Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

România are cele mai puține cazuri de cancer din Europa, dar cea mai mare mortalitate. Situaţia în judeţul Alba


Publicat

În România se înregistrează cele mai puține îmbolnăviri de cancer, din întreaga Europă. Cu toate acestea, mortalitatea este cea mai mare, din cauza sistemului medical axat în special pe tratamentul bolilor acute și al urgențelor. În ceea ce privește județul Alba, acesta a înregistrat, în ultimii cinci ani, cea mai ridicată rată de îmbolnăviri de cancer dintre județele din Regiunea Centru. Alba deține locuri „fruntașe” la cancerul pulmonar, cancerul de col uterin, cancerul colo-rectal, cancerul gastric și melanom malign.

„Avem un sistem sanitar fragmentat. Descentralizarea s-a concentrat pe bolile acute şi urgenţe. Fiecare bolnav cronic are câte unul sau două episoade acute sau de urgenţă în cinci ani. Am pus la punct sistemul de urgenţă, ceea ce este foarte bine, pentru că stabilizăm bolnavul, dar ce facem apoi cu pacientul cronic?” a declarat joi, preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, în cadrul adunării generale a Colegiului Medicilor din România (CMR).

Din acest motiv, mortalitatea prin cancer este cea mai mare din Europa, în timp ce incidenţa bolii oncologice este cea mai mică, a spus preşedintele CMR.

„Este un paradox ca în România să avem cea mai mică incidenţă a cancerului, dar cea mai mare mortalitate prin aceeaşi boală, dovadă că sistemul de depistare precoce nu funcţionează. Mortalitatea prin cancer de col este de trei ori mai mare decât în Europa, iar cea de cancer de sân este mai mare de 3,5 ori”, a precizat Astărăstoae.

Potrivit preşedintelui CMR, bolile cronice sunt principala problemă de sănătate publică, iar incidenţa lor este în continuă creştere.

Ca soluţii pentru îmbunătăţirea situaţiei, CMR propune, printre altele, integrarea îngrijirilor medicale şi serviciilor sociale pentru a îmbunataţi starea de sănătate a bolnavilor cronici şi realizarea unor dispensare-santinelă care să furnizeze date care pot fundamenta politicile naţionale destinate pacienţilor cronici.

Situaţia în judeţul Alba

În ceea ce privește județul Alba, la Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean Alba au fost înregistrate, în primele două trimestre ale anului trecut, 585 de cazuri noi de cancer. În 2012, numărul acestora era de 1.169, din care 816 s-au soldat cu decese. Comparativ, în 2008, erau trecute în evidenţe 1.269 cazuri de îmbolnăviri cu această afecţiune letală.

Anul trecut, în județul Alba au fost înregistrate 296 cazuri noi de cancer în primele trei luni ale anului şi 289 în al doilea trimestru. În ceea ce priveşte incidenţa cazurilor de cancer la sân, în 2013 au fost semnalate 30 de persoane diagnosticate până la sfârşitul lunii iunie, iar în 2012, 116.

Din studiul realizat de Centrul Regional de Sănătate Publică Târgu Mureş în 2008 pentru Regiunea Centru, la un total de 376.086 de locuitori în judeţul Alba la vremea respectivă, erau în evidenţele medicilor 1.269 de cazuri de cancer. În Alba s-au înregistrat cele mai multe din Regiunea Centru, 29,53%, mai multe decât în Sibiu (1189 cazuri, 27,67%) la o populație de 421.724 locuitori sau Covasna (889 cazuri, 20,69%). Potrivit studiului, cazurile noi de cancer din judeţele Braşov, Mureş, Harghita au fost raportate de către IOCN. Din 2008 până în prezent nu mai există studii comparative la nivel de regiune.

Acum cinci ani, incidenţa anuală la 100.000 de locuitori a cazurilor de cancer era în Alba de 337,4.

Raportat la populație, pentru anul în care a fost făcută cercetarea, incidența îmbolnăvirilor de cancer în județul Alba a este de 337,4 cazuri la 100.000 locuitori, în timp ce pentru Sibiu este de 281,9 cazuri la 100.000 locuitori. Rezultă că în Alba sunt cu 20% mai multe cazuri decât în județul Sibiu.

Majoritatea cazurilor de cancer afectează femeile, în proporție de 58,18%. În ceea ce priveşte grupele de vârstă, cele mai multe sunt înregistrate la segmentul 55-59 ani (642 cazuri), la 60-64 ani (573 cazuri), la 50-54 ani (541 cazuri), apoi la 70-74 ani (492 cazuri).

De asemenea, 27, 12% din populația județului suferă de cancer mamar, 23,41% de cancer de col uterin, 29,49% de cancer colono-rectal, 33,26% de cancer bronho-pulmonar, 25,63% de melanom malign și 35,16% de cancer gastric.

Blajul, pe primul loc între oraşele cu populaţie de aproximativ 30.000 de locuitori din Alba, din punct de vedere al cazurilor de cancer înregistrate la sfârşitul anului 2012

Potrivit unei statistici comparative între oraşe cu o populaţie de aproximativ 30.000 de locuitori din Alba, în 2012, Blajul era pe primul loc cu cele mai multe cazuri de cancer, la mică distanţă fiind urmat de Sebeş, iar pe locul trei, Aiud. Reprezentanţii Secţiei de Oncologie au precizat anul trecut, pentru Alba24.ro, că nu era finalizată o evidenţă cu date solide privind cazurile de cancer pe zonele din judeţul Alba.

Sebeşul a fost pe primul loc în 2011. Aiudul a fost în 2010. În ceea ce priveşte Munţii Apuseni, nu sunt aglomerări de 30.000 de locuitori cum sunt celelalte oraşe menţionate, astfel că situaţia a fost mai greu de evaluat.

Şeful Secţiei de Oncologie din cadrul Spitalului Judeţean Alba, medicul Răzvan Curcă a recunoscut în emisiunea “Testul de sinceritate” pe Alba24 că în ultimii 10 ani se înregistrează o creştere continuă a cazurilor de cancer, de circa 10-15% în fiecare an faţă de cel precedent.

Principalele cazuri de cancer şi factori de risc

Răzvan Curcă a enumerat şi cele mai întâlnite cazuri de cancer. La bărbaţi, sunt cele pulmonare, digestive (gastric şi colo-rectal). Pentru femei, principalele cancere la momentul actual sunt cele de sân şi de col uterin.

În ceea ce priveşte factorii de risc, aceştia pot fi foarte diferiţi, în funcţie de tipul de cancer. Pentru cel bronho-pulmonar, principalul factor de risc este fumatul, secondat de poluarea atmosferică, unii factori profesionali (de exemplu, expunerea la metale grele). În cazul cancerului de sân sunt factorii hormonali pe primul loc, apoi dieta, stil de viaţă, obezitatea. La cancerul de col uterin – expuneri la virus papilloma cu factor oncogenit. “Dacă aş ierarhiza cumva, se consideră că dacă de mâine nu s-ar mai fuma nicăieri pe glob, în 15-20 de ani ar scădea cazurile de cancer cu o treime”, a spus Răzvan Curcă.

Poluarea este un factor important în apariţia cazurilor de cancer. “Prin analogie, la nivel naţional, din cifrele pe care le avem la momentul actual, în ultimii 10 ani, prima unitate administrativ-teritorială din punct de vedere al numărului de cazuri este municipiul Bucureşti. Are cele mai multe cazuri de cancer din ţară raportat la populaţie, incidenţa este cea mai mare. Municipiul Bucureşti nu are nici măcar o centură funcţională, tot traficul este o imensă problemă, poluarea generată de autovehicule este cea mai mare”, a spus Curcă.

Despre alimentaţie

Medicul Răzvan Curcă a amintit că un aport caloric mai mult decât necesar, ce poate duce la obezitate este corelat cu apariţia diferitelor tipuri de cancer, spre exemplu de sân sau de prostată sau altele. Anumite forme de cancer sunt în legătură însă cu o alimentaţie bazată pe un conţinut mai mare de grăsimi saturate şi unul mai sărac în fructe şi legume. “Spre exemplu, dieta de tip fast food este corelată cu cazurile de cancer de intestin gros. Cea mai mare creştere în România se înregistrează la cancerul colo-rectal, s-a triplat numărul de cazuri comparativ cu nivelul dinainte de 1989″, a mai spus medicul oncolog.

La capitolul prevenţie, medicul susţine că este necesară promovarea unui stil de viaţă sănătos, mai ales în grădiniţe şi şcoli, atât stimularea mişcării în aer liber, a activităţilor sportive cât şi a consumului de fructe şi legume în detrimentul alimentelor de tip fast food.

sursă: mediafax

Citeşte şi Pacientele cu cancer la sân sau ginecologic pot fi operate și la Spitalul Județean de Urgenţă Alba. Precizări de la medici

Citeşte şi Primul GRUP de SUPORT pentru bolnavii de cancer, în Alba Iulia. Discuții cu actuali și foști bolnavi, sprijin psihologic pentru a depăși maladiaDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VREMEA până în 2 Mai, de Paști, în Transilvania, la munte și în celelalte regiuni din țară. Prognoza meteo pe 2 săptămâni

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie a prezentat prognoza de vreme pentru următoarele două săptămâni, în regiuni din țară.

În Transilvania, până în 2 mai, de Paște, vremea se încălzește apoi se răcește din nou.

Posibile ploi vor fi în intervalul 27-28 aprilie și la începutul lunii mai.

Vezi și Prognoza meteo / Vremea de FLORII, Paște și 1 Mai 2021

TRANSILVANIA

Valorile termice diurne vor fi tot mai ridicate de la o zi la alta, astfel în 22 aprilie se va ajunge la o medie a acestora de 16-17 grade.

Spre finalul săptămânii, este posibilă o scădere de temperatură, însă după 26 aprilie sunt prognozate medii ale temperaturilor maxime apropiate de mediile multianuale, care la nivelul regiunii vor înregistra o medie de 18-20 de grade.

În ceea ce privește evoluția temperaturilor minime, până în 26 aprilie media acestora se va situa în jur de 3 grade, cu o probabilitate destul de ridicată de fi mai scăzute în jurul datei de 25, iar pentru sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai sunt prognozate minime, în medie de 5-7 grade.

Pe tot parcursul intervalului de prognoză, sunt prognozate ploi locale, probabilitatea de apariție a acestora fiind mai ridicată în prima săptămână, în 27 și 28 aprilie și spre începutul lunii mai.

LA MUNTE

Până în 26 aprilie, vremea se va menține relativ rece, cu valori termice diurne pentru întreaga zonă ce vor oscila între 4 și 7 și minime preponderent negative, în general, cuprinse între -4 și 0 grade.

Spre sfârșitul intervalului de prognoză, se va încălzi treptat, media maximelor urmând să atingă 10-12 grade, iar minimele termice vor înregistra o medie de 2-4 grade.

Temporar vor fi precipitații în cea mai mare parte a intervalului, sub formă de ploaie, iar în zona înaltă și sub formă de lapoviță și ninsoare.

MARAMUREŞ

În primele zile ale intervalului vremea se va încălzi ușor de la o zi la alta, astfel în 22 aprilie se va ajunge la o medie a maximelor de 16 grade.

Spre finalul săptămânii (23 – 25 aprilie), este posibilă o scădere de temperatură, însă după 26 aprilie sunt prognozate medii ale maximelor apropiate de normalul climatologic al perioadei, care la nivelul regiunii vor înregistra o medie în creștere treptată spre 20 de grade.

Media temperaturilor minime va fi de 4-5 grade în primele zile ale intervalului, însă în jurul datei de 25 aprilie sunt estimate valori apropiate de limita de îngheț (1-2 grade).

În a doua săptămână de prognoză, sunt prognozate minime în limite normale pentru această perioadă, în medie de 6-8 grade.

Probabilitatea pentru precipitații, izolat mai însemnate cantitativ va fi mai ridicată în intervalul 20 – 23 aprilie, dar și spre finalul lunii aprilie (în zilele de 27 și 28) și începutul lunii mai.

BANAT

Vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel de la valori termice diurne în jur de 12 grade în prima zi a intervalului se va ajunge la o medie a acestora de 18-19 grade în data de 22 aprilie.

Ulterior este posibilă o scădere ușoară de temperatură, însă după 26 aprilie sunt prognozate medii ale temperaturilor maxime apropiate de mediile multianuale, ce se vor situa în jurul valorii de 21 de grade.

Media valorilor minime de temperatură va oscila între 4 și 7 grade în prima parte a intervalului, valori mai scăzute fiind posibile în jurul datei de 25 aprilie, iar pentru sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai sunt prognozate minime, în medie de 6-10 grade.

În prima săptămână sunt prognozate ploi locale și trecător descărcări electrice, iar ulterior probabilitatea de apariție a acestora se va menține ridicată, în special în zilele de 26 și 27 aprilie și spre începutul lunii mai.

CRIŞANA

Vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel de la valori termice diurne sub mediile multianuale, ce se vor situa în jurul a 12 grade, se va ajunge la o medie a acestora de 17-18 grade în data de 22 aprilie.

Ulterior este posibilă o scădere de temperatură, însă după 26 aprilie sunt prognozate medii ale temperaturilor maxime apropiate de normele climatologice, care la nivelul regiunii vor înregistra o medie de 18-20 de grade.

În perioada 19 – 26 aprilie, media temperaturilor minime va fi cuprinsă între 4 și 7 grade, valori mai scăzute fiind posibile în jurul datei de 25, iar pentru sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai sunt prognozate minime, în medie de 6-9 grade.

În prima săptămână sunt prognozate ploi locale îndeosebi în timpul după-amiezelor, când trecător se vor semnala și descărcări electrice. Ulterior probabilitatea de apariție a ploilor se va menține ridicată, în special în jurul datei de 27 aprilie și spre începutul lunii mai.

MOLDOVA

Vremea se va încălzi ușor în primele zile ale intervalului, de la o medie a maximelor termice de 12-13 grade, până la 18 grade în 22 aprilie, însă spre finalul săptămânii se va reveni la o medie regională de numai 14 grade.

Pentru sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai, sunt estimate valori termice diurne apropiate de normele climatologice, la o medie pentru întreaga regiune de 18-20 de grade.

Minimele termice nu vor avea variații semnificative și se vor situa în medie între 4 și 6 grade, valori mai ridicate urmând a se înregistra spre finalul perioadei, când se vor atinge 8-10 grade.

Probabilitatea pentru ploi temporare va fi ridicată în cea mai mare parte a intervalului. În special în primele zile ale intervalului, izolat sunt posibile și cantități mai însemnate.

DOBROGEA

La începutul intervalului pe fondul nebulozității persistente, valorile termice diurne se vor situa sub normele climatologice caracteristice pentru a doua decadă a lunii aprilie, respectiv o medie de numai 12-13 grade.

Vremea se va încălzi în 22 și 23 aprilie, când la nivelul regiunii se vor atinge maxime de 17-18 grade, dar spre finalul săptămânii se întrevede o scădere de temperatură, la valori diurne în medie de 14-15 grade.

În această perioadă minimele termice nu vor avea variații semnificative și se vor situa în medie între 6 și 8 grade. Pentru sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai, sunt estimate maxime în jurul a 18 grade și minime, în medie de 9-11 grade.

În primele două zile temporar va ploua, iar local cantitățile de apă vor fi însemnate. În restul intervalului ploile vor fi posibile pe arii mai restrânse.

MUNTENIA

La începutul intervalului pe fondul nebulozității persistente, valorile termice diurne se vor situa sub normele climatologice caracteristice pentru a doua decadă a lunii aprilie, respectiv o medie de numai 13-14 grade.

Ulterior vremea se va încălzi, iar în 22 și 23 aprilie, se vor atinge maxime, în medie de 19-20 grade, dar spre finalul săptămânii sunt prognozate maxime mai scăzute, în jurul a 16 grade.

În această perioadă minimele termice nu vor avea variații semnificative și se vor situa în medie între 4 și 7 grade.

După 26 aprilie regimul termic va fi caracterizat de valori termice normale pentru această perioadă, respectiv o medie regională a maximelor de 20-22 de grade și de 8-10 grade pentru temperaturile minime.

Va ploua pe arii extinse la începutul intervalului, când și cantitățile de apă vor fi însemnate, iar local și temporar și în restul perioadei.

OLTENIA

Vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel de la valori termice diurne în jurul a 12 grade în prima zi se va ajunge la o medie a acestora de 19-20 grade în zilele de 22 și 23 aprilie.

Ulterior este posibilă o scădere ușoară de temperatură, însă după 26 aprilie sunt prognozate medii ale temperaturilor maxime apropiate de mediile multianuale, ce se vor situa în jurul a 22 de grade.

Media valorilor minime de temperatură va oscila între 4 și 6 grade în prima parte a intervalului, iar pentru sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai sunt prognozate minime, în medie de 8-10 grade.

La începutul săptămânii pe arii extinse vor fi ploi în general moderate cantitativ. În restul perioadei, probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată în zilele de 23 și 24 și după 27 aprilie.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: CRIMA din Răhău. Polițiștii care l-au prins pe atacator sunt din Sebeș și l-au căutat cu motociclete enduro prin pădure

Publicat

Cei doi polițiști care l-au prins pe autorul crimei de la Răhău sunt de la Poliția Sebeș și au plecat în căutarea acestuia cu motociclete enduro. Atacatorul se ascunsese în pădure.

Detaliile au fost făcute publice pe pagina de Facebook Polițiști-Uniți suntem puternici.

Crețu Ionuț Dragoș din cadrul – Secției 7 Politie Rurală Sebeș și Pop Horea Cosmin din cadrul Poliției Sebeș – Biroul Rutier, în cursul zilei de azi, 19.04.2021, au reușit prinderea autorului infracțiunii de omor săvârșit în noaptea de 18/19.04.2021 în localitatea Răhău, jud. Alba, după ce acesta a fugit de la locul faptei și s-a ascuns în pădure.

Precizez că cei doi colegi au plecat în căutarea autorului cu 2 motociclete de teren, iar după mai multe ore de căutări au reușit să identifice și să rețină autorul care avea asupra sa un cuțit, fiind extrem de violent, într-o pădure din apropierea mun. Sebeș”, este mesajul menționat.

Unul dintre cei doi polițiști precizează că au fost ajutați de trei voluntari, că fără aportul acestora era posibil ca suspectul să nu fie găsit și le mulțumește pentru ajutor.

Reamintim că luni dimineața, în jurul orei 4.00, Alexandru P., bărbatul 36 de ani din Răhău, l-ar fi înjunghiat pe un tânăr de 22 de ani din sat, cu un cuțit, în zona inimii și a rănit-o pe iubita acesteia, o tânără de 21 de ani.

După ce i-ar fi atacat, bărbatul a fugit de la locul faptei. Atacatorul a fost prins luni, în jurul amiezii, într-o pădure din apropierea localității Răhău.

Vezi și FOTO-VIDEO: CRIMA de la Răhău. Principalul suspect, la audieri, la sediul Poliției Sebeș. Va fi prezentat Parchetului cu propunere de arestare preventivă

Acesta a fost reținut pentru 24 de ore și va fi propus pentru arestare preventivă.

sursă foto: Facebook (Polițiști – Uniți suntem puternici)

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Stenograme din ședința Coaliției. Cum l-ar accepta USR PLUS pe Florin Cîțu și ce spun liderii PNL

Publicat

Premierul Florin Cîțu are susținere totală din partea PNL, demiterea lui Vlad Voiculescu din funcția de ministru al Sănătății a fost corectă, iar declarațiile ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă au fost criticate – sunt câteva dintre ideile conturate în contextul ședinței de luni a liberalilor.

În ședința Coaliției, USR PLUS ar fi anunțat mai multe condiții pentru a-l accepta în continuare pe Florin Cîțu ca premier, după cum a prezentat Realitatea Plus, pe surse, potrivit dcnews.ro.

Condițiile ar fi:

– reguli noi pentru funcționarea Coaliției

– acord de non-agresiune

– remanierile să treacă prin filtrul Coaliției

– USR PLUS să vină cu un ministru la Sănătate

Vezi și Vlad Voiculescu spune că ar putea fi nominalizat din nou de USR PLUS pentru funcția de ministru al Sănătății

– l-ar accepta pe Cîțu dacă ar avea garanția că nu vor mai fi remaniați alți miniștri USR PLUS.

Totodată, Dan Barna ar fi declarat că „vrea să îi recupereze pe parteneri”. De cealaltă parte, Dragoș Tudorache, europarlamentar USR PLUS, ar fi spus: „Nu putem trece peste asta ca și cum nu s-a întâmplat nimic. S-a luat o decizie unilaterală, fără consultarea partidului”, făcând referire la decizia premierului Florin Cîțu de a-l demite pe Vlad Voiculescu din funcția de ministru al Sănătății.

Tot luni, în ședința PNL, Florin Cîțu, Rareș Bogdan și Ludovic Orban ar fi avut un schimb de replici, potrivit dcnews.ro.

Antena 3 a prezentat, pe surse, ce s-ar fi discutat, astăzi, la Partidul Naţional Liberal:

Florin Cîțu: Eu am tot spus, miniştrii sunt evaluaţi. Eu nu am luat o decizie peste noapte. Am tot amânat şi am analizat. Noi trebuie să ne concentrăm pe mesaje despre buna guvernare. Nu intrăm în jocurile USR PLUS. Nu poţi să faci asemenea declaraţii şi apoi să vii la şedinţa de guvern. Vă asigur că, data viitoare când un ministru va ataca un alt ministru sau prim-ministru, va pleca acasă. Nu poţi să fii şi la putere şi în opoziţie şi să îţi ataci premierul. Ei trăiesc din conflicte.

În cazul Drulă, dacă data viitoare se mai întâmplă, iau imediat o decizie, fără să mai întreb pe nimeni. Nu poţi să faci asemenea declaraţii, apoi să vii la şedinţa de Guvern. Guvernul are un singur premier. Nu există miniştri evaluaţi de USR, PNL, UDMR, ci de premier. Vlad Voiculescu a administrat prost ministerul, nu au fost făcute nici măcar bugete.

Ludovic Orban: Premierul face evaluări pentru toată lumea, indiferent de partid. Guvernul a fost făcut zdrenţe din cauza lui Vlad Voiculescu, a fost o catastrofă de management, iar premierul nu se poate schimba când un partiduleţ are mofturi.

Florin Cîțu: Varianta unui guvern minoritar este exclusă. Un guvern minoritar nu poate duce România înainte.

Rareş Bogdan: Nu se pune problema ca Florin Cîțu să plece. Voi propune şi un vot de susţinere pentru Cîțu. Politicile reformatoare vrem să le vedem cu toţii, legat de coaliţia USR de a face reforma promisă.

sursă: dcnews.ro

sursă foto: Facebook (Florin Cîțu)

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Când încep programele Rabla pentru mașini și electrocasnice. Precizările ministrului Mediului

Publicat

electrocasnice

Programele Rabla pentru mașini și pentru electrocasnice devin operaționale în scurt timp, după ce Guvernul va aproba, săptămâna aceasta, bugetul Administrației Fondului de Mediu, a anunțat telefonic la Digi24 ministrul Mediului Tanczos Barna.

„Se va aproba acest buget, sper, miercuri”, a spus ministrul, care a precizat că este vorba despre programele Rabla Clasic, Rabla Plus și Rabla Electrocasnice.

Ministrul spune că bugetul pentru Rabla Plus, care finanțează automobile plug-in și electrice, a fost dublat, și că a fost dublat astfel și numărul de mașini ce vor putea fi achiziționate, avansând și ideea unei suplimentări de buget pentru această zonă a pieței auto.

Pentru Rabla Clasic creșterea este de la 6.500 de lei la 7.500 de lei, adică aproximativ 1.500 de euro pentru un tichet, iar valoarea ecobonusului crește de la 1.000 la 1.500 de lei și de la 2.500 la 3.000 de lei, „astfel încât mașinile care au emisii mai scăzute să beneficieze de un sprijin în plus”, a precizat ministrul Mediului.

Tanczos Barna spune că după aprobarea bugetului AFM este o chestiune de zile până când programele vor deveni operaționale.

Ministrul a adăugat că platforma pentru Rabla Electrocasnice va fi funcțională, după problema de anul trecut.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate