Connect with us
Publicitate

Eveniment

Prima lovitură a regionalizării: Desființarea Direcției de Sănătate Publică Alba va produce șomaj și economii de doar 22.000 euro lunar

Publicat

Restructurarea direcțiilor județene de sănătate publică anunțată de ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, reprezintă o primă lovitură pe care județele mici o primesc în procesul regionalizării României, sub masca eficientizării  și a economisirii costurilor din sistemul de sănătate.

Județele care nu au forța să-și negocieze politic statutul de capitală regională sau nu intră în sfera intereselor electorale ale liderilor influenți din USL vor avea avea de suferit atât economic, cât și social. Regionalizarea va veni cu restructurări, șomaj și desființarea unor instituții județene.

Prima victimă a regionalizării făcută ”pe genunchi” este Direcția Județeană de Sănătate Publică Alba, care va fi desființată, alături de celelalte instituții similare din țară, pentru ca apoi să fie înființate structuri birocratice similare la nivel regional, în orașele care vor fi desemnate capitale ale regiunilor respective.

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu a declarat că măsura desfiinţării direcţiilor de sănătate publică judeţene şi caselor de asigurări de sănătate publică judeţene va aduce economii la  buget. El a mai spus că 2013 va fi anul marilor schimbări în sănătate, precizând că are sprijin politic pentru măsurile care vor fi luate. DSP-urile județene vor fi desființate, dar vor fi înființate opt direcții regionale în reședințele orașelor care vor fi desemnate capitale de regiune. În cazul DSP-urilor din Regiunea Centru, există indicii clare că Nicolăescu va înființa structura regională la Târgu Mureș, oraș de care ministrul Sănătății este ”legat” electoral. Tot de acolo provine și secretarul de stat Raed Arafat.

Economiile pe care sistemul de sănătate le va face cu salariile personalului disponibilizat din DSP-uri nu se vor putea resimți în servicii de mai bună calitate, iar costurile cu funcționarea acestora vor fi în mare măsură transferate către structurile birocratice regionale. Potrivit rapoartelor lunare publicate pe siteul propriu, DSP Alba are cheltuieli lunare cu personalul de circa 95.000 lei, la care se adaugă 85.000 lei contribuții la bugetul statului și asigurări sociale. Practic, economia pe care statul ar face-o prin restructurarea DSP Alba ar fi echivalentă cu 22.000 euro lunar, respectiv 264.000 euro anual.

Cheltuielile lunare ale DSP Alba se ridică la 1.206.370 lei – potrivit raportului unității pentru luna februarie 2013, publicat pe siteul instituției. Cu cea mai mare parte din această sumă (1.064.590 lei), DSP Alba a asigurat plata unor serviciilor medicale pentru spitalele din județ și pentru dispensarele medicale școlare. Chiar și în condițiile transferării atribuțiilor DSP Alba într-o structură regională, aceste cheltuieli lunare vor trebui făcute, singura economie rezultată din proiectul ministrului Sănătății fiind doar cea care se referă la personalul din cadrul DSP.

Documente: DSP Alba plati zilnice-luna februarie 2013

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. Gigi

    duminică, 17.03.2013 at 13:01

    Dsv sau dsp ? Hotărâti-va

  2. alexandru

    luni, 18.03.2013 at 09:29

    economiile sunt imense, de 223.000 de euro se asigura tratamentul la 150 de bolnavi internati. sistemul medical trebuie sa asigure servicii medicale, nu structuri birocratice inutile.statul trebuie restructurat pentru ca am ajuns sa paltim salariile bugetariilor din imprumuturi facute de statul roman.in acest moment avem sute de mii d ebugetari in plus, ei trebuie sa treaca in sistemul rpivat si sa aduca valoare adaugata economiei.imi aduc aminte ca era o vreme cand politistii primeau 11 milioane de lei pe luna pentru plata chiriei, isi vindeau partamentele la neamuri si apoi isi plateau singuri chirie.sau celebrele stimulente si prime primite de cei din administratiile financiare.toate acestea ne-au adus in pragul colapsului financiar.guvernul ponta se dovedeste mai abil decat guvernul boc si atac raul de la radacina: desfiinteaza institutiile cu totul.si vor urma si casele de pensii, inspectoaratele de politie,etc.regionalizarea trebuie sa aduca mai multa flexibilitate si mai putine institutii publice.abia astept sa numere cineva si agentiile din ministerul agriculturii.ce servicii de calitate oferea dsp?sau casa de sanatate?care nici acum nu stie cine ce are de palta catre ei.unii cetateni s-au trezit cu somatii de plata pe anii 2006-2008.asa de preformanti sunt bugetarii nostri.

  3. alexandru

    luni, 18.03.2013 at 15:48

    economia e substantiala.din calculele mele, se pot spitaliza suplimentar din aceste economii in jur de 460 de bolnavi pe an.

  4. kretzu

    luni, 18.03.2013 at 23:44

    250.000 E x 40 judete = 10 mil euro
    si asta doar din salarii
    mai trebuie adaugate facturile: curent, gaze, telefoane, benzina etc. + consumabile + servicii conexe

    nu prea inteleg ce vi se pare putin
    economia este substantiala

    incercati sa nu mai luati de bun tot ce va spun cei ce vor fi restructurati

    • moderatorul de serviciu

      marți, 19.03.2013 at 00:37

      @kretu, mai vorbim peste un an de economii. Nu era un articol contra, dar, dupa ultimele declaratii ale ministrului banii se vor duce in oncologie. Mi se pare aiurea sa dai oameni afara ca sa cumperi cu ei citostatice. Ca sa nu mai vorbim ca tratamentul la un om, la pret de lista, este in jur de 10.000 euro/luna. Mai bine avea grija la achizitiile de medicamente ca acolo se scurg mai toti banii din sanatate. Si oricum posturile astea desfiintate se vor regasi in suprastructurile regionale. Te astept cu o concluzie dupa regionalizare

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate