Connect with us
Advertisement

Actualitate

Rodica Andronescu: „După a doua sesiune de bacalaureat numărul şomerilor din Alba va creşte”. Mai mult de jumătate din tinerii înregistraţi la AJOFM au terminat liceul

Publicat

În judeţul Alba la sfârşitul lunii iulie, numărul şomerilor înregistraţi era de 10.005. Potrivit preşedintei Organizaţiei de Femei PDL Alba, Rodica Andronescu mai mult de jumătate din cei care se află în evidenţele AJOFM Alba, mai exact 6763 nu primesc indemnizaţie lunară. Andronescu a precizat că numărul celor care nu au găsit un loc de muncă în județ a crescut şi este de părere că după finalizarea celei de-a doua sesiuni de bacalaureat, numărul tinerilor care vor ajunge să primească indemnizaţie şi să nu aibă unde munci va fi şi mai mare. În Alba sunt 547 de absolvenţi de liceu şi studii superioare care beneficiază de un venit lunar din partea AJOFM.

Tinerii sunt cei care nu au un viitor asigurat în judeţul Alba, potrivit Rodicăi Andronescu care a precizat că sunt înregistraţi 547 absolvenţi, dintre care 54 au terminat studii superioare şi 368 au absolvit liceul, 96 sunt absolvenți de liceu teoretic, 5 absolvenți de școală postliceală, 17 absolvenți de învățământ special, școli special pentru personae cu handicap.

Aceasta a mai adăugat că are siguranţa că după a doua sesiune de bacalaureat, care a început luni, „ numărul şomerilor înregistraţi va fi în creştere”. Din punctul ei de vedere o bază de date la nivel naţional, cu toţi elevii care au părăsit şcoala ar fi de mare folos, pentru că astfel vor putea fi trimişi spre centre de calificare care să îi asigure un loc de muncă. În judeţul Alba avem industrie construcţii de maşini, industrie alimentară, a lemnului, de confecţii, motiv pentru care ar trebui să existe cursuri de formare pentru tineri.

La 31 iulie, în judetul Alba, rata şomajului înregistrat de ANOFM era de 5,61%, mai mare decât media pe țară, cu un total de 10.005 șomeri inregistrati, din care 41,45% femei.

Rodica Andronescu spune că şi „femeile din Alba sunt vulnerabile în faţa disponibilizărilor, iar femeile din mediul rural sunt cele mai dezavantajate. Două cauze defavorizante sunt lipsa acceslui la educaţie şi mentalităţile care o îngrădesc pe femeia din mediul rural să urmeze un curs de formare, să obţină o calificare şi apoi să îşi găsească un loc de muncă”.

În judeţul Alba există un singur Centru local de formare prin reţeau AJOFM, la Blaj. În cursul lunii august în cadrul acestui centru se organizează un curs de calificare pentru operatori maşini cu comandă numerică, cosmetician, bucătar, frizer, manichiurist, pedichiurist, agent de securitate. Şi cu toate acestea ar fi trebuit să existe clase în învăţământul preuniversitar cu specializările sudor sau operator maşină cu comandă numerică, care să pregătească în funcţie de certificatul de absolvire tinerii. În judeţul Alba, pentru sudori nu există nicio clasă, în condiţiile în care spune Andronescu „această meserie este foarte căutată atât pe piaţa locală, cât şi pe piaţa naţională şi europeană a muncii”.

În schimb pentru operatori maşină cu comandă numerică, există o clasă la Cugir, dar nevoie mare de formare este la Blaj. Deşi este un municipiu unde investiţiile străine sunt în floare, Blajul este pe locul II la numărul de şomeri înregistraţi la nivelul lunii iulie, pentru că locurile de muncă solicită calificări pe care şomerii nu le au.

În judeţul Alba din cei 10.005 șomeri înregistrți, 6763 sunt șomeri neindemnizați.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement