Eveniment
Risc mare de avalanșă în Munții Șureanu, Parâng și Făgăraș, la cota 1800. Stratul instabil de zăpadă atinge jumătate de metru
Meteorologii avertizează că există un risc mare de avalanşă în Munţii Şureanu, Parâng și Făgăraș.
Potrivit buletinului meteo emis de autorități pentru perioada 16 – 18 ianuarie, în cazul munţilor Parâng – Şureanu, la peste cota 1800 metri se regăsește un strat instabil de pulver ce are pe alocuri 30-50 cm şi plăci de vânt, mai vechi pe versanţii nordici şi estici şi recente pe versanţii sudici şi sud-estici.
Stratul de pulver este depus îndeosebi peste plăci de vânt şi cruste îngheţate, dar şi peste zăpadă acumulată din ninsorile precedente, cu slabă coeziune la straturile mai stabile din profunzime. În zonele adăpostite şi pe văi se găsesc depozite însemnate de zăpadă.
La supraîncărcări se pot declanşa avalanşe de dimensiuni medii şi izolat mari, pe pantele cele mai înclinate, ce pot angrena atât zăpada proaspătă cât şi cea din ninsorile precedente, riscul fiind mai ridicat în zonele adăpostite cu acumulări mari de zăpadă.
Conform sursei citate, între 1500 şi 1800 m, stratul e local mai însemnat şi există riscul declanşării unor avalanşe de dimensiuni mici şi izolat medii în condiţii de supraîncărcare, fiind întâlnite zone cu depozite mai însemnate de zăpadă, îndeosebi pe versanţii sudici.
Sub 1500 m stratul are dimensiuni reduse.
Citește și: Totul despre vortexul polar care îngheață Europa: ce este și cum funcționează. Cum va arăta vremea după destrămarea lui
Și în Munţii Făgăraş, la peste 1800 m, în partea superioară a stratului se regăsește un strat instabil compus din zăpadă pulver sau recent depusă ce depăşeşte pe alocuri 50 cm.
Pe versanţii nordici şi estici întâlnim plăci de vânt mai vechi, acoperite cu zăpadă proaspătă, iar pe cei sudici şi sud-estici plăci de vânt recente.
În profunzime predomină cristalele fine şi faţetate dar întâlnim şi cruste de gheaţă. O parte din zăpadă a fost spulberată şi depozitată pe văile adăpostite unde acumulările de zăpadă sunt mai însemnate.
Cum va fi vremea
Vremea va rămâne încă câteva zile deosebit de rece, iar pe parcursul nopților și al dimineților va fi ger, la început în nord-vest, nord-est și centru, apoi și în celelalte regiuni.
Temperaturile minime vor coborî frecvent sub -10 grade și se vor încadra, în general, între -18 și -8 grade, cu cele mai scăzute valori în depresiunile intramontane, îndeosebi din estul Transilvaniei, sub -20 de grade.
Maximele diurne vor fi preponderent negative și se vor încadra, în general, între -10 și 0 grade. Local se va semnala ghețuș, precizează meteorologii.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News