Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Romsilva: Producţia de fructe de pădure a scăzut cu 40%, din cauza furtunilor din Apuseni şi Retezat. Direcţiile silvice vor fi dotate cu instalaţii frigorifice

Publicat


afine

fructe de padureRomsilva anunţă că recolta de fructe de pădure din acest an va fi cu până la 40 la sută mai mică faţă de anul trecut, din cauza fenomenelor meteo extreme din luna iunie. Regia Naţională a Pădurilor şi-a propus valorificarea a 3500 tone de fructe de pădure, care vor fi vândute mai ales peste hotare.

Campania de recoltare a fructelor de pădure a debutat în cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva încă din luna iulie, până în prezent, la nivelul directiilor silvice fiind achiziţionate 800 tone, din care 290 tone afine negre, 210 tone zmeură, 260 tone cătină, 20 tone mure şi 20 tone porumbe.

Campania continuă până la epuizarea fondului de marfă, atât timp cât condiţiile meteorologice permit acest lucru.

Pentru anul 2015, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, prin direcţiile silvice din subordine, şi-a propus valorificarea unei cantităţi de cca. 3.500 tone fructe de pădure, cu circa 30-40% mai putin comparativ cu anul trecut, din cauza fenomenelor meteo extreme – ploi torenţiale şi grindină înregistrate în cursul lunii iunie în judeţele Alba – Valea Arieşului, Cluj, Sibiu şi Hunedoara – Retezat, se precizează într-un comunicat de presă.

Valorificarea fructelor de pădure se face preponderent pe piaţa externă, în baza contractelor încheiate de direcţiile silvice direct cu partenerii externi (majoritari din Comunitatea Europeană – Germania, Austria, Olanda, Belgia şi Ungaria) sau prin parteneri tradiţionali care în fiecare an asigură livrarea produselor către consumatori externi.

Fructele de pădure se valorifică, în cea mai mare parte, în stare refrigerată, congelată (în cazul direcţiilor silvice care dispun de instalaţii de frig), în diverse ambalaje (butoaie plastic, saci plastifiaţi, cutii carton etc.), preţurile variind în funcţie de toate aceste elemente.

O situaţie cu care se confruntă direcţiile silvice este generată de faptul că se constată o scădere a interesului partenerilor pentru preluarea fructelor în stare proaspătă.

Pentru eficientizarea activităţii direcţiilor silvice, RNP Romsilva are în vedere dotarea acestora cu instalaţii de frig pentru a congela sau refrigera fondul de marfă solicitat pe piaţa externă.

De asemenea, obţinerea certificatelor de calitate ISO şi asigurarea produselor BIO, care se reflectă în preţuri atractive pe pietele externe cât şi promovarea unui marketing dinamic şi eficient, capabil să identifice rapid posibilităţile reale de desfacere, în contextul cerinţelor pieţei, sunt doar câteva dintre priorităţile Regiei in sectorul valorificării fructelor de pădure.

În prezent R.N.P. – Romsilva mai administrează circa 3,2 milioane ha fond forestier proprietate publică a statului, respectiv 49% din fondul forestier naţional.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Sportivi de la CS Unirea Alba Iulia, medaliați cu aur și argint la Concursul Național de Judo Ne Waza

Publicat

Clubul Sportiv (CS) Unirea Alba Iulia a obținut, prin Bogdan Laura Alesia și Sibișan Alexandru Călin, două medalii, de aur și argint, la Concursul Național de Judo Ne Waza, desfășurat în 12-13 octombrie, la Drobeta-Turnu Severin. CS Unirea Alba Iulia s-a impus la Concursul Național de Judo Ne Waza U14, U16. Unul dintre sportivii legitimați […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Ziua Mondială a Spațiului, sărbătorită de elevii școlii smart din Ciugud

Publicat

Elevii Școlii Gimnaziale din Ciugud, prima școală inteligentă din mediul rural din România, au sărbătorit Săptămâna Mondială a Spațiului. Copii din peste 30 de județe ale țării au trimis desene sugestive despre spațiul cosmic, iar acestea au fost expuse în sala de sport a școlii din Ciugud. Peste 1.000 de desene trimise de copiii din […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Marți, 15 octombrie: Expoziție dedicată regalității, de Ziua Încoronării, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

Publicat

Ziua Încoronării va fi marcată marți, 15 octombrie, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, prin vernisarea unei expoziții dedicată regalității. Evenimentul va avea loc începând cu ora 11:00. O parte din piesele aflate în colecțiile muzeului albaiulian păstrează chipul celor care au condus destinele României în perioada 1866-1947: fotografii, litografii și tablouri pe […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Nouă medalii obținute de luptătorii de taekwondo, din Alba Iulia, la Open-ul Transilvaniei, desfășurat la Cluj

Publicat

taekwondo

Luptătorii de taekwondo din Alba, de la clubul ”Revolution Academy” au reușit performanța să obțină nouă medalii la campionatul Transilvania Open, desfășurat în 12 octombrie la Cluj. Clubul din Alba Iulia a participat cu zece sportivi alături de antrenorul Alin Moldovan. Din cei zece luptători, nouă au reușit să obțină trei medalii de aur, trei […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate