (Mureş).
Municipalităţile din Alba Iulia, Aiud şi Avrig sunt deja membre în Convenţia Primăriilor şi au venit să împărtăşească din experienţa lor în elaborarea şi implementarea planurilor de acţiune pentru energie durabilă pe care primăriile semnatare la Convenţie se obligă să le realizeze până în 2020.
Directorul general ADR Centru, Simion Creţu, a declarat că, “pentru a veni în sprijinul localităţilor care au aderat la Pactul Primăriilor, Comisia Europeană a creat câteva structuri de sprijin care oferă suport tehnic gratuit localităţilor în realizarea planurilor de acţiune. Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru va înfiinţa un astfel de birou regional de informare pentru promovarea energiei durabile, prin care va oferi suport şi asistenţă localităţilor în realizarea planurilor de acţiune şi a inventarului emisiilor de dioxid de carbon”.
Acesta a mai arătat că administraţiile publice locale care nu vor îndeplini aceste angajamente vor fi excluse din Pact.
Bugetul proiectului ENESCOM este de 1,8 milioane de euro.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News