Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Romsilva: Producţia de fructe de pădure a scăzut cu 40%, din cauza furtunilor din Apuseni şi Retezat. Direcţiile silvice vor fi dotate cu instalaţii frigorifice

Publicat

afine

fructe de padure Romsilva anunţă că recolta de fructe de pădure din acest an va fi cu până la 40 la sută mai mică faţă de anul trecut, din cauza fenomenelor meteo extreme din luna iunie. Regia Naţională a Pădurilor şi-a propus valorificarea a 3500 tone de fructe de pădure, care vor fi vândute mai ales peste hotare.

Campania de recoltare a fructelor de pădure a debutat în cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva încă din luna iulie, până în prezent, la nivelul directiilor silvice fiind achiziţionate 800 tone, din care 290 tone afine negre, 210 tone zmeură, 260 tone cătină, 20 tone mure şi 20 tone porumbe.

Campania continuă până la epuizarea fondului de marfă, atât timp cât condiţiile meteorologice permit acest lucru.

Pentru anul 2015, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, prin direcţiile silvice din subordine, şi-a propus valorificarea unei cantităţi de cca. 3.500 tone fructe de pădure, cu circa 30-40% mai putin comparativ cu anul trecut, din cauza fenomenelor meteo extreme – ploi torenţiale şi grindină înregistrate în cursul lunii iunie în judeţele Alba – Valea Arieşului, Cluj, Sibiu şi Hunedoara – Retezat, se precizează într-un comunicat de presă.

Valorificarea fructelor de pădure se face preponderent pe piaţa externă, în baza contractelor încheiate de direcţiile silvice direct cu partenerii externi (majoritari din Comunitatea Europeană – Germania, Austria, Olanda, Belgia şi Ungaria) sau prin parteneri tradiţionali care în fiecare an asigură livrarea produselor către consumatori externi.

Fructele de pădure se valorifică, în cea mai mare parte, în stare refrigerată, congelată (în cazul direcţiilor silvice care dispun de instalaţii de frig), în diverse ambalaje (butoaie plastic, saci plastifiaţi, cutii carton etc.), preţurile variind în funcţie de toate aceste elemente.

O situaţie cu care se confruntă direcţiile silvice este generată de faptul că se constată o scădere a interesului partenerilor pentru preluarea fructelor în stare proaspătă.

Pentru eficientizarea activităţii direcţiilor silvice, RNP Romsilva are în vedere dotarea acestora cu instalaţii de frig pentru a congela sau refrigera fondul de marfă solicitat pe piaţa externă.

De asemenea, obţinerea certificatelor de calitate ISO şi asigurarea produselor BIO, care se reflectă în preţuri atractive pe pietele externe cât şi promovarea unui marketing dinamic şi eficient, capabil să identifice rapid posibilităţile reale de desfacere, în contextul cerinţelor pieţei, sunt doar câteva dintre priorităţile Regiei in sectorul valorificării fructelor de pădure.

În prezent R.N.P. – Romsilva mai administrează circa 3,2 milioane ha fond forestier proprietate publică a statului, respectiv 49% din fondul forestier naţional.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax