Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Rețea de canalizare menajeră, în localitățile Ohaba și Secășel. Proiectul a trecut de APM Alba

Publicat

Cetățenii din localitățile Ohaba și Secășel ar putea beneficia în curând de o rețea de canalizare menajeră. Proiectul privind înființarea sistemului centralizat de canalizare, în lungime totală de peste 15,3 km, a trecut de Agenția pentru Protecția Mediului Alba.

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat, pe 9 iunie, luarea deciziei etapei de încadrare – fără evaluarea impactului asupra mediului pentru proiectul „Înființare rețea de canalizare menajeră în comuna Ohaba”, ce urmează să fie amplasat în localitățile Ohaba și Secășel.

Potrivit documentației, în prezent, comuna Ohaba (localitățile Ohaba, Secășel şi Colibi) deţine un sistem centralizat de alimentare cu apă aflat în administrarea Apa CTTA SA. Alimentarea cu apă potabilă a satelor Ohaba, Secășel şi Colibi, se realizează din două surse:

  • rețeaua de alimentare cu apă a comunei Berghin (care se alimentează cu apă din sistemul microregional de alimentare cu apă – Firul 2- pentru judeţul Alba, prin sistemul centralizat de alimentare cu apa a localității Hăpria)
  • sursă subterană – dren de formă triunghiulară, având la fiecare capăt câte un puţ săpat: P1, P2 si P3 care comunică între ele şi care sunt legate la un bazin de colectare a apei.

În prezent, în localităţile componente ale comunei Ohaba nu există un sistem centralizat de canalizare. Evacuarea apelor uzate menajere rezultate din gospodării se face în decantoare şi fose septice individuale, existând riscul infestării pânzei freatice.

Rețea de canalizare menajeră pentru localitățile Ohaba și Secășel

Reţeaua de canalizare menajeră se va executa cu funcţionare gravitaţională acolo unde este posibil şi cu funcţionare prin pompare acolo unde relieful impune acest lucru.

Reţeaua de canalizare menajeră se va realiza din conducte PVC KG şi conducte PEHD, în lungime totală de 15.367,45 m, astfel:

  • reţea de canalizare cu funcționare gravitațională – conducte PVC Dn 200 – 315 mm, în lungime totală de 14.101,63 m
  • reţea de canalizare cu funcționare sub presiune – conducte PEHD Dn 110 mm, în lungime totală de 1.265,82 m

Pe traseul reţelelor de canalizare vor fi prevăzute: cămine de vizitare şi cămine de spălare pentru buna funcţionare a acestora.

Lucrările de investiție prevăd execuția a 200 racorduri la rețeaua de canalizare.

Pe traseul reţelei de canalizare în zona în care colectarea apelor uzate nu se poate face gravitaţional, au fost prevăzute patru staţii de pompare, echipate fiecare cu două pompe submersibile, cu tocător (1A+1R) dimensionate corespunzător pentru buna funcționare a rețelei de canalizare și a stației de epurare.

Pentru epurarea apelor uzate colectate din localitățile Ohaba și Secășel, proiectul prevede execuţia unei staţii de epurare mecano–biologică cu nămol activ: nitrificare-denitrificare, dimensionată hidraulic pentru Quz zi max = 70 mc/zi (0,8 l/s) și o încărcare organică corespondentă la 501 E.L.

Staţia de epurare va fi amplasată în localitatea Secășel, la cca. 100 m de malul drept al pârâului Secaș, în zonă neinundabilă.

Apa uzată epurată va fi evacuată, printr-o conductă PVC Dn 250 mm, având lungimea cca. 100 m, prevăzută cu o clapetă unicsens, în emisar pârâul Secaș. În zona de evacuare a apelor uzate se va amenaja malul cursului de apă amonte şi aval, pe o distanţă de 5 m, cu pereu zidit din dale de beton.

Conform documentației depuse, lucrările de investiție prevăd montarea unui mijloc de măsură a debitelor de apă uzată epurată evacuată în emisar (canal Parshall), pe conducta
de evacuare. În conformitate cu prevederile HG 188/2002, înainte de descărcarea în emisar – pârâul Secaș, limitele maxime ale indicatorilor de calitate a apei epurate vor fi:

Indicator de calitate – Valori admisibile

  • pH – 6,5-8,5
  • suspensii totale – 60 mg/l
  • CBO5 – 25 mg/l
  • CCO-Cr – 125 mg/l
  • NH4 – 3 mg/l
  • reziduu fix filtrabil la 105 0C –  2000 mg/l
  • extractibile – 20 mg/l

Nămolurile şi reziduurile rezultate din tehnologia de epurare se vor transporta în locuri special amenajate (depozite de deşeuri) autorizate, care acceptă această categorie de deşeuri.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax