Connect with us
Advertisement

Eveniment

ROŞIA MONTANĂ: Comisia parlamentară specială a respins proiectul de lege privind exploatarea aurului din Apuseni

Fosta cariera ”Cetate” de la Rosia Montana

Publicat

Fosta cariera ”Cetate” de la Rosia MontanaComisia parlamentară specială pentru Roşia Montană a dat, luni, votul final asupra proiectului de lege venit de la Guvern. Acesta a fost respins cu 17 voturi şi două abţineri. Raportul comisiei va ajunge în atenţia plenului camerelor Parlamentului. Comisia recomandă adoptarea unei legi cadru privind toate proiectele miniere.

În urma votului, proiectul a primit raport de respingere. Raportul conţine inclusiv amendamentele adoptate în timpul dezbaterilor.

Marţi dimineaţă, Comisia va înainta Raportul către Biroul Permanent al Senatului, care îl va pune pe ordinea de zi a plenului ca să fe dezbătut, Potrivit preşedintelui Comisiei, Darius Vâlcov, BP al Senatului decide dacă Raportul intră sau nu şi în dezbaterea comisiilor parlamentare permanente. De asemenea, proiectul va intra apoi în dezbaterea Camerei.

„Noi punem Raportul la dispoziţia Guvernului şi a ministerului Justiţiei, care sperăm să analizeze foarte bine şi să-l pună la dispoziţia Parchetului. Dacă dumnealor vor sesiza că sunt aspecte care trebuie cercetate, să le cerceteze. Raportul este o sesizare în sine, nu facem noi sesizări separate”, a mai spus Vâlcov.

„Comisia atrage atenţia asupra unor posibile încălcări ale legislaţiei în vigoare pe parcursul derulării proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană. De aceea, Comisia va înainta prezentul raport autorităţilor competente cu scopul asigurării legalităţii integrale a proiectului Roşia Montană şi investigării, acolo unde este cazul, a faptelor presupus ilegale”, se arată în raportul comisiei, citat de realitatea.net.
Comisia apreciază că afirmaţiile lui Ştefan Marincea, audiat în calitatea sa oficială de la acel moment, alături de declaraţiile angajaţilor IGR, care au făcut parte din echipa trimisă pentru cartografierea zonei sunt „extrem de grave şi trebuie investigate de către instituţiile judiciare”.
Comisia consideră, potrivit raportului, că Proiectul de lege nu acoperă în mod satisfăcător toate cerinţele complexe privind cadrul desfăşurării activităţii de exploatare a resurselor minerale în România şi, în consecinţă, propune respingerea acestuia. Având în vedere carenţele legislaţiei actuale, care nu ţine cont de specificul unor proiecte de anvergura proiectului minier în discuţie, Comisia recomandă completarea cadrului legislativ cu măsuri care să stimuleze implementarea unor proiecte miniere de asemenea amploare.
Comisia consideră necesară stabilirea unor condiţii de parteneriat corect între acţionarul majoritar şi compania de stat românească, cu respectarea normelor comunitare obligatorii şi a principiilor dezvoltării durabile a zonelor în care va fi realizat proiectul. Comisia apreciază modificările condiţiilor Acordului iniţial (licenţa) propuse de Guvernul României, considerând că acestea reprezintă o îmbunătăţire reală faţă de licenţa în vigoare şi pot aduce beneficii economice pentru statul român. Comisia propune, prin raport, „o serie de acţiuni pentru stabilirea unui cadru legislativ coerent, care să sprijine poziţia de negociere a statului român şi în alte proiecte de asemenea anvergură”. „Comisia apreciază că este necesară analizarea unor scenarii alternative de stabilire a redevenţelor şi a participaţiei statului în cazul exploatărilor miniere, având în vedere exemplul altor state. Comisia consideră că este nevoie de un cadru legislativ cât mai larg care să fie supus dezbaterii parlamentare, referitor la proiectele miniere auro-argentifere, care să permită dezvoltarea industriei miniere în România şi atragerea de investitori. Comisia recomandă desecretizarea licenţei şi a documentelor clasificate aferente prezentului proiect minier (mai puţin a hărţilor şi a documentelor referitoare la zăcământ)”, se mai arată în raport. Comisia solicită ministerelor de resort şi instituţiilor implicate în evaluarea proiectului de la Roşia Montană analizarea tuturor aspectelor semnalate în urma audierilor desfăşurate în cadrul Comisiei şi cuprinse în prezentul raport şi demararea procedurilor în consecinţă.

Reamintim că decizia politică de luni a liderilor USL privind proiectul de lege Roşia Montană a fost pentru un raport de respingere al acestuia şi recomandări majore pentru constituirea unui cadru legislative. Noua lege va stabili criterii generale pentru exploatările viitoare.

Premierul Ponta a anunţat, luni, după şedinţa USL în care s-a luat decizia politică de respingere, la nivelul Comisiei parlamentare, a proiectului de lege al Guvernului privind Roşia Montană, că PSD şi PNL susţin împreună, în Parlament, elaborarea unei Legi cadru privind toate proiectele miniere.

„Am exprimat o poziţie de susţinere a proiectelor economice mari, şi asta e. Dacă proiectul de lege nu a fost suficient de bun, înseamnă că următorul va fi mult mai bun şi va acoperi toate criticile de bună credinţă, care vor fi luate în considerare şi acoperite de Legea cadru”, a spus Ponta.

El a precizat că această lege va prevedea un cadru pentru toate proiectele miniere, nefiind necesar ca Guvernul să facă o Hotărâre în care să fie cuprinse condiţiile de exploatare.

„Noi avem peste 500 de mine închise şi zeci de mii de locuri de muncă pierdute şi există proiecte pentru foarte multe dintre acestea de a fi redeschise. Trebuie însă o Lege cadru care să specifice foarte clar, să fie asumată de Parlament şi această lege cadru o susţinem împreună. Din declaraţiile politice înţeleg că o susţin şi celelalte forţe politice care spuneau că nu vor legea, dar vor exploatarea. Condiţiile de exploatare sunt scrise în licenţe de exploatare, iar licenţe emite Guvernul în baza legii de câte ori este nevoie”, a spus Ponta.

Întrebat dacă decizia USL de a respinge în Comisia parlamentară proiectul de lege elaborat de Guvern şi transmis Parlamentului este un eşec, Ponta a răspuns: „Cum vreţi dumneavoastră. De ce e un eşec? Sigur că eu aş fi vrut să se facă exploatarea în baza unei legi. Dar Parlamentul a decis că vrea să facă Lege cadru. Mi se pare o soluţie foarte bună şi o susţin”.

„Poziţia comună a USL e aceea de a respinge proiectul de lege, dar de a da un mesaj clar că România, Guvernul, USL susţin proiectele economice de anvergură, de exploatare a tuturor resurselor noastre. E un mesaj foarte clar apropo şi de gazele de şist, unde poziţia e foarte clară, şi a PSD şi a PNL – am apreciat şi poziţia PDL în acest sens – de a stimula şi de a susţine împreună un cadru legislativ larg pentru toate aceste proiecte şi de a solicita tuturor instituţiilor care au expertiză în domeniu să participe la crearea acestui cadru şi de a-l pune în dezbatere publică”, a adăugat Ponta.

Crin Antonescu a explicat soluţia convenită la nivelul USL. “Exprimă intenţia comună nu de a bloca exploatarea, nu de a bloca dezvoltarea, ci de a construi o legislaţie care să dea şansa dezvoltării, să dea şansa exploatării nu doar la Roşia Montană sau în alte chestiuni punctuale, ci ca un cadru general, în condiţii convenabile, rentabile, rezonabile pentru statul român şi pentru economia românească, în condiţii de respectare a standardelor de dezvoltare durabilă, în condiţii de respectare a standardului de mediu”, a declarat Antonescu.

Liderul PNL a menţionat că “se deschid toate posibilităţile pentru ca o legislaţie sănătoasă, transparentă, bazată pe criterii foarte ferme şi universal acceptate (…) să fie reglementate”.

La rândul său, președintele PSD Alba, Ioan Dîrzu, și-a arătat rezerva în ceea ce privește aprobarea proiectului de lege în forma actuală: „Eu personal am rezerve. Cred că proiectul de lege nu e suficient de bun, nu cred că poate trece sub această formă. Vreau locuri de muncă în zonă, dar legea nu e favorabilă României. Va trebui intervenit pe ea.”

În continuare, se va face o completare cu caracter general a Legii minelor în ceea ce priveşte exploatările auro-argintifere, iar, dacă proiectul va primi raport de admitere, acesta va fi adoptat cu o serie de amendamente care îl modifică radical, fiind eliminată din textul legii orice referire la Roşia Montană.

Dezbaterile din cadrul Comisiei parlamentare pentru Roşia Montană se desfăşoară de circa două luni. Acum o lună, conducerea USL a decis să prelungească mandatul Comisiei cu încă o lună, pentru a se ajunge la un acord.

 surse: mediafax, realitatea

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

9 Comentarii

9 Comentarii

  1. Andreea

    luni, 11.11.2013 at 19:28

    Nu pot sa cred asa! Avem nevoie de Proiectul Rosia Montana! Nu e posibil ca dupa atat timp sa respingi un proiect care aduce doar beneficii tarii noastre si cetatenilor! Vrem locuri de munca! Vrem un viitor mai bun!

  2. seriful

    miercuri, 13.11.2013 at 14:15

    Ce comisie???? Adica boshorogii care dorm „la serviciu” pe bani grei_ BANII NOSTRI….au puterea si dreptul sa decida daca acest proiect se va realiza sau nu ??? Ciudat !!!

  3. Gabriel

    sâmbătă, 16.11.2013 at 16:17

    @andreea, daca ai nevoie de munca nu inseamna ca ar trebui sa fim de acord sa lucrezi orice? (de ex. e oprita de lege prostitutia, traficul de droguri etc) Noi nu suntem de acord sa poluam tara. Noi am facut minerit de mii de ani, de ce din 89 nu mai putem? Nu te-ai gandit de ce nu mai avem industrie? Ca erau acolo milioane de locuri de munca, care au pierit tot furata de corporatisti straini. Andreea, postezi tampenii pt 2 lei luati de la RMGC.

  4. Radu Faur

    duminică, 17.11.2013 at 13:18

    Imi pare rau sa vad ca toata lumea cu un servici stabil nu vrea sa auda de Proiectul Rosia Montana, chiar nu se gandesc si ei ca daca nu ar avea acel servici stabil ar face tot ce le sta in putinta pentru a avea cu ce sa isi hraneasca familiile?…meritam si noi o sansa la un viitor mai bun, sunt localnic din Rosia Montan, si sunt cetatean europen, asta inseamna ca am drepturi.. toti avem drepturi, iar Proiectul are de respectat niste norme impuse de UE. Nu mai suntem pe vremea comunismului, acolo a fost marele jaf si marea poluare, de pe vremea aceea sunt urmele de poluare. La Rosia, RMGC, va face o exploatare sigura pentru noi si de altfel benefica, la fel cum a facut si in alte state. Da pentru Rosia Montana!!

  5. Rusu Mirel

    luni, 25.11.2013 at 21:49

    Proiectul RMGC prevede restaurarea si conservarea cladirilor din centrul istoric, multe dintre ele aflate intr-o stare avansata de degradare, si amenajarea zonei pentru locuit si in scopuri turistice. Pana in prezent, RMGC a cheltuit 17 milioane de dolari pentru cercetarea si restaurarea patrimoniului local si va mai investi 70 de milioane de dolari pentru punerea in valoare a patrimoniului din Rosia Montana.

  6. Alex

    miercuri, 27.11.2013 at 15:57

    Vrem locuri de munca, vrem minerit

  7. Marcel

    miercuri, 27.11.2013 at 18:46

    RMGC investeste in patrimoniu mai mult decat o face statul roman

  8. Raul

    miercuri, 27.11.2013 at 21:04

    DA pentru Rosia Montana

  9. Dany Bogdan

    vineri, 13.12.2013 at 15:16

    Oare de ce acum nu se poate expluata din nou aurul din Apuseni, la fel cum s-a facut si pana acum? Sustin repornirea mineritului!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement