Actualitate
SALĂ POLIVALENTĂ, restaurarea Palatului Principilor. Investiții de 100 de milioane de euro la Alba Iulia. Protocol semnat cu Banca Mondială
Primăria Alba Iulia a semnat un memorandum de colaborare cu Banca Mondială, prin care administrația locală va primi asistență tehnică pe următoarele 10 luni, pentru accesarea unor fonduri europene de finanţare a 30 de proiecte de investiţii. Asistenţa tehnică din partea BM va fi oferită până în iunie 2015 pentru evaluarea planurilor pe termen lung de dezvoltare a strategiilor și proiectelor municipiului Alba Iulia.
Managerul orașului, Nicolaie Moldovan a spus în cadrul unei conferințe, joi, că urmează să fie elaborate proiecte în valoare de 100 de milioane de euro, finanțate de UE care vizează, printre altele, reabilitarea termică a blocurilor, reabilitarea Palatului Principilor, construcția Sălii Polivalente, dar și un centru comunitar funcțional în cartierul Lumea Nouă, din zona industrială.
Joi, la sediul Primăriei din Alba Iulia a fost prezentat memorandumul de colaborare între administrația locală și Banca Mondială. Au fost prezenți viceprimarul Paul Voicu, șeful Biroului Băncii Mondiale pentru România și Ungaria, Elisabeta Capannelli și managerul municipiului Alba Iulia, Nicolaie Molodvan.
Șefa Biroului Băncii Mondiale pentru România și Ungaria a spus că instiuția va asigura suport tehnic până în iunie 2015, administrației locale din Alba Iulia pentru evaluarea planurilor pe termen lung de dezvoltare a strategiilor și proiectelor. De asemenea, a mai declarat că „Alba Iulia este un exemplu de bună practică în implementarea proiectelor finanțate de UE. Acesta a absorbit peste 150 de milioane de euro în fonduri UE”.
Pe lângă vizita pe care a făcut-o în Cetatea Alba Carolina, despre care a rămas plăcut impresionată, declarând că va fi cu siguranță pe lista destinațiilor de concediu ale familiei, Elisabeta Capannelli a fost și în cartierul Lumea Nouă, din zona industrială.
În cadrul conferinței, managerul municipiului, Nicolaie Moldovan a spus despre memorandumul semnat cu Banca Mondială că „ne dorim ca o instituție internațională, prin expertiza pe care o poate implica, să vină și să ne spună ce am gândit bine pentru perioada următoare de timp, până unde ne putem întinde cu <plapuma> din punct de vedere al sustenabilității financiare și în același timp să ofere un certificat de credibilitate invetițiilor pe care noi le prezentăm în fața comisiilor de evaluare ale aplicațiilor de finanțare viitoare. Suntem o administrație locală care prin actori internaționali încercăm să ne credibilizăm proiectele și să obținem o legitimitate pentru ele”.
Acesta a precizat că „dorința noastră este de a ne evalua proiectele pentru care vrem să obținem finanțare din partea Uniunii Europene, din partea altor instituții internaționale, precum divizia de finanțări a Băncii Mondiale. Pentru a evalua impactul acestor proiecte, dar și ceea ce se va întâmpla după ce aceste proiecte se vor pune în operă și am ajunge în perioada de sustenabilitate postimplementară este una din liniile directoare ale memorandumului de colaborare pe care l-am semnat cu Banca Mondială”.
Moldovan susţine că în perioada următoare se intenţionează accesarea Programului Operațional Regional, finanțat de UE din fonduri de dezvoltare regională. Pentru acest program vor fi elaborate documentații economice, de la studiu de fezabilitate sau documentație tehnică, pentru un număr de 30 de proiecte în valoare de 100 de milioane de euro.
„Proiectele pe care dorim să le abordăm privesc reabilitarea termică a blocurilor, de asemenea a clădirilor publice care suferă din acest punct de vedere și aparțin municipiului Alba Iulia. Ne propunem să abordăm Palatul Principilor, construcția unei săli polivalente, infrastructura de mobilitate urbană pe care operează operatorul de transport public. Acele străzi care încă nu sunt modernizate și suferă din mai multe puncte de vedere, de la partea carosabilă la măsurile de siguranță rutieră. Sunt trei grădinițe care vor fi supuse la trei aplicații de finanțare, trei instituții de învățământ liceal pe care le-am selectat.
Și nu în ultimul rând, și foarte important, pentru că doamna directoare menționa că Banca Mondială acordă o atenție importantă politicilor sociale, și în mod explicit implementarea unor proiecte care se adresează unei comunități vulnerabile, avem gândite, la nivel de intenție, trei domenii de aplicare pentru comunitățile de etnie romă din municipiul Alba Iulia.
Vizează construirea unor locuințe sociale, un centru comunitar funcțional care să fie compus dintr-un dispensar, un centru vocațional, o cantină socială, de asemenea un post de Poliție Locală și de asemenea câteva ateliere de economie socială care să ofer locuri de muncă comunității de romi”, a declarat Nicolaie, Moldovan, city managerul municipiului Alba Iulia, în cadrul conferinței de presă.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News