EVENIMENT
Regionalizarea României: Proiect de reoganizare administrativă, depus în Parlament. Cum ar putea arăta HARTA cu 12 județe
Deputatul de Brașov Tudor Benga a anunțat că a depus miercuri în Parlament, un proiect de lege pentru reoganizarea administrativă a țării.
Proiectul său stabilește 12 județe, praguri de 10.000 de locuitori pentru orașe și 5.000 pentru comune.
Inițiativa acestuia vine într-un moment în care dezbaterea pe subiectul regionalizării a fost lansată de mediul de afaceri reprezentant de Camera de Comerț și Industrie a României.
Sistemul propus de deputatul Benga presupune înființarea mai multor județe de dimensiuni mari, care să înglobeze fiecare minim 3 dintre județele actuale.
Județul Alba s-ar situa în noul județ Transilvania Sud-Vest, alături de Hunedoara și Sibiu.
Județul Oltenia ar urma să fie format din 5 județe actuale, iar în Ardeal ar fi înființat un mega-județ format din Cluj, Mureș, Bistrița și Sălaj.
Împărțirea nu respectă modelul actualelor regiuni de dezvoltare.
Anunțul deputatului Tudor Benga:
”Am introdus azi în circuitul legislativ un proiect de lege vizând reforma administrativ-teritorială, mai exact o viziune cuprinzând trei puncte centrale ale acestui subiect extrem de spinos:
- comasarea județelor,
- pragurile minime de populație ale comunelor și orașelor,
- accesul la servicii publice în localitățile unde primăriile ar fi comasate.
E un subiect la care lucrez de multă vreme si care are foarte multe tehnicalitati însă care sub o formă sau alta trebuie să intre odată și odată în dezbaterea oficială a legislativului.
E un subiect foarte sensibil de care toată clasa politică fuge și mai ales coaliția PSD-PNL-UDMR care ține țara baronizata plecând fix de la fragmentarea administrativă excesivă a României.
Și tocmai fiindcă actuala coaliție fuge de dezbaterea parlamentară a tuturor temelor mari de reformă a statului cred că e necesar aducem aceste teme în circuitul legislativ pentru a vedea exact și pozițiile CES-ului și ale CL-ului și ale Guvernului și ale partidelor și ale tuturor actorilor instituționali implicați.
Viziunea pe care o propun pleacă de la nevoia imperioasa de reduce fragmentarea administrativă a țării și implicit risipa bugetara aferentă, de a eficientiza absorbția fondurilor europene, și de a avea localități capabile să se autosustina și să livreze servicii publice de calitate cetățenilor fără a fi veșnic cu căciula în mână la ușa guvernului și șefilor de partid.
Am propus o viziune de comasare județelor care să respecte identitățile tradiționale ale celor zece mari regiuni istorice ale țării, dar totodată și fluxurile umane, economice și logistice ale României de azi.
Voi reveni mai în detaliu atât la logica pragurilor (5.000 la comune și 10.000 la orașe) cât și a comasării județelor (12 la număr) zilele următoare însă așa cum am spus-o de nenumărate ori consider că România nu își poate îndeplini potențialul de dezvoltare fără o reformă profundă a statului, iar cea administrativ-teritoriala este una dintre cele mai importante”.
Discuția nu este nouă, dar este pentru prima dată când un parlamentar depune un proiect în acest sens.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
TIVADAR VASILE de Tiodar
joi, 04.05.2023 at 11:23
Denumirea de județe este anacronică iar cea de regiune nu poate fi acceptata. CELE 12 DELIMITĂRI GEOGRAFICE POT DEVENII DUCATE SAU COMITATE A REGATULUI .