Connect with us
Advertisement

Eveniment

Rezultate SIMULARE BACALAUREAT 2017 în Alba: Medii mai mari de 5 la peste 70% din elevii de clasa a XII-a

Bacalaureat Alba Iulia

Publicat

În perioada 13-17 martie, aproximativ 5.000 de elevi din judeţul Alba, din clasele XI-XII au susţinut testări în cadrul sesiunii de simulare Bacalaureat 2017.

Prezenţa a fost de peste 90%, record faţă de anii trecuţi, în judeţul Alba. A fost înregistrat şi un incident, o elevă din Cîmpeni a utilizat telefonul mobil în timpul testării la Istorie, astfel că a fost eliminată din sală. Va putea însă să participe la examenul de Bacalaureat din vară.
Simularea are ca obiective familiarizarea elevilor din clasele terminale de liceu cu rigorile examenului pe care îl vor susține la finalul învățământului liceal, stabilirea nivelului real de pregătire atins, precum și optimizarea pregătirii.
Subiectele au fost proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacitățile elevilor pe temele prevăzute în programa de examen, parcurse până la această dată. Corectarea lucrărilor s-a realizat în baza unor bareme care asigură unitatea și obiectivitatea evaluării.
În urma examenului de simulare a bacalaureatului – martie 2017, situația la nivelul județului Alba este următoarea:

La clasa a XI-a:
– proba Ea): înscrisi 2421, prezenți 2145, procent note peste 5 -60,19%
– proba Eb): înscrisi 90, prezenti 90, procent note peste 5 -86,67%
– proba Ec)-ISTORIE: înscrisi 727, prezenti 664, procent note peste 5 -75,00%
– proba Ec)-MATEMATICĂ: înscrisi 1694, prezenti 1569, procent note peste 5 – 46,70%

La clasa a XII-a:
– proba Ea): înscrisi 2681, prezenti 2473, procent note peste 5 – 72,62%
– proba Eb): înscrisi 97, prezenti 94, procent note peste 5 – 82,98%
– proba Ec)-ISTORIE: înscrisi 799, prezenti 773, procent note peste 5 -75,81%
– proba Ec)-MATEMATICĂ: înscrisi 1882, prezenti 1667, procent note peste 5 – 61,19%
– proba Ed): înscrisi 2681, prezenti 2318, procent note peste 5 – 66,37%

Din informațiile mai sus prezentate se poate observa o creștere a procentului notelor peste 5 la clasa a XII-a la fiecare proba de examen, față de clasa a XI-a. Media procentului notelor peste 5 la probele de examen la clasa a XII-a este de 71,79% iar la clasa a XI-a de 67,14%. Acest lucru demonstrează faptul că elevii claselor a XII-a, care se află în pragul examenului de bacalaureat, sunt mai pregătiți și mult mai responsabili de faptul că trebuie să se pregătească intens pentru promovarea examenului de bacalaureat.

Inspectorul școlar general, prof. Eugenia Marcela Dărămuș, se va întâlni cu directorii colegiilor și liceelor din județ, va face o analiza a rezultatelor obținute pe fiecare unitate de învățământ, într-o ședință de lucru, în vederea găsirii celor mai bune soluții pentru remedierea problemelor, acolo unde situația o impune, și pentru îmbunătățirea rezultatelor la examenul din vară.

Tinerilor care se află în pargul examenelor naționale le propune Reteta succesului:” studiază atunci când alții dorm; muncește atunci când ceilalți lenevesc; pregătește-te pe când alții se joaca; visează în vreme ce alții doar își doresc.” (William A. Ward).

Citeşte şi SIMULARE BACALAUREAT 2017. Elevă din Alba, eliminată din sală, la proba obligatorie a profilului. SUBIECTE şi BAREME publicate de minister

 

Anul trecut, judeţul Alba era pe locul doi în ţară, din punct de vedere al ratei de promovare – 46,6% – a examenului de Bacalaureat după rezultatele la sesiunea de simulare 2016 ale elevilor de clasa a XII-a. Pe primul loc se afla Clujul, iar pe al treilea Galaţiul. La clasa a XI-a, judeţul Alba se afla pe locul 5 la nivel naţional, cu rată de promovare de 30,7%.

Vezi şi REZULTATE SIMULARE BAC 2016 în Alba: 5 note de zece la Română şi Matematică, dar şi sute de note foarte mici

Examenul de Bacalaureat, sesiunea 2017, începe în 6 iunie, cu prima probă, de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala în limba româna – proba A. Înscrierile candidaţilor la sesiunea de vară încep în 22 mai. Primele rezultate vor fi cunoscute în 5 iulie.

Citește și BACALAUREAT 2017: MODELE de SUBIECTE, calendar şi detalii de la Ministerul Educaţiei. TOATE datele pentru candidaţi

CALENDARUL examenului de Bacalaureat naţional 2017

Sesiunea iunie-iulie 2017

22 – 26 mai 2017: Înscrierea candidatilor la prima sesiune de examen

26 mai 2017: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a / a XIII-a

6 – 7 iunie 2017: Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala în limba româna – proba A

8 – 9 iunie 2017: Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala în limba materna – proba B

9, 12 – 13 iunie 2017: Evaluarea competentelor digitale – proba D

14 – 16 iunie 2017: Evaluarea competentelor lingvistice într-o limba de circulatie internationala – proba C

26 iunie 2017: Limba si literatura româna – proba Ea) – proba scrisa

27 iunie 2017: Limba si literatura materna – proba Eb) – proba scrisa

28 iunie 2017: Proba obligatorie a profilului – proba Ec) – proba scrisa

30 iunie 2017: Proba la alegere a profilului si specializarii – proba Ed) – proba scrisa

5 iulie 2017: Afisarea rezultatelor (pâna la ora 16:00) si depunerea contestatiilor (orele 16:00 – 20:00)

6 – 9 iulie 2017: Rezolvarea contestatiilor

10 iulie 2017: Afisarea rezultatelor finale

Condiţii pentru desfăşurarea examenului

În OMECŞ 5.070/2016 sunt explicate condiţiile de desfăşurare a examenului de Bacalaureat 2017.

Recunoasterea si echivalarea rezultatelor obtinute la examene cu recunoastere internationala pentru certificarea competentelor lingvistice în limbi straine si la examene cu recunoastere europeana pentru certificarea competentelor digitale se fac în conformitate cu metodologiile de recunoastere si echivalare si cu lista examenelor aprobate prin Ordinul ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 5.219/2010, cu modificarile ulterioare.

Comisiile de bacalaureat judetene/a municipiului Bucuresti asigura dotarea cu camere de supraveghere video si audio functionale a salilor în care se desfasoara probele examenului de bacalaureat national, a salilor în care se descarca si se multiplica subiectele, precum si a salilor în care se preiau, se evalueaza si se depoziteaza lucrarile scrise.

Activitatea de monitorizare a desfasurarii examenului de bacalaureat prin intermediul camerelor de supraveghere se va desfasura în conformitate cu o procedura stabilita de Comisia Nationala de Bacalaureat.

În vederea asigurarii desfasurarii corecte a examenului de bacalaureat, în conformitate cu prevederile reglementarilor în vigoare, comisiile de bacalaureat din centrele de examen si comisiile de bacalaureat judetene/a municipiului Bucuresti verifica, prin sondaj, înregistrarile audio-video din salile de examen, dupa încheierea probei scrise. În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constata nereguli, fraude sau tentative de frauda ori în cazul în care exista sesizari privitoare la nereguli, fraude sau tentative de fraude, verificarea se face pentru înregistrarile din toate salile de examen din centrul respectiv.

Daca, în urma verificarilor, se constata existenta unor nereguli, fraude sau tentative de frauda, respectiv nerespectarea reglementarilor privitoare la organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat, comisia de bacalaureat din centrul de examen ia masurile ce se impun, care pot merge pâna la eliminarea candidatilor din examen. Comisia de bacalaureat din centrul de examen anunta comisia de bacalaureat judeteana/a municipiului Bucuresti, care propune eventualele masuri de sanctionare si anunta, dupa caz, Comisia Nationala de Bacalaureat.

În procesul de evaluare initiala a lucrarilor scrise si de rezolvare a contestatiilor, în cazul în care diferenta dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult 0,50 puncte, notele obtinute se trec, pe fiecare lucrare în parte, cu cerneala rosie, de catre profesorii evaluatori, dupa ce este verificata concordanta cu borderourile individuale, si se semneaza de acestia. Nota finala se trece pe lucrare, în prezenta profesorilor evaluatori, de catre presedintele comisiei. Presedintele comisiei calculeaza nota finala, ca medie aritmetica cu doua zecimale a notelor acordate de evaluatori, fara rotunjire si semneaza.

În cazul în care diferenta între notele acordate de cei doi evaluatori este mai mare de 0,50 puncte lucrarea va fi recorectata de alti doi profesori evaluatori numiti de presedintele comisiei. Nota rezultata în urma reevaluarii este nota care se trece pe lucrare si reprezinta nota finala. Sub nota semneaza cei patru evaluatori si presedintele comisiei. Numarul pachetului si numarul de ordine al lucrarilor care necesita a treia evaluare sunt consemnate într-un proces-verbal, semnat de cei amintiti anterior.

Dupa încheierea evaluarii si deschiderea lucrarilor, presedintele comisiei de contestatii analizeaza notele acordate dupa reevaluare, în comparatie cu cele acordate initial. În situatia în care se constata diferente de notare mai mari de 1 punct, în plus sau în minus, între notele de la evaluarea initiala si cele de la contestatii, presedintele comisiei de contestatii numeste o a treia comisie formata din alti doi profesori cu experienta, altii decât cei care au evaluat initial lucrarile în centrul de contestatii.

Reevaluarea se va face dupa o noua secretizare a lucrarilor, respectând cu strictete baremul de evaluare si toate procedurile de evaluare. Nota acordata de a treia comisie este nota finala a comisiei de contestatii.

Nota definitiva nu mai poate fi modificata si reprezinta nota obtinuta de candidat la proba respectiva.

Candidatii care depun contestatii completeaza si semneaza o cerere tipizata în care se mentioneaza faptul ca nota initiala se poate modifica, dupa caz, prin crestere sau descrestere, prin nota acordata la contestatii.

Se interzice candidatilor la examenul de bacalaureat sa introduca în salile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacose, posete si altele asemenea, candidatii având obligatia de a lasa obiectele mentionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilita de comisia de bacalaureat în acest scop.

Candidatii care refuza depozitarea obiectelor mentionate la alin. (1) în sala stabilita de comisia de bacalaureat în acest scop nu vor fi primiti în examen.

Se interzice candidatilor la examenul de bacalaureat sa aiba, în salile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbracaminte sau încaltaminte, în penare si altele asemenea sau în bancile în care sunt asezati în salile de examen, orice fel de lucrari: manuale, carti, dictionare, culegeri, formulare, memoratoare, notite, însemnari, rezumate, ciorne sau lucrari ale altor candidati etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Se interzice candidatilor sa aiba, în salile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbracaminte sau încaltaminte, în penare si altele asemenea, sau în bancile în care sunt asezati în salile de examen, telefoane mobile, casti audio, precum si orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la retele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidati ori cu exteriorul.

Se interzice candidatilor la examenul de bacalaureat sa comunice între ei sau cu exteriorul, sa transmita ori sa schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notite sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidati sau cu exteriorul.

Candidatii care încalca regulile mentionate vor fi eliminati din examen, indiferent daca materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent daca au fost introduse de acestia ori de alti candidati, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane si indiferent daca ei au primit ori au transmis materialele interzise.

Încalcarea regulilor mentionate va fi considerata tentativa de frauda, iar candidatii respectivi nu mai pot participa la probele urmatoare si sunt declarati „eliminati din examen”, fara posibilitatea recunoasterii, în sesiunile urmatoare, a notelor la probele promovate anterior eliminarii, inclusiv a probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale. Acesti candidati nu mai au dreptul de a participa la urmatoarele doua sesiuni ale examenului de bacalaureat. Calculul celor doua sesiuni la care candidatii „eliminati din examen” nu mai au dreptul de a participa se face fara luarea în considerare a sesiunii speciale a examenului de bacalaureat.

Înainte de începerea probelor, asistentii prezinta candidatilor prevederile metodologice legate de organizarea si desfasurarea corecta a examenului de bacalaureat si le solicita sa predea toate eventualele materiale si obiecte care, potrivit reglementarilor în vigoare pentru examenul de bacalaureat, sunt interzise în sala de examen.

Apoi. candidatii vor semna un process-verbal cu aceste prevederi si mentiunea ca stiu ca nerespectarea regulilor mentionate are drept consecinta masurile amintite.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement