Eveniment
Restaurarea Palatului Principilor din Alba Iulia. Costuri mai mari și termen prelungit pentru finalizarea lucrărilor
Termenul pentru finalizarea lucrărilor de restaurare desfășurate la Palatul Principilor din Cetatea Alba Iulia a fost prelungit, data de referință fiind 31 octombrie 2021. Potrivit reprezentanților Primăriei, lucrările de restaurare, reabilitare şi valorificare durabilă a corpului principal al Palatului Principilor din Cetatea Alba Iulia vor fi finalizate până în 30 iunie 2021, iar până la sfârșitul lui octombrie se vor amenaja și dota spațiile interioare. De asemenea, au crescut costurile cu manopera în construcții și valoarea contractului.
Decalarea graficului de lucrări a fost aprobată de finanțator, la solicitarea primăriei, care a invocat complexitatea lucrărilor de consolidare, investigare, conservare, restaurare, reconstituire, dotări interioare și amenajări expoziționale. De asemenea, potrivit sursei citate, lucrările implică expertiză de specialitate din partea istoricilor de artă și restauratorilor implicaţi în proiect, iar contestațiile care au marcat procedurile de achiziție a lucrărilor.
Termenul inițial pentru finalizarea lucrărilor era aprilie 2020. Acesta a fost prelungit cu un an și jumătate.
Finanțatorul a aprobat și actualizarea contractului de lucrări, în acord cu cerințele impuse de OUG 114/2018, care a generat creșterea costurilor cu manopera în sectorul construcții. În urma aprobării acestei modificări financiare, valoarea totală a proiectului este de 23,12 milioane de lei. Valoarea inițială era 16.211.034, 33 lei fără TVA (aproximativ 19 milioane, cu TVA).
„Din punctul nostru de vedere, noul termen de finalizare a lucrărilor este unul realist și permite o monitorizare atentă a acestora, având în vedere atenția, meticulozitatea și complexitatea cu care trebuie să tratăm intervenția asupra acestui monument istoric. Toate, în așa fel încât, la sfârșitul proiectului, să avem un complex de funcțiuni culturale și turistice în acord cu statutul istoric al Palatului, care să contribuie și la creșterea numărului de turiști“, a spus Voicu Paul, viceprimar cu atribuții de primar al Municipiului Alba Iulia.
Stadiul lucrărilor
Reprezentanții Primăriei precizează că una dintre cele mai importante lucrări, în contextul restaurării și valorificării edificiului, cea de reabilitare a şarpantei și a învelitorii, care a fost finalizată. Potrivit datelor furnizate de constructor, Euras SRL, în paralel s-au derulat desfaceri, demolări, dar și lucrări de consolidare și restaurare. Datele constructorului arată că, în această perioadă, au loc lucrări care se pretează la sezonul rece.
Stadiul fizic al lucrărilor realizate până acum este de aproximativ 34%.
Edificiul emblematic din Cetatea Alba Iulia şi-a trăit gloria în vremea Principatului Transilvaniei, când timp de peste 150 de ani (1541-1699), soarta regiunii a fost dirijată de la Alba Iulia. Se înţelege de la sine că reşedinţa principilor ardeleni a constituit pe parcursul epocii centrul şi cea mai importantă scenă a vieţii politice din Transilvania.
Lucrările din proiect
Pentru valorificarea durabilă a Palatului Principilor, în acord cu statutul său istoric cu valențe naționale și europene, vor avea loc lucrări de consolidare, conservare, restaurare dotări interioare și amenajări expoziționale.
Funcțiunile propuse prin proiectul amintit sunt culturale și sunt considerate de specialiști potrivite atât pentru clădire ca monument istoric, cât și pentru a atrage un număr cât mai mare de turiști.
În primul rând, se dorește amenajarea unui Muzeu al Principatului Transilvaniei. Se vor avea în vedere atât etapele de construcție a clădirii, cât și picturile valoroase din epoci diferite care pot fi conservate in situ.
Pe termen lung, proiectul va aduce un plus de valoare pe toate planurile, de la serviciile culturale, comerciale, de turism, alimentaţie publică, în plan local, și ulterior la dezvoltarea economică şi culturală pe plan judeţean, regional şi naţional.
Proiectul „Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru Expozițional Corp Principal E“ este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Programul este implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect.
Parteneri în proiect sunt Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Culturii și Identității Naționale.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News