Connect with us
Advertisement

Actualitate

România are cele mai puține cazuri de cancer din Europa, dar cea mai mare mortalitate. Situaţia în judeţul Alba

Publicat

În România se înregistrează cele mai puține îmbolnăviri de cancer, din întreaga Europă. Cu toate acestea, mortalitatea este cea mai mare, din cauza sistemului medical axat în special pe tratamentul bolilor acute și al urgențelor. În ceea ce privește județul Alba, acesta a înregistrat, în ultimii cinci ani, cea mai ridicată rată de îmbolnăviri de cancer dintre județele din Regiunea Centru. Alba deține locuri „fruntașe” la cancerul pulmonar, cancerul de col uterin, cancerul colo-rectal, cancerul gastric și melanom malign.

„Avem un sistem sanitar fragmentat. Descentralizarea s-a concentrat pe bolile acute şi urgenţe. Fiecare bolnav cronic are câte unul sau două episoade acute sau de urgenţă în cinci ani. Am pus la punct sistemul de urgenţă, ceea ce este foarte bine, pentru că stabilizăm bolnavul, dar ce facem apoi cu pacientul cronic?” a declarat joi, preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, în cadrul adunării generale a Colegiului Medicilor din România (CMR).

Vezi și Țările în care rata îmbolnăvirilor de cancer este foarte mică. TOPUL statelor cu cele mai multe cazuri. Pe ce loc este România

Din acest motiv, mortalitatea prin cancer este cea mai mare din Europa, în timp ce incidenţa bolii oncologice este cea mai mică, a spus preşedintele CMR.

„Este un paradox ca în România să avem cea mai mică incidenţă a cancerului, dar cea mai mare mortalitate prin aceeaşi boală, dovadă că sistemul de depistare precoce nu funcţionează. Mortalitatea prin cancer de col este de trei ori mai mare decât în Europa, iar cea de cancer de sân este mai mare de 3,5 ori”, a precizat Astărăstoae.

Potrivit preşedintelui CMR, bolile cronice sunt principala problemă de sănătate publică, iar incidenţa lor este în continuă creştere.

Ca soluţii pentru îmbunătăţirea situaţiei, CMR propune, printre altele, integrarea îngrijirilor medicale şi serviciilor sociale pentru a îmbunataţi starea de sănătate a bolnavilor cronici şi realizarea unor dispensare-santinelă care să furnizeze date care pot fundamenta politicile naţionale destinate pacienţilor cronici.

Situaţia în judeţul Alba

În ceea ce privește județul Alba, la Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean Alba au fost înregistrate, în primele două trimestre ale anului trecut, 585 de cazuri noi de cancer. În 2012, numărul acestora era de 1.169, din care 816 s-au soldat cu decese. Comparativ, în 2008, erau trecute în evidenţe 1.269 cazuri de îmbolnăviri cu această afecţiune letală.

Anul trecut, în județul Alba au fost înregistrate 296 cazuri noi de cancer în primele trei luni ale anului şi 289 în al doilea trimestru. În ceea ce priveşte incidenţa cazurilor de cancer la sân, în 2013 au fost semnalate 30 de persoane diagnosticate până la sfârşitul lunii iunie, iar în 2012, 116.

Din studiul realizat de Centrul Regional de Sănătate Publică Târgu Mureş în 2008 pentru Regiunea Centru, la un total de 376.086 de locuitori în judeţul Alba la vremea respectivă, erau în evidenţele medicilor 1.269 de cazuri de cancer. În Alba s-au înregistrat cele mai multe din Regiunea Centru, 29,53%, mai multe decât în Sibiu (1189 cazuri, 27,67%) la o populație de 421.724 locuitori sau Covasna (889 cazuri, 20,69%). Potrivit studiului, cazurile noi de cancer din judeţele Braşov, Mureş, Harghita au fost raportate de către IOCN. Din 2008 până în prezent nu mai există studii comparative la nivel de regiune.

Acum cinci ani, incidenţa anuală la 100.000 de locuitori a cazurilor de cancer era în Alba de 337,4.

Raportat la populație, pentru anul în care a fost făcută cercetarea, incidența îmbolnăvirilor de cancer în județul Alba a este de 337,4 cazuri la 100.000 locuitori, în timp ce pentru Sibiu este de 281,9 cazuri la 100.000 locuitori. Rezultă că în Alba sunt cu 20% mai multe cazuri decât în județul Sibiu.

Majoritatea cazurilor de cancer afectează femeile, în proporție de 58,18%. În ceea ce priveşte grupele de vârstă, cele mai multe sunt înregistrate la segmentul 55-59 ani (642 cazuri), la 60-64 ani (573 cazuri), la 50-54 ani (541 cazuri), apoi la 70-74 ani (492 cazuri).

De asemenea, 27, 12% din populația județului suferă de cancer mamar, 23,41% de cancer de col uterin, 29,49% de cancer colono-rectal, 33,26% de cancer bronho-pulmonar, 25,63% de melanom malign și 35,16% de cancer gastric.

Blajul, pe primul loc între oraşele cu populaţie de aproximativ 30.000 de locuitori din Alba, din punct de vedere al cazurilor de cancer înregistrate la sfârşitul anului 2012

Potrivit unei statistici comparative între oraşe cu o populaţie de aproximativ 30.000 de locuitori din Alba, în 2012, Blajul era pe primul loc cu cele mai multe cazuri de cancer, la mică distanţă fiind urmat de Sebeş, iar pe locul trei, Aiud. Reprezentanţii Secţiei de Oncologie au precizat anul trecut, pentru Alba24.ro, că nu era finalizată o evidenţă cu date solide privind cazurile de cancer pe zonele din judeţul Alba.

Sebeşul a fost pe primul loc în 2011. Aiudul a fost în 2010. În ceea ce priveşte Munţii Apuseni, nu sunt aglomerări de 30.000 de locuitori cum sunt celelalte oraşe menţionate, astfel că situaţia a fost mai greu de evaluat.

Şeful Secţiei de Oncologie din cadrul Spitalului Judeţean Alba, medicul Răzvan Curcă a recunoscut în emisiunea “Testul de sinceritate” pe Alba24 că în ultimii 10 ani se înregistrează o creştere continuă a cazurilor de cancer, de circa 10-15% în fiecare an faţă de cel precedent.

Principalele cazuri de cancer şi factori de risc

Răzvan Curcă a enumerat şi cele mai întâlnite cazuri de cancer. La bărbaţi, sunt cele pulmonare, digestive (gastric şi colo-rectal). Pentru femei, principalele cancere la momentul actual sunt cele de sân şi de col uterin.

În ceea ce priveşte factorii de risc, aceştia pot fi foarte diferiţi, în funcţie de tipul de cancer. Pentru cel bronho-pulmonar, principalul factor de risc este fumatul, secondat de poluarea atmosferică, unii factori profesionali (de exemplu, expunerea la metale grele). În cazul cancerului de sân sunt factorii hormonali pe primul loc, apoi dieta, stil de viaţă, obezitatea. La cancerul de col uterin – expuneri la virus papilloma cu factor oncogenit. “Dacă aş ierarhiza cumva, se consideră că dacă de mâine nu s-ar mai fuma nicăieri pe glob, în 15-20 de ani ar scădea cazurile de cancer cu o treime”, a spus Răzvan Curcă.

Poluarea este un factor important în apariţia cazurilor de cancer. “Prin analogie, la nivel naţional, din cifrele pe care le avem la momentul actual, în ultimii 10 ani, prima unitate administrativ-teritorială din punct de vedere al numărului de cazuri este municipiul Bucureşti. Are cele mai multe cazuri de cancer din ţară raportat la populaţie, incidenţa este cea mai mare. Municipiul Bucureşti nu are nici măcar o centură funcţională, tot traficul este o imensă problemă, poluarea generată de autovehicule este cea mai mare”, a spus Curcă.

Despre alimentaţie

Medicul Răzvan Curcă a amintit că un aport caloric mai mult decât necesar, ce poate duce la obezitate este corelat cu apariţia diferitelor tipuri de cancer, spre exemplu de sân sau de prostată sau altele. Anumite forme de cancer sunt în legătură însă cu o alimentaţie bazată pe un conţinut mai mare de grăsimi saturate şi unul mai sărac în fructe şi legume. “Spre exemplu, dieta de tip fast food este corelată cu cazurile de cancer de intestin gros. Cea mai mare creştere în România se înregistrează la cancerul colo-rectal, s-a triplat numărul de cazuri comparativ cu nivelul dinainte de 1989″, a mai spus medicul oncolog.

La capitolul prevenţie, medicul susţine că este necesară promovarea unui stil de viaţă sănătos, mai ales în grădiniţe şi şcoli, atât stimularea mişcării în aer liber, a activităţilor sportive cât şi a consumului de fructe şi legume în detrimentul alimentelor de tip fast food.

sursă: mediafax

Citeşte şi Pacientele cu cancer la sân sau ginecologic pot fi operate și la Spitalul Județean de Urgenţă Alba. Precizări de la medici

Citeşte şi Primul GRUP de SUPORT pentru bolnavii de cancer, în Alba Iulia. Discuții cu actuali și foști bolnavi, sprijin psihologic pentru a depăși maladia

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement