Connect with us
Advertisement

Eveniment

UPDATE: Roşia Montană Gold Corporation a dublat bugetul alocat patrimoniului cultural

Publicat

Grupul de Susţinere a Proiectului Roşia Montană a adus în atenţie faptul că „Roşia Montană Gold Corporation” (RMGC) a majorat bugetul alocat în cadrul companiei pentru conservarea patrimoniului cultural în cadrul proiectului minier. Suma ce va fi rezervată acestui capitol este de 70 de milioane dolari, faţă de 35 de milioane dolari, incluşi iniţial.

Asociaţia de sprijin al proiectului minier susţine, într-un comunicat de presă, că suma va permite activităţi destinate patrimoniului cultural de la Roşia Montană care nu ar fi fost posibile doar din bugetul naţional al ţării. Grupul consideră că discuţiile purtate de ministrul Culturii, Kelemen Hunor cu reprezentanţii RMGC pot constitui un exemplu de negociere într-un dialog public-privat. În opinia membrilor asociaţiei, rezultatul acestei negocieri şi anume alocarea de către RMGC a sumei de 70 milioane de dolari va permite salvarea aproape integrală a patrimoniului cultural al Roşiei Montane.

În condiţiile în care alte situri din România se degradează pentru că nu beneficiază de lucrări de conservare, din cauza lipsei banilor, zona Roşia Montană ar avea şansa să nu îşi piardă identitatea, mai ales că lucrările de restaurare au fost deja demarate.

Grupul de Susţinere a Proiectului Roşia Montană este un comitet de acţiune constituit cu obiectivul de a promova în ţară şi la nivel european proiectul Roşia Montană, ca o necesitate pentru România. Grupul numără 50 de membri, reprezentând: organizaţii nonguvernamentale, primării, asociaţii patronale, organizaţii sindicale, universităţi şi persoane.

UPDATE: ONG Pro Roşia Montană a transmis, de asemenea, un comunicat în care susţine importanţa fondurilor alocate. Reprezentanţii organizaţiei precizează că ”patrimoniul de la Roşia Montană are nevoie de resursele financiare generate de minerit pentru a fi conservat şi pus în valoare”. Aceştia reamintesc de decizia Ministerului Culturii de a acorda certificatul de descărcare arheologică pentru o parte a masivului Cârnic, în acest context, subliniind că „pentru a fi conservat şi pus în valoare, patrimoniul din Roşia Montană are nevoie de finanţări substanţiale. Acestea nu au putut fi puse la dispoziţie până acum prin bugetul de stat – şi este cu atât mai puţin probabil ca aceste fonduri să fie alocate în prezent, când bugetul statului se confruntă cu dificultăţi fără precedent”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Florian

    sâmbătă, 16.07.2011 at 14:33

    O dublare care poate nu era necesara, dar cu siguranta este bine venita. Inca ma mir caat sunt dispusi sa investeasca in zona respectiva canadienii. Au cam dovedit ca se tin de cuvant, asa ca toate grijile ca vezi domne nu o sa rafaca zona, se cam duc incetul cu incetul

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement