Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sala Unirii din Alba Iulia, ÎNCHISĂ pentru restaurare. Va fi redeschisă publicului la 1 Decembrie

Publicat

Sala Unirii din Alba Iulia, clădirea în care la 1 Decembrie 1918 a fost proclamată Unirea Transilvaniei cu România, nu va mai putea fi vizitată de către public în următoarele luni, datorită lucrărilor de restaurare. Aceasta urmează să fie redeschisă oficial la data de 1 Decembrie 2018, la Centenarul Marii Uniri.

Potrivit unui anunţ postat marţi pe site-ul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, clădirea este „temporar închisă”, ca urmare a lucrărilor de restaurare. Sala Unirii „va fi redeschisă oficial la data de 1 Decembrie 2018”, menţionează sursa citată.

Reparațiile au început încă din luna ianuarie, însă clădirea nu a fost închisă pentru public. S-a lucrat mai mult în exterior, la acoperiș sau în alte încăperi.

Exponatele dedicate Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia vor putea fi admirate în această perioadă la Muzeul Național al Unirii, acolo unde au fost expuse. temporar.

În viitor, expoziţia de bază din interior va fi dedicată exclusiv Marii Uniri. Vor exista săli de expoziţii temporare, precum şi o mansardare într-o aripă a Sălii Unirii. Directorul Muzeului Unirii, Gabriel Rustoiu, declara că va fi repusă la locul său şi vechea pictură pe pânză pe suport de lemn, cu Galeria Voievozilor, realizată în urmă cu aproape o sută de ani de pictorul francez Pierre Bellet şi care a fost redescoperită în urmă cu câţiva ani într-un depozit al muzeului. Aceasta a fost restaurată între timp de specialiştii de la Muzeul Brukenthal din Sibiu.

Sala Unirii din Alba Iulia, în plin proces de restaurare

Sala Unirii este în proces de restaurare, dar vreau să vă spun că este un proces mult mai amplu. Primul ar fi de restaurare, al doilea proiect ar fi de regândire a sistemului de vizitare. Sala Unirii nu va mai avea structura de vizitare pe care o știți, cu partea etnografică și zona sălii, ci practic vom face din Sala Unirii un Panteon al neamului, al românismului, de la geneză până la 1918.

Un alt obiectiv este de a da Sălii Unirii importanța pe care o merită, de a deveni un obiectiv de interes național, ea este deja, prin introducerea pe lista monumentelor de clasă A, dar ne dorim ca reprezentativitatea ei să fie nivelul acesta. Introducerea steagului național ca element important desupra Sălii Unirii, crearea unui sistem de iluminat arhitectural și, mai mult, chiar transformarea acesteia într-un monument al luminii, și determinarea lui ca un produs turistic”, a declarat în luna februarie Dan Popescu, administratorul județului Alba, la o conferinţă de presă.

De asemenea, se dorește crearea unui lapidarium în fața Săli Unirii, pe strada Muzeului, cu busturile existente şi completarea cu altele, dar şi cu un zid al recunoştinţei, în cinstea celor care au participat la Marea Unire în 1918.

Valoarea contractului este de peste 6,8 milioane de lei, fără TVA, iar termenul de execuţie este de 12 luni. În urmă cu doi ani, Guvernul a alocat, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, un buget de 10 milioane de lei pentru reabilitarea Sălii Unirii. Imobilul are nevoie de refacerea şarpantei şi a învelitorii, de lucrări de eliminare a infiltraţiilor, de înlocuirea tâmplăriei şi de refacerea interiorului. Clădirea a fost construită între 1898 şi 1900, pe locul în care a funcţionat o ospătărie, pentru a servi drept cazină militară, loc de dans și distracție pentru ofițerii din armata austro-ungară staţionaţi în garnizoana cetăţii din Alba Iulia.

Foto: Facebook

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax