Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Reprezentanţii unor primării din judeţ critică restructurările recente din sistemul sănătăţii


Publicat

Loviturile” din sistemul de sănătate din judeţul Alba vin pe rând, cu repercusiuni directe asupra populaţiei, disperată de deciziile Ministerului Sănătăţii, interesat mai mult de reducerea cheltuielilor bugetare. Eficientizarea serviciilor medicale rămâne în plan secund, fapt dovedit de haosul produs în domeniul medical, prin măsurile luate în ultimul an.

Nici factorii decizionali de la nivelul judeţului nu au reuşit până acum să facă mare lucru pentru a păstra sub o formă sau alta serviciile medicale de specialitate în toate localităţile din Alba, iar acum par împotmoliţi şi mai tare în jocurile politice.

Patru primari din Alba au făcut declaraţii de presă privind situaţia spitalelor din Câmpeni, Ocna Mureş, Aiud,  după o lună de la marea reorganizare ordonată de Ministerul Sănătăţii. Aceştia şi-au prezentat nemulţumirile legate de tăierile de paturi care urmează să fie operate la spitalul din Cugir şi restul spitalelor orăşeneşti din judeţ funcţionale.

Spitalele ocupate la capacitate maximă nu scapă de reducerile de paturi

Edilii din Câmpeni – Ioan Călin Andreş (PNL) – şi Aiud – Mihai Horaţiu Josan (PNL) – au declarat, vineri, că spitalele din cele două oraşe sunt ocupate la capacitate maximă, de când au fost închise unităţile medicale din Baia de Arieş, Zlatna şi Ocna Mureş.

La Aiud, spre exemplu, sunt peste 1.000 de externări, în condiţiile în care Casa de Asigurări de Sănătate Alba decontează doar 830 de externări. Primarul Mihai Josan susţine că nu ştie cine plăteşte diferenţa pentru restul cazurilor. Din surse venite din sistemul judeţean de sănătate, avem informaţia că unităţile medicale care au preluat pacienţi din localităţile în care s-au închis spitalele vor primi de la CAS Alba o suplimentare de fonduri pentru serviciile medicale prestate.

La fel ca şi în cazul unităţii medicale din Aiud, spitalul din Câmpeni a preluat bolnavii din Baia de Arieş şi personalul medical, nouă angajaţi. Acum se vor reduce şi paturile, conform primarului. “Din surse neoficiale, la spitalul mare se vor reduce 16 paturi, iar, la spitalul de Boli Cronice, din 90 de paturi se reduc 40, gândindu-mă că cele două spitale deservesc unei populaţii de 50 de mii de locuitori. Cred că ar trebui ca preşedintele Consiliului Judeţean să nu vină numai la Câmpeni, să meargă şi la Aiud, să meargă şi la Cugir şi să vadă realitatea. Dacă gândim să tăiem paturi şi să facem sănătate după culoarea portocalie, se înşeală. În momentul în care voi primi oficial hârtia de reducere a numărului de paturi, să ştiţi că o să scot oamenii în drum şi nu la Câmpeni, ci îi voi aduce la Alba Iulia. La spitalul din Câmpeni sunt 220 de angajaţi, iar la spitalul de Boli Cronice aproximativ 40 de angajaţi. O să vin cu toţi oamenii în faţa Prefecturii şi în faţa Consiliului Judeţean şi am să-i întreb pe cei care conduc judeţul, ce soluţii întrevăd?”, a declarat Ioan Călin Andreş.

Edilul din Câmpeni a mai spus că bugetul oraşului Câmpeni este ocolit de trei ani de fondurile Consiliului Judeţean, iar în aceste condiţii nu se poate face sănătate şi învăţământ.

Şi primarul din Cugir, Adrian Teban (PNL), a ridicat problema tăierilor de paturi din spitale. “Deşi în iunie anul trecut spitalele de la noi din judeţ au rămas fără 373 de paturi,  prin acest ordin  a fost redus încă o dată numărul lor, cu încă 348. Astfel, începând cu 1 aprilie 2011, judeţul Alba trebuie să funcţioneze cu 1915 paturi, din cele aproximativ 2080 rămase după prima amputare”, a spus Adrian Teban.

În opinia acestuia, în ceea ce priveşte localitatea Cugir, orice tăiere este total incoerentă cu programul anunţat de actualul Guvern. “Nu doar că nu ar trebui să fie pusă problema tăierii paturilor din spitalul din localitate, ci dimpotrivă. Ca să ajungem în prezent la media stabilită, ar trebui să fie adăugate încă 45 de paturi de spital. Concret, dacă este să luăm în calcul populaţia localităţii, care este de 25.910 (aşa cum precizează Statistica), reiese că în prezent Cugirul are 5,67 paturi la mia de locuitori. Situaţia este şi mai dramatică, dacă luăm în considerare zona deservită, adică şi populaţia din Blandiana, Cerul Băcăinţi, Şibot şi Sălişte. Asta înseamnă că, la  29.974 de locuitori, avem doar 4,58 paturi la mia de locuitori”, a arătat primarul.

Personalul medical din Ocna Mureş redistribuit, nemulţumit de costurile navetei

Augustin Drăguţ (PNŢCD), primarul din Ocna Mureş, invitat la conferinţa de presă liberală de vineri, a declarat că administraţia locală Ocna Mureş a acţionat, joi, în instanţă Ministerul Sănătăţii pentru ordinul de închidere al spitalului din localitate, impotriva voinţei Consiliului Local, care a refuzat să dea decizie de închidere.

“Pentru cine au făcut această reformă? Pentru oamenii din sistem? Ieri (n.r. – joi) am avut şedinţă de consiliu şi au fost peste 45 de oameni din sistemul medical, care mi-au spus că fac naveta şi cheltuiesc mai mult de jumătate din salariul lor şi trei ore le pierd pe drum. Mă întreb, atunci, cei care fac naveta în aceste condiţii sunt eficienţi la locul de muncă şi pot să aibă calitatea unui tămăduitor liniştit, să fie aplecat asupra bolnavului? Cred că nu. Ce economie mare s-a făcut prin închiderea spitalului, dacă salvarea face zilnic zeci de drumuri de la Ocna Mureş la spitalul din Aiud, pentru a trasporta bolnavii? Când şeful ambulanţei spune că toate fondurile care s-au alocat până în luna iulie s-au terminat deja?”, s-a întrebat Augustin Drăguţ.

Acesta nu este de acord cu transformarea Spitalului Ocna Mureş în secţie externă a Spitalului Judeţean Alba. Unitatea medicală este acum închisă şi păzită, pentru a nu fi prădată de hoţi.

Eficienţa şi actul medical corect, criteriile de tăierea paturilor din spitale

Pentru a-i lămuri pe liberali, şi în mod special pe Nicuşor Mihai, vicepreşedintele PNL Alba, care a adus săptămâna trecută o avalanşă de acuze la adresa PDL, pentru problemele din sănătate,  senatorul Alexandru Pereş (PDL) a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că principalele criterii care stau la baza reducerii numărului de paturi din spitale este eficienţa şi actul medical corect.

“Guvernul a explicat convingător şi îndelung care este criteriul, acelaşi în întreaga lume: eficienţa şi actul medical corect. În condiţiile în care economia nu are încă forţa convingătoare, iar banii sunt puţini, singura soluţie pentru îmbunătăţirea calităţii actului medical a fost concentrarea activităţii spitaliceşti în unităţi dotate modern, cu personal calificat corespunzător. Dispersia necontrolată a unor spitale cu aspect mizer, prost utilate, în care bolnavii trebuie să-şi cumpere medicamente sau chiar mâncare nu este de preferat unei reţete mai restrânse, dar echipate la nivel eurpean, în care bolnavul să fie făcut cu adevărat bine, nu îmbolnăvit mai tare”, a precizat Alexandru Pereş.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Aleșii locali nu își pierd pensiile speciale. Comisia juridică a Camerei Deputaților, aviz negativ proiectului de desființare

Publicat

Primarii și președinții de consilii județene vor rămâne cu pensiile speciale, cel puțin deocamdată.

Proiectul de desființare a pensiilor speciale pentru aleșii locali a primit raport de respingere în Comisia juridică a Camerei Deputaților. PNL, PSD și UDMR au votat împreună în acest sens.

Se pare că partidele abandonează încă un proiect îndelung dezbătut în campania electorală.

România este în acest moment împărțită între două categorii de pensionari: una care primește pensie pe măsura contributivității, formată în general din ”oameni simpli” și una care primește așa-numita pensie specială, formată în general din răsfățați ai sistemului, politicieni, membrii ai administrației superioare, servicii secrete, armată, justiție și nu numai.

Toți aceștia au un regim special și beneficiază de sume enorme din bani publici, pe lângă restul beneficiilor de care au beneficiat anterior (pensionare la vârstă ”fragedă”, salarii foarte mari, sporuri și alte beneficii).

Eliminarea lor nu este agreeată nici de Curtea Constituțională, care consideră, culmea, că ar fi neconstituțional și nedrept ca toți românii să beneficieze de tratament egal din partea statului. De menționat că și membrii CCR beneficiază de pensii speciale și de diferite sporuri.

Vezi detalii aici – VIDEO: Judecătorii CCR primesc spor „de risc” și spor de „suprasolicitare neuropsihică”. În total, peste 10.000 de lei

Revenind, pentru raportul de respingere a proiectului de lege au votat 15 deputaţi, şase s-au exprimat împotrivă şi doi s-au abţinut, potrivit Digi24.

Proiectul de lege, iniţiat de USR, se referă la abrogarea articolului 210 din OUG nr. 57/2019 care prevede acordarea de pensii speciale pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene.

Acum urmează ca el să fie discutat în plenul Camerei Deputaților și apoi în Senat.

Ce valoare au pensiile speciale

Potrivit actului normativ, un primar de comună cu un singur mandat ar primi 1.600 de lei pensie specială și 5.000 de lei, după trei mandate.

Articolul 210 precizează:

„Indemnizaţia pentru limită de vârstă pentru primar, viceprimar, preşedinte al Consiliului judeţean şi vicepreşedinte al Consiliului judeţean, din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, publicată în Monitorul Oficial (…) se acordă, începând cu data de 1 ianuarie 2020, o indemnizaţie lunară pentru limită de vârstă – cunoscută sub denumirea de pensie specială – pentru persoanele care începând cu anul 1992 au deţinut calitatea de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte al consiliului judeţean”.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Fraude pe TikTok cu jocuri „gratis”. Conținuturi asociate cu ”malvertising”

Publicat

Cercetătorii de la Malwarebytes Labs atrag atenția cu privire la conturile de pe TikTok care promovează conținut în domeniul gaming și oferă adesea jocuri sau alte aplicații gratis.

Un exemplu este un cont ce promovează un site care ar trebui să ofere gratis jocul „Among Us” pe Steam, dar și o versiune „hacked”, prin care utilizatorul ar avea avantaje în joc.

Conform verificărilor cercetătorilor conținutul de pe site este, în realitate, asociat cu malvertising.

Sursă: CERT.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPU, în prag de colaps. Medic: ”Virusul este mult mai agresiv în rândul celor nevaccinați. Am obosit să le spun că se vaccineze”

Publicat

Sunt zile de mare încercare, atât pentru medici, cât şi pentru familiile care au pe cineva bolnav. În aceste momente unităţile de primiri urgențe sunt în prag de colaps.

Ambulanțele sosesc fără pauză, una după alta, şi nu dau semne că se vor opri curând în condiţiile în care numai astăzi, peste 16 mii de oameni au aflat că au Covid-19. Vecinii unguri încep să ne preia din bolnavi.

Bogdan Oprița, medic-șef UPU-SMURD la Spitalul de Urgență Floreasca, susține că pacienții vaccinați fac forme ușoare, nu necesită internare sau au nevoie de oxigen doar în cantitate mică.

”Sunt 38 de pacienți în UPU, dintre care 18 sunt intubați și ventilați, mai avem un număr de 8 care sunt pe ventilație non-invazivă și pe oxigen în flux mare. Un singur pacient este vaccinat, dar acesta a fost prezentat la noi în urmă cu șapte zile. Alți doi au mai venit în acest interval de timp”.

Medic: Am obosit să le spun să se vaccineze

”În momentul de față, nici nu mai pot să comentez acest lucru. Am obosit. Oamenii ar trebui să se vaccineze. Toată lumea adresează acuzații că valul acesta nu a fost pregătit, dar trebuie spus, totuși, că există o limită fizică a paturilor peste care nu mai poți să crești, efectiv. Pe de altă parte, personalul este același. Noi am crescut de la 14 locuri la Terapie Intesivă, iar acum avem 23 de pacienți internați”.

Modele de DECLARAȚIE pe propria răspundere și ADEVERINȚĂ de angajator. Documente obligatorii pentru nevaccinați, după ora 20,00

”Este dovedit, însă, că cei care sunt vaccinați cu schema completă sunt purtători de virus timp de cinci zile, în sensul că ei pot fi contagiosi numai cinci zile, în timp ce ceilalți sunt 14… 28 de zile.

Iar agresivitatea virusului la cei vaccinați este mai mică decât la persoanele vaccinate.

De asemenea, s-a demonstrat că o persoană care este nevaccinată este de opt ori mai agresivă în a transmite virusul decât în cazul unei persoane vaccinate.

Acestea sunt studii științifice, se pot găsi pe site-ul CNCAV-ului, peste tot. Orice argument în a da acum vina pe cei vaccinați este o absurditate și un nonsens”.

Bogdan Oprița: ”Am avut pacienţi cea mai mică vârsta 22 de ani, cea mai mare 96. Noi am transformat toată UPU în zona roşie, pentru a avea cât mai multe pături.

În condiţii obişnuite 31 de paturi, dar în momentul de față avem 38 pentru că atâţia pacienţi avem. Putem să mărim, cel mai mult am avut 40 de pacienţi”.

Potrivit medicilor cei mai mulţi dintre pacienţi nu sunt imunizaţi. Pe de altă parte, dacă o persoană vaccinată ia virusul nu ajunge în stare gravă dacă nu are şi alte probleme de sănătate.

Bogdan Oprița: ”Cei vaccinaţi sunt purtători de virus 5 zile, pe când ceilalţi 30 de zile, iar agresivitatea virusului la cei vaccinaţi este mai mică. O persoană nevaccinată este de 8 ori mai agresivă în a transmite virusul″.

Sursa: Știrileprotv.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Investiții în infrastructura educațională, la Zlatna. Școala Gimnazială „Avram Iancu” va fi reabilitată și modernizată

Publicat

Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Zlatna urmează să fie reabilitată și modernizată printr-o investiție de peste 7,6 milioane de lei. 

Primăria Zlatna a lansat vineri, 15 octombrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru execuția lucrărilor pentru obiectivul de investiţii „Reabilitare și modernizare Școală Gimnazială Avram Iancu”.

Valoarea totală este estimată la 7.628.452,73 de lei, fără TVA. 

Potrivit documentației, clădirea este amplasată în zona centrală a localității, alipită clădirii Primăriei. Zona este închegată din punct de vedere urbanistic.

Clădirea școlii este poziționată cu fațada principală paralelă cu limita terenului la strada Valea Morilor, retras față de aceasta cu aproximativ 24 m. Clădirea ocupă aproape tot de la frontul la stradă, rămânând liber doar un acces auto și pietonal în partea dreaptă. Forma în plan a terenului este neregulată, cu front la strada Valea Morilor.

Proprietatea școlii cuprinde:

 • corp C1 – Clădire școală, regim de înălțime Parter și 2 etaje (P+2E);
 • corp C2 – Clădire Anexă, regim de înălțime Parter (P);
 • curte amenajată în fața școlii (între clădire școală și strada) cu acces pietonal direct din strada Valea Morilor și alee de legătură cu intrarea principală în școală;
 • curtea școlii, situată în spatele clădirii școlii, cu acces auto și pietonal din strada Valea Morilor.

Intervenţiile propuse sunt menite să refuncţionalizeze spațiul de învățământ existent, astfel încât să fie atins standardul impus de normele şi legislaţia în vigoare.

În vederea reabilitării și modernizării construcțiilor școlii, se propun următoarele măsuri structurale de consolidare clădiri existente (conform expertizei tehnice), dar și de realizare a extinderii:

Lucrări de intervenție cu caracter general propuse:

 • Amenajare a două săli pentru clasa pregătitoare;
 • Amenajarea a 16 săli de clasă, câte două săli pentru fiecare nivel de școlarizare;
 • Amenajarea unor laboratoare de fizică/chimie, biologie, calculatoare, CDI;
 • Amenajarea unei săli de mese pe sistem „catering” cu anexele aferente, cu capacitate de aproximativ 30 de locuri la masă;
 • Amenajarea unor cabinete pentru medicină generală, logoped și consiliere;
 • Asigurarea unor spații pentru cadre didactice: 2 săli profesorale, director, secretariat și contabilitate;
 • Asigurarea spațiilor pentru depozitare (manuale, cărți, arhivă, materiale didactice);
 • Spații conexe: centrala termică, spații întreținere;
 • Refuncționalizarea clădirii anexe (mărirea sălii de sport);
 • Realizarea termoizolației clădirilor;
 • Asigurarea condițiilor de funcționare în conformitate cu legislația actuală;
 • Refacerea instalațiilor interioare noi;
 • Reparații capitale la ambele clădiri (înlocuirea finisajelor interioare și exterioare), la școală se vor păstra doar tâmplăriile exterioare, care sunt din PVC cu barieră termică și geam termopan;
 • Refacerea fațadei, inclusiv înlocuirea învelitorilor;
 • Echipamente și dotări noi;
 • Reparații la împrejmuirea școlii;
 • Amenajarea incintei școlii.

Parametrii propuși:

 • Suprafață teren CF 72615 = 5.147 mp
 • Suprafață construită totală SC1+SC2 = 1.230,05 mp
 • Suprafață desfășurată totală SC1+SC2 = 3.324,15 mp
 • Suprafață construită școală propus = 1.047,05 mp
 • Suprafață desfășurată școală propus = 3.141,15 mp
 • Regimul de înălțime școală propus: = P + 2 E
 • Suprafață construită clădire atelier C2 = 183 mp
 • Suprafață desfășurată clădire atelier C2 = 183 mp
 • Regimul de înălțime clădire atelier C2 = P
 • Spații verzi = 1.307,88 mp;
 • Suprafață rampe și scări exterioare școală = 43,34 mp;
 • Suprafață căi pietonale = 272,62 mp;
 • Suprafață platformă gospodărească = 12,38 mp;
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate