Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Reportaj în talciocul din Alba Iulia. În căutarea chilipirului absolut, printre vechituri fără valoare


Publicat

Bărbatul negricios și îndesat, îmbrăcat în treningul de duminică, modelul cu glugă, șterge tacticos cu o bucată de cârpă cupeul unui Volkswagen Sharan, în așteptarea clienților. Este 7 dimineața în piața de vechituri din Alba Iulia și comercianții mai matinali și-au întins deja păturile pe jos. Unii se ceartă pentru un loc mai bun, iar alții, resemnați, își pun marfa pe unde apucă, lângă niște bălți. Amatorul de chilipiruri găsește de toate: de la ce a aruncat el la gunoi în timpul săptămânii, lucruri complet inutile, până la drujbe, piese auto, cauciucuri și automobile. Dincolo de cumpărături, oamenii merg acolo și să se uite și să simtă pulsul pieței. 

O dată pe săptămână, un teren viran de lângă Alba Iulia, situat la marginea cartierului ”Lumea nouă”, se umple de lume. Vânzători guralivi care trag adânc din țigară și beau cafea din pahare de plastic, dar și potențiali cumpărători în așteptarea chilipirului suprem care să le facă cu ochiul de sub muntele de gunoaie și vechituri, se amestecă pestriț printre pături, gunoaie și bălți. Cererea și oferta în concept absolut! Aici, nici un preț nu este fix, totul se poate negocia.

Piese de mașină a căror utilitate vânzătorul nu o cunoaște, lanterne, cuțite, cauciucuri de bicicletă, munți de haine vechi, aparate de radio pline de praf, televizoare din anii 80, casete, cărți în limba germană, ceasuri de mână nefuncționale, telefoane vechi de toate culorile, încărcătoare de telefon înnodate unele de celelalte, tranzistori și bobine, papuci vechi și desperecheați, scânduri, farfurii, un fier de călcat, mașinuțe de fier, jucării stricate, tablouri, baterii, un volan, un mixer, căni ciobite, o mașină de tuns iarba, biciclete, automobile și multe alte lucruri de care oamenii în general sunt fericiți când scapă… reprezintă oferta de nerefuzat a talciocului. Te apucă bănuiala că totul este, până la urmă, un schimb de vechituri între locuitorii orașului, avându-i pe vânzători ca intermediari.

Vânzarea merge, dar nu prea. Lumea se uită și strâmbă din nas; tabloul despre care vânzătorul să nu știe că valorează mii de euro, n-a apărut nici astăzi. Nici ceasul de firmă, la 20 de lei, nu merge, și nici cuțitele chinezești nu sunt iatagane pierdute de turci. Majoritatea lucrurilor chiar sunt ceea ce par: vechituri fără valoare. Adio realism magic, că tot am văzut între niște cărți cotorul decolorat și zdrențuit al ”Erendirei…” lui Gabriel Garcia Marquez.

”Hai șefu să îți dau o bandă de izolat să îți lipești cărțile alea de ți le cumperi tu”, încearcă un vânzător de nimicuri să agațe puțină speranța de o glumă, urmărindu-l cu privirea pe un bătrân bine îmbrăcat, ”genul care ar căuta cărți”. Dar bătrânul nici nu-l aude și se oprește direct la coadă la mici. Pentru că micii la grătar sunt cealaltă atracție majoră a târgului. Mirosul lor trece pe deasupra ”tarabelor” improvizate, se strecoară pe lângă mașinile parcate la vânzare și îi înnebunește pe comercianți, care abia așteaptă să facă primii bani.

Bărbatul negricios și îndesat, îmbrăcat în treningul de duminică, modelul cu glugă, șterge tacticos cu o bucată de cârpă cupeul unui Volkswagen Sharan, în așteptarea clienților. ”6900 lei, NEG!”, scrie mare pe parbriz. ”Ce are boss, de costă 6900?” întreabă un tânăr fără față de client. Comerciant de meserie, negriciosul se face că nu înțelege întrebarea: ”Are aer condiționat!”

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comments

 1. Grig

  duminică, 12.11.2017 at 20:25

  E Volkswagen, Sharan sau nu, în niciun caz altfel! ?

  • Ovidiu Hategan

   duminică, 12.11.2017 at 20:48

   Corect, mea culpa. Multumesc.

 2. Bomba Atomica

  luni, 13.11.2017 at 09:18

  tot ce se fura sau se ia din gunoaie sau groapa de gunoi se gasesc aici ! bafta la cules gunoi !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Angajamentul Roman – Boloș: 500 de milioane de euro pentru fose septice în zone izolate. Nicio școală cu toaletă în curte (P)

Publicat

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a preluat integral o inițiativă legislativă pe care am depus-o în parlament și care prevede ca, pe lângă canalizarea clasică, zonele de munte și cele izolate să poată fi finanțate pentru sisteme alternative de fose septice sau depozite ecologice, așa cum sunt numite în OUG. Bugetul aprobat pe POIM este de 500 de milioane de euro, iar în primă fază vor fi finanțate 200.000 de gospodării.

Modalitatea de funcționare este una simplă: depozitele ecologice sunt administrate de operatorul de apă-canal, care, în baza unui semnal dat prin senzor, vidanjează fiecare fosă la umplere. Ulterior, vidanja este descărcată la stația de epurare.

Ministerul Fondurilor Europene decontează integral atât achiziția de depozite ecologice, cât și racordarea gospodăriilor și operațiunile de vidanjare. Practic, din cauza condițiilor impuse, localitățile din zona de munte sau cele izolate nu puteau accesa niciun fel de finanțare europeană, motiv pentru care nu se putea vorbi de canalizare. Această variantă a folosirii foselor septice este asemănătoare cu ceea ce se întâmplă în situații similare în țări ca Franța, Elveția sau Austria.

Un alt angajament pe care mi-l asum ca viitor parlamentar este ca, la finalul următorului mandat, nicio școala din județul Alba să mai aibă toaleta în curte. Educația este o prioritate!  Iar pentru a vorbi de normalitate, trebuie ca această realitate actuală să devină amintire a unor vremuri trecute. Poate unora li se par lucruri neimportante, însă pentru mine, educația copiilor și condițiile în care se învață sunt priorități!

 

 

Florin Roman

Deputat

Comandat de Partidul Național Liberal, cod unic mandatar financiar coordonator 11200025, distribuit de SC INDEPENDENT SRL – portal: https://alba24.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 4.000 de persoane verificate la intrările și ieșirile din localitățile carantinate din Alba. Valoarea amenzilor aplicate

Publicat

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a continuat activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr 55 din 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combatere a prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Au continuat și controalele pe timp de noapte și s-a acționat în filtre amplasate la intrarea în / ieșirea din cele 6 localități carantinate.

Sub coordonarea Instituției Prefectului, au fost desfășurate în sistem integrat, noi acțiuni de verificare cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului Covid 19.

În ultimele 24 de ore, la activitățile desfășurate au participat 218 polițiști și polițiști locali, alături de lucrători din alte instituții cu atribuții în domeniul verificări modului de respectare a normelor de prevenire a răspândirii noului coronavirus și au fost controlate 52 de societăți comerciale/ persoane fizice autorizate, 577 de mijloace de transport, din care 34 mijloace de transport în comun și au fost legitimate 7.543 de persoane.

Echipele de control au depistat și sancționat 61 de persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală și 90 care nu au respectat interdicțiile privind deplasarea.

Valoarea totală a sancțiunilor aplicate a fost de 6.200 lei.

În filtrele constituite la intrările / ieșirile celor 6 localități carantinate (Alba Iulia, Sebeș, Blaj, Cugir, Abrud și Ciugud) precum și pe raza acestora au acționat 156 de forțe de ordine care au controlat 4.054 de persoane și 3.188 de autovehicule.

Au fost depistate și sancționate 90 de persoane care nu au putut justifica motivul deplasării, în conformitate cu noile restricții de circulație.

Reamintim faptul că, în intervalul orar 06,00 – 22,00, în interiorul zonei carantinate, se poate circula doar în anumite situații prevăzute de actul normativ, printre care amintim deplasarea în interes profesional, deplasarea pentru asigurarea de bunuri de strictă necesitate, pentru asistență medicală care nu poate fi amânată sau nu se poate realiza de la distanță, deplasarea în scopul donării de sânge, în scop umanitar sau de voluntariat, pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietății sau pentru alte motive justificate cum ar fi îngrijirea copiilor, a vârstnicilor, a persoanelor bolnave ori în caz de deces al unui membru de familie.

În intervalul orar 22,00 – 06,00 este permisă circulația persoanelor numai în interes profesional, pentru asistență medicală care nu poate fi amânată sau realizată de la distanță, respectiv pentru deplasări scurte, în apropierea locuinței, legate de activitatea fizică a persoanelor sau pentru nevoile animalelor de companie.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT rutier la Șard. Un tânăr din comuna Cricău a ajuns la spital după ce s-a răsturnat cu mașina în afara carosabilului

Publicat

Un accident rutier s-a produs luni seara, pe raza localității Șard. Un tânăr de 31 de ani din comuna Cricău a ajuns la spital după ce s-a răsturnat cu mașina în afara carosabilului. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 23 noiembrie 2020, în jurul orei 20:40, polițiștii din Alba Iulia au intervenit pentru soluționarea unui accident rutier produs pe raza localității Șard, comuna Ighiu.

Din primele cercetări a rezultat că un tânăr de 31 de ani, din comuna Cricău, în timp ce conducea un autoturism, a pierdut controlul asupra acestuia și s-a răsturnat în afara carosabilului.

În urma accidentului, conducătorul auto a suferit leziuni corporale și a fost transportat la spital.

Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate.

Pentru a circula în siguranță, Inspectoratul de Poliție Județean Alba recomandă conducătorilor auto:

 • Adaptaţi în permanenţă viteza de deplasare la condiţiile meteo-rutiere concrete sectorului de drum pe care circulați.
 • Reduceţi viteza în locurile impuse de lege şi în special la trecerile de pietoni, în zonele aglomerate, în apropierea şi la traversarea intersecţiilor, la depăşirea mijloacelor de transport oprite în staţii;
 • Păstrați distanța de siguranță între autovehiculele;
 • Evitaţi efectuarea unor manevre riscante şi în deosebi a depăşirilor neregulamentare;
 • Adoptaţi un comportament preventiv în trafic!

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO Scutul Pădurii: 50 de pomi de Crăciun tăiați ilegal, găsiți de polițiști în garajul unei locuințe din comuna Arieșeni

Publicat

Polițiștii din Câmpeni au recuperat 50 de pomi de Crăciun tăiați ilegal. Au fost găsiți într-o anexă ce aparține unui bărbat din comuna Arieșeni. A fost întocmit dosar penal.

Potrivit IPJ Alba, la data de 23 noiembrie 2020, în jurul orei 24.00, în urma unor verificări efectuate în teren, polițiștii Secției 9 Poliție Rurală Câmpeni au depistat, în garajul unei locuințe din localitatea Budești, comuna Arieșeni, 50 de pomi de Crăciun care s-au dovedit a fi tăiați în mod ilegal.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a rezultat că pomii de Crăciun ar fi fost depozitați de către un tânăr de 18 ani, din Budești, comuna Arieșeni, care i-ar fi tăiat fără drept.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tăiere fără drept de arbori și furt de arbori, iar cei 50 de pomi de Crăciun au fost predați unui ocol silvic, pentru valorificare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate