Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Rodica Andronescu: „După a doua sesiune de bacalaureat numărul şomerilor din Alba va creşte”. Mai mult de jumătate din tinerii înregistraţi la AJOFM au terminat liceul


Publicat

În judeţul Alba la sfârşitul lunii iulie, numărul şomerilor înregistraţi era de 10.005. Potrivit preşedintei Organizaţiei de Femei PDL Alba, Rodica Andronescu mai mult de jumătate din cei care se află în evidenţele AJOFM Alba, mai exact 6763 nu primesc indemnizaţie lunară. Andronescu a precizat că numărul celor care nu au găsit un loc de muncă în județ a crescut şi este de părere că după finalizarea celei de-a doua sesiuni de bacalaureat, numărul tinerilor care vor ajunge să primească indemnizaţie şi să nu aibă unde munci va fi şi mai mare. În Alba sunt 547 de absolvenţi de liceu şi studii superioare care beneficiază de un venit lunar din partea AJOFM.

Tinerii sunt cei care nu au un viitor asigurat în judeţul Alba, potrivit Rodicăi Andronescu care a precizat că sunt înregistraţi 547 absolvenţi, dintre care 54 au terminat studii superioare şi 368 au absolvit liceul, 96 sunt absolvenți de liceu teoretic, 5 absolvenți de școală postliceală, 17 absolvenți de învățământ special, școli special pentru personae cu handicap.

Aceasta a mai adăugat că are siguranţa că după a doua sesiune de bacalaureat, care a început luni, „ numărul şomerilor înregistraţi va fi în creştere”. Din punctul ei de vedere o bază de date la nivel naţional, cu toţi elevii care au părăsit şcoala ar fi de mare folos, pentru că astfel vor putea fi trimişi spre centre de calificare care să îi asigure un loc de muncă. În judeţul Alba avem industrie construcţii de maşini, industrie alimentară, a lemnului, de confecţii, motiv pentru care ar trebui să existe cursuri de formare pentru tineri.

La 31 iulie, în judetul Alba, rata şomajului înregistrat de ANOFM era de 5,61%, mai mare decât media pe țară, cu un total de 10.005 șomeri inregistrati, din care 41,45% femei.

Rodica Andronescu spune că şi „femeile din Alba sunt vulnerabile în faţa disponibilizărilor, iar femeile din mediul rural sunt cele mai dezavantajate. Două cauze defavorizante sunt lipsa acceslui la educaţie şi mentalităţile care o îngrădesc pe femeia din mediul rural să urmeze un curs de formare, să obţină o calificare şi apoi să îşi găsească un loc de muncă”.

În judeţul Alba există un singur Centru local de formare prin reţeau AJOFM, la Blaj. În cursul lunii august în cadrul acestui centru se organizează un curs de calificare pentru operatori maşini cu comandă numerică, cosmetician, bucătar, frizer, manichiurist, pedichiurist, agent de securitate. Şi cu toate acestea ar fi trebuit să existe clase în învăţământul preuniversitar cu specializările sudor sau operator maşină cu comandă numerică, care să pregătească în funcţie de certificatul de absolvire tinerii. În judeţul Alba, pentru sudori nu există nicio clasă, în condiţiile în care spune Andronescu „această meserie este foarte căutată atât pe piaţa locală, cât şi pe piaţa naţională şi europeană a muncii”.

În schimb pentru operatori maşină cu comandă numerică, există o clasă la Cugir, dar nevoie mare de formare este la Blaj. Deşi este un municipiu unde investiţiile străine sunt în floare, Blajul este pe locul II la numărul de şomeri înregistraţi la nivelul lunii iulie, pentru că locurile de muncă solicită calificări pe care şomerii nu le au.

În judeţul Alba din cei 10.005 șomeri înregistrți, 6763 sunt șomeri neindemnizați.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO INCENDIU în localitatea Valea Verde, comuna Sohodol. O casă a luat foc. Pompierii intervin cu două autospeciale

Publicat

Un incendiu a izbucnit sâmbătă seara în localitaeta Valea Verde din comuna Sohodol. Din primele informații, flăcările au cuprins o casă nelocuită.

Update: Potrivit ISU Alba, incendiul este localizat.
La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta pe o suprafață de aprox. 40 mp la nivelul acoperișului. Fără victime sau pericol de propagare.

Știrea inițială

Potrivit ISU Alba, Stația de pompieri Câmpeni împreună cu SVSU Sohodol intervin pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la casa de locuit în localitatea Valea Verde, comuna Sohodol.

Din primele informații arde o casă nelocuită.

Pompierii intervin cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD.

Acțiunea este în dinamică, revenim cu detalii.

foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Vine iarna! Zăpadă de aproape jumătate de metru pe Transfăgărășan. Ninge în mai multe zone din țară

Publicat

În mai multe zone din țară deja ninge, iar pe Transfăgărășan zăpada atinge și jumătate de metru. De asemenea, a nins abundent în ultimele ore în Harghita, Vatra Dornei și în Bucegi.

Pe Transfăgărășan, ninge fără oprire, zăpada s-a depus peste drumuri, iar utilaje intervin, după cum se poate poate vedea în imaginile publicate, sâmbătă, de Salvamont Argeș.

Și vântul a bătut puternic, iar temperaturile au coborât până la minus zece grade Celsius.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO REPORTAJ: Sebastian Ispas, artistul tatuator din Alba Iulia care imortalizează pe piele poveștile de viață ale clienților

Publicat

Tatuajele fac parte din evoluția omului în societate încă din cele mai vechi timpuri. De la simboluri sacre sau apartenența la un trib, tatuajele au evoluat și au devenit adevărate opere de artă pe canvasuri vii. 

Am vrut să aflăm povestea tatuajelor, dar mai ales povestea din spatele omului  care tatuează, așa că am stat de vorba cu Sebastian Ispas, unul dintre cei mai cunoscuți artiști tatuatori din județul Alba. 

L-am găsit pe Sebastian la treabă, în studioul său din Alba Iulia, ”Atelier 11”, deschis de aproape un an și jumătate.

”S-a născut mai mult ca o idee”

Sebastian tatuează de peste șapte ani, însă pasiunea pentru artă și desen este una genetică. Parcursul a fost unul firesc: ambii părinți artiști plastici și profesori în domeniu, a urmat Liceul de Arte din Alba Iulia, iar apoi o facultate de design la Timișoara.

tatuaje Sebastian Ispas

Prin vara lui 2014, i s-a înfiripat ideea de a tatua: ”Am zis că pot să fac, că e foarte ușor și cu multă sudoare și perseverență mi-am dat seama că pot să fac treaba asta la un nivel mai avansat”, ne-a spus Sebastian în timp ce lucra la un tatuaj.

Un mare ajutor și îndrumător la început de drum a fost pentru Sebastian, Marius Bercea, unul dintre cei mai vechi tatuatori din Alba Iulia.

”E o senzație unică”

Momentul în care pune acul pe pielea clientului este o senzație unică pentru Sebastian, dar în același timp e nevoie de multă responsabilitate și trebuie să ai foarte multă grijă.

tatuaje Sebastian Ispas

Primul tatuaj pe care l-a făcut a fost pe o prietenă, iar al doilea pe un alt prieten, acela fiind și primul tatuaj care l-a mulțumit pe acesta.

În timp, cu multă muncă, dedicație și sute de ore petrecute cu aparatul de tatuat în mână, tânărul din Alba Iulia a ajuns la nivelul la care este acum.

Însă, trebuie să fi într-o continuă evoluție și să te perfecționezi pe zi ce trece, ne-a mai spus Sebastian.

”Noi tatuatorii avem și un mic rol de psiholog”

Oamenii prin desene, prin tatuaj vor să își expună viața lor, povestea lor. Fiecare tatuaj în sine reprezintă o poveste, iar pentru a o tatua cât mai bine, tatuatorul afla povestea de viața a persoanei respective.

tatuaje Sebastian Ispas

Între tatuator și client trebuie să existe o încredere reciprocă: clientul să fie încrezător, că artistul poate duce la bun sfârștit un proiect, iar tatuatorul să fie mulțumit la finalul ședinței că totul a ieșit așa cum și-a propus el.

Clienții trebuie să se regăsească în tatuajele lor la sfărșitul proiectului. A tatuat toate categoriile sociale și oameni din diferite domenii: medici, avocați, polițiști, ospătari, frizeri.

Tatuajele încă sunt privite cu puțină reticiență, dar trendul este într-o continuă schimbare.

Fiecare tatuator își are clientul lui și fiecare client are tatuatorul lui, din punct de vedere financiar

”Sunt persoane cărora prețurile mele li se par un pic cam mari, altele care zic ca sunt oke, iar altele zic că e prea puțin, diferă de la caz la caz. De obicei oamenii nu conștientizează că treaba asta o fac pentru o viață, nu îmi dai mie banii, ții dai ție cu alte cuvinte”, a spus Sebastian despre partea financiară.

Se câștigă bani din tatuat, dar investiția este destul de mare, mai ales dacă ai salon. Chirii, consumabile, servicii, taxe la stat, toate trebuie să se regăsească în prețul unui tatuaj, a mai completat acesta.

tatuaje Sebastian Ispas

În concluzie, realizarea unui tatuaj, este în primul rând o încredere reciprocă între tatuator și client. Mai presus de partea financiară, povestea celui care își face tatuajul trebuie să se regăsească perfect în ceea ce a ieșit în urma interacțiunii dintre acul de tatuaj, tușul și pielea clientului.

Mai exact, prioritar pentru Sebastian este ca la finalul unui tatuaj realizat în salonul său din Alba Iulia, clientul să plece fericit, iar el să fie mulțumit de munca pe care a facut-o.

Un video reportaj realizat de Cristian Panu și Raul Baciu – alba24.ro. 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: SPAP Sebeș, lucrări de dezinfecție în toate școlile de pe raza municipiului

Publicat

Începând cu data de 15 octombrie, toate unitățile de învățământ de pe raza municipiului Sebeș își desfășoară activitatea în mediul on-line.

Având în vedere incidența cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-COV 2, autoritățile publice din Sebeș au prevăzut activități de dezinfecție în toate școlile din oraș, în această perioadă când prezența fizică a elevilor este suspendată, astfel încât, la reluarea cursurilor, acestea să fie pregătite pentru a primi elevii și cadrele didactice.

Lucrările de dezinfecție au fost efectuate de către Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului (SPAP) Sebeș.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate