Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Reprezentanţii unor primării din judeţ critică restructurările recente din sistemul sănătăţii


Publicat

Loviturile” din sistemul de sănătate din judeţul Alba vin pe rând, cu repercusiuni directe asupra populaţiei, disperată de deciziile Ministerului Sănătăţii, interesat mai mult de reducerea cheltuielilor bugetare. Eficientizarea serviciilor medicale rămâne în plan secund, fapt dovedit de haosul produs în domeniul medical, prin măsurile luate în ultimul an.

Nici factorii decizionali de la nivelul judeţului nu au reuşit până acum să facă mare lucru pentru a păstra sub o formă sau alta serviciile medicale de specialitate în toate localităţile din Alba, iar acum par împotmoliţi şi mai tare în jocurile politice.

Patru primari din Alba au făcut declaraţii de presă privind situaţia spitalelor din Câmpeni, Ocna Mureş, Aiud,  după o lună de la marea reorganizare ordonată de Ministerul Sănătăţii. Aceştia şi-au prezentat nemulţumirile legate de tăierile de paturi care urmează să fie operate la spitalul din Cugir şi restul spitalelor orăşeneşti din judeţ funcţionale.

Spitalele ocupate la capacitate maximă nu scapă de reducerile de paturi

Edilii din Câmpeni – Ioan Călin Andreş (PNL) – şi Aiud – Mihai Horaţiu Josan (PNL) – au declarat, vineri, că spitalele din cele două oraşe sunt ocupate la capacitate maximă, de când au fost închise unităţile medicale din Baia de Arieş, Zlatna şi Ocna Mureş.

La Aiud, spre exemplu, sunt peste 1.000 de externări, în condiţiile în care Casa de Asigurări de Sănătate Alba decontează doar 830 de externări. Primarul Mihai Josan susţine că nu ştie cine plăteşte diferenţa pentru restul cazurilor. Din surse venite din sistemul judeţean de sănătate, avem informaţia că unităţile medicale care au preluat pacienţi din localităţile în care s-au închis spitalele vor primi de la CAS Alba o suplimentare de fonduri pentru serviciile medicale prestate.

La fel ca şi în cazul unităţii medicale din Aiud, spitalul din Câmpeni a preluat bolnavii din Baia de Arieş şi personalul medical, nouă angajaţi. Acum se vor reduce şi paturile, conform primarului. “Din surse neoficiale, la spitalul mare se vor reduce 16 paturi, iar, la spitalul de Boli Cronice, din 90 de paturi se reduc 40, gândindu-mă că cele două spitale deservesc unei populaţii de 50 de mii de locuitori. Cred că ar trebui ca preşedintele Consiliului Judeţean să nu vină numai la Câmpeni, să meargă şi la Aiud, să meargă şi la Cugir şi să vadă realitatea. Dacă gândim să tăiem paturi şi să facem sănătate după culoarea portocalie, se înşeală. În momentul în care voi primi oficial hârtia de reducere a numărului de paturi, să ştiţi că o să scot oamenii în drum şi nu la Câmpeni, ci îi voi aduce la Alba Iulia. La spitalul din Câmpeni sunt 220 de angajaţi, iar la spitalul de Boli Cronice aproximativ 40 de angajaţi. O să vin cu toţi oamenii în faţa Prefecturii şi în faţa Consiliului Judeţean şi am să-i întreb pe cei care conduc judeţul, ce soluţii întrevăd?”, a declarat Ioan Călin Andreş.

Edilul din Câmpeni a mai spus că bugetul oraşului Câmpeni este ocolit de trei ani de fondurile Consiliului Judeţean, iar în aceste condiţii nu se poate face sănătate şi învăţământ.

Şi primarul din Cugir, Adrian Teban (PNL), a ridicat problema tăierilor de paturi din spitale. “Deşi în iunie anul trecut spitalele de la noi din judeţ au rămas fără 373 de paturi,  prin acest ordin  a fost redus încă o dată numărul lor, cu încă 348. Astfel, începând cu 1 aprilie 2011, judeţul Alba trebuie să funcţioneze cu 1915 paturi, din cele aproximativ 2080 rămase după prima amputare”, a spus Adrian Teban.

În opinia acestuia, în ceea ce priveşte localitatea Cugir, orice tăiere este total incoerentă cu programul anunţat de actualul Guvern. “Nu doar că nu ar trebui să fie pusă problema tăierii paturilor din spitalul din localitate, ci dimpotrivă. Ca să ajungem în prezent la media stabilită, ar trebui să fie adăugate încă 45 de paturi de spital. Concret, dacă este să luăm în calcul populaţia localităţii, care este de 25.910 (aşa cum precizează Statistica), reiese că în prezent Cugirul are 5,67 paturi la mia de locuitori. Situaţia este şi mai dramatică, dacă luăm în considerare zona deservită, adică şi populaţia din Blandiana, Cerul Băcăinţi, Şibot şi Sălişte. Asta înseamnă că, la  29.974 de locuitori, avem doar 4,58 paturi la mia de locuitori”, a arătat primarul.

Personalul medical din Ocna Mureş redistribuit, nemulţumit de costurile navetei

Augustin Drăguţ (PNŢCD), primarul din Ocna Mureş, invitat la conferinţa de presă liberală de vineri, a declarat că administraţia locală Ocna Mureş a acţionat, joi, în instanţă Ministerul Sănătăţii pentru ordinul de închidere al spitalului din localitate, impotriva voinţei Consiliului Local, care a refuzat să dea decizie de închidere.

“Pentru cine au făcut această reformă? Pentru oamenii din sistem? Ieri (n.r. – joi) am avut şedinţă de consiliu şi au fost peste 45 de oameni din sistemul medical, care mi-au spus că fac naveta şi cheltuiesc mai mult de jumătate din salariul lor şi trei ore le pierd pe drum. Mă întreb, atunci, cei care fac naveta în aceste condiţii sunt eficienţi la locul de muncă şi pot să aibă calitatea unui tămăduitor liniştit, să fie aplecat asupra bolnavului? Cred că nu. Ce economie mare s-a făcut prin închiderea spitalului, dacă salvarea face zilnic zeci de drumuri de la Ocna Mureş la spitalul din Aiud, pentru a trasporta bolnavii? Când şeful ambulanţei spune că toate fondurile care s-au alocat până în luna iulie s-au terminat deja?”, s-a întrebat Augustin Drăguţ.

Acesta nu este de acord cu transformarea Spitalului Ocna Mureş în secţie externă a Spitalului Judeţean Alba. Unitatea medicală este acum închisă şi păzită, pentru a nu fi prădată de hoţi.

Eficienţa şi actul medical corect, criteriile de tăierea paturilor din spitale

Pentru a-i lămuri pe liberali, şi în mod special pe Nicuşor Mihai, vicepreşedintele PNL Alba, care a adus săptămâna trecută o avalanşă de acuze la adresa PDL, pentru problemele din sănătate,  senatorul Alexandru Pereş (PDL) a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că principalele criterii care stau la baza reducerii numărului de paturi din spitale este eficienţa şi actul medical corect.

“Guvernul a explicat convingător şi îndelung care este criteriul, acelaşi în întreaga lume: eficienţa şi actul medical corect. În condiţiile în care economia nu are încă forţa convingătoare, iar banii sunt puţini, singura soluţie pentru îmbunătăţirea calităţii actului medical a fost concentrarea activităţii spitaliceşti în unităţi dotate modern, cu personal calificat corespunzător. Dispersia necontrolată a unor spitale cu aspect mizer, prost utilate, în care bolnavii trebuie să-şi cumpere medicamente sau chiar mâncare nu este de preferat unei reţete mai restrânse, dar echipate la nivel eurpean, în care bolnavul să fie făcut cu adevărat bine, nu îmbolnăvit mai tare”, a precizat Alexandru Pereş.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Cele mai bune seturi LEGO Star Wars (P)

Publicat

Cele mai bune seturi LEGO din Războiul Stelelor sunt suficiente pentru a face orice fan să exclame de bucurie. În această listă, am inclus seturile care ne plac cel mai mult, scene dintr-o galaxie îndepărtată, în formă adorabilă de miniatură.

Pe lângă faptul că sunt un cadou potrivit pentru toate vârstele, cele mai bune seturi LEGO Star Wars vă permit să construiți cu nostalgie personajele și scenele preferate. Indiferent dacă doriți un kit din The Last Jedi, Solo: A Star Wars Story sau una dintre numeroasele emisiuni TV animate, există sigur un set care vă va satisface.

Poe’s Resistance X-Wing (Kit: 75102)

Unul dintre primele seturi LEGO legate de filmul The Force Awakens, acest model al navei spațiale X-Wing a lui Poe Dameron este un kit grozav, de dimensiuni medii, în ciuda faptului că are 717 piese. Nu se poate nega că această navă elegantă este una dintre cele mai cool din galaxie.

Există trei motive pentru care recomandăm acest set:

1) e realizat în culorile lui Poe: portocaliu și negru

2) include o minifigurină BB-8 care are propriul său scaun în spatele lui Poe

3) minifigurina Poe are barbă.

Yoda’s Jedi Starfighter (Kit: 75168)

Secretul succesului unor seturi LEGO Star Wars de pe emag.ro este destul de simplu: ați văzut filmul și vă place să recreați o scenă și poate să modificați un detaliu sau două. Lucrul ingenios al acestui set este că echivalentul său de pe ecran nu a apărut încă în niciunul dintre filmele de acțiune live, ci a debutat în emisiunea TV Clone Wars. Setul include atât o minifigurină Yoda, cât și R2-D2, și cea mai bună parte – Starfighter-ul propriu-zis, care are aripi pliabile, tiruri cu arc și câteva tunuri laser. Acest lucru ar putea funcționa bine alături de Poe’s X-Wing, ca o flotă de tip fantezie a Rebeliunii.

Duelul final al Stelei Morții (trusa: 75093)

Acest kit include tot ce aveți nevoie pentru a recrea una dintre cele mai bune scene ale filmului – confruntarea finală dintre Luke, Darth Vader și împăratul Palpatine. Deși nu este un set masiv (724 de piese), are o mulțime de caracteristici interesante care îl fac unul dintre cele mai interactive jocuri, odată completat. Camera tronului se deschide, încăpând toate cele cinci minifigurine. Există o funcție de salt forțat pentru Luke, scări și poduri colapsate și un tunel în care să-l împingeți pe Palpatine.

Șoimul Mileniului (Kit: 75212)

Pentru a coincide cu lansarea filmului Solo: A Star Wars Story, LEGO a lansat o nouă versiune a navei Millennium Falcon. Cunoscut sub numele de ediția Kessel Run, acest set este fără îndoială aceeași navă pe care o cunoaștem și o iubim, într-o nouă versiune. Asta și datorită faptului că Han nu a avut încă ocazia să lovească nava în timpul Kessel Run-ului. Bucurați-vă de culorile strălucitoare – cărămizile pentru corpul principal al navei sunt albe, nu gri precum versiunea 75105 The Force Awakens – și locul în care se află capacul de evacuare. Setul vine cu minifigurine ale tânărului Han, Chewie, Qi’ra, tânărului Lando Calrissian, Quay Tolsite și un Kessel Operations Droid, plus un droid DD-BD.

Speeder-ul lui Rey (Kit: 75099)

Rapid și ieftin. Asta rezumă speeder-ul lui Rey și acest set LEGO mult iubit. Dacă doriți un set simplu, ușor de asamblat și care arată minunat pe raft, alături de suporturile de cărți AT-AT, atunci acesta este setul pe care îl căutați. Aparatul de transport bătătorit al lui Rey debutează în The Force Awakens, unde se plimbă prin Jakku, colecționând tot ceea ce găsește, în interiorul compartimentului său de depozitare. Din fericire, acest set LEGO este o recreație loială a acelei plimbări. Include o trapă de depozitare pentru a vă ascunde comorile minuscule, împreună cu o geantă montată lateral, blaster, ferăstrău și binoclu. Plus o minifigurină Rey.

AT-ST Walker (Kit: 75153)

Cu un rating solid de 4,5 stele pe Amazon de la peste 300 de clienți, AT-ST Walker este un set de nelipsit din colecția dvs. LEGO. Este greu de imaginat o colecție LEGO Star Wars completă fără unul dintre aceste vehicule terestre. În vreme ce Rezistența are transportul lor iconic – X-Wing – inconfundabila creație cu două picioare a Imperiului ar putea să nu fie la fel de cunoscută ca AT-AT-ul mai mare. Totuți, acest set este la fel de distractiv de construit. Kitul vine cu un Rebel Trooper, Baze Malbus și o minifigurină de șofer. Cu 449 de bucăți, acest set este o construcție distractivă, care nu va dura zile întregi.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

LIVE VIDEO Prefectul de Alba face declarații după ce județul a depășit incidența de 3 la mie și intră în Scenariul Roșu

Publicat

Prefectul Nicolae Albu face declarații în contextul creșterii incidenței COVID în județul Alba până la indicele de scenariul roșu.

Reamintim că județul Alba are incidență COVID la 14 zile de 3.06, potrivit datelor comunicate oficial de Grupul de Comunicare Strategică.

Știre în actualizare

Prefectul de Alba spune că marți va avea loc o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în care se vor lua o serie de măsuri.

Prefectul spune că măsurile se vor lua punctual, pe fiecare localitate și se vor intensifica măsurile de control.

Totodată acesta a anunțat că în județ mai există locuri în spitalele COVID, dar și la ATI.

În acest context, măsurile care pot fi aplicate, potrivit legislației în vigoare, sunt intrarea tuturor unităților de învățământ din sectorul preuniversitar în scenariul 3 (roșu) – adică activitate exclusiv online, obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile deschise, pe lângă cele interioare, întreruperea activității cu clienții la interior în restaurante, baruri, cafenele, cinematografe. Pentru restaurante/baruri/cafenele se poate permite continuarea serviciilor de catering/take away/delivery.

Astfel de măsuri sunt decise de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

PNL și-a impus cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean Alba. Marius Hațegan și Dumitru Fulea rămân adjuncții lui Dumitrel

Publicat

Cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean Alba au fost aleși marți în prima ședință de după constituirea noului consiliu.

Este vorba despre Dumitru Fulea și Marius Hațegan, doi reprezentanți ai PNL care de fapt și-au păstrat funcțiile de adjuncți ai lui Ion Dumitrel. 

Reconfirmarea lor în funcție de către majoritatea liberală din noul consiliu județean a fost o simplă formalitate.

Cei doi au fost propuși de altfel chiar de Ion Dumitrel și au fost aleși fără emoții, în condițiile în care liberalii deține 19 posturi de consilieri județeni.

Cei doi au obținut exact 19 voturi.

Alte propuneri făcute de partide:

Marcela Dărămuș – PSD (6 voturi)

Mihail David – USR PLUS (4 voturi)

Petronela Camelia Trîmbițaș (voturi)

Marius Hațegan
Dumitru Fulea
Simion Crețu
Marius Ceteraș
Adrian Negruțiu
Virgil Tătar
Simone Albani – Rocchetti
Raul – Dumitru Chiriac
Cătălin – Răzvan Comșa
Silvia Alina Hărăguș
Tudor Ponoran
Maria Mirela Mocan
Ioan Uțiu
Teodora Adela Bălău
Simona Itu
Ioan Dan Cherecheș
Marcel Simion
Vasile Stănescu
Cristian Barb

PSD

Călin Gheorghe Matieș
Eugenia Marcela Dărămuș
Laurențiu Crișan
Ioan Matei
Petru Romi Dragosin
Corneliu Mureșan

USR

Beniamin Todosiu
Mihail David
Gheorghe Claudiu Nemeș
Marius Nicolae Rof

PMP

Petronela Camelia Trîmbițaș
Filofteia Barstan
Laurențiu Marian Besoi

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Incidență de SCENARIU ROȘU în ALBA. Situația cazurilor COVID pe localități, actualizată de Direcția de Sănătate Publică

Publicat

Direcția de Sănătate Publică Alba a prezentat, marți, situația actualizată a incidenței cazurilor de COVID-19 în județ. Este vorba despre situația cazurilor noi în intervalul ultimelor 14 zile, raportate la mia de locuitori.

În total, la nivelul județului Alba, incidența cazurilor noi de COVID-19 în ultimele 14 zile este de 3.06 (anterior 2.95), potrivit DSP.

În perioada 6-19 octombrie 2020, la nivelul județului Alba s-au înregistrat 1.162 de infectări noi cu coronavirus (anterior 1.119).

Cele mai multe îmbolnăviri sunt în mediul urban, adică 947 (anterior 913), cu incidența de 4.15 (anterior 4.00).

Cea mai mare incidență a cazurilor noi este la Aiud – 7.04 (anterior 6.88). La Alba Iulia este de 4.28 (anterior 4.19). La Ocna Mureș este de 6.68 (anterior 6.53).

Incidență peste 3/mia de locuitori mai este la Câmpeni – 5.05 (anterior 4.78), Sebeș – 3.96 (anterior 3.81), Cugir – 3.71 (anterior 3.55).

TOP localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile (județul Alba) – în actualizare:

Mediul urban – 947 cazuri noi în perioada 6-19 octombrie – / rata incidenței COVID 4.15.

Localitate – populație – cazuri în perioada 6-19 octombrie – incidența cazurilor COVID-19

Aiud – 25566 – 180 cazuri7.04

Ocna Mureș – 14076 – 94 cazuri 6.68

Câmpeni – 7521 – 38 cazuri5.05

Alba Iulia – 76820 – 329 cazuri4.28

Sebeș – 33042 – 131 cazuri3.96

Cugir – 25884 – 96 cazuri3.71

Teiuș – 7303 – 15 cazuri2.05

Abrud – 5291 – 10 cazuri1.89

Blaj – 20792 – 42 cazuri2.02

Baia de Arieș – 3855 – 5 cazuri1.30

Zlatna – 8032 – 7 cazuri1.42

Mediul rural – 215 cazuri noi în perioada 6-19 octombrie / rata incidenței COVID – 1.42

Localitate – populație – cazuri în perioada 6-19 octombrie – incidența cazurilor COVID-19

Săliștea – 2395 – 18 cazuri – 7.52

Stremț – 2486 – 11 cazuri – 4.42

Ciugud – 3273 – 14 cazuri – 4.28

Cricău – 2016 – 8 cazuri – 3.97

Cut – 1285 – 5 cazuri – 3.89

Unirea – 4980 – 19 cazuri – 3.82

Rimetea – 1012 – 3 cazuri – 2.96

Sohodol – 1693 – 5 cazuri – 2.95

Vințu de Jos – 5525 – 16 cazuri – 2.90

Daia Română – 3141 – 9 cazuri – 2.87

Noșlac – 1834 – 5 cazuri – 2.73

Hopârta – 1160 – 3 cazuri – 2.59

Lunca Mureșului – 2597 – 6 cazuri – 2.31

Rădești – 1315 – 3 cazuri – 2.28

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate