Connect with us
Advertisement

Eveniment

Românii fără școală, cea mai optimistă categorie a populației, în ceea ce privește anul 2023. Sondaj

Publicat

Cei mai optimiști dintre români în ceea ce privește așteptările de la noul an sunt cei cu nivel redus de educaţie, arată un studiu IRES.

Potrivit sondajului, jumătate dintre români (51%) cred că 2023 va fi mai prost ca acest an şi doar un sfert (24%) consideră că va fi mai bun. Acelaşi procent (24%) spun că va fi la fel.

Cercetarea sociologică arată că mai optimişti sunt respondenţii cu nivel redus de educaţie, dar şi participanţii la studiu care susţin că ar vota cu PSD sau PNL dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare.

Cei mai pesimişti, în schimb, se regăsesc în rândul persoanelor active, cu vârste între 36 şi 65 de ani, şi al celor care nu sunt decişi în privinţa votului la alegerile parlamentare.

Aproape jumătate (48%) dintre intervievaţi se aşteaptă ca anul care vine să fie mai prost decât 2022 în privinţa nivelului de trai, 26% cred că va fi la fel şi 24% consideră că va fi mai bine, iar 2% nu au ştiut sau nu au răspuns.

Sunt mai optimişti cu privire la statusul lor financiar în 2023 tinerii şi votanţii PNL, iar mai pesimişti sunt cei cu venituri scăzute, sub 2.000 lei, cu vârste între 51 şi 65 de ani, dar şi cei care ar vota cu AUR sau sunt indecişi.

Sondaj: cum se descurcă românii cu banii

Sondajuș IRES relevă că 45% dintre românii intervievaţi spun că, în general, se descurcă din punct de vedere financiar, iar 18% susţin că au tot ce le trebuie.

Cercetarea sociologică arată că 19% dintre intervievaţi au uneori dificultăţi financiare, iar 18% au răspuns că banii nu le ajung nici pentru strictul necesar, în timp ce 2% nu ştiu sau nu răspund.

Totodată, sondajul mai relevă că doar 7% dintre respondenţi sunt foarte mulţumiţi de felul în care trăiesc, 34% sunt destul de mulţumiţi, în timp ce 39% nu sunt prea mulţumiţi, 19% nu sunt deloc mulţumiţi, iar 1% nu ştiu şi nu răspund.

Sondaj: ce au renunțat să cumpere românii

În anul 2022, 70% dintre cei întrebaţi afirmă că au redus cheltuielile cu produse de strictă necesitate în gospodărie, altele decât cele alimentare, 64% au renunţat să cumpere anumite mărci de produse alimentare pe care obişnuiau să le folosească din cauză că s-au scumpit, 57% au renunţat să cumpere diferite produse alimentare din cauza lipsei banilor, 25% au amânat plata unei facturi la utilităţi, iar 6% au declarat că au suferit de foame.

Au economisit bani în acest an 46% dintre respondenţi, 33% au împrumutat bani de la membri ai familiei, 24% au împrumutat bani de la prieteni sau cunoscuţi şi 14% de la bancă.

De asemenea, în 2022, românii au fost îngrijoraţi de creşterea preţurilor – 35%, frica de boală – 18%, războiul în zona României – 15%, lipsa locurilor de muncă -10%, în timp ce doar 5% au fost îngrijoraţi de criza politică, 4% de reducerea veniturilor, 3% de nesiguranţa locului de muncă sau lipsa de perspectivă, mai arată sondajul.

Sondajul de opinie naţional a fost realizat de IRES, în perioada 7-12 decembrie 2022, pe un eşantion de 1.615 respondenţi, cu vârsta peste 18 ani, cu o marjă eroare de 2.5%

sursă: Agerpres

foto: pixabay.com

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement