Connect with us
Publicitate

Actualitate

Salamul și dieta Keto: beneficii și cum să îl savurați (P)

Publicat

Există multe tipuri diferite de mezeluri și cârnați disponibile în magazinele alimentare, ceea ce face dificilă alegerea unei alternative sănătoase.

Dacă vă place să degustați câteva felii de salam de vară din când în când, dar nu sunteți sigur dacă este o alternativă mai sănătoasă decât alte tipuri de cârnați sau dacă vă întrebați dacă se potrivește în dieta Keto, acest articol este perfect pentru dumneavoastră.

Ce este salamul?

Salamul este un tip de cârnați fermentați și maturați, care conține carne uscată în aer. Este popular în Europa, în special în Italia, Germania, Franța, Spania și Ungaria. Există diferite tipuri de salam, de la salamul Genoa, sopressata, chorizo, pepperoni și salam Fuet la tipurile mai locale de salam de vară.

Salamul este un cârnat care este atât uscat, cât și fermentat, și este un fel de termen general pentru acest stil de preparare a cărnii. Salamul nu trebuie să fie neapărat din carne de porc, dar aceasta este cea mai frecventă carne folosită.

De obicei, se prepară prin amestecarea bucăților grase și slabe de carne de porc, adăugând o combinație de condimente precum sare, piper și usturoi, puțin vin sau oțet, adăugând o cultură activă pentru a începe fermentarea, umplându-l într-un intestin și apoi depozitându-l într-o cameră pentru a se usca la aer.

Odată ce carnea este agățată, producătorii de salamuri oscilează de obicei între temperaturi calde și reci, pentru a accelera procesul de fermentare până când se atinge nivelul dorit de pH.

Produsul secundar al fermentării este acidul lactic, astfel încât, odată ce carnea este suficient de acidă, împiedică dezvoltarea bacteriilor. Mulți producători aplică, de asemenea, un mucegai comestibil pe carcasă, pentru a asigura un proces de uscare echilibrat și pentru a spori aroma.

Salamul a fost inițial popularizat de țăranii din Europa datorită duratei sale lungi de conservare, chiar și după ce a fost tăiat. Odată ce un salam de vară este bine uscat, acesta poate rezista practic la nesfârșit într-un frigider sau într-un mediu răcoros!

Salamul este delicios, dar este, de fapt, sănătos?

Salamul nu este neapărat considerat un aliment „sănătos”, deoarece este procesat, bogat în calorii, grăsimi și sodiu. Prin urmare, vă recomandăm să consumați salam cu moderație sau la ocazii rare. Cu toate acestea, există câteva beneficii pentru sănătate ale consumului unei cantități mici de salam.

Este o sursă bună de bacterii sănătoase

Deoarece salamul este carne fermentată, intestinul dvs. se va bucura de câteva bacterii sănătoase care vă pot ajuta sănătatea digestivă. În timp ce oamenii de știință încă înțeleg modul în care probioticele afectează sănătatea, se știe că probioticele eliberează substanțe protectoare care pot împiedica agenții patogeni să se instaleze și îi împiedică să creeze boli dăunătoare. Deși nu veți obține la fel de multe probiotice ca în cazul unor alimente precum kimchi sau varza murată, aceleași idei de sănătate se aplică și aici.

Este o sursă bună de proteine

Având în vedere că salamul este carne uscată, nu este surprinzător faptul că are o concentrație mare de proteine. Proteinele sunt un macronutrient esențial și ajută la construirea și repararea țesuturilor noastre esențiale. De asemenea, consumul de mai multe proteine vă ajută să vă simțiți mai sătul, astfel încât nu veți simți foamea la fel de des.

Este bogat în vitamina B

Salamul are o cantitate bună de tiamină (B1) și vitamina B12. Vitamina B12 ajută la menținerea sănătății celulelor și la fabricarea ADN-ului, iar Tiamina ajută la prevenirea complicațiilor în sistemul nervos și ajută organismul să transforme carbohidrații în energie.

Are un conținut ridicat de grăsimi

Salamul are un conținut ridicat de grăsimi și are multe grăsimi saturate. Grăsimile nu sunt toate rele. Împreună cu proteinele și carbohidrații, grăsimile sunt, de asemenea, un macronutrient esențial și vă ajută să faceți totul, de la absorbția substanțelor nutritive, la furnizarea de energie organismului dvs.

Atâta timp cât mâncați salam de vară cu moderație, aceste grăsimi sunt necesare și pot face parte din profilul dvs. de dietă echilibrată.

Este salamul Keto?

Da – salamul uscat, natural este bogat în grăsimi și proteine și extrem de sărac în carbohidrați, ceea ce îl face un aliment „keto-friendly”. Asigurați-vă că stați departe de versiunile sale pline de conservanți și încărcate cu zahăr, care se găsesc adesea în raionul de delicatese.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate