Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Restanțe salariale de 767 de milioane de lei, achitate către angajații din Justiție. Alte miliarde, datorii față de aceștia

Publicat

Înalta Curte de Casație și Justiție a achitat anul trecut restanțe salariale de 767 milioane de lei, echivalentul a 153 milioane de euro.

Cu toate acestea, angajații din sistem mai însă au de încasat câteva miliarde de lei, scrie Europa Liberă, într-un articol documentat de jurnaliștii publicației.

Protest: Curtea de Apel Alba Iulia și o parte din instanțele subordonate vor judeca doar cauzele urgente. Motivul deciziei

Din aprilie 2023, cei aproximativ 8.600 de grefieri de ședință din întreaga țară obținuseră dreptul de a-și primi veniturile reîntregite, la nivelul celor acordate încă din 2017.

Este vorba de recuperarea a 23% din salariu – adică, în medie, 1.500 de lei lunar/de fiecare – sumă acordată anul trecut doar în unele dintre instanțe din țară.

În contextul în care și celelalte categorii de salariați – precum judecătorii sau personalul auxiliar – aveau drepturi salariale recunoscute în instanțele de judecată dar neachitate, Guvernul a dat pe 14 decembrie o Ordonanță de Urgență conform căreia banii se vor plăti în tranșe, timp de cinci ani.

De ce își cer angajații din justiție drepturile restante

Cele mai multe dintre cazuri sunt generate de aplicarea plafonării prevăzute de Legea – cadru nr.153/2017, mai scriu jurnaliștii de la Europa Liberă.

”Angajații au considerat că nu a fost aplicat corect coeficientul de multiplicare salarială, iar instanțele de judecată le-au dat, rând pe rând, dreptate.

S-a ajuns astfel la datorii cumulate timp de până la șase ani, la care se adaugă dobânzile legale sau cheltuieli de executare silită” scrie publicația.

O altă categorie sunt procesele declanșate de magistrații aflați deja în pensie care au cerut pensii mai mari, prin recalculare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Gheo

    joi, 16.05.2024 at 10:36

    De ce primesc acum salariul pe care ar fi trebuit să-l primească în 2018? Asta este întrebarea, iar răspunsul îl găsiţi aici Ministerul muncii link. Majoritatea curţilor de apel au refuzat să plătească salariul întreg, aşa cum chiar Ministerul Muncii a indicat, iar grefierii au muncit ani de zile cu salariul tăiat din pix. S-a dat în judecată şi s-a câştigat (era previzibil). Asta este adevaratul motiv pentru care statul trebuie să plătească restanţe.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax