Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Riscul de miocardită la tineri după vaccinare vs. după infectare cu SARS-CoV-2. Explicațiile șefului CNCAV, Valeriu Gheorghiță

Publicat

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a explicat vineri la Digi24 care este riscul ca un tânăr să facă miocardită după ce se îmbolnăvește cu SARS-CoV-2 versus cei care se vaccinează.

Medicul prezentat date statistice din care rezultă că sunt mult mai multe cazuri de miocardită la tinerii care au avut Covid-19 decât la cei care au avut-o ca reacție adversă la vaccin.

Medicul a explicat de mai multe ori care sunt reacțiile adverse post-vaccinare, iar recent a vorbit despre cazurile extrem de rare de miocardită apărute.

Agenția Europeană a Medicamentului a recunoscut miocardita și pericardita ca reacții adverse în urma vaccinării cu serurile produse de Pfizer și Moderna.

Care este riscul de a face miocardită dacă te vaccinezi vs. te îmbolnăvești de Covid?

“Între 12-15 ani rata de acoperire vaccinală este 3.5%, iar la 16-19 este în jur de 17%. Mizez pe faptul că mulți sunt plecați împreună cu părinții în concedii.

A fost perioada de un an de zile în care a fost cum a fost învățământul, dar acesta este mesajul nostru ca un număr cât mai mare de părinți și bunici să se vaccineze pentru a-și proteja copiii.

Avem în momentul acesta două vaccinuri autorizate (n. red. pentru copii) Pfizer și de luni, din doi august, vom putea folosi și vaccinul de la Moderna, avem peste 2600 de cabinete de medicină de familie unde se derulează activități de vaccinare.

Este important să avem în vedere vaccinarea și protejarea copiilor. Unul dintre factorii care a ținut pe loc vaccinarea în rândul tinerilor a fost legat de apariția unor cazuri de miocardită după vaccinare.

Sunt date publicate recent care arată că după infecția SARS-CoV-2 riscul de miocardită la bărbații sub 20 de ani este de șase ori mai mare decât riscul de miocardită ca reacție adversă după vaccinare.

Două cazuri de miocardită din 125.000 de vaccinați

Dacă mă gândesc să nu îmi vaccinez copilul să nu facă miocardită, aceasta este o greșeală. Au fost două cazuri raportate la doi băieți, doi tineri de 17 ani, din 125.000 de persoane vaccinate.

Amândouă cazurile au avut o evoluție favorabilă. Și în Israel au fost câteva zeci de cazuri la tineri și toate au avut o evoluție favorabilă.

Este considerată o incidență foarte rară. Vaccinurile au reacții adverse, dar ele sunt gestionabile, sunt diagnosticate și evoluția este bună.

450 de cazuri de miocardită la 1 milion de bolnavi de COVID

Dacă crește numărul de cazuri la nivel comunitar și riscul de infecție al copilului este crescut, există totuși un risc de a face miocardită, el este estimat la 450 de cazuri la un milion de tineri care fac Covid.

Vaccinând 1 milion de persoane cu doza doi este un risc de apariție a 50-55 de cazuri de miocardită, toate forme ușoare cu evoluție favorabilă.

La școală cel mai probabil se va purta mască de protecție, fiind vorba de spații închise și aglomerări de persoane”, a declarat Valeriu Gheorghiță la Digi24.

Ce este miocardita și ce simptome are

Miocardita reprezintă inflamația mușchiului inimii-miocardul. Poate afecta atât funcția contractilă a inimii – funcția de pompă, cât și funcția electrică- ducând la tulburări de ritm, până la moarte subită, ca primă manifestare a miocarditei.

Simptomele cele mai frecvente sunt: durerea toracică, fatigabilitatea, dispneea – respirație dificilă la mers sau de repaus, palpitațiile.

În cazurile severe- forma fulminantă a miocarditei- pacientul se prezintă deobicei cu tablou clinic de șoc cardiogen- semne de debit cardiac scăzut- hipotensiune, alterarea statusului neurologic, insuficiență multiplă de organe, ce necesită intervenții medicale imediate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax